Οδηγός για άνετη φοιτητική ζωή στη Θεσσαλονίκη

by Aggeliki Tsoukana

Η Θεσσαλονίκη θεωρείται ως η συμπρωτεύουσα της Ελλάδας. Αποτελεί το όνειρο σχεδόν κάθε υποψήφιου φοιτητή, καθώς έχει να προσφέρει τα πάντα, από διασκέδαση μέχρι ποιοτικό φαγητό και μια σειρά από σημαντικά μνημεία. Οι ευκαιρίες για αποδράσεις στις γύρω περιοχές είναι πολλές και είτε είναι χειμώνας, είτε καλοκαίρι, το σίγουρο είναι ότι θα περάσεις αξέχαστα φοιτητικά χρόνια στην επονομαζόμενη και ως νύμφη του Θερμαϊκού. Προφανώς δεν θα ξεχάσεις να δοκιμάσεις μπουγάτσα κρέμα με γάλα κακάο για πρωινό και να ρίξεις μερικούς χορούς στα Λαδάδικα. Οι κυριότερες σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη είναι οι εξής:

 

  • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
  • Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
  • Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας

 

Αξιοθέατα

Η ιστορία της Θεσσαλονίκης ξεκινάει από την αρχαιότητα και πιο συγκεκριμένα από το 315 π.Χ., έτος που ιδρύθηκε από τον Μακεδόνα στρατηγό Κάσσανδρο, έναν από τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στη συνέχεια έπεσε στα χέρια των Ρωμαίων και μετατράπηκε στην έδρα της ρωμαϊκής επαρχίας της Μακεδονίας. Η θέση της είναι τόσο σημαντική, που απόκτησε τον τίτλο της συμβασιλεύουσας την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Εντάχθηκε στην οθωμανική αυτοκρατορία το 1432, μετά την άλωσή της και παρέμεινε κομμάτι της ως το 1912 που απελευθερώθηκε από τον ελληνικό στρατό κατά τη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου. Ορισμένα από τα κυριότερα αξιοθέατα της πόλης είναι τα εξής:

 

 

Λευκός Πύργος

Ο Λευκός Πύργος είναι ίσως το πλέον γνωστό αξιοθέατο της Θεσσαλονίκης. Κτίστηκε τον 15ο αι., μετά την άλωση της πόλης από τους Οθωμανούς, στη θέση του παλαιότερου πύργου της βυζαντινής οχύρωσης της Θεσσαλονίκης. Με το πέρασμα των αιώνων απέκτησε διάφορες ονομασίες. Τον 16ο αιώνα αναφέρεται ως Πύργος του Λέοντος και τον 18ο ως Πύργος της Καλαμαριάς. Τον 19ο αιώνα είχε δύο ονομασίες που πηγάζουν από τη χρήση που είχε. Σε ιστορικά βιβλία θα βρεις τα ονόματα Πύργος των Γενιτσάρων και Πύργος του αίματος (Κανλή Κουλέ), όταν μετατράπηκε σε φυλακή και τόπος εκτέλεσης των καταδίκων.

 

Ιερός Ναός Αγ. Δημητρίου

Ο Ιερός Ναός του Αγ. Δημητρίου βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επί της ομώνυμης οδού. Το 1988 κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος στην Ελλάδα και αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Με τη σημερινή του μορφή ξεκίνησε να κατασκευάζεται τον 7ο αιώνα μ.Χ. Στη συνέχεια λεηλατήθηκε από τους Σαρακηνούς και τους Νορμανδούς που αφαίρεσαν το σκήνωμα του Αγ, Δημητρίου. Το 1492-93 ο ναός μετατράπηκε σε τζαμί με το όνομα Κασιμιέ Τζαμί και παρέμεινε έτσι ως το 1912 που απελευθερώθηκε η Θεσσαλονίκη από τους Οθωμανούς. Κατά τη διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς, η οποία κατέστρεψε πάνω από τη μισή πόλη τον Αύγουστο του 1917, κάηκε σχεδόν ολοκληρωτικά και αναστηλώθηκε το 1948 διατηρώντας αρκετά από τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία. Άνοιξε και πάλι τις πόρτες τους για τους πιστούς το 1949.

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας και αποτελεί το κέντρο του πολιτισμούς της Μακεδονίας. Μέσα από τη μόνιμη έκθεση των συλλογών του αναδεικνύεται η ιστορική διαδρομή της Μακεδονίας από την προϊστορία έως την ύστερη αρχαιότητα. Βρίσκεται στην οδό Μ. Ανδρόνικου 6 και μέσω των ποικίλων εκπαιδευτικών του προγραμμάτων για μικρούς και μεγάλους έχει κερδίσει μια θέση μεταξύ των κορυφαίων ιδρυμάτων στον χώρο της επιστήμης και της έρευνας.

 

 

Ροτόντα

Η Ροτόντα είναι ένα από τα πιο σπουδαία ρωμαϊκά μνημεία στην Ελλάδα και βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης. Από το 1988 ανήκει στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.  Ήταν τμήμα του ανακτορικού συγκροτήματος του αυτοκράτορα Γαλερίου και κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Τετραρχίας. Η Ροτόντα έγινε η Μητρόπολη της Θεσσαλονίκης από το 1523 ως το 1590 μ.Χ όταν η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί. Το 1590 ήρθε η σειρά της Ροτόντας να μετατραπεί σε τζαμί, με την ονομασία Χορτατζή Σουλειμάν Εφέντη Τζαμί. Ο μιναρές της Ροτόντας είναι ο μόνος που διασώθηκε κατά τη γενική κατεδάφιση των μιναρέδων στη Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του 1920.

 

 

Πλατεία Αριστοτέλους

Η Πλατεία Αριστοτέλους βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και αποτελεί τον συνδετικό κρίκο της ιστορίας της πόλης με τη σύγχρονη εποχή. Είναι μια τοποθεσία ζωτικής σημασίας καθώς είναι ο μεγαλύτερος ενιαίος υπαίθριος χώρος στο κέντρο της πόλης. Για τον λόγο αυτό εκεί φιλοξενούνται ποικίλες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ αποτελεί σημείο συνάντησης, αναψυχής αλλά και περιπάτου των πολιτών και επισκεπτών της Θεσσαλονίκης. Πλησίον της βρίσκονται αξιοθέατα όπως το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και ο Αχειροποίητος.

 

Προτάσεις για εκδρομές

Αν περάσεις τα φοιτητικά σου χρόνια στη Θεσσαλονίκη, θα έχεις άπειρες ευκαιρίες για μικρές αποδράσεις και δίχως να το καταλάβεις θα βρίσκεσαι είτε μέσα στο πράσινο, είτε σε δαντελένιες ακρογιαλιές.

 

Χαλκιδική

Η Χαλκιδική βρίσκεται πολύ κοντά στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί τον τόπο διακοπών πολλών από τους κατοίκους της πόλης. Παράλληλα, κάθε χρόνο προσελκύει δεκάδες χιλιάδες τουρίστες από το εξωτερικό. Χαρακτηρίζεται γεωγραφικά από τα τρία της πόδια, την Κασσάνδα, τη Σιθωνία και τη χερσόνησο του Άθω όπου εδρεύει το Άγιο Όρος. Από παραλίες, σημείωσε, Καβουρότρυπες, Μικρό και Μεγάλο Καρύδι, Καλόγρια, Κρυοπηγή, Άγιος Μάμμας, Σάνη με κρυστάλλινα νερά για αξέχαστες βουτιές. Μην ξεχάσεις να επισκεφτείς το Σπήλαιο των Πετραλώνων όπου βρέθηκε το κρανίο του αρχανθρώπου ηλικίας 700.000 ετών. Ανήκε σε έναν υπερήλικα της τότε εποχής, δηλαδή σε έναν άντρα ηλικίας 30-35 ετών. Στο πρόγραμμά σου καλό θα είναι να συμπεριλάβεις την Αρχαία Όλυνθο και τα Αρχαία Στάγειρα που είναι η γενέτειρα του Αριστοτέλη.

 

 

Βεργίνα

Η Βεργίνα βρίσκεται στον νομό Ημαθίας και εκεί σε περιμένει ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους παγκοσμίως. Εκεί, ο αρχαιολόγος Μανώλης Ανδρόνικος ανακάλυψε τους ασύλητους τάφους του βασιλιά Φιλίππου Β’ και του Αλεξάνδρου Δ’, γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Ρωξάνης. Ο τελευταίος δολοφονήθηκε από τον Κάσσανδρο (ιδρυτή της Θεσσαλονίκης) το 310 π.Χ. Ένα ακόμα σημαντικό μνημείο της περιοχής είναι ο τάφος της Περσεφόνης, που χρονολογείται γύρω στο 350 π.Χ.. Πιστεύεται ότι ανήκε σε μια νεαρή γυναίκα περίπου 25 χρονών που πρέπει να πέθανε κατά τη διάρκεια της γέννας και θάφτηκε εκεί μαζί με το βρέφος της.

 

Λουτρά Πόζαρ

Τα ιαματικά Λουτρά Πόζαρ βρίσκονται βόρειας της Θεσσαλονίκης, την Αριδαία του νομού Πέλλας. Η λέξη Πόζαρ είναι σλαβική και σημαίνει φωτιά ή θερμότητα. Τα ιαματικά νερά έχουν θερμοκρασία 37 βαθμών Κελσίου και χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία κυκλοφορικών, αναπνευστικών, ρευματοειδών, γυναικολογικών και δερματολογικών παθήσεων. Παράλληλα είναι πόσιμα. Αν ποτέ βρεθείς στην περιοχή αξίζει να κάνεις μια επίσκεψη στο σύμπλεγμα των περίπου 17 σπηλαίων, με άφθονα ευρήματα προϊστορικών χρόνων, που εκτίθενται στο μικρό μουσείο των Λουτρών. Το Σπηλαιοπάρκο Αλμωπίας, όπως ονομάζεται, είναι το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα.

 

Έδεσσα

Οι καταρράκτες της Έδεσσας αποτελούν ένα σημαντικό πόλο έλξης για επισκέπτες. Δημιουργήθηκαν έπειτα από έναν σεισμό που έπληξε την περιοχή τον 14ο αιώνα και από τότε οι μορφολογικές εξελίξεις στο έδαφος της περιοχής διαμόρφωσαν αυτές τις ουσιαστικά διακλαδώσεις του ποταμού Εδεσσαίου. Οι καταρράκτες είναι δώδεκα, αλλά ορατοί είναι μόνο οι τέσσερις λόγω της πυκνής βλάστησης. Αν σου αρέσει η πεζοπορία, σίγουρα θα σε εντυπωσιάσει η λιθόστρωτη διαδρομή προς την Αρχαία Έδεσσα μέσα από τον κάμπο της πόλης, που ήταν μέρος της Αρχαίας Εγνατίας οδού.

 

 

Λίμνη Σκρα

Η Λίμνη Σκρα βρίσκεται πολύ κοντά στην Κιλκίς. Είναι βουτηγμένη στο πράσινο, λούζεται από το φως του ήλιου και κύρια χαρακτηριστικά της είναι τα σμαραγδένια νερά και οι καταρράκτες. Έχει πάρει το χρώμα της από τους απολιθωμένους οργανισμούς που βρίσκονται στον βυθό της και οι περισσότεροι την ονομάζουν “Γαλάζια Λίμνη”. Πολύ κοντά βρίσκονται οι καταρράκτες, το Στρατιωτικό Μουσείο Σκρα, με κειμήλια από τους στρατούς των επτά χωρών που έδωσαν μάχες στην περιοχή, όπως επίσης το μνημείο της Μάχης του Σκρα, για να τιμηθεί μια από τις πλέον σημαντικές, νικηφόρες μάχες του ελληνικού στρατού στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Χρήσιμες Ιστοσελίδες

Η σύγχρονη τεχνολογία σου προσφέρει ανά πάσα στιγμή την πληροφορία που χρειάζεσαι. Από το ποιος θα είναι ο επόμενος προορισμός για την εκδρομή σου, έως το που θα φας, τα εφημερεύοντα νοσοκομεία και φαρμακεία, καθώς και τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ για να προγραμματίσεις τις μετακινήσεις σου.

 

Apps

Αν σπουδάζεις στη Θεσσαλονίκη πιθανό οι εφαρμογές «OASTH Bus» και «RThess Ράδιο Θεσσαλονίκη» που θα βρεις σε Google Play και App Store να σου φανούν πολύ χρήσιμες.

Μπορείς να δεις ακόμη