3 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Ακοής

by Aggeliki Tsoukana

Κάθε χρόνο στις 3 Μαρτίου, ο κόσμος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ακοής, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με προβλήματα ακοής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ημερομηνία δεν επιλέχθηκε τυχαία αλλά επειδή το σχήμα των αριθμών 3/3 μοιάζει με τα δύο αυτιά του ανθρώπου!

 

 

Η ακοή αποτελεί μία από τις αισθήσεις που διαμορφώνουν την καθημερινή μας ζωή. Από την επικοινωνία και την κοινωνική αλληλεπίδραση μέχρι την εκπαίδευση και την απόλαυση της μουσικής, η ακοή επηρεάζει κάθε πτυχή της ύπαρξής μας. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής, τα οποία μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητας της ζωής τους.

Μια από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με προβλήματα ακοής είναι η κοινωνική απομόνωση και η δυσκολία στην επικοινωνία. Η έλλειψη πρόσβασης σε κατάλληλες υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης μπορεί να επιδεινώσει αυτήν την κατάσταση. Ωστόσο, με την κατάλληλη πρόληψη, διάγνωση και παρέμβαση, πολλά προβλήματα ακοής μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ακοής αποτελεί μια ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούμε για τα προβλήματα ακοής και να προωθήσουμε την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία. Επιπλέον, αποτελεί μια ευκαιρία να διευκολύνουμε την πρόσβαση των ατόμων με προβλήματα ακοής σε κατάλληλες υπηρεσίες και πόρους.

Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι η απώλεια της ακοής είναι μία από τις πιο διαδεδομένες αναπηρίες των αισθήσεων παγκοσμίως, καθώς πάνω από 275 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής ή είναι κωφοί. Ειδικότερα, στην Ελλάδα το φαινόμενο είναι σε άνοδο και στο κοντινό μας 2030 υπολογίζεται ότι πάνω από 1,5 εκατομμύριο συνάνθρωποί μας θα αντιμετωπίσουν κάποιο σχετικό πρόβλημα.

Ακόμα και αν τώρα είσαι απόλυτα υγιής δεν αποκλείεται τα επόμενα χρόνια να εμφανιστεί κάποια δυσκολία. Για αυτό συνετό είναι να έχεις κατά νου μερικές από τις πιο συχνές ενδείξεις, ώστε από νωρίς να αντιμετωπίσεις μία πιθανή τέτοια ιατρική κατάσταση. Έτσι, τσέκαρε αν:

  1. Έχεις δυσκολία στην ακρόαση ή την κατανόηση του προφορικού λόγου, ειδικά σε θορυβώδη περιβάλλοντα.
  2. Νιώθεις αυξημένη ένταση ή δυσφορία όταν ακούς ήχους.
  3. Κάνεις συχνά ερωτήσεις για επανάληψη φράσεων ή αντιμετωπίζεις ζητήματα κατανόησης του περιεχομένου των συνομιλιών.
  4. Απομονώνεσαι ή αποσύρεσαι από κοινωνικές περιστάσεις λόγω δυσκολίας στην ακρόαση.
  5. Κάνεις αλλαγές στην ένταση της τηλεόρασης ή του ραδιοφώνου προκειμένου να ακούς καλύτερα.

 

 

Τεχνολογία Χωρίς Εμπόδια

Στο πλαίσιο της εταιρικής κουλτούρας και της κοινωνικής ευθύνης, ο Κωτσόβολος ως εταιρεία εδώ και μερικά χρόνια δραστηριοποιείται σε ένα πρόγραμμα με τίτλο Τεχνολογία Χωρίς Εμπόδια.

Σκοπός του είναι η ενδυνάμωση, η αποδοχή, η συμπερίληψη και η εξυπηρέτηση όλων εκείνων των ανθρώπων που βιώνουν διάφορες δυσκολίες και θέματα υγείας και ειδικότερα οι Υποστηρικτικές Τεχνολογίες για άτομα με κινητικά προβλήματα, θέματα όρασης ή ακοής.

Επιπρόσθετα, στα καταστήματά μας εξειδικευμένο προσωπικό μπορεί να σε ενημερώσει και να σε καθοδηγήσει γύρω από την ενίσχυση των ακουστικών δυνατοτήτων ή γενικά εναλλακτικούς τρόπους προκειμένου να υπάρξει η επιθυμητή πρόσβαση σε κάθε συσκευή (π.χ. κινητό, κονσόλα, τηλεόραση ή προσωπικό υπολογιστή). Δηλαδή, σου δείχνει τι λειτουργίες και επιπλέον δυνατότητες έχει κάθε συσκευή ώστε να έχεις το καλύτερο αποτέλεσμα και να βελτιστοποιήσεις τη χρήση σε κάθε περίπτωση και ιδιαιτερότητα!

Παράλληλα, μέσα από την ιστοσελίδα μας (www.kotsovolos.gr) προσφέρουμε μία εξαιρετική εξυπηρέτηση πελατών (μέσω chat), ακόμα και για άτομα με δυσκολίες στην ακοή ή την ομιλία, ενώ είναι δυνατή η εξυπηρέτηση στη νοηματική γλώσσα μέσω βιντεοκλήσης!

Τέλος, όλες οι Ιστοσελίδες και τα Blog του Κωτσόβολου έχουν ενσωματωμένο ένα ειδικά διαμορφωμένο μενού προσβασιμότητας για να υπάρχει ευκολότερη πλοήγηση από τα άτομα με αναπηρία.

Η 3η Μαρτίου είναι μια ημέρα που μας υπενθυμίζει να ακούμε προσεκτικά τις ανάγκες των άλλων και να στηρίζουμε εκείνους που έχουν δυσκολία με την ακοή τους. Ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή την εθνικότητα, η ακοή είναι ένα πολύτιμο αγαθό που πρέπει να προστατεύουμε και να φροντίζουμε.

Με αλληλεγγύη και ενσυναίσθηση, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο που ακούει και σέβεται κάθε φωνή.

Μπορείς να δεις ακόμη