Το πρώτο παγκοσμίως mobile chipset με δυνατότητα 5G από τη MediaTek

 

H MediaTek παρουσίασε το πρώτο mobile chipset στον κόσμο με ενσωματωμένο 5G modem. Το chipset 7nm συνδυάζει το μόντεμ Helio M70 5G της εταιρείας με τα πρόσφατα ανακοινωθέντα ARM Cortex-A77 και Mali-G77, ως αποτέλεσμα ένα ισχυρό chip που εξοικονομεί φυσικό χώρο μέσα σε μία φορητή συσκευή και διάρκεια ζωής μπαταρίας. Το μόντεμ του chip έχει θεωρητική μέγιστη ταχύτητα λήψης 4,7 Gbps και ταχύτητα μετάδοσης 2,5 Gbps, σύμφωνα με την MediaTek.

Παρόλο που το νέο chipset δεν είναι τόσο γρήγορο όσο το μοντέλο X55 2ης γενιάς της Qualcomm, το οποίο προσφέρει μέγιστες ταχύτητες λήψης έως και 7 Gbps, η πρόταση της MediaTek έχει το πλεονέκτημα ότι συνδυάζει τα πάντα σε ένα ενιαίο chip. Συγκριτικά, η αντίστοιχη υλοποίηση της Qualcomm αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι από τα SoCs της εταιρείας, που σημαίνει ότι καταλαμβάνει περισσότερο χώρο και μπορεί να αντλήσει επιπλέον ισχύ (ανάλογα με την εφαρμογή της τεχνολογίας από τις δύο εταιρείες).

Δεδομένου ότι το 5G θα βασιστεί στην υπάρχουσα τεχνολογία LTE που χρησιμοποιείται στα τρέχοντα δίκτυα 4G, το chip της MediaTek θα υποστηρίζει τόσο αυτόνομο όσο και μη αυτόνομο δίκτυο 5G, ενώ είναι συμβατό και με δίκτυα 2G έως 4G.

Εντός του 2019 θα υπάρξει διαθεσιμότητα για τους κατασκευαστές που ήδη συνεργάζονται με την εταιρεία. Οι πρώτες εκδόσεις αναμένονται στις αρχές του επόμενου έτους.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη