Είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που συναντάμε στην καθημερινή χρήση της τεχνολογίας είναι… οι λιγοστές μπάρες. Μπορεί όταν βρισκόμαστε εκτός σπιτιού το πρόβλημα να αφορά στο σήμα κινητής τηλεφωνίας, αλλά εντός των τειχών έχουμε πολλές φορές και το χαμηλό σήμα του WiFi. Φυσικά, αυτά τα προβλήματα δεν παρουσιάζονται σε ένα μικρό σπίτι των 50τ.μ., αλλά σε μεγαλύτερα σπίτια και ειδικά στην περίπτωση όπου υπάρχουν περισσότεροι του ενός ορόφου.
Υπάρχει όμως κάτι που θα μπορούσες να κάνεις να το σήμα σε κάποιους χώρους του σπιτιού είναι χαμηλό; Η απάντηση είναι «πολλά». Ναι, υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείς να δοκιμάσεις και, ανάλογα την περίπτωσή σου και τα χρήματα που θες να διαθέσεις, να δεις τις μπάρες του ασύρματου σήματος να αυξάνονται. Όπως θα διαπιστώσεις στη συνέχεια, υπάρχουν λύσεις που δεν κοστίζουν απολύτως τίποτα και απαιτούν ελάχιστο χρόνο για την εφαρμογή τους, αλλά και λύσεις που θα πρέπει να μπει το χέρι στην τσέπη… ευτυχώς, όχι βαθιά.
Άλλαξε κανάλι
Όχι στην τηλεόραση, στον router. O router λειτουργεί σε κάποιο κανάλι και εξ’ ορισμού η τιμή αυτής της ρύθμισης είναι στο «αυτόματο» ώστε να ορίζεται ανάλογα με τα άλλα routers που βρίσκονται στην περιοχή. Αν και το επιθυμητό είναι το κανάλι να ορίζεται σε κάποιο που δεν υπάρχει άλλος router της περιοχής, αυτό πολύ σπάνια συμβαίνει χωρίς να το επιβάλλεις. Οπότε, θα πρέπει να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου, να βρεις τα κανάλια στα οποία λειτουργούν οι routers της περιοχής σου και να ορίσεις ένα διαφορετικό κανάλι στο δικό σου router.
Για να βρεις τα κανάλια των routers της περιοχής σου, πρέπει να χρησιμοποιήσεις μία από τις πολλές εφαρμογές που αναλύουν ασύρματα δίκτυα. Αν θες να το κάνεις από τον υπολογιστή σου, δύο εξαιρετικές και δωρεάν εφαρμογές είναι το απλό WifiInfoView και το πιο αναλυτικό Amped Wi-Fi Analytics Tool , ενώ αν θες να κάνεις το ίδιο από την Android συσκευή σου μπορείς να χρησιμοποιήσεις την αντίστοιχη έκδοση της δεύτερης εφαρμογής. Όλες οι εφαρμογές εμφανίζουν μία λίστα με τα ασύρματα δίκτυα της περιοχής σου στην οποία αναφέρονται και τα κανάλια τους, οπότε θα πρέπει να επιλέξεις κάποιο που δεν είναι σε αυτά ή κάποιο με τη λιγότερη «κίνηση». Θυμίζουμε ότι οι τιμές του καναλιού είναι από 1 έως 13.
Για να ορίσεις το κανάλι που θες στο δικό σου router θα πρέπει να εισέλθεις στο περιβάλλον διαχείρισης του και να μεταβείς στις ρυθμίσεις του ασύρματου δικτύου όπου θα βρεις τη σχετική ρύθμιση.
Όχι άλλες παρεμβολές
Οι περισσότεροι routers λειτουργούν στη συχνότητα των 2,4GHz, εκτός από κάποια νεότερα μοντέλα 802.11n που υποστηρίζουν Dual Band, δηλαδή 2,4GHz και 5GHz. Δεν είναι όμως o router η μόνη συσκευή που σπιτιού που λειτουργεί στα 2,4GHz, αλλά και κάποια ασύρματα τηλέφωνα, φούρνοι μικροκυμάτων, συσκευές παρακολούθησης μωρού, κ.ά. Πολλές από αυτές τις συσκευές μπορούν να δημιουργήσουν παρεμβολές στο WiFi που οδηγούν στην εξασθένισή του. Αν διαθέτεις τέτοιες συσκευές, μετακίνησε το router, αλλά και αυτές, έτσι ώστε να μην παρεμβάλλονται μεταξύ του router και των συνδεδεμένων συσκευών. Αν πρόκειται να αγοράσεις μια νέα ηλεκτρονική συσκευή, μπορείς να ελέγξεις ότι λειτουργεί σε άλλη συχνότητα.
Μετακόμιση τώρα!
Εσύ δε χρειάζεται να πας πουθενά, αλλά πιθανώς να πρέπει να τοποθετηθεί ο router κάπου αλλού μέσα στο σπίτι ώστε να καλύπτει όλους τους χώρους. Ο κανόνας είναι απλός: από τον router προς τις συσκευές που θα συνδέονται πρέπει να μεσολαβούν όσο το δυνατό λιγότεροι τοίχοι. Χωρίς να είναι απόλυτο, κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται όταν ο router τοποθετηθεί σε ένα κεντρικό σημείο, με όσο το δυνατό περισσότερο ανοιχτό χώρο προς όλα τα δωμάτια. Ωστόσο, αν και κάτι τέτοιο μπορεί να καλύψει ακόμα και ένα σπίτι ενός ορόφου πάνω από 100τ.μ. (ανάλογα τη διαρρύθμιση) στην περίπτωση ενός router 802.11n, δε σημαίνει ότι τα ίδια τετραγωνικά μπορούν να καλυφθούν όταν υπάρχουν περισσότεροι του ενός ορόφου. Τόσο η κάθετη κατασκευή, όσο και οι μικροί χώροι της σκάλας, περιορίζουν το σήμα ώστε να εξασθενεί πέραν του ορόφου που βρίσκεται ο router. Ακόμα κι αν τοποθετήσετε τον router κοντά στη σκάλα, δε σημαίνει πως θα έχετε καλό σήμα σε ένα δωμάτιο στο τέλος του διαδρόμου. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, δεν ήρθε το τέλος του κόσμου, αλλά θα πρέπει να προβείς στην αγορά επιπλέον εξοπλισμού που θα αναμεταδώσει το σήμα. Είναι κάτι που εξετάζουμε ως λύση παρακάτω.
Με μια άλλη κεραία
Κάποιοι routers διαθέτουν κεραίες που αφαιρούνται, αλλά είναι μια δυνατότητα που είναι μάλλον απίθανο να τη συναντήσετε σε κάποιο από τα μοντέλα που δίνονται δωρεάν από τον πάροχο κατά τη σύνδεση. Αν στο δικό σου router υπάρχει αυτή η δυνατότητα, μπορείς να την αντικαταστήσεις με μια πιο ισχυρή ίδιου τύπου (πολυκατευθυντική, omni directional). Είναι προσιτή λύση που θα σου επιτρέψει να καλύψεις άμεσα τους χώρους σου.
Αλλαγή firmware
To firmware είναι ένα πρόγραμμα λειτουργίας που βρίσκεται ενσωματωμένο σε πολλές συσκευές και η αναβάθμισή του αποτελεί μια σημαντική διαδικασία που πρέπει να γίνει με πολλή προσοχή. Με τα νεότερα firmware, οι κατασκευαστές διορθώνουν προβλήματα, βελτιώνουν λειτουργίες και προσθέτουν χαρακτηριστικά. Σε πολλές περιπτώσεις δικτυακών συσκευών, η αναβάθμιση του firmware συνοδεύεται με βελτίωση της εκπομπής ή της λήψης σήματος.
Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να ελέγχεις τακτικά το site του κατασκευαστή του router, αλλά και των κατασκευαστών άλλων δικτυακών συσκευών σου για νέο firmware. Το ίδιο θα πρέπει να κάνεις και για τους drivers της κάρτας δικτύου του υπολογιστή, αλλά αν διαθέτεις κάποιον συναρμολογημένο υπολογιστή, θα πρέπει να ανατρέξεις στο site του κατασκευαστή της κάρτας δικτύου. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στο ακριβές μοντέλο που διαθέτεις και μην κατεβάσεις κάποιο άλλο, έστω και «κοντινό» είτε πρόκειται να κατεβάσεις firmware, είτε drivers.
Ειδικά για την αναβάθμιση firmware στο router, αυτή γίνεται μέσα από το περιβάλλον διαχείρισης. Φρόντισε να πάρεις backup του προηγούμενου firmware (θα σου προταθεί) ώστε αν κάτι δεν πάει καλά να μπορείς να επαναφέρεις το router σε λειτουργία και ακολούθησε πιστά τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη.
Καιρός για νέο router
Αν έχεις ξεμείνει με ένα παλιό router που το καλύτερο πρωτόκολλο που υποστηρίζει είναι το 802.11g και μετακόμισες σε ένα μεγαλύτερο σπίτι που δεν καλύπτεται, έχει έρθει η ώρα να αναβαθμίσεις την δικτυακή υποδομή σου με την αγορά ενός νεότερου router που να υποστηρίζει 802.11n ή, αν μπορείς να διαθέσει αρκετά περισσότερα χρήματα, 802.11ac. Αν επίσης τα οικονομικά σου το επιτρέπουν (η διαφορά μπορεί να είναι αμελητέα), αντί να αγοράσεις ένα μοντέλο Single Band προτίμησε ένα Dual Band.
Η μετάβαση από ένα router 802.11g σε ένα 802.11n θα βελτιώσει την κάλυψη των χώρων σου σημαντικά, αλλά εξίσου σημαντική θα είναι και η αύξηση της ταχύτητας στη μεταφορά δεδομένων. Αν λοιπόν διαθέτεις router 802.11g, ίσως να πρέπει να ξεκινήσει με αυτή την αλλαγή. Φυσικά, ανάλογος πρέπει να είναι και ο εξοπλισμός από την πλευρά των συσκευών που συνδέονται.
Αναμετάδοση μέσω παλιού router
Αν άλλαξες πάροχο και σου έμεινε ο παλιός router, είναι μια καλή ιδέα να τον χρησιμοποιήσεις ως access point ή repeater, δηλαδή ως αναμεταδότη του ασύρματου σήματος του κεντρικού router. Η διαφορά μεταξύ access point και repeater είναι ότι στην πρώτη περίπτωση η σύνδεση μεταξύ των δύο routers είναι ενσύρματη, ενώ στη δεύτερη ασύρματη. Οι ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στις δύο συσκευές δεν είναι εύκολες και απαιτούν γνώσεις δικτύου, ενώ και το αποτέλεσμα δεν είναι σίγουρο, ειδικά όταν πρόκειται για routers διαφορετικών κατασκευαστών. Συνήθως, είναι απαραίτητο το επίπεδο ασφαλείας να «κατέβει» σε WEP, κάτι που για πολλούς είναι αποτρεπτικό. Ωστόσο, είναι μια διαδικασία που αξίζει να τη δοκιμάσει κανείς γιατί αναγκάζεται να πλουτίσει τις γνώσεις του στα δίκτυα και, αν πετύχει, είναι πολύ αποτελεσματική και φυσικά, δωρεάν.
Αναμετάδοση μέσω νέου εξοπλισμού
Η ανάγκη για αναμετάδοση του ασύρματου σήματος έχει γεννήσει τα τελευταία χρόνια μια ολόκληρη κατηγορία συσκευών. Υπάρχουν συσκευές που μπορούν να λύσουν ακόμα και το πιο απίθανο πρόβλημα, αρκεί να γίνει σωστά η μελέτη των χώρων που πρέπει να καλυφθούν. Μία από τις πιο διαδεδομένες λύσεις είναι η χρήση repeater που συνδέεται απ’ ευθείας σε μια πρίζα, λαμβάνει ασύρματα το σήμα από τον κεντρικό router και το αναμεταδίδει στο χώρο που βρίσκεται. Παραδείγματα τέτοιων συσκευών είναι το D-Link N300 Range Extender και το Belkin Range Extender N300 Single Band F9K1015AZ . Όπως καταλαβαίνεις, σε μια τέτοια διάταξη πρέπει να προσέξεις τρία πράγματα: να μπορεί ο router να καλύψει την περιοχή του, ο repeater τη δική του και η μεταξύ τους απόσταση να είναι τέτοια ώστε να «μιλάνε» με πολλές μπάρες. Μία τέτοια λύση είναι ιδανική όταν πρέπει να καλυφθεί ένα μεγάλο σπίτι σε έναν όροφο ή σε δύο ορόφους τοποθετώντας router και repeater κοντά στη σκάλα.
Όμως, μπορεί η περίπτωση να είναι λίγο πιο σύνθετη. Για παράδειγμα, αν ο δεύτερος χώρος που πρέπει να καλυφθεί είναι αρκετά μακριά από τον router, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια λύση που να συνδυάζει την τεχνολογία powerline (δικτύωση μέσω του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος του σπιτιού) με το WiFi. Το ένα «άκρο» του powerline συνδέεται με τον router και μέσω του ηλεκτρικού δικτύου «μιλά» με το άλλο «άκρο» σε υψηλή ταχύτητα. Το δεύτερο «άκρο», διαθέτοντας WiFi, λειτουργεί ως access point για τις συσκευές του χώρου του. Μία τέτοια συσκευή είναι το Devolo dLAN 500 AV Wireless & Starter Kit . Βέβαια, σε μια τέτοια λύση θα πρέπει να εξεταστούν και άλλες παράμετροι, σχετικές με τη σχεδίαση του ηλεκτρικού δικτύου.
Επειδή όμως θα χρειάζονταν πολλές γραμμές για να αναλύσουμε τι θα πρέπει να προσέξεις κατά την αγορά αναμεταδότη WiFi, αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο νέου άρθρου.