Τι κοινό έχουν μεταξύ τους οι φακοί, τα παιδικά παιχνίδια, τα ασύρματα χειριστήρια των παιχνιδομηχανών αλλά κι οι παλαιότερες φωτογραφικές μηχανές ή βιντεοκάμερες; Όλα χρειάζονται μπαταρίες για να λειτουργήσουν. Αυτό σημαίνει πως αν έχεις επιλέξει μπαταρίες μιας χρήσης, θα πρέπει πολύ συχνά να τις αντικαθιστάς με καινούριες ξοδεύοντας αρκετά χρήματα.
Αντίθετα, αν χρησιμοποιείς επαναφορτιζόμενες μπαταρίες θα εξοικονομήσεις ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, αφού μπορούν να αναπληρώνουν εκατοντάδες φορές την ηλεκτρική ενέργεια που αποθηκεύουν, ώστε να τις χρησιμοποιείς ξανά και ξανά. Βέβαια, αν δεν έχεις ήδη φορτιστή το κόστος αγοράς είναι αρκετά μεγάλο. Ωστόσο θα μπορείς να επαναφορτίσεις τουλάχιστον 300 φορές μια μπαταρία πριν χρειαστεί να την αντικαταστήσεις. Έτσι θα κάνεις απόσβεση πολύ γρήγορα κι από εκεί και πέρα θα έχεις καθαρό κέρδος. Θα εξοικονομήσεις ακόμη και το χρόνο που θα σπαταλούσες σε κάποιο κατάστημα για να προμηθευτείς νέες αλκαλικές μπαταρίες για το αγαπημένο σου γκάτζετ.
Πέρα από την οικονομία, οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες διαθέτουν και τεχνολογικά πλεονεκτήματα. Το σημαντικότερο είναι πως έχουν σταθερή απόδοση. Έτσι, διατηρούν σταθερή την παρεχόμενη τάση (π.χ. 1,2 ή 1,5 Volt) για όλο τον «κύκλο» φόρτισής τους. Αντίθετα, η τάση που παρέχουν οι αλκαλικές μπαταρίες μειώνεται όσο πλησιάζει το τέλος της «ζωής» του, με συνέπεια το γκάτζετ σου να υπολειτουργεί.
Οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες σέβονται το περιβάλλον, αφού η πολλαπλή χρήση σημαίνει πως οι πρώτες ύλες κατασκευής της αξιοποιούνται για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Υπολογίζεται, πως μία επαναφορτιζόμενη μπαταρία καταναλώνει σε όλο τον κύκλο «ζωής» της έως και 23 φορές λιγότερες φυσικές πρώτες ύλες από μία συμβατική.
Για όλους τους παραπάνω λόγους οι ειδικοί προτείνουν τη χρήση των μπαταριών μίας χρήσης μόνο για συσκευές που έχουν πολύ μικρές «απαιτήσεις» σε ηλεκτρική ενέργεια, όπως ρολόγια τοίχου, τηλεχειριστήρια τηλεοράσεων κι ηχοσυστημάτων ή ανιχνευτές καπνού.
Για τις υπόλοιπες συσκευές όμως καλό είναι να επιλέγεις επαναφορτιζόμενες ενώ κατά την αγορά θα πρέπει να γνωρίζεις όλα τα χαρακτηριστικά τους ώστε να κάνεις τη σωστή επιλογή.
Τύπος μπαταρίας
Στο εμπόριο υπάρχουν κυρίως μπαταρίες ΑΑ και ΑΑΑ, οι οποίες εξάλλου καλύπτουν τα περισσότερα είδη φορητών ηλεκτρικών ειδών. Ωστόσο, ακόμη κι αν χρειάζεσαι έναν πιο σπάνιο τύπο μπαταρίας για τη συσκευή σου (δηλαδή C,D ή 9V) δεν θα αντιμετωπίσεις ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα για να τις βρεις.
Τεχνολογία
Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες βασίζονται στην τεχνολογία νικελίου-υδριδίου μετάλλου (NiMH), ώστε να αναπληρώνουν σχετικά γρήγορα τη χαμένη ηλεκτρική τους ενέργεια, να μην περιέχουν τοξικά υλικά και να έχουν αρκετά μεγάλη διάρκεια «ζωής». Σύμφωνα με δοκιμές βρετανικών site τεχνολογίας, οι καλύτερες μπαταρίες ΑΑ μπορούν να κρατήσουν μία συσκευή σε συνεχή λειτουργία έως και για 400 ώρες, πριν χρειασθεί να επαναφορτισθούν. Κατά κανόνα, οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες λιθίου ξεκινούν από υψηλότερες τάσεις (3,7 V) κι επομένως προορίζονται για συσκευές με σχετικά μεγάλες απαιτήσεις σε ρεύμα.
Χωρητικότητα (mAh)
Η χωρητικότητα εκφράζει την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να αποθηκεύσει η μπαταρία. Αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά, αφού δύο μπαταρίες ίδιου τύπου δεν έχουν απαραίτητα και την ίδια χωρητικότητα. Μετριέται σε mAh (milliamp hours, μιλιαμπερόρια) και αναγράφεται στη συσκευασία. Όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η τιμή, τόσο μεγαλύτερη είναι η δυνατότητα αποθήκευσης της μπαταρίας, και επομένως ο χρόνος που μπορεί να τροφοδοτήσει με ρεύμα μία συσκευή.
Για τις μπαταρίες ΑΑ, κατά κανόνα η χωρητικότητα κυμαίνεται από 1.300 mAh έως 2.900 mAh. Για τις μπαταρίες ΑΑΑ, από 500 mAh έως 1.100 mAh.
Κύκλοι επαναφόρτισης
Με δεδομένο πως η χωρητικότητα της μπαταρίας αρχίζει να μειώνεται μετά από μερικές εκατοντάδες επαναφορτίσεις, το χαρακτηριστικό αυτό αφορά τις φορές που η μπαταρία μπορεί να αναπληρώσει την ηλεκτρική της ενέργεια πριν αντικατασταθεί. Με βάση τα στοιχεία των κατασκευαστών, θα βρεις μπαταρίες που «αντέχουν» από 300 έως και πάνω από 1.000 κύκλους επαναφόρτισης.
Ποσοστό αυτό-αποφόρτισης
Ένα μειονέκτημα της τεχνολογίας NiMH είναι η λεγόμενη αυτό-αποφόρτιση, δηλαδή το γεγονός ότι, ακόμη κι αν οι μπαταρίες δεν χρησιμοποιούνται, χάνουν ένα ποσοστό της αποθηκευμένης ενέργειας με την πάροδο του χρόνου. Τα ποσοστά αυτό-αποφόρτισης ποικίλλουν από κατασκευαστή σε κατασκευαστή, ενώ ορισμένα προϊόντα χρησιμοποιούν μία παραλλαγή της τεχνολογίας NiMH, την LSD NiMH (Low Self-Discharge NiMH), με συνέπεια να έχουν μικρότερες απώλειες.
Προφόρτιση
Ορισμένες μπαταρίες πωλούνται προφορτισμένες, κάτι που σημαίνει πως είναι έτοιμες για χρήση.