Οδηγός αγοράς θερμοπομπού

by Aggeliki Tsoukana

Η θέρμανση κατά τους χειμερινούς μήνες είναι μία σημαντική υπόθεση και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά και την τσέπη σου! Τουλάχιστον, υπάρχουν επιλογές με βάση κάθε ανάγκη και budget, ενώ σίγουρα μία από τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες λύσεις είναι η επένδυση σε έναν θερμοπομπό ή αλλιώς convector.

 

Αρχή λειτουργίας

Οι συσκευές αυτές βασίζονται στη φυσική θερμοδυναμική ροή του αέρα, όπου οι θερμές αέριες μάζες κινούνται προς τα πάνω, την ώρα που οι ψυχρές κινούνται προς τα κάτω. Έτσι, δημιουργείται μία κυκλική ροή του αέρα, την οποία ο θερμοπομπός αξιοποιεί για να τον θερμάνει. Για την ακρίβεια, όπως ο ψυχρός αέρας στα χαμηλά εισέρχεται στο κάτω μέρος της συσκευής, θερμαίνεται από μία αντίσταση και εξάγεται αβίαστα ή με υποβοήθηση από το πάνω μέρος του.

Να σημειωθεί ότι, επειδή η αντίσταση είναι θωρακισμένη από άλλο υλικό (συνήθως αλουμίνιο) γύρω της, δεν πυρακτώνεται και δεν καίει το οξυγόνο της ατμόσφαιρας ή τη σκόνη. Άρα, δεν ξηραίνει τον αέρα, διατηρεί σε φυσιολογικό επίπεδο τη θερμοκρασία και δεν προκαλεί μυρωδιές, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό για το εσωτερικό ενός σπιτιού.

 

 

Βασικά Πλεονεκτήματα

 

Άμεση απόδοση

Έχεις άμεση απόδοση θέρμανσης στον χώρο σου, ειδικά αν με κάποιο βεντιλατέρ (ή αερόθερμο) υπάρχει υποβοήθηση του αέρα.

 

Ευκολία και χαμηλό κόστος εγκατάστασης και τοποθέτησης

Είναι εύκολο να τις τοποθετήσεις ως συσκευές σε οποιοδήποτε δωμάτιο μόνος σου, ενώ κάποια μοντέλα μπορούν να στερεωθούν σε τοίχο, αλλά και στο δάπεδο. Επίσης, για θερμοπομπούς χαμηλής ισχύος χρειάζεται μόνο η εισαγωγή του φις στην πρίζα.

 

Αυτονομία

Διαθέτουν θερμοστάτη για να επιλέξεις τη θερμοκρασία, ενώ μπορείς να διακόψεις τη λειτουργία σε χώρους που δεν χρειάζεται να μείνουν ζεστοί.

 

Σχεδόν μηδαμινές απώλειες ενέργειας

Η ενεργειακή απόδοση είναι υψηλή. Δηλαδή, σχεδόν όλη η ενέργεια που καταναλώνεις μετατρέπεται σε θερμότητα.

 

Αθόρυβη λειτουργία

Είναι σχεδόν πάντα αθόρυβες συσκευές, ενώ δεν ανασηκώνουν και δεν καίνε σκόνη. Σε αυτό εξαίρεση αποτελούν τα μοντέλα με βεντιλατέρ, αν και πάλι δεν είναι έντονο το φαινόμενο.

Σε κάθε περίπτωση, δεν θα έχεις εκπομπή καυσαερίων στον χώρο, αλλά και το κόστος αγοράς είναι προσιτό έως και ιδιαίτερα χαμηλό.

 

 

Κριτήρια αγοράς

 

Ισχύς

Προφανώς, όσο μεγαλύτερος είναι ο χώρος που επιθυμείς να ζεστάνεις, τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι και η ισχύς. Πρακτικά, υπολόγισε ότι χρειάζεσαι 125 Watt ανά τετραγωνικό μέτρο. Άρα, για παράδειγμα για 10 m² ο θερμοπομπός θα πρέπει να είναι στα 1250 Watt. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να συνυπολογίσεις και άλλους παράγοντες, όπως την ύπαρξη ή όχι μόνωσης, τον όροφο και τον προσανατολισμό του δωματίου ή τη διαρρύθμιση.

 

Τοποθέτηση

Πρέπει να αποφασίσεις αν η τοποθέτηση του convector θα γίνει στον τοίχο ή στο δάπεδο του δωματίου. Επίσης, αν χρειαστεί να τοποθετήσεις περισσότερους από έναν θερμοπομπούς σε ένα μεγάλο δωμάτιο, συνετό είναι να γίνει αυτό περιμετρικά, ενώ συνίσταται γενικά η τοποθέτηση κοντά σε σημεία με μεγαλύτερες απώλειες θερμότητας, όπως είναι για παράδειγμα τα παράθυρα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Delonghi Mica HMP1000 Θερμοπομπός, πέρα από αντιψυκτική προστασία και θερμοστάτη ασφαλείας, έχει και ροδάκια για εύκολη μεταφορά σε οποιοδήποτε σημείο.

 

Αθόρυβη λειτουργία

Αν σε ενδιαφέρει ο θόρυβος καλό είναι να αποφύγεις τα ιδιαίτερα φθηνά και μη επώνυμα μοντέλα (γιατί κατά το άναμμα και το σβήσιμο συνήθως προκαλείται θόρυβος από τη συστολή και διαστολή), αλλά και όσα έχουν βεντιλατέρ για να ενισχύσουν τη ροή αέρα. Για παράδειγμα, το Thermor Evidence 3 Elec διαθέτει αναβαθμισμένο υψηλής σχεδίασης πάνελ με εξαιρετικό φινίρισμα και μάλιστα σε προσιτή τιμή.

 

 

Ασφάλεια

Τσέκαρε να δεις τι πρωτόκολλα ασφαλείας υποστηρίζει η συσκευή. Για παράδειγμα, αν υπάρχει σύστημα διακοπής λειτουργίας της σε περίπτωση πτώσης στο δάπεδο ή αν έχει προστασία από υπερθέρμανση με αυτόματη διακοπή και επανέναρξη της λειτουργίας. Έτσι, ο Tesy CN04 200 EIS W ConvEco Θερμοπομπός προσφέρει ανάμεσα σε άλλα, κλείδωμα πληκτρολογίου, προστασία από παιδιά και προστασία από τον πάγο.

Φυσικά, ανάλογα την εταιρεία και το μοντέλο, μπορείς να βρεις και άλλα «καλούδια» και λειτουργίες, όπως είναι η σύνδεση στο Wi-Fi και η απομακρυσμένη διαχείριση συσκευής. Σε αυτή την κατηγορία τσέκαρε τα Thermor Evidence 3 Connect 2500W με Wi-Fi σύνδεση και τηλεχειρισμό και Rohnson R-028 Genius Wifi με το ιδιαίτερο γυάλινο design και τις έξυπνες λειτουργίες.

Τέλος, ως καλή και οικονομική επιλογή δες το Delonghi HSX2320F Convector, ως value for money το Argo Dakota Θερμοπομπός-Convector και ως μία προσεγμένη και αξιόπιστη λύση το Electrolux ECH/AT-2001 3AI-W MG EEC.

Μπορείς να δεις ακόμη