Είναι αλήθεια ότι οι νέες ρυθμίσεις του Υπουργείου Ενέργειας για την αυτοκατανάλωση και τα φωτοβολταϊκά «έφεραν» πονοκέφαλο σε πολλούς, ωστόσο τα πράγματα είναι πιο απλά από όσο φαντάζουν.
Το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, πρόσφατα, υπέγραψε την απόφαση για την αυτοκατανάλωση ενέργειας, αλλάζοντας το θεσμικό πλαίσιο των φωτοβολταϊκών. Δίνεται, πλέον, η δυνατότητα σε όλους τους καταναλωτές να συμψηφίζουν ταυτοχρονισμένα τις παραγόμενες ποσότητες ενέργειας από έναν ή περισσότερους σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Ο συμψηφισμός μπορεί να γίνει είτε μεμονωμένα από μία κατοικία, είτε από κοινού π.χ. πολυκατοικίες σε εγκαταστάσεις όλων των επιπέδων τάσης ρεύματος. Οι καταναλωτές θα λαμβάνουν αποζημίωση για την πλεονάζουσα παραγόμενη ενέργεια, που δεν καταναλώνεται, σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς.
Net-billing VS Net-metering
Η «καθαρή χρέωση» ή κοινώς «net-billing» έχει τη δυναμική να αλλάξει τη σχέση αλληλεπίδρασης του καταναλωτή με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας χάρη στο καινοτόμο σύστημα συμψηφισμού. Η βασική διαφορά από το παλιό net-metering, είναι ότι σε εκείνη τη περίπτωση η ανεκμετάλλευτη παραγόμενη, από ΑΠΕ, ενέργεια συμψηφιζόταν με τη μελλοντική κατανάλωση. Πλέον, με το net-billing ο καταναλωτής- παραγωγός δέχεται οικονομική αποζημίωση, βάσει των τιμών της αγοράς, για την ενέργεια που διοχέτευσε στο δίκτυο. Να σημειωθεί ότι οι οικιακοί αυτοκαταναλωτές δεν θεωρούνται «έμποροι» και δεν υπόκεινται σε φορολογικές υποχρεώσεις για τη διάθεση της παραγόμενης και εγχυθείσας ενέργειας στο πλαίσιο του συμψηφισμού.
Oι πάροχοι θα αγοράζουν τη περισσευούμενη ενέργεια σε χονδρική τιμή, την ώρα που εγχέεται στο δημόσιο δίκτυο. Ουσιαστικά, θα συμψηφίζονται λογαριασμοί ρεύματος πώλησης και αγοράς. Ο λογαριασμός ρεύματος στο net-billing, θα προκύπτει από τον λογιστικό συμψηφισμό της ενέργειας που αγοράστηκε από το δίκτυο, αφαιρώντας την ενέργεια που διοχετεύσαμε σε αυτό.
Σύμφωνα με τον πρακτικό οδηγό για το net-billing, που δημοσιεύτηκε από τον Σύνδεσμο Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), τα νοικοκυριά που μπορούν να εφαρμόσουν το μέτρο των εκπτώσεων δαπανών είναι σε πλεονεκτική θέση με την έμμεση μείωση ενός μέρους της επένδυσής τους.
Τι είναι το virtual net-billing;
Με τις νέες ρυθμίσεις μπορούν καταναλωτές να τοποθετήσουν τα φωτοβολταϊκά στον χώρο που θα γίνεται η κατανάλωση αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο π.χ. σε εξοχική κατοικία, έχοντας τη δυνατότητα να «μεταφέρουν» την παραγόμενη ενέργεια από το ένα μέρος στο άλλο. Η περίπτωση αυτή ονομάζεται virtual net billing.
Το virtual net-billing αφορά, λοιπόν, τη «μεταφορά» παραγόμενης ενέργειας εκτός του κτηρίου-τόπου όπου παράχθηκε. Πρακτικά εξυπηρετεί περιπτώσεις κατά τις οποίες ο καταναλωτής δεν διαθέτει τον απαιτούμενο χώρο στο κτήριο όπου θα γίνεται η «κύρια» κατανάλωση και επιλέγει έναν διαφορετικό τόπο εντός του δικτύου να εγκαταστήσει τα φωτοβολταϊκά. Τέτοιες περιπτώσεις είναι τα διαμερίσματα στην πόλη, όπου ο μέσος πολίτης δεν έχει την ευχέρεια να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά στην ταράτσα της πολυκατοικίας, διαθέτει, όμως, επαρκή χώρο στο εξοχικό του ή σε κάποιον άλλο τόπο, που είναι στην ιδιοκτησία του. Μία άλλη περίπτωση, την οποία διευκολύνει το virtual net-billing είναι αυτή των επιχειρηματιών, οι οποίοι μπορούν να επιλέξουν την αυτοκατανάλωση για την επιχείρησή τους και μέρος της ενέργειας που θα παράγεται να «μεταφέρεται» στην κατοικία τους ή και αντίστροφα.
Σε κάθε περίπτωση οι καταναλωτές ενέργειας θα συμμετέχουν πιο ενεργά στις εξελίξεις της ενεργειακής αγοράς με την αξιοποίηση της ενέργειας από ΑΠΕ, χωρίς να περιορίζονται από την έλλειψη χώρου για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών.
Συμπερασματικά:
- Ο συμψηφισμός γίνεται και από έναν ιδιώτη, μεμονωμένα, αλλά και συλλογικά από ένοικους της ίδιας πολυκατοικίας.
- Οι καταναλωτές θα λαμβάνουν αποζημίωση για την πλεονάζουσα ενέργεια που παράγεται.
- Οι πάροχοι θα αγοράζουν τη περισσευούμενη ενέργεια σε χονδρική τιμή, την ώρα που αυτή εγχέεται στο δημόσιο δίκτυο.
- Δίνεται η δυνατότητα «μεταφοράς» της περίσσειας ενέργειας από το ένα οίκημα στο άλλο.