Τι να προσέξεις πριν αγοράσεις νέο κλιματιστικό

by Zikou Stella

Επειδή κάθε καλοκαίρι πρέπει να είναι δροσερό, αλλά και οικονομικό, αξίζει να μελετήσεις τις συμβουλές που ακολουθούν, για να πραγματοποιήσεις την καλύτερη δυνατή επιλογή κλιματιστικού, καλύπτοντας τις ανάγκες σου, δίχως να υπερκαλύψεις το budget σου!

 

 

Πόσα BTU χρειάζομαι τελικά;

Τα BTU μετρούν την ισχύ ενός κλιματιστικού και κατ΄ επέκταση την ικανότητά του να θερμάνει ή να ψύξει τον χώρο που το φιλοξενεί. Ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του δωματίου που θέλεις να καλύψει το επόμενό σου κλιματιστικό, προσανατολίζεσαι και στην  κατηγορία BTU που σε ενδιαφέρει. Αν και το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται από πολλαπλούς παράγοντες, όπως π.χ. η επαρκής μόνωση του χώρου, ένας απλός κανόνας για τον υπολογισμό είναι πως απαιτούνται περίπου 750 BTU ανά τετραγωνικό μέτρο όταν η μόνωση δεν είναι επαρκής, τα οποία μπορούν να κατέβουν ακόμα και στα 300 BTU ανά τ.μ., εάν το σπίτι σου διαθέτει τη βέλτιστη θερμομόνωση. Συνήθως, για ένα δωμάτιο έως 18 τ.μ. μπορείς να αρκεστείς σε ένα κλιματιστικό 9.000 BTU, στην περίπτωση ενός μεγαλύτερου δωματίου (όπως 25 τ.μ.) θα χρειαστεί να προτιμήσεις 12.000 BTU, ενώ για ευρύχωρες σαλοτραπεζαρίες και ενιαίους χώρους, μία λύση στα 18.000 ή στα 22.000 BTU μπορεί να καλύψει ακόμα και 40 τ.μ.

 

 

Επίλεξε τεχνολογία inverter

Τα οφέλη της επιλογής ενός inverter κλιματιστικού είναι πολλαπλά και δεν περιορίζονται μόνο στον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας. Οι συσκευές inverter καταναλώνουν μόνο όση ενέργεια απαιτείται, καθώς ξεκινούν με πλήρη ένταση μέχρι να επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία και μετέπειτα το μοτέρ μπαίνει στο «ρελαντί», με ελάχιστη κατανάλωση ρεύματος, ώστε απλά να διατηρήσει σταθερή τη θερμοκρασία. Για τον λόγο αυτόν, τα κλιματιστικά inverter δεν έχουν μόνο καλύτερη ενεργειακή απόδοση, αλλά και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, ενώ είναι, σαφώς, πιο αθόρυβα. Αντιθέτως, τα συμβατικά on/off κλιματιστικά έχουν την ικανότητα μόνο να ανοίγουν και να κλείνουν, δίχως να μπορούν να προσαρμόσουν τις στροφές τους ανάλογα με τις συνθήκες.

 

 

Δώσε προτεραιότητα στην ενεργειακή κλάση και τους δείκτες SEER/SCOP

Προτίμησε κλιματιστικό με υψηλή ενεργειακή κλάση (π.χ. Α++ ή Α+++), που εξασφαλίζει χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος και οικονομία σε βάθος χρόνου, με δείκτες SEER > 6 (ψύξη) και SCOP > 4 (θέρμανση). Όσο πιο υψηλοί είναι οι δείκτες αυτοί, τόσο πιο αποδοτικό είναι το μηχάνημα, ενώ ακόμα και μία ανώτερη βαθμίδα προς την κορυφή της ενεργειακής κλάσης, είναι ικανή να μειώσει τον λογαριασμό ρεύματος έως και 10%.  Μην αμελείς να μελετήσεις και να συγκρίνεις τις ενεργειακές ετικέτες των συσκευών που έχεις βάλει στη λίστα σου. Εκεί θα βρεις και τη μέση ετήσια κατανάλωση ρεύματος σε kWh για ψύξη και για θέρμανση, για να έχεις ένα πιο σαφές μέτρο σύγκρισης. Αν σκοπεύεις να χρησιμοποιείς το κλιματιστικό σου μόνο το καλοκαίρι (γιατί ενδεχομένως να ζεσταίνεις το σπίτι σου με φυσικό αέριο τον χειμώνα), τότε ο διαχωρισμός της απόδοσης σε ψύξη και θέρμανση σε βοηθά να πάρεις την κατάλληλη απόφαση, επικεντρώνοντας τις συγκρίσεις σου μόνο στον τομέα της ψύξης.

 

 

Εμπιστεύσου τους ειδικούς!

Ακόμα και ένα πολύ καλό κλιματιστικό μπορεί να αποδώσει κατώτερα του αναμενόμενου, εάν δεν τοποθετηθεί σωστά. Εμπιστεύσου τους ειδικούς σε όλα τα στάδια, από την επιλογή του καταλληλότερου σημείου τοποθέτησης μέχρι την εγκατάσταση και τη μετέπειτα συντήρηση, η οποία θα διατηρήσει το κλιματιστικό σου αποδοτικό.

 

 

Δροσιά και καθαρός αέρας ταυτόχρονα

Οι σύγχρονες συσκευές κλιματισμού διαθέτουν εξελιγμένα φίλτρα, τα οποία κατακρατούν τόσο τη σκόνη όσο και τους μικροοργανισμούς. Κάποια μοντέλα έρχονται με λειτουργία ιονιστή, με αποτέλεσμα να μπορούν να αναβαθμίσουν αισθητά την ποιότητα του αέρα που αναπνέεις. Παράλληλα, τα φίλτρα HEPA, τα φίλτρα ενεργού άνθρακα ή η UV-C αποστείρωση παγιδεύουν αλλεργιογόνα και μικροσωματίδια, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής, ειδικά για όσους υποφέρουν από αλλεργίες ή άσθμα.

 

 

Βοήθησε το περιβάλλον με νέο ψυκτικό μέσο R32

Βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού Φθοριούχων Αερίων, οι νέες εγκαταστάσεις μονάδων κλιματισμού τύπου split οφείλουν να χρησιμοποιούν ψυκτικό ρευστό, με δείκτη GWP (Global Warming Potential) μικρότερο από 750. Ο δείκτης GWP αποτελεί το ισοδύναμο διοξειδίου του άνθρακα, προκειμένου να καταγραφεί πόσο συμβάλλει το ψυκτικό μέσο στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η απόσυρση του παλαιότερου ψυκτικού μέσου R410A φέρνει στο προσκήνιο νέας γενιάς ψυκτικά, όπως το R32 (με GWP 677), μια ασφαλέστερη επένδυση, με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και συμβατότητα με τις κανονιστικές ρυθμίσεις. Τα σύγχρονα ψυκτικά μέσα, δεν είναι μόνο πιο φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά και πιο αποδοτικά. Ακόμα ένα κίνητρο για να ξεφορτωθείς το παλιό σου air condition!

 

 

Χαμηλά επίπεδα θορύβου (dB) για ήσυχο ύπνο

Σε περιόδους καύσωνα, το κλιματιστικό μπορεί να χρειαστεί να λειτουργεί ακόμα και τη νύχτα στο υπνοδωμάτιό σου. Στην ενεργειακή ετικέτα θα βρεις τα επίπεδα θορύβου της εσωτερικής και της εξωτερικής μονάδας. Προτίμησε το κλιματιστικό που βρίσκεται στην κρεβατοκάμαρά σου να μην ξεπερνά τα 50dB, ενώ αν θες να τα έχεις καλά με τους γείτονες, φρόντισε και η εξωτερική μονάδα να μην υπερβαίνει τα 65dB!

 

 

Σύνδεση Wi-Fi και εξελιγμένες λειτουργίες

Πλέον, αρκετά κλιματιστικά μπορούν να ενταχθούν πλήρως σε ένα smart home οικοσύστημα, καθώς συνδέονται μέσω Wi-Fi με το router σου και επιτρέπουν απομακρυσμένο έλεγχο μέσω εφαρμογής για smartphone και tablet. Έτσι, αν θέλεις να ανοίξεις το κλιματιστικό σου στον δρόμο της επιστροφής από τη δουλειά για να σε περιμένει μια δροσερή ατμόσφαιρα στο σπίτι, έπειτα από μια κοπιαστική μέρα, αρκεί ένα άγγιγμα του δαχτύλου σου στην οθόνη του κινητού σου! Επιπρόσθετα, μπορείς να ορίσεις αυτοματισμούς και σενάρια λειτουργίας που να ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες σου, όπως για παράδειγμα να κλείνει ένα κλιματιστικό όποτε ανιχνεύεται μια ανοιχτή μπαλκονόπορτα (εφόσον έχεις εγκαταστήσει τον ανάλογο αισθητήρα, φυσικά).

Στην αγορά υπάρχουν κλιματιστικά που είναι ικανά να ανιχνεύσουν ακόμα και κίνηση στον χώρο, ώστε όταν δεν υπάρχει παρουσία να σταματούν τη λειτουργία τους. Κάποια άλλα, μπορούν να «στοχεύουν» προς το σημείο που βρίσκεται το τηλεχειριστήριο, λύσεις ιδανικές για μεγάλους χώρους. Στο πλευρό της εξοικονόμησης ενέργειας τάσσονται και οι εξελίξεις στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης, με ολοένα και περισσότερα μοντέλα να ενσωματώνουν AI, για να βελτιστοποιήσουν την απόδοσή τους.

Μπορείς να δεις ακόμη