Οδηγός για άνετη φοιτητική ζωή στο Ηράκλειο

by Manos Kavvalos

Το Ηράκλειο είναι η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα της Κρήτης από το 1971. Ο τουρισμός, η γεωργία και το εμπόριο αποτελούν τους πυλώνες της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής, που διαθέτει και οργανωμένη βιομηχανική περιοχή. Το αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε κίνηση στην Ελλάδα και κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με το λιμάνι του Ηρακλείου. Η ιστορία της πόλης ξεκινάει από την περίοδο του Μινωικού πολιτισμού. Το 1922, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληθυσμών εγκαταστάθηκαν στο Ηράκλειο Έλληνες από τη Σμύρνη, τα Βουρλά, τα Αλάτσατα, το Νυμφαίο Ιωνίας, το Ικόνιο, την Προύσα και την Ανατολική Θράκη. Πλέον το Ηράκλειο είναι μια σύγχρονη μεγαλούπολη και φοιτητικός προορισμός καθώς φιλοξενεί το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Αξιοθέατα

Το Ηράκλειο και ο ευρύτερος νομός είναι γεμάτα αξιοθέατα, τόσο της αρχαίας, όσο και της σύγχρονης εποχής. Αρκεί να έχει κανείς χρόνο για εκδρομές και ως φοιτητής αυτό είναι κάτι που σίγουρα δεν θα σου λείψει. Όταν λοιπόν θελήσεις να εντάξεις στο πρόγραμμά σου μια ενδιαφέρουσα επίσκεψη, έχουμε να σου προτείνουμε τα εξής μέρη:

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου άνοιξε τις πύλες του το 1883 και βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ξανθουδίδη και Χατζηδάκη 1. Εκεί εκτίθεται σχεδόν το σύνολο του Μινωικού πολιτισμού. Τα σημαντικότερα εκθέματά του είναι τα:

  • Ζατρίκιον
  • Θεές των όφεων
  • Ρυτό από ορεία κρύσταλλο
  • Βουκράνιο ρυτό
  • Δίσκος της Φαιστού
  • Τοιχογραφία ταυροκαθαψίων
  • Χρυσό δακτυλίδι από τα Ισόπατα
  • Καρποδόχη καμαραϊκού ρυθμού
  • Ομοίωμα ναΐσκου συλλογής Γιαμαλάκη
  • Xάλκινα αγαλματίδια
  • Άγαλμα Αφροδίτης
  • Η Σαρκοφάγος της Αγίας Τριάδας
  • Χρυσό κόσμημα των μελισσών

Ανάκτορο της Κνωσσού

Το Ανάκτορο της Κνωσσού είναι ο βασικός επισκέψιμος χώρος της πόλης που έχει σημαντική και συνεχή ιστορία, από τα νεολιθικά χρόνια έως τον 5ο αιώνα μ.Χ. Ήταν η έδρα του βασιλιά Μίνωα και συνδέεται με μύθους όπως αυτός του Λαβύρινθου, του Μινώταυρου και του Δαίδαλου με τον Ίκαρο. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1878 από τον Ηρακλειώτη Μίνωα Καλοκαιρινό. Τη σκυτάλη πήρε ο Άγγλος Sir Άρθουρ Έβανς τις περιόδους 1900- 1913 και 1922- 1930, που αποκάλυψαν ολόκληρο το ανάκτορο.

 

Ενυδρείο

Το Ενυδρείο της Κρήτης είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης και βρίσκεται στην πρώην αμερικανική βάση Γουρνών. Φιλοξενεί θαλάσσια είδη όπως η βατοτρυγόνα, ο ροφός, η σκορπίνα,  η θαλάσσια χελώνα Καρέτα Καρέτα, το πλαγκτόν, το χταπόδι, ο καρακούκος, η θαλάσσια ανεμώνη, ο αστακός, η μέδουσα, ο γύλος, το ψάρι κλόουν, το κόμπι, ο γερμανός κ.α. Παράλληλα, το Ενυδρείο Κρήτης λαμβάνει μέρος σε προγράμματα του ΕΛΚΕΘΕ.

 

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας υπάγεται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1980. Βρίσκεται στον Κόλπο Δερματά, στη  Λεωφόρο Σοφοκλή Βενιζέλου. Στο μουσείο υπάρχουν:

  • Ζωολογικές συλλογές
  • Βοτανικές συλλογές
  • Γεωλογικές-Ορυκτολογικές και Παλαιοντολογικές συλλογές
  • Ανθρωπολογικές συλλογές

Στις αίθουσές του θα βρεις από δεινόσαυρους, μέχρι ζώα όπως ο λύγκας και ύρακας (συγγενής των ελεφάντων), υδροβιότοπους και πολλά άλλα.

Ενετικό Φρούριο

Το Ενετικό Φρούριο ή Κουλές είναι το θαλάσσιο φρούριο που έκτισαν οι Ενετοί στο Ηράκλειο. Σκοπός του ήταν να προστατεύει το λιμάνι της πόλης από τις αποβάσεις των επιδρομέων. Είναι επίσης γνωστό με τα ονόματα Καστέλλο ντελ Μόλο (Castello del Molo), Ρόκκα α Μάρε (Rocca a Mare), Κάστρο της θάλασσας (Castello a Mare), Κάστρο της Κάντια ή Χάνδακα (Castel di Candia). Κατασκευάστηκε την περίοδο 1523-1540 και είναι επισκέψιμο για το κοινό. Αν βρεθείς στο λιμάνι του Ηρακλείου αξίζει τον κόπο να κάνεις και από εκεί μια βόλτα.

 

Προτάσεις για εκδρομές

Νεραϊδόσπηλιος

Ο Νεραϊδόσπηλιος βρίσκεται στο χωριό Αστρακοί, 23 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο, στην αριστερή πλευρά της κοιλάδας του ποταμού Καρτερού. Στο σπήλαιο υπάρχει πηγή με άφθονο νερό, ποσότητα ικανή να καλύψει την ύδρευσης ενός τμήματος της πόλης του Ηρακλείου. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Paul Faure, στο σπήλαιο υπήρχε το ιερό της Τριτογένειας Αθηνάς. Για να μάθεις το πως πήρε το όνομα Νεραϊδόσπηλιος, αρκεί α αναζητήσεις και να διαβάσεις τον μύθο του Λυράρη και της Νεράιδας.

Φαράγγι Καρτερού

Ανατολικά της πόλης του Ηρακλείου, πάνω από το χωριό Καρτερός βρίσκεται το ομώνυμο φαράγγι. Μαζί με άλλα δυο φαράγγια, το Kνωσανό και το Κουναβιανό συνθέτουν το γεωλογικό σύμπλεγμα του Οικολογικού Πάρκου του Γιούχτα, στις Αρχάνες. Το φαράγγι του Καρτερού έχει μήκος 12,5 χιλιόμετρα και ξεκινάει από τους Κάτω Αστρακούς. Η διαδρομή είναι γεμάτη πλατάνια, κυπαρίσσια, πρίνους, λυγαριές, δρυς και αν είσαι τυχερός θα πετύχεις κάποιο από τα επτά είδη θηλαστικών και 44 πουλιών. Η διαδρομή είναι βατή και ιδανική για ποδήλατο ή πεζοπορία.

Φόδελε

Το Φόδελε είναι ένα γραφικό χωρίο περίπου 30 χιλιόμετρα έξω από το Ηράκλειο και ευρύτερα γνωστό λόγω της σύνδεσής του, όπως υποστηρίζεται με τον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο (Ελ Γκρέκο). Το γεγονός ότι στο χωριό υπάρχουν κάτοικοι με το επώνυμο Θεοτοκάκης, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το Φόδελε είναι η γενέτειρα του μεγάλο ζωγράφου. Εκεί υπάρχει το Μουσείο Ελ Γκρέκο, που εκθέτει αντίγραφα έργων του καλλιτέχνη της Αναγέννησης, στο μικρό σπίτι που εικάζεται ότι γεννήθηκε. Άλλα αξιοθέατα είναι ο βυζαντινός Ναός της Παναγίας Φόδελε και η Μονή Αγίου Παντελεήμωνος.

Μάταλα

Τα Μάταλα είναι γνωστά, μεταξύ άλλων για την παραλία τους και βρίσκονται στη νότια πλευρά του νομού Ηρακλείου. Έγιναν ευρύτερα γνωστά τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 ως τόπος παραμονής των χίπηδων, οι οποίοι κατοικούσαν στις σπηλιές της παραλίας. Τα Μάταλα είναι μια από τις παραλίες που αξίζει να κάνεις τις βουτιές σου. Τα κρυστάλλινα νερά και η ψιλή άμμος αποτελούν θέλγητρο για να μην θέλεις να φύγεις πριν πέσει ο ήλιος.

 

Χρήσιμες Ιστοσελίδες

Η σύγχρονη τεχνολογία σου προσφέρει ανά πάσα στιγμή την πληροφορία που χρειάζεσαι. Από το ποιος θα είναι ο επόμενος προορισμός για την εκδρομή σου, έως το που θα φας, τα εφημερεύοντα νοσοκομεία και φαρμακεία, τα δρομολόγια του αστικού ΚΤΕΛ αλλά και αυτά των αεροπλάνων.

Μπορείς να δεις ακόμη