Καθαριότητα φοιτητικού σπιτιού

by K Admin

shutterstock_364929734

 

Διαφέρει ένα κανονικό σπίτι από ένα φοιτητικό ως προς το θέμα της καθαριότητας; Έχοντας ως δεδομένα ότι ένας φοιτητής λείπει αρκετές ώρες από το σπίτι και θα πρέπει, όταν μένει εντός, να δαπανά τον περισσότερο χρόνο για διάβασμα, η καθαριότητα θα πρέπει να γίνει γρήγορα και αποτελεσματικά.

 

Συγκεντρώσαμε μερικές απορίες που πιθανώς να σε απασχολούν για να αποφασίσεις ποια συσκευή καθαρισμού θα επιλέξεις! 

 

Πώς να κρατήσω στοιχειωδώς καθαρό το σπίτι μιας και δεν είμαι φαν του συνδυασμού σκούπας και φαράσι;

Πλέον υπάρχει πληθώρα λύσεων σε διάφορα μοντέλα ηλεκτρικής σκούπας και όχι μόνο. Υπάρχουν και οι ατμοκαθαριστές, ενώ για πιο άμεσα αποτελέσματα υπάρχουν και τα μικρότερα επαναφορτιζόμενα σκουπάκια που κάνουν θαύματα. Όμως είμαστε σίγουροι ότι η παραδοσιακή λύση της ηλεκτρικής σκούπας, δεν πρόκειται να σε απογοητεύσει.

Πλέον οι σύγχρονες σκούπες είναι σχετικά αθόρυβες, λιγότερο ενεργοβόρες και εξαιρετικά απλές στη χρήση τους και θα σου λύσουν τα χέρια. Ανάλογα με την έκταση του σπιτιού σου μπορείς να έχεις καταφέρει να κάνεις ένα γρήγορο σκούπισμα σε μερικά μόνο λεπτά, ενώ τα διάφορα συνοδευτικά αξεσουάρ που όλες οι σκούπες διαθέτουν πια, θα σου επιτρέψουν να κάνεις και διάφορες άλλες δουλειές, όπως, π.χ. να ξεσκονίσεις το ύφασμα επίπλων, να φτάσεις σε σχετικά δύσκολα ή απροσπέλαστα σημεία του σπιτιού σου.

 

Πώς να επιλέξω τη σωστή σκούπα για την περίπτωσή μου;

Η βασικότερη παράμετρος για την επιλογή σκούπας είναι το μέγεθος του σπιτιού σου, οι χώροι που αυτό έχει και οι επιφάνειες που πρόκειται να καθαρίσεις. Λογικά, σε ένα συνηθισμένο φοιτητικό σπίτι δεν θα χρειαστείς κάτι παραπάνω από μια μικρή προς μέση ηλεκτρική σκούπα που θα σου επιτρέψει να κάνεις όλες τις δουλειές που έχεις στο μυαλό σου με αυτή. Καλό θα είναι να διαθέτει (κάτι που συμβαίνει πλέον με την πλειονότητα των μοντέλων) τηλεσκοπικό κοντάρι, ώστε να φτάνεις και στα πιο δυσπρόσιτα σημεία ή ακόμα να καθαρίζει τυχόν αράχνες από το ταβάνι και τις γωνίες.

Από την άλλη, ένα άλλος παράγοντας που θα πρέπει να προσέξεις για την επιλογή του μοντέλου που σου ταιριάζει είναι και η δυνατότητα που θα έχεις για την αποθήκευσή της, ειδικά εάν το σπίτι σου δεν είναι και πολύ μεγάλο. Οπότε θα πρέπει να επιλέξεις είτε κάποια μικρή σκούπα που να κάνει τη δουλειά που θέλεις, είτε κάποιο μοντέλο το οποίο είναι εργονομικά σχεδιασμένο ώστε τα μέρη του να είναι πτυσσόμενα και να διπλώνουν – αποθηκεύονται ευκολότερα.

 

shutterstock_202172830

 

Τι άλλο πρέπει να έχω στο μυαλό μου όταν αγοράζω μια ηλεκτρική σκούπα;

Αρχικά, να είσαι βέβαιος ότι θα έχει υποστήριξη ανταλλακτικών και κυρίως σακούλες και φίλτρα, κάτι που θα σου εξασφαλίσουν σίγουρα τα πιο νέα και επώνυμα μοντέλα. Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα να τσεκάρεις εάν χρειάζεται αλλαγή είτε το φίλτρο (κάτι που θα καταλάβεις από την αλλαγή του χρώματός του αλλά και έντονη μυρωδιά), είτε η σακούλα, κάτι που θα καταλάβεις από τη σχετική ένδειξη που έχουν σχεδόν όλες οι σκούπες άλλα και από την πτώση της απόδοσής της.

Επίσης, καλό θα ήταν η σκούπα που θα επιλέξεις να έχει βούρτσα κατάλληλη και για τις λείες επιφάνειες αλλά και για τα χαλιά, κάτι που πλέον διαθέτουν σχεδόν όλα τα μοντέλα. Φυσικά και εδώ ισχύει ο γενικός «κανόνας» που λέει ότι καλό θα ήταν να επιλέξεις μια σκούπα με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Από την άλλη, η πλέον «οικολογική» λύση είναι οι ατμοκαθαριστές, και ας μην κάνουν ακριβώς τη δουλειά της σκούπας.

 

Κάνει ο ατμοκαθαριστής για ένα φοιτητή;

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για πιο ειδικευμένη λύση στο θέμα του καθαρίσματος, και μια σχετικά νέα έννοια στην Ελλάδα όπου δεν χρησιμοποιείται και πολύ, αλλά γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Βασικά, είναι εναλλακτική μέθοδος για να καθαρίζεις τζάμια, πατώματα και άλλες επιφάνειες, αποφεύγοντας την παραδοσιακή μέθοδο της αγοράς χημικών προϊόντων, ψεκασμού και σκουπίσματος με πανί ή χαρτί. Φυσικά, είναι πιο υγιεινό είναι να καθαρίζεις με ατμό.

Πώς καθαρίζει; Ιδιαίτερα ζεστός ατμός που βγαίνει μέσα από τα εξαρτήματα του μηχανήματος που στην όψη μοιάζει με ηλεκτρική σκούπα, εκτοξεύεται σε διάφορες επιφάνειες ενός σπιτιού. Η θερμότητα κάνει τους φυσικούς δεσμούς των λεκέδων ή τις σκόνης να διαλύονται ενώ ο ξηρός ατμός κάνει σκόνη και υπολείμματα λεκέδων να εξαφανιστούν πανεύκολα με το πέρασμα ενός πανιού.

 

shutterstock_147575261

 

Καλά όλα αυτά τα οικολογικά, αλλά καθαρίζει το ίδιο αποτελεσματικά με τα σπρέι;

Καθαρίζει πολύ καλύτερα. Όλες οι σκληρές επιφάνειες αποτελούνται από πορώδη υλικά. Ο ατμός εισχωρεί στους πόρους των υλικών και βγάζει έξω σκόνη και βρωμιά. Και δεν είναι μόνο αυτό, το καθάρισμα με ατμό έχει και άλλα πλεονεκτήματα. Ουσιαστικά, πλέον μπορείς να καθαρίσεις το σπίτι χωρίς τη χρήση χημικών, κάτι που αποτελεί σωτηρία για άτομα που πάσχουν από διάφορες αλλεργίες, ή δεν αντέχουν τις δυνατές οσμές, όπως π.χ. αυτή της χλωρίνης.

Το άλλο πλεονέκτημα του ατμοκαθαριστή είναι ότι ουσιαστικά απολυμαίνει, εξοντώνοντας μικρόβια και βακτήρια, ενώ αφαιρεί και τις δυσάρεστες  οσμές μιας και με τη δυνατότητά του να εισχωρεί στους πόρους, σκοτώνει οτιδήποτε έχει βρει καταφύγιο εκεί.

Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σχεδόν σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού, κυρίως τα μπάνια και τις κουζίνες, ενώ μπορεί να χρησιμεύσει στο καθάρισμα αυτοκινήτου και μηχανής, στην αφαίρεση ταπετσαρίας ή άλλων αυτοκόλλητων (και λεκέδων) από τους τοίχους, όπως είπαμε στην απολύμανση, στο ξεβούλωμα σωλήνων, στο καθάρισμα από ότι έχει να κάνει με ύπαρξη κατοικίδιου και φυσικά στο καθάρισμα παραθύρων, γυάλινων επιφανειών σε πόρτες, καθρέφτες, αλλά και την αφαίρεση λεκέδων από τα ρούχα χωρίς τη χρήση χημικών.

 

Και πως διαλέγουμε ατμοκαθαριστή;

Θα χρειαστείς κάποιο απλό και σχετικά μικρό μοντέλο εάν κάνεις αυτή την επιλογή. Αυτό που πρέπει να προσέξεις διαλέγοντας, είναι σίγουρα σε ποια θερμοκρασία φτάνει ο ατμός (όσο μεγαλύτερη, τόσο καλύτερο καθάρισμα-απολύμανση). Η θερμοκρασία που συνήθως δίνεται στις προδιαγραφές των συσκευών είναι αυτή στο εσωτερικό του βραστήρα και όχι στην άκρη του όποιου αξεσουάρ. Οι πιο δυνατοί ατμοκαθαριστές πιάνουν θερμοκρασίες από 140 βαθμούς και πάνω.

Από εκεί και πέρα, ρόλο στην επιλογή θα παίξει και ποια αξεσουάρ – εξαρτήματα χρειάζεσαι. Για τη χρήση πάντως που θα γίνεται σε ένα φοιτητικό σπίτι, κάποια συσκευή με το βασικό πακέτο αξεσουάρ είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα σε καλύψει. Το καλό είναι ότι με την επένδυση σε ένα ατμοκαθαριστή που δεν είναι ιδιαίτερα ακριβή συσκευή, ενδεχόμενα γλυτώνεις το συγκεντρωτικά μεγαλύτερο έξοδο της αγοράς άλλων –και μάλιστα χημικών και βλαβερών- καθαριστικών.

 

Μήπως υπάρχει κάτι πιο απλό, εύκολο στη χρήση και στην αποθήκευση;

Φυσικά και υπάρχει, αλλά προτείνεται για μικρούς χώρους και κυρίως για έκτακτες περιπτώσεις. Είναι τα επαναφορτιζόμενα σκουπάκια, τα οποία κάνουν πραγματικά εξαιρετική δουλειά και μάλλον είναι τα πλέον απαραίτητα σε ένα φοιτητικό σπίτι. Το μεγάλο πλεονέκτημά τους  είναι ότι έχουν όλα όσα ανέφερες/ζήτησες στην ερώτησή σου. Είναι απλά και εύκολα στη χρήση, μιας και πατάς ένα κουμπί και σκουπίζεις ότι σου χύθηκε (εάν είναι κατάλληλο και για υγρά) ή σου έπεσε, ενώ για την αποθήκευση υπάρχει και η επιλογή να βιδώσεις τη βάση του σε τοίχο ή να το ακουμπήσεις όπου νομίζεις εσύ σε κουζίνα, μπάνιο ή σε κάποιο ντουλάπι.

Είναι ιδανικό για την άμεση αντιμετώπιση του όποιου «ατυχήματος», ενώ μπορεί να σου χρησιμέψει και με τρόπους που δεν περιμένεις, όπως, παραδείγματος χάριν, για να σκουπίσεις τις τρίχες από τον νιπτήρα του μπάνιου όταν περιποιείσαι το μούσι σου. Κατά τα άλλα οτιδήποτε σου πέσει εκεί, από ζάχαρη, αλεύρι, καπνό, μικρά χνούδια και μικρές εστίες σκόνης, το σκουπάκι θα γίνει προέκταση του χεριού σου για τέτοια ζητήματα.

 

shutterstock_446521300

 

Εξαιρετικά. Αλλά δεν βρωμίζει; Και όταν βρωμίσει τι πρέπει να κάνω για να το καθαρίσω;

Φυσικά και βρωμίζει μιας και μαζεύει ότι σκουπίζει στο εσωτερικό του με μόνο ένα φίλτρο να τα χωρίζει από τον μηχανισμό. Αλλά το καθάρισμα είναι εξαιρετικά εύκολο και μπορείς να το συνδυάσεις με τη φόρτισή του, μιας και συνήθως οι συσκευές αυτές απαιτούν αρκετό χρόνο στην πρίζα, ευτυχώς όμως, με φυσιολογική χρήση, κατά αραιά διαστήματα.

Για να καθαρίσεις το σκουπάκι, θα αφαιρέσει το τμήμα που περιέχει τα σκουπίδια, θα το αδειάσεις προσεκτικά και θα τινάξεις το φίλτρο αφαιρώντας τα χνούδια που έχουν κολλήσει με ένα χαρτί. Κατόπιν πλένεις φίλτρο και πλαστικό τμήμα με άφθονο νερό και τα αφήνεις να στεγνώσουν για όση ώρα χρειάζεται φόρτιση η μπαταρία. Αυτό συνήθως παίρνει από 8 έως 24 ώρες, οπότε δεν θα έχεις πρόβλημα να στεγνώσουν, αλλά και να ολοκληρωθεί η φόρτιση.

 

Ωραία. Αν το έχω συνέχεια στην πρίζα θα πάθει τίποτα η μπαταρία; Επίσης πώς να διαλέξω το καλύτερο;

Καλό θα είναι να μην το έχεις συνέχεια στην πρίζα, αλλά να το φορτίζεις μόνο όταν πέσει η ισχύς της μπαταρίας σχεδόν πλήρως μιας και, όπως με όλες τις συσκευές η συνεχής τροφοδότηση με ρεύμα δεν της κάνει καλό. Οπότε, φόρτιζέ το σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και δεν θα αντιμετωπίσεις κανένα πρόβλημα.

Τώρα όσον αφορά το καλύτερο, αυτά που πρέπει να εξετάσεις είναι η ισχύ του σε Watt, αλλά και η διάρκεια ζωής της μπαταρίας του, μιας και από αυτά εξαρτώνται η αποδοτικότητά του, αλλά και πόσο συχνά θα το φορτίζεις και άρα θα αντέχει εκτός πρίζας. Από την άλλη επαφίεται στην αισθητική σου εάν θα αγοράσεις με διάφανο (που βλέπεις πότε γεμίζει) ή όχι πλαστικό.

 

Μπορείς να δεις ακόμη