Τι είναι τα soundbars; 

by K Admin

2

 

Το soundbar (ή ηχόμπαρα) είναι ο ευκολότερος τρόπος να βελτιώσεις τον ήχο της τηλεόρασης σου, χωρίς την ανάγκη home cinema. Πιάνει το λιγότερο δυνατό χώρο και είναι εύκολο στην εγκατάσταση του. Επιπρόσθετα, μπορείς να το συνδυάσεις με ένα subwoofer (υπογούφερ) για να απολαύσεις κινηματογραφικό ήχο surround.

 

Soundbar και home cinema – ποια είναι η διαφορά;

Το soundbar είναι μία λεπτή, μακρόστενη συσκευή που ενσωματώνει πολλά μεμονωμένα ηχεία τοποθετημένα σε οριζόντια διάταξη (δίπλα-δίπλα). Μπορεί να τοποθετηθεί στον τοίχο πάνω ή κάτω από την τηλεόραση σου ή σε έπιπλο τηλεόρασης. Η σύνδεση με την τηλεόραση γίνεται συνήθως ασύρματα μέσω Bluetooth ή μέσω ενός μόνο καλωδίου, ώστε να μην μπλέκεσαι με πολλά καλώδια.

Από την άλλη, ένα σύστημα home cinema αποτελείται από αρκετά ηχεία τοποθετημένα γύρω από το δωμάτιο, και ως εκ τούτου υπάρχουν αρκετά καλώδια στο χώρο. Το home cinema προσφέρει πραγματικό πολυκάναλο ήχο, αλλά ένα soundbar προσφέρει βελτιωμένο ήχο με virtual surround – χωρίς την ανάγκη για καλώδια και πολλά ηχεία.

 

Razer Leviathan 5.1 Bluetooth Soundbar

Razer Leviathan 5.1 Bluetooth Soundbar

Πώς ένα soundbar μπορεί να βελτιώσει τον ήχο της τηλεόρασης μου;

Δεδομένου ότι οι σύγχρονες τηλεοράσεις γίνονται ολοένα και πιο λεπτές, ο χώρος για τα ηχεία στο εσωτερικό τους έχει συρρικνωθεί αρκετά. Φυσικά αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μικρότερα ενσωματωμένα ηχεία στις τηλεοράσεις μας. Ο στερεοφωνικός ήχος κατανέμεται μεταξύ δύο καναλιών – ένα προς το αριστερό, το άλλο προς το δεξιό. Τα περισσότερα τηλεοπτικά προγράμματα καταγράφονται (και μεταδίδονται) με αυτό τον τύπο ήχου. Με τα στερεοφωνικά ηχεία, ένα soundbar δημιουργεί τέλειο στερεοφωνικό ήχο. Αν θέλεις να ακούς βαθιά μπάσα και άλλες χαμηλές συχνότητες, όπως τα χαμηλά μπάσα των ειδικών εφέ, επέλεξε ένα μοντέλο με ξεχωριστό υπογούφερ. Τα soundbars δημιουργούν ήχο virtual surround χρησιμοποιώντας μια έξυπνη τεχνολογία δονήσεων για να δίνεται η αίσθηση του πολυκάναλου ήχου. Έτσι ώστε να νιώθεις ότι το δωμάτιο περιβάλλεται από ηχεία (αυτός είναι ο ήχος «virtual surround»).

 

Αγοράζοντας soundbar – τι πρέπει να προσέξεις

Εξωτερικό υπογούφερ

Το υπογούφερ μπορεί είτε να είναι ενσωματωμένο στο soundbar ή σε ξεχωριστό κουτί. Αν επιλέξεις με ξεχωριστό υπογούφερ, προτίμησε ένα με ασύρματη σύνδεση. Έτσι δεν θα χρειαστεί να συνδεθεί καλώδιο πίσω από το soundbar (για το υπογούφερ).

 

Samsung HWJ355 Soundbar

Samsung HWJ355 Soundbar

Bluetooth για μουσική

Θέλεις να ακούσεις μουσική από το Spotify μέσω του soundbar σου; Επέλεξε ένα μοντέλο με ενσωματωμένο Bluetooth. Στη συνέχεια θα είσαι σε θέση να ακούς τη μουσική του Spotify app στο smartphone ή το tablet σου μέσω του soundbar. Το ίδιο ισχύει και για τη μουσική που είναι αποθηκευμένη στη φορητή σου συσκευή (το smartphone, το tablet ή το laptop σου).

 

Multi-room

Ορισμένα soundbars μπορούν να συνδεθούν ασύρματα σε σύστημα multi-room – όπου τα ηχεία βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία του σπιτιού (στο δωμάτιο, στο σαλόνι, στην κρεβατοκάμαρα κ.λπ.). Όλα αυτά τα ηχεία ελέγχονται από ένα και μόνο app, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναπαράγει διαφορετική ή την ίδια μουσική σε όλους τους χώρους του σπιτιού που υπάρχουν ηχεία. Έτσι, μπορείς είτε να συνδέσεις το soundbar με το σύστημα σου ή να δημιουργήσεις το δικό σου σύστημα ήχου surround για πραγματική κινηματογραφική εμπειρία.

 

LG NB4540A Soundbar

LG NB4540A Soundbar

Ρίξε μια ματιά σε αυτά τα soundbars…

  • Φυσικά, υπάρχουν πολλές προτάσεις που μπορούν να προσφέρουν πραγματικό ήχο souround, ενώ συνδέονται αυτόματα με την αγαπημένη σου μουσική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόταση της Razer, το Leviathan 5.1 Bluetooth.
  • Για εκείνους που δεν έχουν υψηλές απαιτήσεις και απλά θέλουν να βελτιώσουν τον ήχο της τηλεόρασης τους, ενώ παράλληλα χρειάζονται επιπλέον λειτουργίες, όπως ασύρματη σύνδεση και ενεργοποίηση του soundbar από τη φορητή τους συσκευή μέσω Bluetooth, τότε μια καλή επιλογή είναι η πρόταση της Samsung, το HWJ355 Soundbar.
  • Αναζητάς κάτι παραπάνω χωρίς, όμως, να σου κοστίσει ακριβά. Υπάρχουν προτάσεις και για εσένα. Μία από αυτές είναι και το NB4540A Soundbar της LG. Με ασύρματο υπογούφερ, αναπαραγωγή μουσικής μέσω Bluetooth και οπτικής ίνας, ΗDMI, FM Radio και μοντέρνο, πανέμορφο σχεδιασμό.

 

Είτε θέλεις να βελτιώσεις τον ήχο της τηλεόρασης σου ή να ακούς την αγαπημένη σου μουσική από όποια συσκευή αναπαραγωγής επιθυμείς, υπάρχουν soundbars για όλα τα γούστα και απαιτήσεις. Μένει μονάχα να διαλέξεις αυτό που σου ταιριάζει καλύτερα!

 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη