Αν ακούς σιδέρωμα και «τρέχεις να σωθείς», μην ανησυχείς δεν είσαι ο μόνος! Για την ακρίβεια, οι περισσότεροι άνθρωποι και –συγκεκριμένα- οι περισσότερες νοικοκυρές δεν τρέφουν μεγάλη εκτίμηση στο σιδέρωμα, αλλά το αντιμετωπίζουν ως αναγκαίο κακό. Ακόμη κι αν είσαι όμως απ’ αυτούς που προτιμάς το σιδέρωμα απ’ άλλες οικιακές εργασίες, υπάρχουν τρόποι να το κάνεις πιο εύκολο και πιο ξεκούραστο.
Είδη συσκευών σιδερώματος
Παλιότερα, μια νοικοκυρά έπρεπε να περιοριστεί στο σίδερο και με μόνο «σύμμαχό» της ένα σπρέι σιδερώματος προσπαθούσε να κάνει τα πάντα. Πλέον, υπάρχει πληθώρα συσκευών που είναι και αρκετά οικονομικές, οι οποίες θα σε βοηθήσουν να κάνεις το σιδέρωμα «παιχνίδι», ή τουλάχιστον όσο πιο εύκολο γίνεται.
Το σίδερο αποτελεί τη βασική συσκευή για το σιδέρωμα και είναι ιδιαιτέρως οικονομικό. Θα το βρεις με διάφορες εστίες, αντικολλητική και Inox, με την καθεμία να έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Σε γενικότερο βαθμό, μια αντικολλητική εστία βοηθάει ώστε το σίδερο να «γλιστράει» και να μην κολλάει στα ρούχα, οδηγώντας σε ατυχήματα. Το μειονέκτημα όμως της αντικολλητικής εστίας είναι ότι είναι επιρρεπής σε γρατζουνιές και για το λόγο αυτό καλό θα ήταν να προσέχεις το σίδερό σου.
Είναι δεδομένο βέβαια ότι πλέον μιλάμε για ατμοσίδερο κι όχι για ένα παραδοσιακό σίδερο. Ο ατμός μαλακώνει τις ίνες και κάνει εύκολο το σιδέρωμα. Υπάρχουν πολύ προσιτές προτάσεις με αντικολλητική πλάκα όπως Imetec 9559 Nuvola, ενώ μια ιδιαίτερα ποιοτική πρόταση αποτελεί το Braun TS715.
Εκτός απ’ την πλάκα, ένα άλλο στοιχείο που θα πρέπει να κοιτάξεις πριν κάνεις την επιλογή του σίδερου είναι η ισχύς του. Όπως συμβαίνει και μ’ άλλες συσκευές, όσο περισσότερα Watt έχει, τόσο υψηλότερη θερμοκρασία μπορεί ν’ αναπτύξει, και –μάλιστα- σε λιγότερο χρόνο.
Ένα άλλο στοιχείο που θα σου φανεί χρήσιμο, είναι η υποστήριξη κάθετου ατμού. Αν το σίδερό σου, υποστηρίζει κάθετο ατμό, αυτό σημαίνει ότι μπορείς να σιδερώνεις και κάθετα, κάτι που θα σου φανεί χρήσιμο για παράδειγμα σε κουρτίνες, ή σε ένα κρεμασμένο ρούχο.
Επίσης, όσο μεγαλύτερο το δοχείο νερού, τόσο περισσότερα ρούχα μπορείς να σιδερώνεις μ’ ένα γέμισμα. Όμως, πολλές φορές αυτό μπορεί να καταλήξει σ’ ένα βαρύ σίδερο. Αυτό το πρόβλημα λύνουν τα λεγόμενα συστήματα σιδερώματος, τα οποία θα τα βρεις με ξεχωριστό δοχείο νερού, διευκολύνοντας την κατάσταση και προσφέροντας αυτονομία κι ένα ελαφρύ σίδερο. Τα συστήματα σιδερώματος αποτελούν σαφώς μια πιο καλή επένδυση, εφόσον σιδερώνεις πολλά ρούχα και με λιγότερο κόπο.
Μια άλλη λύση για σιδέρωμα είναι η πρέσα ατμού, η οποία στην ουσία κάνει το σιδέρωμα ακόμη πιο ξεκούραστο, ενώ –παράλληλα- μειώνεται κι ο κίνδυνος μικροατυχημάτων. Ωστόσο, μια πρέσα μπορεί να κοστίζει παραπάνω από ένα σύστημα σιδερώματος και καταλαμβάνει περισσότερο χώρο αν έχει τη δική της βάση. Αν δεν έχεις τον επιπλέον αυτό χώρο, τότε η πρέσα δεν είναι η κατάλληλη συσκευή σιδερώματος για σένα. Υπάρχουν, όμως, κάποιες πρέσες που δεν έχουν τη δική τους βάση κι έτσι μπορείς να τις αποθηκεύσεις σε κάποια ντουλάπα, πίσω από κάποια πόρτα, ή κάτω απ’ το κρεβάτι -αν χωράει- όπως θα έκανες με τη σιδερώστρα.
Η «μάχη» με τις ζάρες
Αφού επιλέξεις τη συσκευή σιδερώματος που σου ταιριάζει, είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις τη «μάχη» με τις ζάρες. Να θυμάσαι ότι τα πάντα καθορίζονται απ’ τη στιγμή που θα βγάλεις τα ρούχα απ’ τη μπουγάδα. Πριν τ’ απλώσεις τίναξέ τα πολύ καλά ώστε να μειωθούν οι ζάρες που θα δημιουργηθούν με το στέγνωμα. Επίσης βοηθά, αν μπορείς ν’ απλώσεις τα ρούχα σου, όπως πουκάμισα, ή φορέματα σε κρεμάστρες για να στεγνώσουν.
Ξύδι
Ανάμειξε ένα μέρος ξύδι μ’ ένα μέρος νερό σ’ ένα μπουκάλι με σπρέι. Ψεκάζοντας αυτό το σπρέι στις ζάρες, αυτές θα μειωθούν. Αν θες κολλαριστούς γιακάδες μπορείς να το ψεκάσεις εκεί ώστε να κάνεις την κατάλληλη τσάκιση. Επιπλέον, αν ψεκάσεις τις μασχάλες και τους γιακάδες με ξύδι και νερό, μειώνεται το γάριασμα.
Αλουμινόχαρτο
Τοποθέτησε ένα φύλλο αλουμινόχαρτο κάτω απ’ το σιδερόπανο στη σιδερώστρα και θα δεις το χρόνο σιδερώματος να μειώνεται και το σίδερο να γλιστρά ακόμη πιο εύκολα. Σε ορισμένα είδη ρούχων, μάλιστα, θα σιδερωθούν ταυτόχρονα και οι δύο πλευρές.
Τα ρούχα να είναι νωπά
Τα ρούχα δεν πρέπει να είναι εντελώς στεγνά. Καλό θα ήταν να είναι νωπά. Για το λόγο αυτό μπορείς να τα ψεκάσεις είτε με λίγο νερό, είτε με κάποιο σπρέι σιδερώματος, είτε φυσικά με το διάλυμα από νερό και ξύδι.
Άρωμα
Μπορείς να προσθέσεις μια σταγόνα από κάποιο αιθέριο έλαιο, ή λίγο απ’ το άρωμά σου στο δοχείο νερού και τα ρούχα θα πάρουν το άρωμα.
Πιέτες
Αν το ρούχο που θες να σιδερώσεις έχει πιέτες, μην ανησυχείς. Αγόρασε φουρκέτες και τοποθέτησέ τες στις πιέτες. Στη συνέχεια σιδέρωσε κανονικά και θα δεις τις πιέτες να διατηρούνται.
Σιδέρωμα με το σίδερο μαλλιών
Υπάρχουν ορισμένα σημεία που είναι ιδιαίτερα δύσκολα για το σίδερο, όπως τα κουμπιά ανάμεσα στα πουκάμισα. Σ’ αυτά τα σημεία, αν ισιώνεις τα μαλλιά σου με σίδερο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτό. Αν δεν χρησιμοποιείς, απλά θα χρειαστείς λίγο παραπάνω υπομονή.
Το κάψιμο
Αν κατά λάθος «καψαλίσεις» το ρούχο σου δε σημαίνει ότι είναι για πέταμα. Μια λύση είναι να το καλύψεις μ’ ένα ύφασμα που έχεις βουτήξει στο ξύδι, και εν συνεχεία να το σιδερώσεις με ζεστό σίδερο (όχι καυτό). Αν το ύφασμα είναι μάλλινο και λευκό, μπορείς ν’ απλώσεις οξυζενέ, ή χυμό λεμονιού στο σημείο και να το αφήσεις στον ήλιο. Για χρωματιστά ρούχα, δοκίμασε να το πλύνεις αμέσως στην υψηλότερη επιτρεπόμενη θερμοκρασία.
Ξεκίνησε με τα ευαίσθητα ρούχα
Δεδομένου ότι το σίδερο χρειάζεται κάποια ώρα για να ζεσταθεί, είναι προτιμότερο να ξεκινάς απ’ τα ευαίσθητα ρούχα που απαιτούν χαμηλότερη θερμοκρασία και ν’ «ανεβαίνεις».
Μεταξωτά
Τα μεταξωτά είναι απ’ τα πιο δύσκολα κομμάτια για σιδέρωμα, μαζί με τα σατέν και τα νάιλον, καθώς μπορούν εύκολα να καούν. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι, όμως, για να τα καταφέρεις. Ο ένας απ’ αυτούς είναι να βάλεις από πάνω μια πετσέτα και να σιδερώσεις την πετσέτα σε κανονική θερμοκρασία. Ο δεύτερος είναι να ενεργοποιήσεις τον ατμό και να περάσεις το ρούχο από πάνω, χωρίς όμως να το ακουμπήσεις. Ο τρίτος είναι να τυλίξεις ένα παγάκι σε μια πετσέτα και να το τρίψεις στις ζάρες. Στη συνέχεια σιδέρωσε στη χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία.
Το νερό
Πλέον τα σίδερα δεν χρειάζονται αποσταγμένο νερό και κάνουν κανονικά τη δουλειά τους και με νερό βρύσης. Χρησιμοποίησε αποσταγμένο νερό μόνο σε περίπτωση που μένεις σε κάποια περιοχή όπου το νερό είναι ιδιαίτερα σκληρό και περιέχει πολλά άλατα.
Γύρισέ τα ανάποδα
Πολλές φορές μπορεί να δεις στο ρούχο σου κάποια γυαλάδα, η οποία δημιουργήθηκε από το σιδέρωμα. Για ν’ αποφύγεις τέτοιου είδους ανομοιομορφίες και ατυχήματα, σιδέρωσε τα ρούχα σου ανάποδα.
Απ’ έξω προς τα μέσα
Ξεκίνα απ’ τα μανίκια και τους γιακάδες και σταδιακά προχώρησε προς τα υπόλοιπα σημεία.
Κρετόν
Για να διατηρήσεις τη λάμψη στα κρετόν υφάσματα (πρόκειται για υφάσματα που έχουν ένα γυαλιστερό φινίρισμα και τα συναντάμε σε πολυθρόνες, ή κουρτίνες), πέρασε με κερί ένα χαρτί και σιδέρωσέ τα με την καλή πλευρά του υφάσματος ν’ ακουμπά πάνω στο χαρτί.
Κεντήματα
Αν το ρούχο σου περιέχει κάποιο κέντημα, κινδυνεύεις να το «ισοπεδώσεις» με το σιδέρωμα. Για να τ’ αποφύγεις αυτό, τοποθέτησε μια πετσέτα και σιδέρωσε το ρούχο σου με το κέντημα ν’ ακουμπά πάνω στην πετσέτα.
Γραβάτα
Αν η γραβάτα σου έχει τσαλακωθεί, τοποθέτησε μέσα της ένα κομμάτι χαρτόνι, το οποίο να χωρά ακριβώς στο εσωτερικό της. Στη συνέχεια, τοποθέτησε από πάνω της ένα τραπεζομάντιλο και πίεσε ελαφρά με το σίδερο.
Κολλάρισμα
Αν χρειάζεται ένα ρούχο να είναι κολλαριστό, αλλά δεν έχεις σπρέι σιδερώματος, μπορείς να δημιουργήσεις το δικό σου, τοποθετώντας μία κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ σε δύο φλιτζάνια νερό. Ανακάτεψε καλά μέχρι να διαλυθεί και βάλτο σ’ ένα μπουκάλι ψεκασμού. Ψέκασε το επιθυμητό ύφασμα και σιδέρωσε κανονικά.
Μανίκια
Ορισμένες σιδερώστρες έχουν ειδικό σημείο για τα μανίκια. Αν όμως η δικιά σου δεν έχει, δεν υπάρχει πρόβλημα. Μπορείς να τυλίξεις μια πετσέτα και να την τοποθετήσεις στα μανίκια. Στη συνέχεια, μπορείς να σιδερώσεις κανονικά, χωρίς να ανησυχείς ότι θα δημιουργηθούν τσακίσεις απ’ την πίεση.
Στην περίπτωση που δεν έχεις πρέσα, θα πρέπει να ξέρεις ότι η σιδερώστρα είναι απαραίτητη. Αν, όμως, για κάποιο λόγο δεν έχεις σιδερώστρα, τότε επίλεξε μια λεία και καθαρή επιφάνεια, όπως το τραπέζι, ή και το πάτωμα. Για να προστατεύσεις την επιφάνεια απ’ τη θερμότητα, άπλωσε μια πετσέτα-τραπεζομάντηλο.
Αφού έμαθες πώς να διαλέξεις την κατάλληλη συσκευή σιδερώματος και πώς να διευκολύνεις το σιδέρωμα, ήρθε η στιγμή να το κάνεις πράξη στην επόμενη μπουγάδα σου. Extra tip: φρόντισε ν’ αποθηκεύσεις/κρεμάσεις τα ρούχα σου σωστά, αλλιώς ο κόπος που έκανες δεν θ’ ανταμειφθεί, αλλά αντίθετα, τα ρούχα σου θα ξαναγεμίσουν τσακίσεις και θα κάνεις διπλό κόπο πριν τα φορέσεις.