Θερμάστρες επαγγελματικών χώρων, τι πρέπει να γνωρίζετε

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Με τον σωστό τύπο θέρμανσης μπορείτε να αξιοποιήσετε τον εξωτερικό χώρο της επιχείρησή σας ακόμα και τους χειμερινούς μήνες και να δημιουργήσετε μία ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα για τους πελάτες σας.

Στη συνέχεια του άρθρου, θα βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να θερμάνετε αποτελεσματικά κάθε υπαίθριο ή αίθριο χώρο της επιχείρησής σας.

 

Βασικές κατηγορίες

Ο πιο βασικός παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι η τροφοδοσία των θερμαντικών σωμάτων που θα χρησιμοποιήσετε. Οι επιλογές που υπάρχουν για θέρμανση επαγγελματικών χώρων είναι οι ηλεκτρικές θερμάστρες και οι θερμάστρες υγραερίου.

 

 

Ηλεκτρικές θερμάστρες

Οι ηλεκτρικές θερμάστρες είναι κατάλληλες για χρήση, τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους. Ζεσταίνουν μέσω ακτινοβολίας και είναι ιδανικές για τοπική θέρμανση, θερμαίνοντας άμεσα ό,τι βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτές.

Στα μοντέλα που μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο σε εσωτερικό όσο και εξωτερικό χώρο, αλλάζει η περιοχή κάλυψης ανά περίπτωση.

 

Τύπος θερμάστρας

Όσον αφορά το θερμαντικό στοιχείο, θα βρείτε μοντέλα με «λάμπα» χαλαζία (quartz), η οποία έχει χρόνο «ζωής» που φτάνει τις 5.000 ώρες. Υπάρχουν επίσης μοντέλα με θερμαντικό υλικό από άνθρακα (carbon), τα οποία εκπέμπουν ηπιότερο φως. Παράλληλα, οι «λάμπες» άνθρακα διαρκούν κατά κανόνα περισσότερο, καθώς αναπτύσσουν χαμηλότερες θερμοκρασίες για να εκπέμψουν θερμότητα.

Αν προτιμάτε συσκευή που δεν εκπέμπει καθόλου φως, μία επιλογή είναι οι θερμάστρες με «λάμπα» από Νικέλιο-Χρώμιο. Εναλλακτικά, υπάρχουν θερμάστρες με καλυμμένες αντιστάσεις, που είναι απολύτως διακριτικές.

Οι θερμάστρες υπέρυθρων εξωτερικού χώρου τοποθετούνται σε οροφή ή τοίχο. Χάρη στη θερμαντική πλάκα αλουμινίου με κεραμική επίστρωση υπέρυθρων, δημιουργούν άνετη και ζεστή ατμόσφαιρα ζεσταίνοντας απευθείας τον άνθρωπο και όχι τον αέρα.

 

 

Επίπεδα ισχύος

Η μέγιστη ισχύς μίας ηλεκτρικής θερμάστρας ξεκινά από τα 1.500 Watt φτάνοντας μέχρι τα 3.000 Watt. Ενδεικτικά, ένα μοντέλο με ισχύ 1.500 Watt μπορεί να καλύψει ένα χώρο 9-14 τετ. μέτρων. Ωστόσο, τα ακριβή τετραγωνικά κάλυψης εξαρτώνται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εξωτερικού χώρου, όπως για παράδειγμα αν είναι προφυλαγμένος από τα ρεύματα αέρα, αλλά και τις θερμοκρασίες που επικρατούν τον χειμώνα.

Αρκετά μοντέλα διαθέτουν δύο επίπεδα ισχύος για να προσαρμόζετε τη θερμότητα που εκπέμπουν, αλλά και για να έχετε περισσότερο έλεγχο στην κατανάλωση.

 

Εγκατάσταση

Ανάλογα το μοντέλο, μπορούν να τοποθετηθούν στον τοίχο ή στο ταβάνι και παρέχουν ευκολία στην εγκατάσταση και στη μεταφορά.

Θα πρέπει να έχετε προβλέψει να υπάρχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος κοντά στις θερμάστρες, ώστε να τροφοδοτούνται.

 

Αδιάβροχη προστασία

Με δεδομένο ότι οι θερμάστρες προορίζονται για εξωτερικούς χώρους, οι περισσότερες έρχονται με αδιάβροχη «θωράκιση». Ο βαθμός προστασίας δηλώνει από το δεύτερο ψηφίο του βαθμού στεγανότητας ΙΡ. Έτσι, θα βρείτε μοντέλα IPx4 ή IPx5. Το ψηφίο «4» σημαίνει πως δεν μπορούν να εισχωρήσουν πιτσιλιές που πέφτουν πάνω στη θερμάστρα υπό οποιαδήποτε γωνία.

 

 

Άλλες λειτουργίες

Ορισμένα μοντέλα διαθέτουν τηλεχειριστήριο για ευκολία στη χρήση, καθώς και χρονοδιακόπτη με δυνατότητα επιλογής ωρών.

 

 

Θερμάστρες υγραερίου

Οι θερμάστρες υγραερίου είναι κατάλληλες για εξωτερικό χώρο και την κάλυψη περισσότερων τετραγωνικών. Τροφοδοτούνται με φιάλη προπάνιου ή και βουτανίου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν απαιτείται κάποιο δίκτυο/παροχή. Μπορείτε να τις τοποθετήσετε σχεδόν σε οποιοδήποτε σημείο χρειάζεστε θέρμανση.

Η ζέστη που εκπέμπουν συνδυαστικά με τη χαμηλή κατανάλωση, δημιουργούν τις τέλειες συνθήκες σε οποιαδήποτε υπαίθριο χώρο και με τη βέλτιστη απόδοση.

 

Τύπος θερμάστρας

Οι θερμάστρες υγραερίου τύπου ομπρέλα (μανιτάρια) αποτελούν τις πιο δημοφιλείς λύσεις θέρμανσης εξωτερικού χώρου, σε χώρους εστίασης όπως καφετέριες και εστιατόρια. Διαθέτουν υψηλή ισχύς θέρμανσης με χαμηλό κόστος ενώ προσφέρουν απόλυτο έλεγχο κατανάλωσης, χάρη στον ρυθμιστή έντασης φλόγας.

 

 

Επίπεδα ισχύος

Οι σόμπες εξωτερικού χώρου εξασφαλίζουν ζέστη θερμαίνοντας τον αέρα, και μπορούν να καλύψουν μεγαλύτερο χώρο από μία ηλεκτρική θερμάστρα. Αυτό φαίνεται και από την ισχύ τους, η οποία ξεκινά από 10.000 Watt και φτάνει έως 12.700 Watt, ή ισοδύναμα από 10 kW (κιλοβάτ) μέχρι 12,7 kW.

H θερμική ισχύς επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την κατανάλωση υγραερίου κάθε σόμπας, κάτι που εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως τη σχεδίαση του μοντέλου.

Τα περισσότερα μοντέλα διαθέτουν τουλάχιστον δύο ρυθμίσεις για την ένταση της φλόγας, για να ρυθμίζετε τη θέρμανση, και επομένως την κατανάλωση καυσίμου.

 

Αδιάβροχη προστασία

Τα περισσότερα μοντέλα έρχονται με αδιάβροχη προστασία. Ο βαθμός προστασίας δηλώνει από το δεύτερο ψηφίο του βαθμού στεγανότητας ΙΡ. Έτσι, θα βρείτε μοντέλα IPx4 ή IPx5. Το ψηφίο «4» σημαίνει πως δεν μπορούν να εισχωρήσουν πιτσιλιές που πέφτουν πάνω στη θερμάστρα υπό οποιαδήποτε γωνία.

 

 

Άλλες λειτουργίες

Διαθέτουν πιεζοηλεκτρική ανάφλεξη, για εύκολο άναμμα, και βαλβίδα ασφαλείας. Χάρη στη βαλβίδα, η παροχή υγραερίου διακόπτεται αυτόματα σε περίπτωση που πέσει η θερμάστρα.

Ορισμένα μοντέλα μανιτάρια διαθέτουν πτυσσόμενο άξονα, ώστε να μεταφέρονται και να αποθηκεύονται πιο άνετα. Όλα τα μοντέλα διαθέτουν ροδάκια, ώστε να μπορείτε εύκολα να τους αλλάζετε θέση.

 

Συνοψίζοντας τις ανάγκες σας

Τα τετραγωνικά μέτρα που πρέπει να καλύψετε και η διαρρύθμιση του χώρου σας αποτελούν βασικό παράγοντα επιλογής.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λάβετε υπόψη και την ενεργειακή «συμπεριφορά» του χώρου σας. Για παράδειγμα, άλλη αποτελεσματικότητα θα έχει μία θερμάστρα σε έναν εξωτερικό χώρο με στέγαστρο και άλλη σε έναν εντελώς ακάλυπτο χώρο, με τα ίδια τετραγωνικά μέτρα.

Εξίσου σημαντικός παράγοντας επιλογής είναι και η περιοχή στην οποία βρίσκεται η επιχείρησή σας. Ένα θερμαντικό σώμα θα είναι λιγότερο αποδοτικό σε μια περιοχή που επικρατούν διαρκώς εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες όπως είναι π.χ. ένα ορεινό μέρος. Επιπρόσθετα, ίσως χρειάζεστε θέρμανση για περισσότερους από έξι μήνες τον χρόνο, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις ανάγκες σας σε ενέργεια.

Μπορείς να δεις ακόμη