Ολοκληρωμένη οπτικοακουστική εμπειρία με συστήματα ήχου surround

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Η λύση για μια ολοκληρωμένη οπτικοακουστική εμπειρία βρίσκεται στα επιμέρους χαρακτηριστικά μιας σύγχρονης τηλεόρασης, και αναδεικνύονται με την προσθήκη κάποιου ηχητικού συστήματος.

Όλες οι σύγχρονες τηλεοράσεις διαθέτουν θύρες εισόδου και εξόδου, που μας επιτρέπουν τη σύνδεσή τους με άλλες συσκευές. Οι συσκευές εισόδου μεταδίδουν ήχο στην τηλεόρασή μας, και περιλαμβάνουν συσκευές αναπαραγωγής όπως Blu-ray, κονσόλες παιχνιδιών και αποκωδικοποιητές. Οι συσκευές εξόδου λαμβάνουν ήχο από μία τηλεόραση. Αυτές περιλαμβάνουν ηχεία surround, ηχόμπαρες (Soundbars), και ακουστικά.

Ωστόσο πολλές φορές μπορεί να προκύψουν πολλά διλλήματα κατά την επιλογή ενός συστήματος ήχου. Στη συνέχεια του άρθρου θα βρεις όλες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζεις για να κάνεις την καλύτερη για σένα επιλογή.

 

 

Περιφερειακός ήχος και διαφορές μεταξύ 5.1 και 7.1

Ο πολυκάναλος-περιφερειακός ήχος (surround) εμπλουτίζει την ηχητική εμπειρία χρησιμοποιώντας επιπλέον ηχεία εμπρός και πίσω από τη θέση ακρόασης. Οι δύο πιο διαδεδομένοι τύποι πολυκάναλου ήχου, είναι το πρότυπο 5.1 όπου χρησιμοποιούνται πέντε κανάλια όλων των συχνοτήτων και ένα κανάλι για τις χαμηλές συχνότητας (sub). Όλα τα συστήματα ήχου 5.1 χρησιμοποιούν την ίδια διαμόρφωση καναλιών, με τοποθέτηση αριστερά και δεξιά μπροστά, κέντρο, μπάσα (subwoofer) και δύο κανάλια surround. Το κανάλι διαλόγων είναι στο κεντρικό ηχείο.

Για ακόμη πιο βελτιωμένη ηχητική εμπειρία υπάρχει ο ήχος surround 7.1 οκτώ καναλιών, όπου χρησιμοποιούνται δύο επιπλέον κανάλια ήχου με την προσθήκη δύο ηχείων πίσω. Κατά κανόνα, στα συστήματα πολυκάναλου περιφερειακού ήχου υπάρχουν ένα ή δύο ηχεία subwoofer. Όταν υπάρχει μόνο ένα, καλό είναι να το τοποθετήσουμε στο κέντρο ακοής, κοντά στο κεντρικό ηχείο. Τα μπροστινά ηχεία ή τα πίσω και κεντρικά ηχεία surround θα πρέπει να τοποθετούνται στο ίδιο ύψος με το κεφάλι μας όταν είμαστε καθισμένοι. Το ιδανικό είναι να σχηματίζουν ένα νοητό τρίγωνο, όπου τα μπροστινά ηχεία (αριστερά και δεξιά) πρέπει να αποτελούν τις δύο γωνίες ενός ισοσκελούς τριγώνου, ενώ το σημείο ακρόασης θα πρέπει να είναι η τρίτη γωνία.

Σε γενικές γραμμές, τα συστήματα ήχου 5.1 είναι το πρότυπο για ήχο surround σε μικρούς και μεγάλους χώρους. Τα συστήματα 7.1 χρησιμοποιούν δύο επιπλέον ηχεία για καλύτερη ατμόσφαιρα και είναι ιδανική λύση για χώρους πάνω από 30 τετραγωνικά.

 

 

 

Ενισχυτές και ολοκληρωμένα συστήματα ήχου

Ο ενισχυτής αποτελεί βασικό στοιχείο για να στήσεις το ιδανικό ηχητικό κέντρο. Γι’ αυτό σου συστήνουμε να επιλέξεις έναν ενισχυτή AV που θα υποστηρίζει όλες τις διατάξεις πολυκαναλικού ήχου. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα μπορείς να «τροφοδοτήσεις» ένα σύστημα ηχείων 5.1 με ενισχυτή 7.1.

Η επιλογή ενός set home cinema είναι ο ευκολότερος τρόπος για να έχεις ένα ολοκληρωμένο σύστημα ήχου. Τα set home cinema περιέχουν όλα όσα χρειάζεσαι για να «στήσεις» ένα κέντρο οικιακής ψυχαγωγίας. Παρέχουν τον ενισχυτή, τα ηχεία, τα καλώδια και αναλυτικές οδηγίες σχετικά με το πώς να τα συνδέσεις όλα στην τηλεόρασή σου, για να έχεις τη βέλτιστη οπτικοακουστική εμπειρία. Οι πιο ολοκληρωμένες λύσεις, όπως αυτές των LG, Sony και Samsung, μπορεί επίσης να συμπεριλαμβάνουν ένα μέσο αναπαραγωγής, όπως Blu-ray player.

 

Ευελιξία με ένα Soundbar

Τα Soundbars συνδέονται στην τηλεόραση είτε ασύρματα, είτε μέσω ενός μόνο καλωδίου, και υποστηρίζουν τοποθέτηση σε βάση ή στον τοίχο, ώστε να ταιριάζουν με κάθε εσωτερική διακόσμηση.

Το πρότυπο σύνδεσης HDMI ARC (Audio Return Channel) είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό που μετατρέπει την τηλεόραση με τα υποδεέστερα ηχεία, σε κεντρικό κόμβο της οπτικοακουστικής εμπειρίας. Ο λόγος είναι ότι το ευέλικτο πρότυπο σύνδεσης σχεδιάστηκε με σκοπό να μειωθεί ο αριθμός των καλωδίων μεταξύ της τηλεόρασής μας και ενός εξωτερικού συστήματος οικιακού κινηματογράφου ή ενός Soundbar.

Το σήμα του ήχου μεταδίδεται αμφίδρομα προς και από τα ηχεία, γεγονός που βελτιώνει την ποιότητα του ήχου και τον χρόνο καθυστέρησης του σήματος. Έτσι, εκτός από τη βελτίωση του ήχου, δεν χρειάζεται να συνδέσουμε  δεύτερο καλώδιο οπτικό/αναλογικό, σε ηχείο συμβατό με HDMI ARC, καθώς μας το κάνει με τον καλύτερο τρόπο το ίδιο καλώδιο HDMI που έχουμε ήδη συνδέσει στην τηλεόραση. Το HDMI ARC είναι ήδη ενσωματωμένο σε πολλές σύγχρονες τηλεοράσεις, home theaters, ηχοσυστήματα, και δέκτες. Τα soundbar με έξοδο HDMI (ARC) ελέγχονται εύκολα με το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης.

 

Αξιοποίησε τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες ήχου

Πολλές πλατφόρμες video streaming ή και δίσκοι Blu-ray έχουν εγγενή υποστήριξη 7.1. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι υπάρχει διακριτό soundtrack για επιπλέον surround ηχεία. Περιλαμβάνουν 7.1 κανάλια σε μία από τις ακόλουθες μορφές: Dolby True HD, Dolby Digital Plus και DTS-HD Master. Ωστόσο, οι ταινίες που περιλαμβάνουν ήχο 5.1, μπορούν να αναπαράγουν πολυκαναλικό ήχο 7.1. Οι εταιρείες τεχνολογίας ήχου Dolby και DTS μπορούν από ένα soundtrack 5.1 να δημιουργήσουν ένα επιπλέον κανάλι για ήχο 7.1. Για παράδειγμα, οι Dolby Pro Logic IIx και DTS-Neo 6 είναι δύο τεχνολογίες που μπορούν να μετατρέψουν ένα soundtrack από 5.1 σε 7.1.

Οι τηλεοράσεις που υποστηρίζουν Dolby Atmos είναι σε θέση να μας δώσουν πιο πλούσιο και λεπτομερή ήχο μέσω μιας συμβατής μπάρας ήχου. Το Dolby Atmos έχει σαν στόχο την τρισδιάστατη απεικόνιση του ήχου, προσθέτοντας πληροφορία για το ύψος. Τα Soundbars Dolby Atmos που βλέπουν προς τα πάνω παράγουν ακόμη πιο ρεαλιστικό και καθαρό ήχο σε σχέση με ένα σύστημα surround με πολλά ηχεία. Η κατάλληλη θέση για το soundbar είναι στο ύψος του αυτιού μας όταν είμαστε καθισμένοι, και χωρίς να υπάρχουν αντικείμενα ή έπιπλα μπροστά του έτσι ώστε να μην παρεμποδίζουν τη ροή του ήχου.

Έχοντας υπόψη όλες αυτές τις προδιαγραφές προηγμένης τεχνολογίας που διαθέτουν οι σύγχρονες τηλεοράσεις και τα συστήματα ήχου, μπορείς να βελτιώσεις θεαματικά την οπτικοακουστική σου εμπειρία και να απολαμβάνεις τα σπορ, τις αγαπημένες σου ταινίες και σειρές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: soundbar, set home cinema.

Μπορείς να δεις ακόμη