Σημάδια που σε προειδοποιούν για την υγεία του SSD σου

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Οι SSD δίσκοι έχουν κυριαρχήσει στην αγορά και μάλιστα έχουν κερδίσει πλήρως την εμπιστοσύνη των καταναλωτών σε σχέση με τους κλασικούς HDD. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, διότι πέρα από την ανώτερη ταχύτητα και τις συνολικά καλύτερες επιδόσεις, οι Μονάδες Στερεάς Κατάστασης (SSD), όπως λέγονται στα ελληνικά, είναι πιο σταθερές και καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Επιπλέον, με τα χρόνια έχουν γίνει εξαιρετικά προσιτές οικονομικά, ενώ έχει αυξηθεί και η αξιοπιστία τους (με μέση διάρκεια ζωής από 7 έως και 10 χρόνια).

Βέβαια, αν και είναι πιο ανθεκτικές αυτές οι μονάδες αποθήκευσης πλέον, δεν αποκλείεται στατιστικά η πιθανότητα βλάβης (όπως και σε κάθε συσκευή) ή κάποια αστοχία από εξωγενή παράγοντα. Επίσης, μπορεί οι SSD δίσκοι να μην διαθέτουν κινούμενα μέρη, αλλά διαθέτουν εξαρτήματα που μπορούν να εμφανίσουν βλάβες (ειδικά σε περίπτωση αυξομείωσης της τάσης ή διακοπής του ρεύματος). Παράλληλα, από την κατασκευή τους έχουν περιορισμένους κύκλους ανάγνωσης και εγγραφής (αυτό είναι ένα κλασικό πρόβλημα για όλα τα είδη μνήμης τύπου flash).

Συνεπώς, αν και η τεχνολογία προχώρησε, δεν θα πρέπει να εφησυχάζεις, αλλά και ούτε να παρατήσεις την περιοδική «ιεροτελεστία» του Back Up, αν τουλάχιστον δεν θες να χάσεις σημαντικά δεδομένα! Και μπορεί να μην κάνουν θόρυβο, όπως οι παλιοί σκληροί δίσκοι όταν ήταν στα «τελευταία» τους, αλλά μπορείς να αναγνωρίσεις κάποιες βασικές ενδείξεις κινδύνου, όπως θα διαπιστώσεις και παρακάτω και φυσικά να λάβεις εγκαίρως τα μέτρα σου.

 

Κάποια αρχεία δεν είναι πλέον προσπελάσιμα

Όταν ένα η περισσότερα αρχεία δεν μπορούν να διαβαστούν ή να γραφτούν, τότε κάτι δεν πάει καθόλου καλά, γιατί πολύ απλά είναι καθαρή αστοχία λειτουργίας του αποθηκευτικού μέσου. Σε αυτή την περίπτωση πριν προχωρήσεις σε οποιαδήποτε ενέργεια δες αν έχεις αντίγραφα ασφαλείας και πόσο πρόσφατα είναι αυτά.

 

Αναφορές σφαλμάτων για κατεστραμμένα μπλοκ

Άλλο σημάδι εξαιρετικού κινδύνου είναι όταν το λειτουργικό εμφανίζει αναφορές σφαλμάτων για bad block. Όπως και στους παλαιότερους HDD σημαίνει ότι δεν μπορεί να γράψει ή να διαβάσει σε ένα σημείο ή αυτή η διαδικασία διαρκεί υπερβολικά πολύ. Εναλλακτικά, μπορεί να εμφανιστεί μήνυμα για επισκευή (repair), να διαπιστώσεις κολλήματα σε προγράμματα ή να μην μπορείς να μετακινήσεις μεγάλα κυρίως αρχεία.

 

 

Το file system χρειάζεται επισκευή

Αν σου εμφανιστεί μήνυμα για recovery, τότε πιθανά έχεις θέμα. Πάντως, αυτό μπορεί να συμβεί και από άλλες αιτίες (όπως είναι ένας μη σωστός τερματισμός της συσκευής), ενώ το λειτουργικό σου θα σου εμφανίσει έναν οδηγό με βήματα για να επιλύσεις το θέμα. Αν όμως, συνεχίσεις να έχεις σφάλματα κατά την εκκίνηση ή άλλες περίεργες και παρόμοιες δυσλειτουργίες, τότε πρέπει να αναζητήσεις αντικαταστάτη του δίσκου…

 

Ο δίσκος σου έγινε ξαφνικά read-only!

Πρόκειται για ένα σημαντικό πρόβλημα, που παραδόξως έχει και μία θετικότατη πλευρά! Ειδικότερα, αν σου εμφανιστεί μήνυμα ότι ο δίσκος είναι μόνο για ανάγνωση (μία όχι και τόσο συνηθισμένη βλάβη), τότε έχεις όντως θέμα και θα χρειαστείς νέο SSD. Όμως, δεν χάνεις τα αρχεία σου, αλλά ούτε χρειάζεται κάποιο επίπονο recovery. Απλά, κάνεις άμεσα αντίγραφα ασφαλείας!

 

 

Συμβουλές για γρήγορο check

Γενικότερα, συνετό είναι να έχεις κατά νου τα εξής: υπάρχουν προγράμματα, πολλά εκ των οποίων είναι και δωρεάν, με τα οποία μπορείς να τσεκάρεις συχνά και αναλυτικά την υγεία του SSD σου. Κλασικό παράδειγμα είναι το CrystalDiskMark για υπολογιστές που «φοράνε» Windows.

Επιπρόσθετα, καλό είναι να φροντίσεις την ψύξη του υπολογιστή σου και συνολικά να αποφύγεις τη χρήση σε ακραίες θερμοκρασίες και περιβάλλοντα (π.χ. σε καύσωνα).

Ταυτόχρονα, αξίζει να επενδύσεις σε ένα καλό UPS, γιατί όπως προαναφέρθηκε το κακό ηλεκτρικό δίκτυο επηρεάζει αρνητικά.

Ύστερα, μην γεμίζεις τους δίσκους σου, ώστε να μην δουλεύουν στο όριο, αλλά και να μπορούν να αποκλειστούν εύκολα τα όποια κατεστραμμένα μπλοκ.

Ακόμη, αν ο SSD σου έχει ξεπεράσει τα 5 χρόνια εντατικής χρήσης, καλό είναι να κάνεις πιο συχνά back up και να αρχίσεις να ψάχνεις για πιθανή αντικατάσταση.

Τέλος, πριν πετάξεις (ή σωστότερα ανακυκλώσεις) τον δίσκο σου, δοκίμασε να δεις αν δουλεύει σε άλλο μηχάνημα (ως εξωτερικός σκληρός ή ως δεύτερος δίσκος εσωτερικά) για την περίπτωση που το πρόβλημα ήταν της μητρικής, της θύρας ή του καλωδίου.

Μπορείς να δεις ακόμη