Τέλειες φωτογραφίες με το smartphone μου

by K-Admin

smartphone-fotografia

 

Μπορεί οι εφαρμογές για φωτογραφία να είναι άπειρες και να προσφέρουν ευκολίες, αλλά η βασική γνώση είναι εκείνη που κάνει τις φωτογραφίες μας καλύτερες. Τα φίλτρα μπορούν να έρχονται πάντα δεύτερα. Για αυτό μαζέψαμε μερικές απλές συμβουλές για να έχεις καλύτερα αποτελέσματα όταν φωτογραφίζεις με το smartphone σου.

 

Τα flash των smartphones δεν διακρίνονται για τη φυσικότητά τους και για αυτό καλό είναι να αποφεύγονται αν το φως είναι αρκετό και το χέρι αρκετά σταθερό ώστε να μη χρειάζεται η βοήθεια του flash

Τα flash των smartphones δεν διακρίνονται για τη φυσικότητά τους και για αυτό καλό είναι να αποφεύγονται αν το φως είναι αρκετό και το χέρι αρκετά σταθερό ώστε να μη χρειάζεται καν η χρήση του

Το flash δεν είναι φίλος

Το flash είναι λύση ανάγκης. Αν ο φωτισμός δεν είναι τόσο χαμηλός ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα φωτογράφισης, προσπάθησε να έχεις λίγη υπομονή και όσο πιο σταθερό χέρι γίνεται. Το flash “καίει” τη φωτογραφία, εξαφανίζοντας λεπτομέρεια και φυσικότητα. Το χρησιμοποιούμε λοιπόν μόνο όταν δεν έχουμε άλλη λύση.

 

HDR (High Dynamic Range)

Πάρα πολλές εφαρμογές, ακόμη και οι βασικότερες, προσφέρουν δυνατότητα φωτογράφισης HDR. Χρησιμοποίησε αυτήν την επιλογή, ειδικά όταν υπάρχει έντονο φως στο πλάνο, πόσο μάλλον “κόντρα” φωτισμός από ήλιο. Είναι ο μόνος τρόπος να μη βγουν όλα σκοτεινά εκτός του ήλιου, ή όλα φωτεινά με τον ήλιο να τυφλώνει.

 

Χωρίς HDR τι γίνεται;

Με HDR έχουμε περισσότερη λεπτομέρεια στο βάθος και στο προσκήνιο, καθώς και πιο φυσικό φωτισμό

Με HDR έχουμε περισσότερη λεπτομέρεια στο βάθος και στο προσκήνιο, καθώς και πιο φυσικό φωτισμό

Το καλό είναι ότι μπορούμε να “υποδείξουμε” στις περισσότερες εφαρμογές που θέλουμε να εστιάσουμε, με ένα μόλις άγγιγμα στο σημείο που μας ενδιαφέρει. Έτσι τουλάχιστον θα ζυγιστεί το φως, όσο γίνεται, ώστε να φανεί καλύτερα εκείνο το σημείο, δηλαδή ούτε υπερβολικά φωτισμένο αλλά ούτε και υπερβολικά υποφωτισμένο. Με τι κέρδος; Περισσότερες λεπτομέρειες παντού αλλά και φυσικότερο αποτέλεσμα.

 

Σύνθεση

Η καλή φωτογραφία δεν είναι απλά θέμα ρυθμίσεων και ευκολιών, πάνω από όλα είναι θέμα σύνθεσης και πλάνου. Χωρίς να χρειαστεί να μπλέκει κανείς με λίστα από κανόνες, το καλύτερο είναι να ενεργοποιηθεί το grid/πλέγμα που χωρίζει την εικόνα σε “κουτάκια”. Προσπάθησε να τοποθετείς το όποιο σημείο ενδιαφέροντος στο πλάνο σε σημείο που οι γραμμές διασταυρώνονται. Δοκίμασέ το και η διαφορά θα φανεί γρήγορα, ακόμη και χωρίς εξηγήσεις.

 

Εφαρμογές

Παρατήρησε ότι το κεφάλι του καλύτερου φίλου του ανθρώπου βρίσκεται κυρίως σε δύο σημεία διασταύρωσης των γραμμών. Δοκίμασε να τραβήξεις με ανάποδη λογική και θα δεις μόνος σου ότι η αναζήτηση της “χρυσής τομής” οδηγεί σε φωτογραφίες που θα σου φαίνονται πιο καλαίσθητες και ευχάριστες, έστω και ασυναίσθητα.

Παρατήρησε ότι το κεφάλι του “κυρίου” βρίσκεται κυρίως σε δύο σημεία διασταύρωσης των γραμμών. Δοκίμασε να τραβήξεις με ανάποδη λογική και θα δεις μόνος σου ότι η αναζήτηση της “χρυσής τομής” οδηγεί σε φωτογραφίες που θα σου φαίνονται πιο καλαίσθητες και ευχάριστες, έστω και ασυναίσθητα.

Φυσικά, από εκεί και πέρα, υπάρχουν εφαρμογές για όλα τα γούστα και περισσότερα φίλτρα από όσα προλαβαίνει να δοκιμάσει κανείς. Αν όμως θέλουμε να έχουμε ακόμη καλύτερο έλεγχο και χειροκίνητες ρυθμίσεις, υπάρχουν εφαρμογές όπως Camera+, ProCamera, Camera FV-5, DSLR Camera Pro, Manual Camera και VSCO Cam. Προσοχή μόνο, γιατί όταν εξοικειωθείς… δεν θα ξεκολλάς!

 

Όπως και να έχει πάντως, το smartphone σου είναι πλέον η πιο εύκολη και άμεση λύση να αποθανατίσεις τις στιγμές σου. Είναι πάντα μαζί σου, πολλά μοντέλα πλέον διαθέτουν απίστευτους φακούς και είναι σίγουρα το πρώτο που σκέφτεσαι όταν κάποιος σου λέει “πάρε μια φωτογραφία”.

 

Αν φυσικά έχεις μια φωτογραφική μηχανή (ειδικά αν μιλάμε για DSLR) τα αποτελέσματα θα είναι πάντα καλύτερα…
Εξαρτάται τι ψάχνεις…

 

Καλές λήψεις!

Μπορείς να δεις ακόμη