Τι καινούργιο φέρνει το Android 10

Μετά τη διάθεση της beta έκδοσης του Android Q η Google πλέον επίσημα λανσάρει την τελική έκδοση του νέου της λειτουργικού συστήματος. Αυτή τη φορά δεν θα έχει κάποια κωδική ονομασία που θα παραπέμπει σε γλύκισμα, ούτε θα παραμείνει το Q. Για επετειακούς λόγους θα αναφέρεται απλά ως Android 10.

Μάλιστα, τα πρώτα κινητά με Android 10 θα είναι τα Pixel, το Xiaomi Redmi K20 Pro και τα One Plus 7. Βέβαια σύντομα θα ακολουθήσουν και όλοι οι άλλοι μεγάλοι κατασκευαστές.

Πάντως σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις οι αλλαγές και οι βελτιώσεις για το νέο λειτουργικό θα είναι πολλές και σημαντικές! Άλλωστε, το Android είναι το πλέον δημοφιλές operating system για έξυπνα κινητά και τάμπλετ, με φανατικούς χρήστες και με δισεκατομμύρια συσκευές να το αξιοποιούν παγκοσμίως αυτήν τη χρονική στιγμή.

 

Ασφάλεια και Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στη βελτίωση της ασφάλειας και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων. Γενικά σε αυτόν τον τομέα το Android έχει δεχτεί αρκετά έντονη κριτική, ενώ αποτελεί και απαίτηση πλέον πολλών χρηστών. Γι’ αυτό θα δίνονται περισσότερες πληροφορίες και δυνατότητες παραμετροποίησης στον χρήστη ειδικά σε θέματα tracking ή κοινοποίησης παρουσίας.

Επίσης, τυχόν εφαρμογές που θα προσπαθούν να διαβάσουν την οθόνη ενώ είναι στο παρασκήνιο θα μπλοκάρονται ώστε να μην μπορούν να υποκλέψουν δεδομένα ή άλλα προσωπικά στοιχεία.

Παράλληλα, μέσω του Focus Mode θα μπορείς να απενεργοποιήσεις ενοχλητικές εφαρμογές και ειδοποιήσεις, ενώ τα apps που στηρίζονται στις προσωποποιημένες διαφημίσεις δεν θα μπορούν πλέον να βλέπουν το Device ID, το IMEI και την MAC Address της συσκευής σου.

Στην ίδια λογική θα γίνονται και Αναβαθμίσεις – Κρίσιμες Ενημερώσεις με μεγαλύτερη συχνότητα (αυτόματα μέσω του Play Store και με δυνατότητα παράκαμψης του κατασκευαστή αν αυτό χρειαστεί).

 

Εμφάνιση Υπότιτλων σε real time

Ειδικά για τους ανθρώπους με προβλήματα ακοής η Google δίνει πλέον την δυνατότητα εμφάνισης υπότιτλων σε πραγματικό χρόνο. Αυτό θα γίνεται μέσω της λειτουργίας Live Caption, η οποία θα εκτελείται τοπικά στην συσκευή (δηλαδή δεν θα απαιτείται σύνδεση στο διαδίκτυο για επικοινωνία με κάποιον server). Η real time αυτή δυνατότητα μπορεί να εφαρμοστεί σε αρκετά apps που τρέχουν στο κινητό. Έτσι για παράδειγμα θα μπορείς να ενεργοποιήσεις υπότιτλους σε video, videogames και podcasts.

 

 

Περισσότερη Ταχύτητα

Προφανώς έχει γίνει προσπάθεια ώστε συνολικά το λειτουργικό να είναι πιο γρήγορο και πιο agile. Έτσι, θεωρητικά (θα φανεί βέβαια και στην πράξη) έχει βελτιστοποιηθεί ο χρόνος εκκίνησης των εφαρμογών, η διαχείριση αυτών, το memory management, αλλά και άλλα πολλά στοιχεία όπως για παράδειγμα η καλύτερη συνδεσιμότητα (και φυσικά η υποστήριξη για το ταχύτερο 5G).

 

Καλύτερη Διαχείριση Μπαταρίας

Στα θετικά και η νέα διαχείριση της μπαταρίας που οδηγεί σε μεγαλύτερη αυτονομία ειδικά για συσκευές με οθόνη τεχνολογίας AMOLED. Επιπρόσθετα, στο Android 10 θα εμφανίζεται ειδοποίηση υπερθέρμανσης κατά την διάρκεια της φόρτισης για την αποφυγή ζημιάς ή ατυχήματος! Αναλυτικότερα όταν η συσκευή ξεπεράσει τους 60° C θα ζητείται από τον χρήστη η αποσύνδεση του φορτιστή.

 

Πλήρης Γονικός Έλεγχος

Για τους γονείς ο γονικός έλεγχος (Family Link) θα επιτρέπει τη ρύθμιση συσκευών που προορίζονται για χρήση από παιδιά. Για την ακρίβεια θα συνδέεται ο λογαριασμός σου με τον λογαριασμό του κάθε παιδιού. Αυτό φυσικά θα σου επιτρέπει να ελέγχεις τα apps που πρέπει να τρέχουν, τα χρονικά όρια χρήσης, τη ρύθμιση για ύπνο, μαζί με διάφορα στατιστικά χρήσης. Γενικά θα έχεις τον έλεγχο εύκολα και με απλό τρόπο.

 

Ενισχυμένος και Καλύτερος Ήχος

Ο ήχος θα ενισχυθεί μέσω της λειτουργίας Sound Amplifier. Δηλαδή, θα ενισχύεται ψηφιακά ο ήχος με παράλληλο φιλτράρισμα του εξωτερικού θορύβου. Θεωρητικά αυτό θα σε βοηθήσει να ακούς καλύτερα ειδικά σε εξωτερικούς χώρους ή όταν χρησιμοποιείς τα ακουστικά.

 

Native υποστήριξη των Αναδιπλούμενων Συσκευών

Αν και οι λεγόμενες foldable devices δεν έχουν ακόμα κερδίσει την θέση τους στο αγοραστικό κοινό η Google με το βλέμμα στο μέλλον αποφάσισε να της υποστηρίξει εγγενώς και περισσότερο. Έτσι, στο Android 10 υπάρχουν τα εργαλεία ώστε οι εφαρμογές να τρέχουν απρόσκοπτα κατά την αλλαγή μεγέθους της οθόνης και να εμφανίζονται σωστά σε αυτές τις ιδιαίτερες και τόσο διαφορετικές συσκευές.

 

Δυνατότητα Βίντεο Εγγραφής της οθόνης

Σε παλαιότερες εκδόσεις του λειτουργικού υπήρχε ενσωματωμένη η δυνατότητα για στιγμιότυπο οθόνης (ένα είδος print screen για smartphone και tablet). Πλέον θα είναι δυνατή και η εγγραφή βίντεο της οθόνης του κινητού (με ήχο φυσικά). Αν και κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι υπάρχουν στο store πολλές εφαρμογές από τρίτους που κάνουν αυτήν την δουλειά, εντούτοις είναι πάντα πιο πρακτικό το να υποστηρίζεται εγγενώς η λειτουργία αυτή.

 

Βελτιωμένο Smart Reply

Το πρακτικό Smart Reply επίσης βελτιώνεται με περισσότερες εναλλακτικές απαντήσεις στις καρτέλες ειδοποιήσεων και φυσικά για λόγους ασφάλειας και ιδιωτικότητας θα εκτελείται αποκλειστικά πάνω στην συσκευή (και όχι με υποβοήθηση μέσω διαδικτύου).

Dark Mode

Ακολουθώντας την μόδα των τελευταίων μηνών, αλλά και την απαίτηση πολλών χρηστών, το Android 10 θα υποστηρίζει Dark Mode Setting. Μάλιστα, αυτό θα γίνεται γρήγορα μέσα από μία επιλογή από τις γρήγορες ρυθμίσεις. Επίσης, πέρα από το αισθητικό του θέματος, θα βοηθά και στην εξοικονόμηση μπαταρίας αν χρειαστεί.

 

Βελτιωμένο μενού κοινής χρήσης

Το μενού κοινής χρήσης είναι από τα πλέον συχνά χρησιμοποιούμενα αφού μέσω αυτού κοινοποιούμε υλικό (φωτογραφίες, σελίδες κτλ) σε φίλους και άλλους γνωστούς. Πλέον, αναβαθμίζεται και αυτό με στόχο την ταχύτερη και καλύτερη εμφάνιση των επιλογών κοινοποίησης, αλλά και με την χρήση στοχευμένων συντομεύσεων ανά περίσταση.

 

Πληθώρα άλλων βελτιστοποιήσεων

Σύμφωνα με το επίσημο φόρουμ για το λειτουργικό έχουν γίνει πάρα πολλές βελτιστοποιήσεις και προσθήκες σε μία σειρά από θέματα, υπηρεσίες ή παλαιότερα προβλήματα.

Έτσι, βελτιώνεται η χρήση της κάμερας, προστίθενται νέα emojis και ένα σύστημα πλοήγησης με χειρονομίες. Θα υπάρχει δυνατότητα κοινοποίησης κωδικού Wi-Fi με QR code, με το Focus Mode θα είναι δυνατή η προσωρινή παύση συγκεκριμένων εφαρμογών, ενώ με το Scoped Storage οι χρήστες θα μπορούν να ελέγχουν ποια αρχεία θα μπορούν να προσπελάσουν οι εφαρμογές τους!

Επιπρόσθετα, θα υπάρχει Do Not Disturbed mode με βάση κάθε διαφορετικό schedule, δυνατότητα χρήσης διαφορετικών ρυθμίσεων με βάση την ώρα της ημέρας ή την τοποθεσία, βελτιωμένο facial authentication, νέο Desktop mode για σύνδεση με τηλεόραση, διαφορετικά settings δόνησης με βάση το είδος της ειδοποίησης, εγγενής υποστήριξη για HDR10+, αλλά και νέο βελτιωμένο μενού για Bluetooth συσκευές.

Τέλος, στο Android 10 υποβαθμίζεται κατά μία έννοια το Android Beam. Το τελευταίο ήταν ένα σύστημα ανταλλαγής αρχείων μεταξύ κινητών και τάμπλετ μέσω NFC. Στη νέα έκδοση αυτό δεν θα επιτρέπεται και θα χρησιμοποιείται το σύστημα αποκλειστικά και μόνο για ανέπαφες πληρωμές. Μέρος της λειτουργικότητάς του μεταφέρεται στο λεγόμενο Fast Share.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη