Μπορεί οι υπολογιστές να είναι σε θέση να προσφέρουν εξαιρετικές gaming εμπειρίες, όμως τίποτε δεν μπορεί να συγκριθεί με την ευκολία και τη στοχευμένη εμπειρία που προσφέρουν συσκευές που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για αυτόν τον σκοπό: οι κονσόλες. Παρακάτω σου παρουσιάζουμε συνοπτικά τις πιο σημαντικές κονσόλες που κυκλοφορούν, δίνοντας μία ιδέα της φύσης και της ταυτότητάς τους. Ποια από αυτές είναι για σένα;
Xbox One
Η Microsoft παρουσίασε και αυτή τον διάδοχο της προηγούμενης κονσόλας της, του Xbox 360, ο οποίος μάλιστα άργησε αρκετά να κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά (Σεπτέμβριος του 2014). Αυτή η καθυστέρηση είχε όμως ως αποτέλεσμα ένα πληρέστερο line-up τίτλων σε σχέση με το αντίστοιχο λανσάρισμα του ανταγωνισμού και καλύτερο επίπεδο υπηρεσιών, δεδομένου ότι υπήρχε ένα περιθώριο εξέλιξης του user interface της κονσόλας.
Το Xbox One έχει να επιδείξει μεγάλο αριθμό αξιόλογων αποκλειστικοτήτων, δημιουργία οικοσυστήματος μέσω των Windows 10 και την πρόσφατα ανακοινωθείσα δυνατότητα να αναπαράγει ορισμένους τίτλους του Xbox 360.
Γενικά, υπάρχει η αίσθηση ότι το Xbox One ξεκίνησε άσχημα, λόγω ορισμένων όχι και τόσο δημοφιλών ανακοινώσεων κατά την πρώτη του παρουσίαση, όπως εκείνης που έλεγε ότι το σύστημα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι πάντα online.
Έκτοτε, μετά από σαρωτικές αλλαγές στην ηγεσία του τμήματος που διαχειρίζεται το Xbox, δίνεται η εντύπωση ότι η Microsoft παίρνει μόνο σωστές αποφάσεις για την πορεία της κονσόλας της, γεγονός που δημιουργεί ακόμη περισσότερες ελπίδες για το μέλλον. Όσο για την υπάρχουσα ψαλίδα σε πολλούς multi-platform τίτλους σε σχέση με το PlayStation 4, αναμένεται να μειωθεί μέσω της μελλοντικής εφαρμογής τεχνικών του DirectX 12 στους επερχόμενους τίτλους του One.
Οι αναμενόμενοι αποκλειστικοί τίτλοι είναι πολλοί και εντυπωσιακοί, όπως για παράδειγμα το εκπληκτικό Gears of War 4 που είδαμε στη φετινή έκθεση E3, οπότε το μέλλον διαγράφεται ευοίωνο.
PlayStation 4
Η δημοφιλέστερη ως τώρα κονσόλα της Sony κυκλοφορεί από το 2013 και έκτοτε έχει καθιερωθεί ως το πιο επιθυμητό σύστημα νέας γενιάς. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στον τρόπο που λανσαρίστηκε, ως κονσόλα δηλαδή φιλική προς τους δημιουργούς software και τους παίκτες.
Το «χάσμα γενεών» σε σχέση με το PlayStation 3 είναι εμφανές: οι cross-gen τίτλοι που τρέχουν και στις δύο κονσόλες της Sony διαθέτουν υψηλότερη ανάλυση και υψηλότερο frame-rate στο «τεσσάρι». Σε τίτλους που είναι δημιουργημένοι αποκλειστικά για την νέα κονσόλα της Sony, όπως το Infamous: Second Son και το The Order: 1886, είναι εμφανές πλέον ότι μιλάμε για επίπεδο λεπτομέρειας που δεν υπήρχε περίπτωση ούτε να φανταστεί ο ένδοξος προκάτοχος.
Σε ό,τι αφορά τον τομέα των αποκλειστικοτήτων, όπου το PS3 είχε διαπρέψει ειδικά προς το τέλος της σταδιοδρομίας του, το PS4 δεν έχει προσεγγίσει ακόμη παρόμοια επίπεδα συνολικής ποιότητας κυκλοφοριών, όμως η κατάσταση βελτιώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, όπως αποδείχθηκε με την κυκλοφορία του Bloodborne. Επιπλέον, όπως είδαμε στην φετινή έκθεση E3, στην κονσόλα της Sony αναμένεται να εμφανιστούν εντυπωσιακοί νέοι τίτλοι, όπως το Horizon, αλλά και τίτλοι-θρύλοι, που δεν περιμέναμε να δούμε ποτέ, όπως το The Last Guardian και το Shenmue 3.
Επιπλέον, η Sony έχει αντιστρέψει την κατάσταση με τους τίτλους τρίτων εταιρειών σε σχέση με την προηγούμενη γενιά: κατά συντριπτική πλειοψηφία τα παιχνίδια που κυκλοφορούν και στα δύο formats τρέχουν λίγο καλύτερα στην κονσόλα της Sony, τις πιο πολλές φορές μάλιστα σε ανάλυση 1080p. Προς το παρόν η ποικιλία τίτλων του PlayStation 4 είναι σεβαστή μεν, αλλά όχι ανεξάντλητη, πράγμα όμως που οφείλεται καθαρά στη νεότητά του και που αλλάζει προς το καλύτερο μέρα με τη μέρα.
Wii U
Η Nintendo, όπως το συνηθίζει τα τελευταία χρόνια, επέλεξε να μην αντιμετωπίσει ευθέως τις αντίστοιχες νέες κονσόλες από Sony και από Microsoft, αλλά να παρουσιάσει τη δική της εναλλακτική πρόταση, που δεν βασίζεται στην ποιότητα των γραφικών από τεχνικής άποψης, αλλά στις καινοτομίες που φέρνει η χρήση ενός χειριστηρίου με ενσωματωμένη οθόνη ανάλογης ενός tablet.
Η πιο προφανής χρήση του Wii U Gamepad είναι το remote play, η δυνατότητα δηλαδή να παίξετε ένα παιχνίδι στην οθόνη του χειριστηρίου, ακόμη κι αν έχετε κλείσει την τηλεόραση. Από εκεί και πέρα, σε πολλά παιχνίδια γίνεται συμπληρωματική χρήση της οθόνης του χειριστηρίου, σε ποικίλους βαθμούς, γεγονός που είναι σε θέση να προσδώσει άλλη διάσταση στο gameplay.
Ως συνήθως, δεν θα βρείτε στο Wii U το πιο πρόσφατο «ποδοσφαιράκι» ή κάποιες γνωστές multi-platform σειρές, όμως η ίδια η Nintendo φροντίζει για την παροχή εκπληκτικού software, που ξεχωρίζει για την διαχρονικότητά του.
Xbox 360
Η πιο επιτυχημένη κονσόλα της Microsoft πέρασε την προηγούμενη γενιά φέρνοντας πρακτικά ισοπαλία με το PlayStation 3 και πλημμυρίζοντας τα ράφια με πολυάριθμους αξιόλογους τίτλους, αποκλειστικούς και μη. Η κληρονομιά του Xbox 360, πάνω από όλα, ήταν η τελειοποίηση των online υπηρεσιών στις κονσόλες, η οποία έστρωσε το δρόμο για τις ανεπτυγμένες υπηρεσίες που απολαμβάνουμε σήμερα στο One και στο PS4.
Βασικό χαρακτηριστικό της κονσόλας της Microsoft ήταν η ευκολία στον προγραμματισμό, γεγονός που της επέτρεψε να διαθέτει, κατά πλειοψηφία, τις καλύτερες εκδόσεις multi-platform τίτλων, κυρίως σε ό,τι αφορά το frame-rate. Έτσι, τίτλοι-ορόσημο της προηγούμενης γενιάς όπως το Red Dead Redemption είναι ελαφρώς καλύτεροι στο Xbox 360, το οποίο όμως, από την άλλη, άρχισε να ασθμαίνει σε αποκλειστικότητες όσο πλησίαζε προς το τέλος της εμπορικής του πορείας.
PlayStation 3
Η απερχόμενη κονσόλα της Sony είχε αρκετά άσχημο ξεκίνημα, λόγω υψηλής τιμής αρχικής διάθεσης και «εξωτικού» hardware που καθιστούσε δύσκολη την επίτευξη ικανοποιητικών αποτελεσμάτων σε πρώτη φάση. Στην πορεία όλα λύθηκαν και το PlayStation 3 μπόρεσε να αναδειχθεί ως μία κονσόλα με εκπληκτικούς αποκλειστικούς τίτλους και multi-platform ports τα οποία βελτιώνονταν χρόνο με το χρόνο. Ειδικά οι αποκλειστικότητες προσέγγισαν ενίοτε πολύ υψηλά επίπεδα ποιότητας, τόσο από τεχνικής, όσο και από συνολικής άποψης, όπως συνέβη, για παράδειγμα, με το The Last of Us.
Μπορεί το PlayStation 3 να βρίσκεται πλέον στη σκιά του διαδόχου του, όμως παραμένει η πιο ενεργή κονσόλα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, οπότε, παρά το φθίνον σε κυκλοφορίες μέλλον του, δεν πρόκειται να σταματήσει να μας απασχολεί σύντομα, ειδικά αν λάβουμε υπόψη και τις εκπληκτικές τιμές διάθεσης των τίτλων που εκδίδει η ίδια η Sony.
Nintendo 3DS
Το Nintendo 3DS είναι η πιο πρόσφατη προσπάθεια της Nintendo στον τομέα των φορητών κονσολών και, όπως αναμενόταν, έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, συνεχίζοντας την σχετική παράδοση που έχει δημιουργήσει η εταιρεία. Βασικό χαρακτηριστικό του 3DS, όπως μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς από το όνομά του, είναι η δυνατότητα χρήσης ενός τρισδιάστατου εφέ, το οποίο δεν χρειάζεται γυαλιά για να λειτουργήσει. Η αίσθηση βάθους που επιτυγχάνεται δίνει κυριολεκτικά άλλη διάσταση σε όλα τα παιχνίδια της κονσόλας, όμως πρόσφατα τα πράγματα έχουν γίνει ακόμα καλύτερα. Με την κυκλοφορία του New 3DS, το 3D εφέ έχει τελειοποιηθεί, αφού δεν αλλοιώνεται πλέον η εικόνα αν ο χρήστης αλλάξει ελαφρώς οπτική γωνία. Έτσι, η εξαιρετική βιβλιοθήκη τίτλων του 3DS, που αποτελείται ως επί τω πλείστον από αποκλειστικότητες, μπορεί να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο.
Υπενθυμίζουμε ότι για τους μικρούς μας φίλους που δεν θα πρέπει να εκτεθούν ακόμη στο τρισδιάστατο εφέ, κυκλοφορεί το 2DS, που δεν διαθέτει αυτή τη δυνατότητα και είναι ασφαλές για τα μάτια των μικρών παιδιών.
PlayStation Vita
Το PS Vita ξεκίνησε ως η απόλυτη φορητή κονσόλα, όμως τα πράγματα δεν έχουν εξελιχθεί ακριβώς όπως θα περίμενε κανείς. Πρόκειται για ένα φορητό σύστημα με εξαιρετική, μεγάλη οθόνη αφής και τεχνικές δυνατότητες που θεωρητικά πλησιάζουν εκείνες του PS3. Στα χαρακτηριστικά του συμπεριλαμβάνεται ακόμη και οπίσθια οθόνη αφής. Η έλλειψη υποστήριξης με αποκλειστικούς τίτλους στην πορεία το έχει αποτρέψει από το να διεκδικήσει την κορυφή στις πωλήσεις, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται για ένα σύστημα άνευ ενδιαφέροντος. Καταρχάς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το PS Vita για να παίξετε ασύρματα παιχνίδια του PlayStation 4 στην οθόνη του, όπως περίπου συμβαίνει με το Wii U. Από εκεί και πέρα όμως, μια ματιά στις κυκλοφορίες του PS Vita δείχνει ότι στην ουσία πρόκειται για το καλύτερο σύστημα για όποιον ενδιαφέρεται για ανεξάρτητες κυκλοφορίες. Τίτλοι όπως το Olli Olli ή το Spelunky είναι διαθέσιμοι και αλλού, όμως μοιάζουν να έχουν φτιαχτεί για ένα φορητό σύστημα με καλή οθόνη. Δεδομένου ότι οι ανεξάρτητες παραγωγές δεν θα σταματήσουν να εμφανίζονται και ότι οι ήδη υπάρχουσες είναι πάρα πολλές, η αγορά ενός PS Vita είναι πιο ενδιαφέρουσα προοπτική από όσο ίσως να φαίνεται, αρκεί να μην περιμένετε μελλοντικά εντυπωσιακές αποκλειστικότητες που κάνουν χρήση των δυνατοτήτων της κονσόλας, όπως συνέβη με το TearAway.
Μπορείς να βρεις την πλήρη γκάμα παιχνιδομηχανών, παιχινιδιών και περιφερειακών στην ενότητα Gaming.