Ακόμη κι αν έχεις ένα στεγνωτήριο που είναι «πρωταθλητής» στην ενεργειακή εξοικονόμηση, αν δεν το χρησιμοποιείς σωστά, τότε στην πράξη θα συμπεριφέρεται πιο «σπάταλα» στην κατανάλωση ρεύματος. Πολλές απ’ τις συμβουλές σωστής χρήσης εξασφαλίζουν και την «υγεία» της συσκευής, ώστε να είναι σε θέση να φέρνει εις πέρας για πολλά χρόνια τη φροντίδα των ρούχων σου.
Φρόντισε τα ρούχα να είναι καλά στυμμένα
Όσο λιγότερη υγρασία έχουν τα υφάσματα πριν μπουν στη συσκευή, τόσο λιγότερο χρόνο θα χρειαστεί αυτό (κι επομένως και λιγότερο ρεύμα) για να τα στεγνώσει. Άρα, χρησιμοποίησε κάποιο εντατικό πρόγραμμα στυψίματος στο πλυντήριο μ’ αρκετές στροφές.
Κάνε καλή διαλογή της μπουγάδας
Τα συνθετικά υφάσματα στεγνώνουν πιο γρήγορα, ενώ τα βαμβακερά θέλουν περισσότερο χρόνο – ειδικά, μάλιστα, αν πρόκειται για πετσέτες. Επομένως, ξεχώρισε τα ρούχα ανάλογα με το χρόνο στεγνώματος και βάλε στη συσκευή ρούχα ιδίου τύπου.
Καθάριζε το στεγνωτήριο
Φρόντισε κάθε φορά να καθαρίζεις το φίλτρο της συσκευής μετά τη χρήση της. Ένα φίλτρο γεμάτο με χνούδια περιορίζει τη ροή θερμού αέρα και κάνει τη συσκευή να «ζορίζεται» να στεγνώσει τα ρούχα, με συνέπεια να καταναλώνει περισσότερο ρεύμα. Τακτικά θα πρέπει να καθαρίζεις και το συμπυκνωτή, με συχνότητα που πολλές εταιρείες λένε πως δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από ένα μήνα.
Γεμάτος κάδος
Ειδικά στην περίπτωση μοντέλων που δεν έχουν λειτουργία μισού φορτίου, ή δε διαθέτουν «έξυπνα» προγράμματα για προσαρμογή της ώρας λειτουργίας με βάση αισθητήρες θερμοκρασίας-υγρασίας οι οποίοι «καταλαβαίνουν» πότε τα ρούχα είναι στεγνά, είναι σημαντικό το στεγνωτήριο να λειτουργεί με γεμάτο κάδο. Σ’ αντίθετη περίπτωση, θα δαπανά ρεύμα χωρίς λόγο.
Δες εδώ Πλυντήρια-Στεγνωτήρια.