Το καλοκαίρι μπήκε για τα καλά. Η υψηλή θερμοκρασία έχει αρχίσει να σε ταλαιπωρεί και είναι ανυπόφορη ακόμη και μέσα στο σπίτι. Το βράδυ τα πράγματα είναι χειρότερα. Η ατμόσφαιρα δεν σου επιτρέπει να χορταίνεις ύπνο και το πρωί νιώθεις απερίγραπτη κούραση, κατάπτωση και έλλειψη ενέργειας.
Αν διαθέτεις κλιματιστικό, το ανάβεις και ανακουφίζεσαι. Υπάρχουν όμως κι άλλες λύσεις, πιο οικονομικές τόσο σε τιμή αγοράς όσο και στο κόστος λειτουργίας και συντήρησης. Μια από αυτές είναι και ο ανεμιστήρας. Αποτελεί την πιο παλιά και απλή ηλεκτρική συσκευή κλιματισμού. Απαρτίζεται από μια φτερωτή η οποία κινείται κυκλικά σε έναν κάθετο άξονα κι ένα πάνελ με κουμπιά επιλογής της ταχύτητας περιστροφής. Όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα περιστροφής, τόσο μεγαλύτερη και η ροή του αέρα στον χώρο. Τα ρεύματα του αέρα μέσα στον χώρο δημιουργούν μια ευχάριστη αίσθηση δροσιάς στο ανθρώπινο σώμα. Με την εφαρμογή κάποιων έξυπνων τρικ μειώνεται αισθητά και η θερμοκρασία του δωματίου.
Τα 6 είδη ανεμιστήρων
1. Ο ανεμιστήρας οροφής
Στερεώνεται στο ταβάνι κι έτσι αφήνει ελεύθερο τον χώρο του δωματίου. Περιστρέφεται είτε δεξιόστροφα είτε αριστερόστροφα πετυχαίνοντας διαφορετικό αποτέλεσμα κάθε φορά. Με την αριστερόστροφη κίνηση προκαλεί δροσιά, αναδεύοντας κατακόρυφα τον βαρύ δροσερό αέρα που κάθεται χαμηλά τον χώρο. Με την δεξιόστροφη κίνηση σπρώχνει τον πιο ελαφρύ ζεστό αέρα προς τα κάτω, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία του δωματίου. Οι ανεμιστήρες οροφής έρχονται σε πολλά μοντέρνα, κλασσικά και ρετρό σχέδια, προσθέτοντας μια ξεχωριστή πινελιά στον χώρο σου.
2. Ο επιτραπέζιος ανεμιστήρας
Είναι το πιο μικρό κι εύχρηστο μοντέλο ανεμιστήρα. Τοποθετείται πάνω σε τραπέζι ή άλλη υπερυψωμένη επιφάνεια και έχει δυνατότητα ρύθμισης του προσανατολισμού του ή της κίνησής του. Μεταφέρεται εύκολα και ίσως γι’ αυτό αποτελεί και την πιο δημοφιλή επιλογή.
3. Ο ανεμιστήρας δαπέδου
Ο ανεμιστήρας δαπέδου διαθέτει μακρύ και ρυθμιζόμενο σε ύψος βραχίονα που του επιτρέπει να στέκεται στο δάπεδο αντί να επικάθεται πάνω σε τραπέζι. Αυτή είναι και η μόνη διαφορά με έναν επιτραπέζιο. Μάλιστα πολλά μοντέλα, μετατρέπονται εύκολα από ανεμιστήρες δαπέδου σε επιτραπέζιους, αυξάνοντας τις επιλογές χρήσης τους.
4. Ανεμιστήρας στήλη
Είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς ανεμιστήρες γιατί έχουν πολύ ελαφριά κατασκευή και είναι πολύ λεπτοί. Ανήκουν στην κατηγορία των ανεμιστήρων δαπέδων. Όμως τα πτερύγιά τους δεν είναι ορατά καθιστώντας τους την κατάλληλη επιλογή για σπίτια με μικρά παιδιά και κατοικίδια. Μεταφέρονται εύκολα και δεν πιάνουν χώρο.
5. Ανεμιστήρας τοίχου
Πρόκειται για έναν ανεμιστήρα που μοιάζει με τον επιτραπέζιο αλλά η βάση του βρίσκεται στην πίσω πλευρά του και βιδώνεται στον τοίχο. Ταιριάζει σε όσους προτιμούν μια σταθερή λύση και ανταποκρίνεται άψογα στις ανάγκες των επαγγελματικών χώρων εστίασης.
6. Ανεμιστήρες υδρονέφωσης και ιονισμού
Οι συγκεκριμένοι ανεμιστήρες διαθέτουν και έναν περιέκτη νερού, που με έναν απλό μηχανισμό μετατρέπεται σε νέφος νερού, δροσίζοντας τον χώρο και διατηρώντας την υγρασία σε επιθυμητά επίπεδα. Ταυτόχρονα, με τη λειτουργία ιονισμού καθαρίζεται ο αέρας και απομακρύνονται οι δυσάρεστες μυρωδιές. Οι ανεμιστήρες υδρονέφωσης και ιονισμού είναι πολύ δημοφιλείς σε εξωτερικούς χώρους, όπως βεράντες και κήπους.
Το ποιος θα είναι ο ανεμιστήρας που θα επιλέξεις εξαρτάται από τις δικές σου ανάγκες. Πρέπει να σκεφτείς αν θα χρειαστεί να τον μεταφέρεις από δωμάτιο σε δωμάτιο ή ακόμη και να τον πάρεις μαζί σου σε κάποιο ταξίδι. Αν θα τον χρησιμοποιήσεις σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο, ο τόπος που μένεις, η επάρκεια του χώρου σου κ.α.
Τα πλεονεκτήματα του ανεμιστήρα είναι πολλά και τον κάνουν να υπερτερεί έναντι άλλων λύσεων κλιματισμού. Μερικά από αυτά είναι ότι:
- Η ενέργεια που καταναλώνει για να λειτουργήσει είναι ελάχιστη και ισούται περίπου με την κατανάλωση ενός λαμπτήρα φωτισμού. Είναι έως και 90% λιγότερη από ένα κλιματιστικό.
- Το κόστος αγοράς του είναι πολύ μικρό.
- Δεν χρειάζεται συντήρηση.
- Μεταφέρεται εύκολα.
- Δημιουργεί φυσική ροή του αέρα μέσα στον χώρο.
- Κρατάει μακριά τα κουνούπια και τις μύγες με φυσικό τρόπο.
Αύξησε τη δροσιά που προσφέρει η συσκευή σου
Υπάρχουν δύο κόλπα που εφαρμόζοντάς τα θα ενισχύσεις σημαντικά τη δράση του ανεμιστήρα σου. Άνοιξε το παράθυρο ή την μπαλκονόπορτά σου και τοποθέτησε τον μπροστά, να κοιτάζει προς τα έξω. Άφησε και την πόρτα του δωματίου ανοιχτή (ιδανικά η πόρτα και η μπαλκονόπορτα να είναι απέναντι η μία από την άλλη). Μετά από 5 λεπτά, θα αρχίσεις να νιώθεις τη διαφορά. Ο ανεμιστήρας θα αποβάλλει τον θερμό αέρα του δωματίου και θα επιτρέπει τον πιο δροσερό αέρα από την εξωτερική ατμόσφαιρα να εισέρχεται στον χώρο. Το τρικ αυτό είναι πολύ αποτελεσματικό κατά τις νυχτερινές και πολύ πρωινές ώρες που η εξωτερική θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή.
Όταν όμως η εξωτερική θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή, όπως κατά τις μεσημεριανές ώρες, το παραπάνω κόλπο δεν αποδίδει αφού ο αέρας που εισέρχεται από έξω είναι θερμότερος από τον εσωτερικό. Τότε, γυρνάς τον ανεμιστήρα προς το εσωτερικό του δωματίου και τοποθετείς μπροστά του μια λεκάνη με παγάκια ή ακόμα καλύτερα, μεγάλα κομμάτια πάγου. Θέτεις τον ανεμιστήρα σε λειτουργία και προσπαθείς να τον κάνεις να κλίνει προς τον πάγο. Το δωμάτιο θα δροσίσει αμέσως.
Ανεμιστήρας σε συνδυασμό με κλιματιστικό
Σε περίπτωση παρατεταμένου καύσωνα αν νιώθεις πως ο ανεμιστήρας δεν σε καλύπτει απόλυτα μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις συνδυαστικά με το κλιματιστικό.
Με την ταυτόχρονη λειτουργία των δύο συσκευών μπορείς να δροσίσεις αποτελεσματικά τον χώρο σου και να κάνεις τεράστια οικονομία ενέργειας. Θέσε σε λειτουργία το κλιματιστικό σου και επίλεξε λειτουργία χωρίς δυνατή ροή αέρα. Ρύθμισέ το σε υψηλή θερμοκρασία, πάνω από 27°C και άνοιξε τον ανεμιστήρα οροφής στην αριστερόστροφη λειτουργία και σε χαμηλή ταχύτητα. Ο δροσερός αέρας που θα παράγει το κλιματιστικό, θα αναδεύεται από τον ανεμιστήρα και θα διανέμεται στον χώρο, δημιουργώντας μια ευχάριστη δροσερή ατμόσφαιρα. Το αντίστοιχο αλλά με δεξιόστροφη κίνηση και με το κλιματιστικό ρυθμισμένο στη ζέστη, μπορείς να κάνεις και τον χειμώνα για να διατηρήσεις τον χώρο ζεστό.
Είτε λοιπόν διαθέτεις κλιματιστικό είτε όχι, ο ανεμιστήρας αποτελεί μια κλασσική χρήσιμη συσκευή που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ξεπερασμένη.