6+1 λόγοι για να αποκτήσεις ατμοκαθαριστή

by K Admin

atmokatharistis

 

Οι ατμοκαθαριστές αξιοποιούν τις καθαριστικές και απολυμαντικές ιδιότητες του ατμού, απομακρύνοντας τα βακτήρια και τα ακάρεα γρήγορα και εύκολα, χωρίς απορρυπαντικά και χημικά διαλυτικά. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που έχουν γίνει το πλέον αξιόπιστο εργαλείο καθαρισμού για πολλούς ανθρώπους που πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα, άσθμα, αλλεργίες, ή από πολλαπλή ευαισθησία σε χημικές ουσίες.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους αξίζει κανείς να επενδύσει σε έναν ατμοκαθαριστή.

 

1Καθάρισμα χωρίς χημικές ουσίες

Η δύναμη του ατμού είναι τόσο αποτελεσματική που δε χρειάζεσαι χημικά καθαριστικά και για τους πιο μικρούς πόρους. Η απολύμανση του σπιτιού σου δεν ήταν ποτέ πιο φιλική προς το περιβάλλον. Άλλωστε, έχει πραγματικά νόημα να ετοιμάζεις το φαγητό σου σε έναν πάγκο που έχει ψεκαστεί με καθαριστικό σπρέι; Με έναν ατμοκαθαριστή, όχι μόνο μπορείς να εξαλείψεις τα χημικά κατάλοιπα στο σπίτι σου, εξασφαλίζοντας ένα ασφαλέστερο χώρο (ειδικά για τα μικρά παιδιά και τα κατοικίδια ζώα που ουσιαστικά ζουν κοντά στο πάτωμα), αλλά και να μειώσεις την ποσότητα των χημικών ουσιών που απελευθερώνονται στο περιβάλλον.

 

2Ένα εντελώς νέο επίπεδο καθαρισμού

Οι ατμοκαθαριστές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον αποτελεσματικό καθαρισμό σκληρών επιφανειών, εξαρτημάτων, μικρών αντικειμένων, πατωμάτων και γενικά κάθε επιφάνειας. Έρχονται με ποικιλία εργαλείων που σου επιτρέπουν να καθαρίζεις τζάμια, αρμούς, φούρνους και πατώματα, καθώς και να αφαιρείς τσακίσεις από ρούχα και κουρτίνες. Επίσης, μπορείς να εκμεταλλευτείς τη δύναμη του ατμού για να καθαρίσεις αποτελεσματικά το μπάνιο (βρύσες, πλακάκια κ.λπ.) ή την κουζίνα σου (πάγκους, απορροφητήρες ή φούρνο), επίσης χωρίς τη χρήση καθαριστικών και σφουγγαριών. Με τόσες ευκολίες που προσφέρει ένας ατμοκαθαριστής, θα καθαρίζεις πράγματα που μέχρι τώρα απέφευγες για πολύ καιρό!

 

3Ξοδεύεις λιγότερα χρήματα για προϊόντα καθαρισμού

Γιατί να έχεις τόσα διαφορετικά προϊόντα καθαρισμού κρυμμένα στα ντουλάπια σου; Μήπως έχεις ξεχωριστά καθαριστικά για το μπάνιο, τα παράθυρα, τους καθρέφτες και τα πατώματα; Ένας ατμοκαθαριστής μπορεί να αντικαταστήσει πολλά από αυτά τα καθαριστικά, έτσι ώστε να μην χρειάζεται κάθε τόσο να ξοδεύεις χρήματα σε ακριβά προϊόντα καθαρισμού. Με τον ατμοκαθαριστή θα εξοικονομήσεις χρήματα, χώρο, καθώς επίσης και χρόνο, αφού καθαρίζεις πιο γρήγορα από ό,τι αν π.χ. χρησιμοποιούσες την παραδοσιακή σφουγγαρίστρα.

 

4Πετυχαίνεις εις βάθος καθαρισμό και απολύμανση

Ο ατμοκαθαριστής είναι μια ιδανική συσκευή Καθαρισμού, ιδιαίτερα όταν στο σπίτι υπάρχουν παιδιά ή κατοικίδια. Βακτήρια, ιοί, και μύκητες μπορεί να μην είναι ανιχνεύσιμα, αλλά δυνητικά είναι μερικά από τα πιο επικίνδυνα παθογόνα που μπορεί να οδηγήσουν σε ερεθισμούς, αλλεργίες και λοιμώξεις. Η καθαριστική δράση του ατμού είναι τόσο ισχυρή που μπορεί να απομακρύνει ακόμα και τους πιο επίμονους ρύπους. Ο ατμός εισχωρεί ακόμα και στα πιο δυσπρόσιτα σημεία εξουδετερώνοντας όλες τις βρωμιές και τους παθογόνους μικροοργανισμούς γρήγορα και αποτελεσματικά.

 

5Καθαρισμός της ατμόσφαιρας από τις αλλεργιογόνες ουσίες

Μία σημαντική κατηγορία ρύπων είναι τα αιρούμενα σωματίδια και τα απόβλητα των ακάρεων της σκόνης – δεύτερη αιτία μετά τη γύρη στην πρόκληση αλλεργικών αντιδράσεων. Χρησιμοποιώντας τον ατμοκαθαριστή σου σε τακτική βάση θα απαλλαγείς οριστικά από αυτά τα μικροσκοπικά αλλεργιογόνα. Μερικές αλλεργικές αντιδράσεις μεταφράζονται σε άσθμα, το οποίο είναι η πιο συχνή χρόνια πάθηση της παιδικής ηλικίας. Ωστόσο, οι μελέτες δείχνουν ότι η αποφυγή των αλλεργιογόνων στην πρώιμη παιδική ηλικία μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωση του άσθματος. Ο ατμοκαθαριστής είναι μία εξαιρετική λύση για να δημιουργήσεις μια απόλυτα καθαρή ατμόσφαιρα στο σπίτι σου, εξουδετερώνοντας αυτά τα αλλεργιογόνα από το στρώμα, τα μαξιλάρια και τα επικαλυμμένα έπιπλα.

 

6Παιδικό δωμάτιο και παιχνίδια

Στο παιδικό δωμάτιο θα απολυμάνεις τις κουρτίνες, το στρώμα, το κρεβάτι του μωρού και το χαλί του. Τα παιχνίδια βρίθουν μικροβίων, αφού τα παιδιά περνούν με αυτά αρκετές ώρες. Ειδικά η κοινή χρήση των παιχνιδιών είναι ένας εύκολος τρόπος διάδοσης των μικροβίων. Χρησιμοποίησε τον ατμοκαθαριστή για να καθαρίσεις και να απολυμάνεις τα παιχνίδια των παιδιών τουλάχιστον μια φορά τον μήνα.

 

6+1. Ακάρεα της σκόνης: Ένας αόρατος εχθρός της υγείας μας

Τα ακάρεα της σκόνης, γνωστά και ως τετράνυχοι ή αράχνες, «αισθάνονται» σαν στο σπίτι τους… στο σπίτι σου(!), ή πιο συγκεκριμένα, στα στρώματα, ταπετσαρίες, χαλιά, μοκέτες, παπλώματα, μαξιλάρια, και λούτρινα παιχνίδια. Σε αυτά τα μαλακά, βελούδινα περιβάλλοντα, τα ακάρεα τρέφονται με τα νεκρά κύτταρα του δέρματος από τους ανθρώπους και τα κατοικίδια ζώα. Αυτά τα πλάσματα στη συνέχεια εκκρίνουν περιττωματικό υλικό στην ατμόσφαιρα, το οποίο προκαλεί ισχυρή αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και αυτό είναι η αιτία αλλεργιών και προβλημάτων, όπως άσθμα, παιδικό άσθμα, βρογχίτιδα κα άλλα σοβαρά προβλήματα. Αν σκεφτούμε δε ότι ένας άνθρωπος βρίσκεται στο κρεβάτι κατά μέσο όρο οκτώ ώρες την ημέρα, καταλαβαίνουμε πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα.

Τι σχέση μπορεί να έχουν τα παραπάνω με τον ατμοκαθαρισμό; Η απάντηση λοιπόν είναι πολύ απλή. Με τον ίδιο τρόπο που ο ατμός απομακρύνει αποτελεσματικά και τους πιο επίμονους ρύπους, έτσι μπορεί να εξαφανίσει και τα ακάρεα σκόνης που «κατοικούν» στα στρώματα και τα χαλιά σου. Ο τακτικός καθαρισμός με ατμό και στη συνέχεια με ηλεκτρική σκούπα που είναι εφοδιασμένη με φίλτρο HEPA, το οποίο εκτός από τη σκόνη συγκρατεί και άλλα αιωρούμενα σωματίδια αλλεργιογόνα, είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις για ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον στο σπίτι.

 

shutterstock_147575261-1

 

Βασικές ερωτήσεις για τον ατμοκαθαριστή

Πώς λειτουργεί ο ατμοκαθαριστής;

Ο ατμοκαθαριστής λειτουργεί με ρεύμα και χρησιμοποιεί το νερό για την παραγωγή ατμού. Συγκεκριμένα,  το νερό θερμαίνεται σε εσωτερικό θερμαντήρα μέχρι να φτάσει σε σημείο βρασμού και έτσι παράγεται ατμός. Η πίεση του ατμού εξαρτάται από τον τύπο του ατμοσυστήματος. Όσο πιο ισχυρή είναι η πίεση που εκτοξεύεται ο ατμός από την κάνη, σε συνδυασμό με την υψηλή θερμοκρασία, τόσο πιο εύκολα και αποτελεσματικά διασπώνται και στη συνέχεια απομακρύνονται όλες οι ακαθαρσίες, λίπη, απορρυπαντικά, και όλα τα σωματίδια που δεν αποτελούν μέρος της επιφάνειας. Το πρόσθετο πλεονέκτημα είναι η υψηλή θερμοκρασία του ατμού, η οποία εξουδετερώνει τα βακτηρίδια και άλλα παθογόνα, όπως μούχλα, ψύλλους, τα αυγά των ψύλλων και τα ακάρεα της σκόνης. Το αποτέλεσμα είναι μια επιφάνεια απολυμασμένη, υποαλλεργική και χωρίς δυσάρεστες μυρωδιές. Σκέψου επίσης ότι η υψηλή θερμοκρασία και η υψηλή πίεση του ατμού βοηθά στο να περιοριστεί το τρίψιμο ενός επίμονου λεκέ στην επιφάνεια.

 

Και τι γίνεται με την υγρασία;

Υπάρχει πολύ μικρό ποσοστό υγρασίας στον ατμό. Πράγμα που σημαίνει ότι ψεκάζεις την επιφάνεια και το νερό στεγνώνει σχεδόν αστραπιαία!

 

Ο ατμοκαθαριστής φαίνεται πολύπλοκο σύστημα. Είναι εύκολο στη χρήση;

Έχει τόσο απλή λειτουργία που μόλις κατανοήσεις τα βασικά, θα το χρησιμοποιείς όπως και μια ηλεκτρική σκούπα. Η χρήση ενός ατμοκαθαριστή είναι πολύ απλή:  Ρίχνεις νερό στο μπόιλερ (ή στο δοχείο νερού) και έπειτα, με το πάτημα ενός διακόπτη, το νερό στο μπόιλερ συμπιέζεται και θερμαίνεται έως ότου φτάσει στην κατάλληλη θερμοκρασία και τη σωστή πίεση για να παράγει καθαρό, «ξηρό» ατμό. Η ατμοποίηση μπορεί να διαρκέσει από μερικά δευτερόλεπτα έως δώδεκα λεπτά (ανάλογα το μοντέλο). Στο μεταξύ, εσύ μπορείς να συνδέσεις το εξάρτημα που χρειάζεσαι στο σωλήνα ή στο ακροφύσιο. Μόλις είναι έτοιμο για χρήση, πατάς το διακόπτη ατμού και ξεκινάς το καθάρισμα.

Οι περισσότεροι ατμοκαθαριστές έρχονται με πολλά εξαρτήματα για μεγαλύτερη διευκόλυνση. Εξαρτήματα για δύσκολες γωνίες, για λεπτομερή καθαρισμό στις βρύσες, για πλακάκια, για πάγκους κουζίνας, απορροφητήρες, φούρνους, αλλά και για μεγάλες επιφάνειες. Σαφώς και δεν είναι αναγκαίο να αγοράσεις ατμοκαθαριστή με πλήρη γκάμα εξαρτημάτων, καθώς θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου για ποια εργασία θα χρησιμοποιήσεις τη συσκευή. Βέβαια, γι’ αυτό έχουν φροντίσει και οι κατασκευαστές. Για παράδειγμα, αν ένας ατμοκαθαριστής είναι κατάλληλος για γρήγορο καθαρισμό μικρών λείων επιφανειών, περιλαμβάνει τα απαραίτητα αξεσουάρ, όπως ακροφύσιο δαπέδων, μικρό εξάρτημα για τις λεπτομέρειες και κυλινδρική βούρτσα. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

 

Πόσο ευέλικτος είναι ένας ατμοκαθαριστής;

Ο ατμοκαθαριστής σου εξασφαλίζει ένα απόλυτα καθαρό σπίτι χωρίς την χρήση απορρυπαντικών και χημικών. Καθάρισε και απολύμανε σε λίγα λεπτά, με τη δύναμη του ατμού:

  • Πλακάκια
  • Στεγανοποιημένα ξύλινα δάπεδα
  • Δάπεδα Laminate
  • Μουσαμάδες
  • Αρμόστοκους
  • Φούρνους
  • Παράθυρα
  • Καθρέφτες
  • Χαλιά
  • Μπάρμπεκιου γκριλ
  • Νεροχύτες
  • Μπανιέρες
  • Δάπεδα ντους
  • Ψυγεία
  • Καταψύκτες
  • Λεκάνες τουαλέτας
  • Τα παιχνίδια του παιδιού
  • Λούτρινα ζωάκια
  • Περσίδες (μη-υφασμάτινες)
  • Ζάντες αυτοκινήτων
  • Ταπετσαρίες
  • Καλοριφέρ
  • Εσωτερικό αυτοκινήτων
  • Μαξιλάρια

 

Και πολλά άλλα! Προσοχή, όμως. Μην χρησιμοποιείς ατμοκαθαριστή σε προϊόντα / αντικείμενα από χαρτί ή σε μη-στεγανοποιημένα ξύλινα δάπεδα.

 

Η ασφάλεια έρχεται πάντα πρώτη

Όπως προαναφέραμε, η χρήση ενός ατμοκαθαριστή δεν είναι δύσκολη, ωστόσο υπάρχουν ορισμένα προληπτικά μέτρα προστασίας και συμβουλές σωστής χρήσης που πρέπει να θυμάσαι πριν ξεκινήσεις να χρησιμοποιείς τη συσκευή. Καταρχήν, θα πρέπει να διαβάζεις πάντα το εγχειρίδιο οδηγιών χρήσης προσεκτικά πριν χρησιμοποιήσεις ένα από αυτά τα μηχανήματα. Ο καυτός ατμός που εκλύεται μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε αντικείμενα, καθώς και τραυματισμούς. Ανάλογα με το μοντέλο που έχεις αγοράσει, ο υδρατμός παράγεται με θέρμανση του νερού σε υψηλές θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 115 έως και 300 βαθμούς κελσίου. Επομένως, μην κατευθύνεις τη δέσμη ατμού ποτέ απευθείας σε άτομα, ζώα, ή φυτά.

Εάν έχεις αμφιβολίες σχετικά με τον καθαρισμό ενός τύπου υφάσματος, θα πρέπει να κάνεις μια δοκιμή σε μια δυσδιάκριτη περιοχή. Επίσης, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν γεμίζεις τη συσκευή με νερό. Δεν πρέπει να παραγεμίζεις το μπόιλερ (ή το δοχείο νερού), ενώ να προσθέτεις το νερό πάντα αργά και προσεκτικά. Ορισμένα μοντέλα έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να γίνεται υπερπλήρωση χωρίς κανένα πρόβλημα, ωστόσο καλό είναι να χρησιμοποιείς το παρεχόμενο δοχείο συμπλήρωσης όποτε αυτό είναι εφικτό. Απέφευγε να γεμίζεις τη συσκευή ενώ είναι συνδεδεμένη στο ρεύμα, γιατί υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.

Μην καθαρίζεις ποτέ ηλεκτρονικές συσκευές με ατμό, καθώς υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας, ενώ, τέλος, ποτέ μην βάζεις απορρυπαντικά, αρώματα, ή οποιαδήποτε χημικά μέσα στη δεξαμενή νερού.

Μπορείς να δεις ακόμη