1η Οκτωβρίου: Παγκόσμια ημέρα ηλικιωμένων

Κάθε 1η του Οκτώβρη γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα ηλικιωμένων. Η μέρα θεσπίστηκε με σκοπό να αποτίσει φόρο τιμής στους ηλικιωμένους επισημαίνοντας παράλληλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

 

Πότε ένας άνθρωπος θεωρείται ηλικιωμένος;

Αν ρωτήσεις έναν 20άρη θα σου πει ότι από τα σαράντα είσαι πια μεγάλος ενώ αν ρωτήσεις έναν 55άρη θα σου πει ότι η ζωή αρχίζει στα 50. Για να ορίσουμε την ακριβή ηλικία πρέπει να αναλογιστούμε ότι ο σύγχρονος άνθρωπος ζει περισσότερο και το προσδόκιμο όριο ζωής έχει αυξηθεί στα 80-85 χρόνια με τάση το όριο αυτό να αυξάνεται και οι επιστήμονες πλέον να κάνουν λόγο και για τέταρτη ηλικία που είναι τα 90+.

Πάντως, για τους περισσότερους η «τρίτη ηλικία» αρχίζει γύρω στα 65 και συνδέεται με την ηλικία συνταξιοδότησης. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι σταματώντας την εργασία τους παύουν να είναι παραγωγικοί και χρήσιμοι. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας είναι ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μας. Ο παππούς και η γιαγιά μεταλαμπαδεύουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους στους νέους, μεγαλώνουν τα εγγόνια τους, και βοηθάνε την οικογένεια του σήμερα να ανταποκριθεί στους έντονους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής. Δεν είναι και λίγες οι φορές που επωμίζονται και τις οικονομικές ανάγκες των νεότερων γενιών.

Ο ηλικιωμένος της εποχής μας μπορεί να ζει καλύτερα σε σχέση με παλαιότερες εποχές. Η εξέλιξη της τεχνολογίας συνέβαλε στη βελτίωση της καθημερινότητας, βελτίωσε το βιοτικό επίπεδο ενώ η πρόοδος της επιστήμης του επιτρέπει να γερνά με χάρη. Αυτό μπορεί να γίνει με πάρα πολλούς τρόπους.

Οι νέες οικιακές συσκευές κάνουν τη ζωή των ηλικιωμένων ευκολότερη

Η τεχνολογία έχει κάνει την καθημερινότητά μας πολύ εύκολη. Οι δουλειές του σπιτιού απαιτούν λιγότερο κόπο και χρόνο συγκριτικά με παλαιότερα. Οι μεγαλύτερες βέβαια ηλικίες είναι δύσπιστες στο να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία όμως αν τους καθοδηγήσεις σωστά, πολύ σύντομα δεν θα μπορούν να ζουν χωρίς αυτή.

Μια ρομποτική ηλεκτρική σκούπα βοηθά στον εύκολο καθαρισμό μειώνοντας τους πόνους της μέσης που δημιουργούνται με τη χρήση συμβατικής σκούπας. Με μια πλυντική το σφουγγάρισμα γίνεται πιο εύκολο από ποτέ. Ακόμη κι ένας τζαμοκαθαριστής είναι ιδιαίτερα χρήσιμος, αφού γυαλίζει τα παράθυρα χωρίς τρίψιμο. Πλυντήριο με στεγνωτήριο ή σκέτο στεγνωτήριο για μην πονάνε τα χέρια με το άπλωμα και πρέσα σιδερώματος για εύκολο σιδέρωμα.

Όμως και η μαγειρική ακόμη μπορεί να γίνει παιχνιδάκι. Μια κουζίνα με κεραμικές εστίες κι ένας φούρνος με πυρόλυση για εύκολο καθάρισμα θα διευκολύνουν. Η χύτρα ταχύτητας για γρήγορο μαγείρεμα, μια κουζινομηχανή ή ένας πολυκόφτης για να φτιάχνουν νοστιμιές εύκολα. Αλλά και εάν ακόμα επιμένουν στα πολλά σκεύη τα πλυντήρια πιάτων λύνουν τα χέρια και κρατάνε την κουζίνα καθαρή.

 

Παρακολούθηση υγείας

Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας ή παρακολουθούν προληπτικά την πορεία της. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας συμβάλλει ουσιαστικά και σε αυτόν τον τομέα.

Τα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα μετρούν με ακρίβεια την πίεση και τους σφυγμούς και τα «έξυπνα» πιεσόμετρα συνδέονται με εφαρμογές στο κινητό ώστε να μπορείς να ανατρέξεις στο ιστορικό ανά πάσα στιγμή και ώρα, βοηθώντας και τον γιατρό να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα. Τα ψηφιακά θερμόμετρα, οι ψηφιακές ζυγαριές για τον έλεγχο του βάρους, οι μετρητές σακχάρου συμβάλλουν στην πρόληψη, που ως γνωστό, είναι πιο σημαντική από τη θεραπεία.

Η άσκηση είναι εξίσου σημαντική για να διατηρούν οι ηλικιωμένοι τον οργανισμό τους ακμαίο. Οι περισσότεροι επιλέγουν το περπάτημα ή το κολύμπι ως μέσω άσκησης ενώ κάποιοι άλλοι παρακολουθούν προγράμματα γυμναστικής σε κάποιο σύλλογο. Υπάρχουν κι αυτοί που βαριούνται όλα αυτά και προτιμούν να κάθονται στο σπίτι τους. Παρακίνησε έναν μεγάλο άνθρωπο να γυμναστεί κάνοντάς του δώρο έναν διάδρομο γυμναστικής.

Μπορείς ακόμη να εξετάσεις την αγορά ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού. Πολλές έρευνες έδειξαν πως παιχνίδια τύπου Wii ωφελούν στη διατήρηση της υγείας των ηλικιωμένων. Μάλιστα, πολλές στέγες φροντίδας ηλικιωμένων χρησιμοποιούν αυτού του τύπου τα παιχνίδια για να παρακινήσουν τους ηλικιωμένους να αθληθούν.

Τέλος, στην καλύτερη υγεία ενός ηλικιωμένου μπορεί να βοηθήσει και ένα smartwatch ή ένα απλό activity tracker. Με αυτά καταγράφεται η ημερήσια δραστηριότητα, οι καρδιακοί παλμοί, πόσα βήματα έχει κάνει μέσα στην ημέρα αλλά και πως είναι ο βραδινός ύπνος του, στοιχεία πολύ χρήσιμα για την κλινική εικόνα κάθε ανθρώπου.

Επίσης, με ένα smartwatch μπορούν να ρυθμίσουν – οργανώσουν την λήψη φαρμάκων μέσα από ηχητικές ειδοποιήσεις.

 

 

Αναβάθμιση της διασκέδασης και της επικοινωνίας

Οι ηλικιωμένοι δεν πρέπει να σταματούν να ζουν τη ζωή τους. Πρέπει να διασκεδάζουν, να συναναστρέφονται με τους φίλους τους και την οικογένειά τους. Η επικοινωνία μάλιστα, λένε οι έρευνες, καθώς περνούν τα χρόνια είναι επιτακτική ανάγκη για την υγεία ενός ανθρώπου όσο είναι η σωστή διατροφή και η άσκηση. Σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσής και το διαδίκτυο. Σίγουρα οι ηλικιωμένοι δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με τους υπολογιστές και την τεχνολογία όμως με λίγη καλή θέληση και επιμονή όλα μπορούν να γίνουν.

Μύησε τους στα μυστικά του Internet και θα είναι τρισευτυχισμένοι. Η αρχή μπορεί να γίνει με ένα smartphone, ένα smartwatch ή ένα tablet. Δείξε τους πως να μαθαίνουν τα νέα, να κλείνουν ραντεβού με έναν γιατρό ή πως θα βρίσκουν νέες συνταγές. Κατέβασέ τους έξυπνες εφαρμογές και εργαλεία ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους. Μπορείς ακόμη να τους μάθεις κάποιο παιχνίδι όπως το Tetris , τo Sudoku to Trivial Pursuit ή το Mahjong, τα οποία βοηθούν και στην διατήρηση της ψυχικής τους υγείας και της μνήμης.

Οι μεγάλοι άνθρωποι αγαπούν το σπίτι τους και η τηλεόραση είναι για τους περισσότερους μια καλή παρέα. Επένδυσε σε μια Smart tv μύησε τους στα άδυτα των συνδρομητικών καναλιών και η «παρέα» τους θα αναβαθμιστεί.

 

Η τεχνολογία κάνει τους ηλικιωμένους να νιώθουν ασφαλείς

Το καλύτερο για έναν ηλικιωμένο είναι να μένει στο δικό του σπίτι. Αυτό ισχύει είτε έχει παρέα τον σύντροφό του είτε είναι μόνος του. Αυτό τον κάνει να αισθάνεται ακόμα κυρίαρχος της ζωής του. Όμως η μοναξιά δημιουργεί μια μικρή ή και μεγάλη ανασφάλεια τόσο στους ίδιους όσο και στους οικείους τους.

Η τεχνολογία έχει την λύση. Η εγκατάσταση ενός συναγερμού είναι το πρώτο βήμα για να εξασφαλίσεις την ασφάλεια των αγαπημένων σου προσώπων. Καλό θα ήταν εφόσον μιλάμε για ηλικιωμένους ανθρώπους να εγκαταστήσεις στον χώρο και σύστημα πυρασφάλειας για καλό και για κακό. Υπάρχουν και μεμονωμένοι ανιχνευτές ανοιχτών θυρών, παραθύρων και συρταριών ιδιαίτερα χρήσιμοι για ηλικιωμένους με άνοια ή alzheimer ώστε να σε ειδοποιούν ακόμα και απομακρυσμένα.

Επίσης, υπάρχουν συστήματα που ειδοποιούν εσένα ή την αστυνομία ότι υπάρχει παραβίαση, ασύρματες κάμερες που μπορείς να ελέγχεις όποιον χώρο θες μέσω διαδικτύου κι έτσι να μπορείς να βλέπεις εάν ο άνθρωπός σου είναι καλά.

Τέλος, υπάρχουν τα λεγόμενα sos band tracker που προσαρμόζονται πάνω στον χρήστη με την μορφή βραχιολιού ή ρολογιού και έχουν πλήθος λειτουργιών. Αρχικά, διαθέτουν κουμπί SOS σε περίπτωση που το αγαπημένο σου πρόσωπο χρειαστεί βοήθεια και ανιχνευτή πτώσης ειδοποιώντας σε, ώστε να μπορείς να εντοπίσεις στον χάρτη που βρίσκεται και να στείλεις βοήθεια. Κάποιες συσκευές διαθέτουν και σύστημα αμφίδρομης επικοινωνίας ώστε να μπορείς να μιλήσεις με τον χρήστη ή όποιον άλλο βρίσκεται κοντά του. Διαθέτουν GPS, είναι συνήθως πολύ ανθεκτικά και έχουν και μεγάλη διάρκεια φόρτισης.

Ακόμα, υπάρχουν οι έξυπνες πρίζες (smart plug ) που μπορείς να ελέγχεις απομακρυσμένα επικίνδυνες συσκευές από το smartphone σου, αποφεύγοντας έτσι πιθανότητες φωτιάς ή άσκοπη χρήση.

Βοήθησε λοιπόν τους μεγαλύτερους ανθρώπους να κατανοήσουν την τεχνολογία και να την χρησιμοποιήσουν σωστά προς όφελός τους και η ποιότητα της ζωής τους σίγουρα θα γίνει καλύτερη.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη