VLC Media Player – νέα έκδοση 3.0

by K-Admin 1




Το αγαπημένο και δημοφιλέστατο VLC Media Player είναι ίσως το καλύτερο δωρεάν πρόγραμμα αναπαραγωγής πολυμέσων, το οποίο μάλιστα είναι συμβατό με όλες τις πλατφόρμες και τα λειτουργικά συστήματα. Πλέον, ύστερα από τρία συνεχή χρόνια ανάπτυξης γίνεται ακόμη καλύτερο και αναβαθμίστηκε επισήμως στην έκδοση 3.0.


Η αναβάθμιση αυτή έχει την κωδική ονομασία «Vetinari» και φέρνει πληθώρα νέων λειτουργιών, σημαντικές βελτιώσεις, bug fixes και φυσικά μεγαλύτερη σταθερότητα. Να σημειωθεί ότι τον νέο player μπορείς να τον κατεβάσεις από την επίσημη ιστοσελίδα της VideoLAN ή από το κατάστημα εφαρμογών κάθε πλατφόρμας (π.χ. Google Play Store, Microsoft Store, Apple Store). Παρακάτω λοιπόν ακολουθεί ένα σύντομο review της νέας αυτής έκδοσης του VLC, μαζί με τις σημαντικές αναβαθμίσεις και τις νέες του λειτουργίες.

Υποστήριξη Chromecast

Η υποστήριξη Chromecast, ουσιαστικά επιτρέπει να κάνεις streaming βίντεο με πολύ απλό και γρήγορο τρόπο στην τηλεόρασή σου, ειδικά αν η πηγή είναι ένα PC βασισμένο στα Windows. Δηλαδή, είναι δυνατή η διοχέτευση υλικού σε συσκευές που υποστηρίζουν το πρότυπο Chromecast και μάλιστα ακόμη και σε format εικόνας ή ήχου που αυτές οι συσκευές δεν υποστηρίζουν από την κατασκευή τους (μέσω του hardware τους)!


Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι δεν έχεις την ανάγκη αυτόνομης συσκευής τύπου media player, αλλά μπορείς μέσω του προσωπικού σου υπολογιστή σε συνδυασμό με ένα φθηνό περιφερειακό (κόστους 50 ευρώ κατά μέσο όρο) να παρακολουθήσεις οτιδήποτε και σε πολύ καλή ποιότητα στην μεγάλη σου τηλεόραση ή στο home cinema του σαλονιού σου.


Υποστήριξη 3D audio και Video 360

Ακολουθώντας τις νέες τάσεις της αγοράς υποστηρίζεται πλέον η δυνατότητα για τρισδιάστατο ήχο και Video 360. Βέβαια, σταδιακά θα αυξηθεί και το περιεχόμενο και η δυνατότητα αυτή θα είναι ακόμα πιο δελεαστική για περισσότερο κόσμο, αλλά και πιο αξιοποιήσιμη.

4Κ και 8Κ hardware decoding

Με τη νέα έκδοση, είναι δυνατή πλέον η εκμετάλλευση του σύγχρονου hardware των συσκευών για την σωστή αναπαραγωγή video ανάλυσης 4K και 8K (hardware decoding) ικανοποιώντας έτσι μία βασική απαίτηση των χρηστών, αλλά καλύπτοντας και τις μελλοντικές απαιτήσεις.

Υποστήριξη για απόδοση χρώματος μέσω τεχνολογίας HDR

Εξίσου σημαντική από πλευράς ποιότητας και ευκρίνειας είναι η υποστήριξη για το πρότυπο HDR10 (10-bit), πάλι κατά απαίτηση της κοινότητας του VLC.




Αναγνωρίζει ακόμα περισσότερα format αρχείων

Φυσικά, δεν λείπει η προσθήκη και ο εμπλουτισμός με ακόμη περισσότερα audio και video format που συνεχώς βγαίνουν για τις ανάγκες όλων των μέσων και των συσκευών. Η εφαρμογή κυριολεκτικά «παίζει» όλα τα αρχεία.



Μικρές αλλαγές στο User Interface

Το ανανεωμένο περιβάλλον χρήσης του VLC 3.0 δεν παρουσιάζει σημαντικές αλλαγές, αλλά συνολικά είναι πιο περιποιημένο και μοιάζει πιο σύγχρονο σε σχέση με προηγούμενες εκδόσεις. Ειδικότερα, τα εικονίδια στο κάτω μέρος του παραθύρου είναι καθαρότερα (με ένα πιο σύγχρονο look and feel), ενώ πολλά από τα μικρά εικονίδια που χρησιμοποιούνται στα στοιχεία του μενού έχουν αλλάξει.



Μία πληθώρα μικρών, αλλά σημαντικών βελτιώσεων

Έχουν πραγματοποιηθεί μία σειρά από δεκάδες μικρές αλλά καίριες βελτιώσεις το σύνολο των οποίων μπορείς να το δεις στις σημειώσεις της έκδοσης 3.0.

Ενδεικτικά, πλέον υπάρχει υποστήριξη αποθηκευτικών μέσων σε τοπικό οικιακό δίκτυο (συσκευές NAS ή κοινών φακέλων σε άλλα PC). Παράλληλα, παρέχεται υποστήριξη για Blu-Ray Java menus (BD-J) και βελτιώσεις στην αναπαραγωγή των δίσκων Blu-Ray. Ακόμη, για συσκευές με βάση το Android πλέον είναι δυνατό και το Picture in Picture, αλλά και η λεγόμενη υπηρεσία Android Auto with voice actions για περισσότερη ευκολία και ευελιξία στη χρήση.



Παραμένει cross-platform και open source εφαρμογή

Αν και ορισμένες από τις νέες λειτουργίες του VLC Media Player είναι διαθέσιμες μόνο σε συγκεκριμένα λειτουργικά περιβάλλοντα (π.χ. η υποστήριξη HDR10 είναι διαθέσιμη μόνο σε υπολογιστές που τρέχουν το Windows 10 Fall Creators Update), το VLC παραμένει ένα από τα λίγα προγράμματα που κυκλοφορεί ταυτόχρονα για όλες τις διαθέσιμες πλατφόρμες και τα λειτουργικά. Είναι κυριολεκτικά cross-platform και εξαιρετικά αποδοτικό παντού. Έτσι, είναι διαθέσιμο για Windows (XP και νεότερα), MacOS (10.7 και άνω), Linux (GNU/Linux, Ubuntu, BSD), Android (2.3 και νεότερες εκδόσεις), iOS (έκδοση 7 και μετά), Windows Phone (8.1) και Windows RT.


Άλλωστε μη λησμονείς ότι το VLC συνεχίζει να προσφέρεται δωρεάν και μάλιστα χωρίς διαφημίσεις. Θα λέγαμε λοιπόν ότι είναι «τίμιο» ως προς αυτά που προσφέρει και με τον τρόπο που τα προσφέρει. Δοκίμασέ το λοιπόν και χαλάρωσε με πληθώρα ωραίων ταινιών και καλής μουσικής.

Μπορείς να δεις ακόμη