Τρισδιάστατα αντικείμενα στον χώρο σου μέσω Android smartphone

Αν έχεις διαθέσιμο χρόνο, ψάχνεις για μία διαφορετική μορφή χαλάρωσης ή θέλεις να ψυχαγωγήσεις με εκπαιδευτικό τρόπο τα παιδιά σου, τότε μπορείς να το κάνεις μέσα από το Android κινητό ή τάμπλετ σου και με τη βοήθεια της Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented Reality)! Ακούγεται προχωρημένο και ίσως περίεργο, αλλά είναι πολύ απλό στη χρήση και άκρως διασκεδαστικό.

Ειδικότερα, η Google προσφέρει μία νέα υπηρεσία όπου μπορείς να εμφανίσεις και να παίξεις με τρισδιάστατα (3D) ζώα και άλλα αντικείμενα. Μάλιστα, αυτά με τη βοήθεια της κάμερας και της οθόνης του smartphone θα φαίνονται σαν να είναι μέσα στο σπίτι σου (ή σε οποιονδήποτε χώρο βρίσκεσαι).

 

Τι είναι το Augmented Reality (AR)

Η επαυξημένη πραγματικότητα (ή ενισχυμένη πραγματικότητα) είναι μία τεχνολογία που υπάρχει εδώ και καιρό, αλλά πλέον είναι σε ώριμο στάδιο για εμπορική αξιοποίηση. Ουσιαστικά επιτρέπει να αναγνωρίζονται αντικείμενα και στοιχεία του αληθινού κόσμου (κυρίως μέσω κάμερας) ή πάνω σε αυτά τα στοιχεία του πραγματικού κόσμου να παρουσιάζονται real time ψηφιακές πληροφορίες και δεδομένα προσφέροντας μία διαφορετική, ενδιαφέρουσα και διαδραστική εμπειρία.

Να σημειωθεί ότι δεν σχετίζεται με την εικονική πραγματικότητα (Virtual RealityVR ), όπου εκεί γίνεται προβολή ενός πλήρως κατασκευασμένου ψηφιακού περιεχομένου δημιουργώντας την ψευδαίσθηση του χώρου και του αληθινού.

 

Πώς το ενεργοποιείς

 

Για να το ενεργοποιήσεις χρειάζεσαι πρόσβαση στην μηχανή αναζήτησης της Google μέσω του δικού της φυλλομετρητή (του Chrome) ή του app της Google καθώς και μία συσκευή με λειτουργικό Android. Να σημειωθεί ότι Chrome, Android, Google App και η ιστοσελίδα Google.gr είναι όλα προϊόντα και υπηρεσίες της «μαμάς» Google.

Αναλυτικότερα, ενεργοποιείς το δίκτυο (Wi-Fi ή δεδομένα κινητής τηλεφωνίας), ανοίγεις τον Chrome και πληκτρολογείς το ζώο ή αντικείμενο που θες. Για παράδειγμα, αναζητάς πληροφορίες για τις τίγρεις.

Άμεσα, θα σου βγάλει μία λίστα με τα πιο δημοφιλή αποτελέσματα, ενώ σε ένα σημείο διακριτά θα εμφανιστεί ένα εικονίδιο με την εικόνα μίας τίγρης. Το πατάς και αυτόματα σου βγαίνουν τα σχετικά εγκυκλοπαιδικά στοιχεία (Επισκόπηση).

 

 

 

 

Ύστερα, από εκεί επιλέγεις το «Τρισδιάστατη προβολή» για να σου εμφανιστεί το πλήρες 3D μοντέλο. Πλέον, για να το προβάλεις στον χώρο σου επιλέγεις το «Προβολή στον Χώρο» από το μέσο της οθόνης σου.

 

 

Την πρώτη φορά λογικά θα σου εμφανιστεί ένα μενού εκχώρησης δικαιωμάτων στην εφαρμογή Google. Για να δουλέψει θα πρέπει να ενεργοποιήσεις την δυνατότητα χρήσης της κάμερας, αλλά και την πρόσβαση στα αρχεία της συσκευής. Φυσικά, από τις Ρυθμίσεις Συστήματος και μετά από το μενού Εφαρμογές μπορείς στο μέλλον να αλλάξεις τις ρυθμίσεις αυτές (ως προς το αυστηρότερο).

 

 

 

 

Έτσι, θα σου εμφανιστεί ένα μενού με οδηγίες προσανατολισμού της εφαρμογής το οποίο και θα ακολουθήσεις. Μόλις εμφανιστεί η τρισδιάστατη απεικόνιση (η οποία αντιδρά σε κάποιες κινήσεις σου) μπορείς ακουμπώντας πάνω στο πλαίσιό της να την μετακινήσεις ή να την αλλάξεις μέγεθος. Επιπρόσθετα, εσύ μπορείς να αλλάζεις θέση στον χώρο ή την κλίση του κινητού σε πραγματικό χρόνο! Αν το επιθυμείς τραβάς και screenshots για να τα μοιράσεις σε φίλους και γνωστούς.

 

 

 

Τέλος, η βιβλιοθήκη με τα 3D μοντέλα εμπλουτίζεται συνεχώς. Ενδεικτικά, μερικά από τα ζώα που μπορείς να βρεις είναι τα εξής: Γάτα, Σκύλος, Αρκούδα, Ελάφι, Άλογο, Κατσίκα, Πάπια, Αετός, Λύκος, Λιοντάρι, Χελώνα, Χταπόδι και Καρχαρίας.

 

Μπορείς να δεις ακόμη