Το Ask Photos AI assistant της Google καταλαβαίνει τι υπάρχει σε κάθε εικόνα

by Zikou Stella

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από τη Google προσφέρει σταδιακά εργαλεία που κάποτε αποτελούσαν σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Η εταιρεία δοκιμάζει τώρα τη νέα λειτουργία “Ask Photos”, που όταν γίνει ευρέως διαθέσιμη θα αναβαθμίσει τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεσαι το φωτογραφικό σου αρχείο. Προς το παρόν, πρόσβαση σε αυτή έχουν επιλεγμένα μέλη του Google Labs και είναι δυνατή η πραγματοποίηση ερωτήσεων όπως «Που κατασκηνώσαμε την τελευταία φορά;» ή «Τι φάγαμε στο Χ ξενοδοχείο;». Βασισμένο στα μοντέλα Gemini AI της Google, η εφαρμογή Photos θα απαντάει με βάση το περιεχόμενο των φωτογραφιών, εμφανίζοντας όσες σχετίζονται με την εκάστοτε ερώτηση.

Η Google υποστηρίζει ότι θα μπορείς να χρησιμοποιήσετε το Ask Photos ακόμα και για να ολοκληρώσεις εργασίες, όπως να συνοψίσεις όσα έκανες στις καλοκαιρινές διακοπές ή να σε βοηθήσει να επιλέξεις τις καλύτερες οικογενειακές φωτογραφίες και να τις προσθέσει σε ένα κοινόχρηστο άλμπουμ.

Όταν ο χρήστης επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει το Ask Photos, θα μεταφερθεί σε αυτό που η Google αποκαλεί μέχρι τώρα ως  “κλασική αναζήτηση”. Όμως το όλο εγχείρημα αναβαθμίζεται καθώς θα είναι δυνατή η αναζήτηση εικόνων με βάση τη φυσική γλώσσα κάθε χρήστη, με προτροπές όπως, “Ο Γιώργος και εγώ είμαστε σε ένα πάρτι” ή “Βαρκάδα σε μια λίμνη που περιβάλλεται από βουνά”. Στη συνέχεια, θα μπορείς να ταξινομείς τα αποτελέσματα αναζήτησης κατά ημερομηνία ή συνάφεια. Αυτή η δυνατότητα θα κυκλοφορήσει στα Αγγλικά σε Android και iOS, με περισσότερη υποστήριξη για περισσότερες γλώσσες το επόμενο διάστημα.

Οι ετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και ίσως έχεις διαπιστώσει ότι το Library tab του Google Photos app αντικαταστάθηκε από τη σελίδα Collection.

Μπορείς να δεις ακόμη