Τα AI chips της AMD προτιμήθηκαν για το επόμενο Copilot Plus laptop της HP

by Zikou Stella

H σειρά OmniBook της HP όχι μόνο επανέρχεται στο προσκήνιο, αλλά θα λάβει και σημαντική ώθηση στις επιδόσεις της με το νέο HP OmniBook Ultra, που έρχεται με επεξεργαστή AMD Ryzen AI 300-series και ενσωματωμένη κάρτα γραφικών AMD Radeon 800M, έως 32GB RAM και δύο θύρες Thunderbolt 4 USB-C με ταχύτητες που φτάνουν τα 40Gbps. Το επίσης σημαντικό είναι ότι θα πρόκειται για ένα από τα πρώτα Copilot Plus PCs τα οποία δεν θα έχουν επεξεργαστή τύπου ARM και τη δυνατότητα αυτή θα την αποκτήσει μέσω ενός δωρεάν update.

Η σειρά OmniBook απόκτησε νέα ζωή τον Μάιο του 2024 με το HP OmniBook X AI laptop και ήταν ένα από τα Copilot Plus PCs που ανακοινώθηκαν τότε, με επεξεργαστή Snapdragon X Elite. Η μονάδα νευρωνικής επεξεργασίας εκτελεί έως 45 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο (TOPS), όμως με την ισχύ του AMD Ryzen AI 300 series, το νέο OmniBook Ultra προσφέρει έως 55 TOPS απόδοσης σε επίπεδο NPU, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της HP.

Ο AMD Ryzen AI 300 series είναι ένας επεξεργαστής που βασίζεται σε αρχιτεκτονική x86, οπότε θα προσφέρει συμβατότητα με μια μεγαλύτερη γκάμα εφαρμογών για Windows. Ορισμένα παλαιότερα προγράμματα ίσως απαιτούν emulation για να τρέξουν σε Windows PC με τον Snapdragon X Elite ή άλλο επεξεργαστή τύπου.

 

 

Τα δύο νέα OmniBooks της HP διαθέτουν οθόνη αφής LCD, μεγέθους 14’’ με ανάλυση 2240 x 1400-pixels, όμως το μοντέλο Ultra, όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, θα προσφέρει μερικές έξτρα ευκολίες. Εκτός από τις δύο θύρες Thunderbolt 4 USB-C (συν μία USB 3.2 Gen 2 Type-A), η webcam του Ultra θα έχει μεγαλύτερη ανάλυση, δηλαδή 9MP και τέσσερα ηχεία που θα υποστηρίζουν DTS:X Ultra, σε αντίθεση με τα στερεοφωνικά του βασικού μοντέλου.

Το OmniBook Ultra είναι επίσης περίπου 220 γραμμάρια πιο βαρύ από το OmniBook X AI, εν μέρει λόγω της μεγαλύτερης μπαταρία του, των 68Wh. Όμως η αυτονομία του θα είναι μικρότερη και υπολογίζεται σε 13 ώρες για μέση χρήση και έως 21 ώρες για αναπαραγωγή video που είναι αποθηκευμένο στη συσκευή.

Μπορείς να δεις ακόμη