Windows 10 | 30 ερωτήσεις και όλες οι απαντήσεις!

by K-Admin

Τι είναι τα Windows 10;
Είναι η νέα έκδοση των Windows, η εξέλιξη των Windows 8 με πολλά νέα στοιχεία και βελτιώσεις ειδικά στον τομέα της επιφάνειας εργασίας, ένα σημείο το οποίο δέχτηκε πολλές επικρίσεις στα Windows 8. Δεν υπάρχουν Windows 9 και ούτε πρόκειται. Μια άλλη μεγάλη αλλαγή είναι ότι όλες οι νέες και υπάρχουσες εφαρμογές θα περάσουν στη νέα γενιά των μοντέρνων εφαρμογών οι οποίες θα τρέχουν σε όλες τις εκδόσεις των Windows 10.

Πότε βγαίνουν;
Στις 29 Ιουλίου 2015 σε 190 χώρες και 111 γλώσσες.

Πόσο κοστίζουν τα Windows 10;
Η αναβάθμιση σε υπολογιστές με Windows 7 & 8 θα είναι δωρεάν για έναν ολόκληρο χρόνο. Όλα αυτά, σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα της Microsoft.
[quote type=”border_left”]

Yes, free! This upgrade offer is for a full version of Windows 10, not a trial. 3GB download required; standard data rates apply. To take advantage of this free offer, you must upgrade to Windows 10 within one year of availability. Once you upgrade, you have Windows 10 for free on that device.

Windows 10 Upgrade Offer is valid for qualified Windows 7 and Windows 8.1 devices, including devices you already own. Some hardware/software requirements apply and feature availability may vary by device and market. The availability of Windows 10 upgrade for Windows Phone 8.1 devices may vary by OEM, mobile operator or carrier. Devices must be connected to the internet and have Windows Update enabled. Windows 7 SP1 and Windows 8.1 Update required. Some editions are excluded: Windows 7 Enterprise, Windows 8/8.1 Enterprise, and Windows RT/RT 8.1. Active Software Assurance customers in volume licensing have the benefit to upgrade to Windows 10 enterprise offerings outside of this offer. To check for compatibility and other important installation information, visit your device manufacturer’s website and the Windows 10 Specifications page. Additional requirements may apply over time for updates. Security and features are kept automatically up-to-date which is always enabled. See the Windows 10 How to Upgrade page for details.

[/quote]

Ποιες είναι οι εκδόσεις;
Θα είναι επτά: Windows 10 Home, Windows 10 Pro, Windows 10 Enterprise, Windows 10 Education, Windows 10 Mobile, Windows 10 Mobile Enterprise, Windows 10 IoT Core (Internet Of Things).

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των εκδόσεων;
Η έκδοση Home είναι σαφώς προσανατολισμένη για οικιακή χρήση, η έκδοση Pro θα έχει ότι και η Home και επιπροσθέτως διάφορα εργαλεία και λειτουργίες για εταιρική χρήση όπως για παράδειγμα δυνατότητα εισόδου σε domain, εργαλείο για Virtual Machines, καλύτερη διαχείριση των App κ.α. Οι εκδόσεις Enterprise προορίζονται για μεγάλες εταιρείες με περισσότερες λειτουργίες και δυνατότητες ασφάλειας και εξατομίκευσης.
Η έκδοση Mobile προορίζεται για τα Smartphones ενώ η έκδοση Internet Of Things Core προορίζεται για συσκευές όπως για παράδειγμα το Raspberry Pi, media players, έξυπνους θερμοστάτες κ.α.

Ποιες είναι οι ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος για την εγκατάσταση;
Επεξεργαστής 1GHz, RAM 1GB για την έκδοση 32bit – 2GB για την έκδοση 64bit, χώρος στον δίσκο 16-20GB, κάρτα γραφικών DirectX 9 και νεότερη και οδηγό WDDM 1.0, οθόνη με ανάλυση 1024×600.

Θα είναι διαθέσιμες όλες οι δυνατότητες των Windows 10 στον παλιό υπολογιστή μου;
Μερικές λειτουργίες όπως για παράδειγμα το Windows Hello και η εισαγωγή με το χέρι θα απαιτούν ειδικό υλικό και οθόνες αφής, ενώ ο αριθμός των εφαρμογών που μπορούν να σμικρυνθούν και να τοποθετηθούν στην επιφάνεια εργασίας θα εξαρτάται από την ανάλυση της οθόνης.

Ποιες οι διαφορές με τα Windows 7 και 8;
Η σημαντικότερη διαφορά είναι ότι η Microsoft κατάφερε να φτιάξει μια έκδοση του λειτουργικού που θα τρέχει σε πολλά είδη συσκευών. Επανήλθε το μενού εκκίνησης, το οποίο είχε εξαφανιστεί με άσχημο τρόπο στα Windows 8, ενώ η επιφάνεια εργασίας Metro και η μοντέρνες εφαρμογές (Universal Apps) είναι σαφώς πιο «σοφά» ενταγμένες στο νέο λειτουργικό σύστημα. Γενικά τα Windows 10 είναι ένα απλό, εύκολο στη χρήση, και μοντέρνο λειτουργικό σύστημα.

Προσφέρεται αναβάθμιση από τα Windows XP, 7 και 8;
Από τα Windows XP όχι, αλλά από τα Windows 7 και 8 ναι.

Είναι δωρεάν η αναβάθμιση αυτή;
Η αναβάθμιση από τα Windows 7 και 8 είναι δωρεάν και η προσφορά αυτή θα ισχύει για ένα χρόνο μέχρι τον Ιούλιο του 2016.

Τα Windows 10 θα έχουν συνδρομή μετά την λήξη της προσφοράς αναβάθμισης;
Όχι δεν θα υπάρχει συνδρομή μετά τη λήξη της προσφοράς αναβάθμισης, τα Windows 10 θα λειτουργούν κανονικά και θα είναι δωρεάν για όλο το χρόνο ζωής του υπολογιστή.

Δηλαδή η Microsoft προσφέρει τα Windows 10 δωρεάν στην ουσία;
Ναι, γιατί θέλει να περάσει η πλειοψηφία των υπαρχόντων υπολογιστών και συσκευών με Windows 7 & 8 στα Windows 10 για λόγους γρηγορότερης ανάπτυξης εφαρμογών, γενικής ομοιογένειας και προώθησης των άλλων υπηρεσιών της Microsoft.

Δεν είμαι σίγουρος αν έχω γνήσια Windows 7 στον υπολογιστή μου, θα μπορέσω να πραγματοποιήσω την αναβάθμιση;
Εφόσον έχει εμφανιστεί το εικονίδιο της αναβάθμισης στην μπάρα εργασιών, κάτω δεξιά, θα πραγματοποιηθεί κανονικά η αναβάθμιση. Αν θα υπάρξει κάποια επιπλοκή θα το μάθουμε στις 29 Ιουλίου.

Θα προσφέρεται και «Καθαρή εγκατάσταση» των Windows 10 κατά την αναβάθμιση;
Ναι.

Πως θα ενταχθώ στην δωρεάν αναβάθμιση;
H διαδικασία γίνεται αυτόματα με την εγκατάσταση από το Windows Update της ενημέρωσης KB3035583 στα Windows 7 και 8.

Δεν έχει εμφανιστεί το εικονίδιο της δωρεάν αναβάθμισης στην μπάρα εργασίας! Τι πρέπει να κάνω;
Για να εμφανιστεί το εικονίδιο θα πρέπει να έχει εγκατασταθεί το SP1 στα Windows 7 και το Windows 8.1 Update. Αν παρόλα αυτά δεν εμφανίζεται, είτε ο υπολογιστής σου δεν είναι συμβατός με τα Windows 10 είτε η έκδοση των Windows που υπάρχει δεν είναι έγκυρη.

Εμφανίστηκε το εικονίδιο της αναβάθμισης! Τι κάνω μετά;
Εφόσον έχει γίνει η κράτηση, δεν χρειάζεται κάτι άλλο. Περιμένεις την 29η Ιουλίου 2015.

Μπορώ να ακυρώσω την αναβάθμιση;
Ναι από την εφαρμογή κράτησης – αναβάθμισης.

Τι θα χάσω αν κάνω την αναβάθμιση από τα Windows 7 και 8;
Θα αφαιρεθούν τα Windows Media Center, η δυνατότητα αναπαραγωγής DVD, τα παιχνίδια των Windows (η πασιέντζα θα επανεμφανιστεί στα Windows 10), τέλος θα αφαιρεθούν τα Windows 7 Desktop gadgets και τα Windows Live Essentials.

Ποια έκδοση θα έχω μετά την αναβάθμιση;
Θα είναι ανάλογη της αρχικής έκδοσης: Τα Windows 8.1, Windows 8.1 Bing, Windows 7 Starter-Home Basic-Home Premium θα αναβαθμιστούν στα Windows 10 Home.
Τα Windows 8.1 Pro, Windows 7 Pro-Ultimate θα αναβαθμιστούν σε Windows 10 Pro.
Τα Windows RT δυστυχώς δεν θα αναβαθμιστούν ενώ τα Smartphone με Windows Phone 8.1 θα αναβαθμιστούν προς το τέλος του 2015 σε Windows 10 Mobile.

Κατά την αναβάθμιση θα μεταφερθούν όλα τα αρχεία και οι εφαρμογές στα Windows 10; Τι θα γίνει με το AntiVirus που έχω;
Ναι θα μεταφερθούν τα πάντα, το AntiVirus θα απενεργοποιηθεί και θα πρέπει να εγκατασταθεί νέα έκδοση συμβατή με τα Windows 10.

Έχω φορητό υπολογιστή με Windows 8, θα λειτουργεί σωστά μετά την αναβάθμιση;
Καλό θα είναι πριν την αναβάθμιση να επισκεφτείς τον δικτυακό τόπο του κατασκευαστή για τυχόν πληροφορίες σχετικά με την αναβάθμιση. Λογικά δεν θα υπάρχουν προβλήματα.

Θα μπορέσω να έχω σύστημα Dual Boot με την αναβάθμιση στα Windows 10;
Όχι.

Θα μπορέσω να γυρίσω πίσω στο παλιό μου λειτουργικό αν δεν μου αρέσουν τα Windows 10;
Ναι, το παλιό λειτουργικό θα αποθηκευτεί στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή σου.

Θα μπορέσω να τα εγκαταστήσω στον Mac μου;
Μόλις ενημερωθεί το Bootcamp ναι.

Θα επανέλθει επιτέλους το μενού εκκίνησης; Ο Internet Explorer είναι ακόμα ο επίσημος πλοηγός web των Windows;
To μενού εκκίνησης (Start Menu) επανήλθε, έχει την ίδια λογική αλλά διαφορετική εμφάνιση. Αν και υπάρχει ο Internet Explorer στα Windows 10, o βασικός πλοηγός web είναι ο Microsoft Edge που είναι πολύ απλός στη χρήση και εύχρηστος.

Τι είναι η Cortana, το Windows Hello και τα HoloLens;
H Cortana είναι ένας ψηφιακός βοηθός όπως η Siri στο iPhone. Θα καταλαβαίνει φωνητικές και γραπτές εντολές και θα προσφέρει εξελιγμένες και ολοκληρωμένες απαντήσεις. Αρχικά δεν θα είναι διαθέσιμη στην Ελληνική γλώσσα. Το Windows Hello είναι ένα σύστημα οπτικής αναγνώρισης του χρήστη για βιομετρική ασφάλεια και είσοδο στα Windows 10. Tα HoloLens είναι ειδικά γυαλιά τα οποία προβάλλουν την επιφάνεια του υπολογιστή και παιχνίδια στο περιβάλλον γύρω μας.

Τα Windows 10 θα συνεργάζονται καλύτερα με το Xbox One;
Ναι, μεταξύ άλλων θα επιτρέπουν το streaming παιχνιδιών από το Xbox One σε tablet και PC.

Έχω εγκαταστήσει την δοκιμαστική έκδοση των Windows 10, θα αναβαθμιστεί στα πλήρη Windows 10;
Ναι.

Διάβασα ότι τα Windows 10 θα είναι η τελευταία έκδοση των Windows. Ισχύει;
Μέχρι νεοτέρας…

 

Προς το παρόν…

Δες εδώ όλες τις διαθέσιμες συσκευές που θα δεχθούν αυτόματα τα Windows 10 τον Ιούλιο!

Μπορείς να δεις ακόμη