Συγκριτικά με τα πλυντήρια ρούχων που κυκλοφορούσαν πριν από μία 15ετία, σήμερα υπάρχουν στην αγορά μοντέλα τα οποία καταναλώνουν έως και 60% λιγότερο ρεύμα, όπως και 30% λιγότερο νερό.
Ακόμη όμως κι ένα τέτοιο πλυντήριο, που κάνει «πρωταθλητισμό» στην εξοικονόμηση, μόνο αν χρησιμοποιηθεί σωστά θα μπορέσει πραγματικά να μειώσει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ. Κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει συχνά, αφού για παράδειγμα το μέσο ευρωπαϊκό νοικοκυριό δεν γεμίζει πάνω από το 75% του κάδου σε κάθε πλύση, ενώ τις περισσότερες φορές επιλέγει προγράμματα με θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου.
Έτσι, μερικά tips για το πλύσιμο θα σε βοηθήσουν και τα ρούχα σου να έχεις καθαρά, και να περιορίσεις τα έξοδά σου σε ρεύμα και νερό.
Χρησιμοποίησε το κρύο πρόγραμμα όσο το δυνατόν περισσότερο.
Με δεδομένο ότι περίπου το 90% του ρεύματος καταναλώνεται για τη θέρμανση του νερού, η χρήση του «κρύου» προγράμματος, όταν τα ρούχα είναι ελαφρώς λερωμένα, μπορεί να εξοικονομήσει πολλές κιλοβατώρες ετησίως. Τα περισσότερα απορρυπαντικά είναι αποτελεσματικά ακόμη και με κρύο νερό, το οποίο επίσης βοηθά τα ρούχα να διατηρήσουν για περισσότερο χρόνο «ζωντανά» τα χρώματά τους, ενώ τα φθείρει λιγότερο.
Πλύνε πάντα με γεμάτο τον κάδο.
Εκτός από τα πιο προηγμένα μοντέλα, που «καταλαβαίνουν» πόσα ρούχα θέλεις να πλύνεις, τα πλυντήρια χρησιμοποιούν την ίδια ενέργεια, είτε είναι γεμάτα είτε όχι. Έτσι, το πλύσιμο με πλήρη τον κάδο σημαίνει 50% λιγότερο ρεύμα, συγκριτικά με δύο πλύσεις όπου ο κάδος είναι μισογεμάτος. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομείται και νερό: αν το πλυντήριο είναι γεμάτο σε κάθε πλύσιμο, τότε η κατανάλωση νερού μειώνεται μέχρι και 2 λίτρα την εβδομάδα, ή 1,2 κυβικά το μήνα.
Χρησιμοποίησε την πρόπλυση μόνον όταν πραγματικά χρειάζεται.
Η πρόπλυση χρειάζεται μόνον όταν τα ρούχα είναι αρκετά λερωμένα. Όταν χρησιμοποιείται χωρίς λόγο, τότε δαπανάται περισσότερο νερό και 5 έως 15% περισσότερο ρεύμα.
Καθάρισε τοπικά τα ρούχα πριν από το πλύσιμο.
Μπορείς να μειώσεις τη θερμοκρασία πλυσίματος, αν πριν βάλεις τα ρούχα στο πλυντήριο καθαρίσεις τοπικά τους όποιους λεκέδες ή τα αφήσεις να μουλιάσουν για λίγη ώρα. Ένα πρόγραμμα στους 60 βαθμούς Κελσίου, αντί για τους 90, ή ένα πρόγραμμα στους 40 αντί για τους 60, χρειάζεται έως και το μισό ρεύμα.
Επίλεξε κατάλληλο απορρυπαντικό και δοσολογία.
Αγόρασε κάποιο από τα απορρυπαντικά που γράφουν στην ετικέτα ότι είναι κατάλληλα για πλύσιμο σε χαμηλές θερμοκρασίες ή ακόμη και με κρύο νερό. Σε κάθε πλύση, ρύθμισε σωστά τη δόση του απορρυπαντικού, ανάλογα με το βάρος των ρούχων.
Αν το πλυντήριό σου έχει κάποιο οικολογικό πρόγραμμα, προτίμησέ το.
Σε οικολογική λειτουργία, το πλυντήριο δαπανά λιγότερο ρεύμα και νερό, με μοναδικό μειονέκτημα πως το πλύσιμο διαρκεί περισσότερο. Επομένως επίλεξέ την, αν δεν βιάζεσαι για κάποιο λόγο.
Αν πρόκειται να αγοράσεις καινούριο πλυντήριο, επίλεξε κάποιο μοντέλο από την καλύτερη δυνατή ενεργειακή κλάση.
Η ενεργειακή απόδοση ενός μοντέλου αναγράφεται στην «ετικέτα» που το συνοδεύει, και με βάση την οποία κατατάσσεται από την κατηγορία Α+++ έως την A. Παρόλο που ένα πλυντήριο Α+++ κοστίζει περισσότερο, η εξοικονόμηση σε ρεύμα και νερό θα αποσβέσει αρκετά σύντομα τα επιπλέον χρήματα που δώσατε.