Το σπίτι μας είναι το καταφύγιό μας και η καθημερινή του φροντίδα είναι σημαντική, προκειμένου να ζούμε ποιοτικά και αρμονικά μέσα σε αυτό. Από ψυχολογικής άποψης, το περιβάλλον μέσα στο οποίο διαβιούμε καθορίζει συχνά τις εκάστοτε αποφάσεις που λαμβάνουμε, συχνά για σημαντικά θέματα της ζωής μας. Ένα καθαρό σπίτι μας αναζωογονεί, μας ξεκουράζει, μας ηρεμεί και μας ανταμείβει έπειτα από μια κοπιαστική ημέρα.
Παρακάτω σου παραθέτουμε έξυπνα tips για την καθημερινή καθαριότητα στο σπίτι σου, χωρίς περιττό κόπο.
Περιόρισε την είσοδο της σκόνης
Εσύ το ήξερες ότι η σκόνη του σπιτιού σου μπορεί να περιέχει χιλιάδες είδη μικροβίων; Για τον λόγο αυτό, όσο λιγότερη είναι, τόσο πιο καθαρό είναι το περιβάλλον στο οποίο ζεις. Η σκόνη “εισβάλλει” στην οικία σου χωρίς να την αντιληφθείς. Συχνά αυτό οφείλεται σε ένα λιγότερο καθαρό μπαλκόνι από όπου εισχωρεί η βρωμιά, όταν ανοίγεις τις πόρτες. Μια βασική ιδέα που πρέπει να έχεις κατά νου, είναι ότι πρέπει να καθαρίζεις από έξω προς τα μέσα, δηλαδή πρώτα το μπαλκόνι και μετά το εσωτερικό του σπιτιού. Επίσης, φρόντισε το χαλάκι της εισόδου σου να είναι εξίσου καθαρό αλλά και απορροφητικό, προκειμένου να κρατά έξω τη βρωμιά. Προσπάθησε να αερίζεις το σπίτι σου συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέσα στην ημέρα και μην αφήνεις ολόκληρο το 24ωρο ανοικτά τα παράθυρα, καθώς το ρεύμα που δημιουργείται μεταφέρει σκόνη. Και φυσικά μην ξεχνάς να βγάζεις τα παπούτσια σου είτε έξω από την πόρτα είτε ακριβώς στην είσοδο. Τα παπούτσια μπορεί να μεταφέρουν πολλά μικρόβια από έξω και χρειάζεται προσοχή, ιδιαίτερα αν έχεις στρώσει χαλιά.
Σκούπισε σωστά και αποτελεσματικά
Απέφυγε τα παρακάτω λάθη, προκειμένου το σκούπισμα του σπιτιού σου να είναι μην είναι επιφανειακό, αλλά αποτελεσματικό:
- Σκουπίζεις βιαστικά. Όταν οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι πιεστικοί, συχνά μας παρασύρουν. Το σκούπισμα του σπιτιού σου είναι μια σοβαρή υπόθεση που εξασφαλίζει ποιοτική διαβίωση για εσένα και τους αγαπημένους σου. Σκούπισε πιο αργά και σχολαστικά, εστιάζοντας στα δύσκολα σημεία και απόλαυσε ένα πεντακάθαρο σπίτι.
- Σκουπίζεις προς μια μόνο κατεύθυνση. Για ένα καλό αποτέλεσμα, το σκούπισμα πρέπει να γίνεται προς διάφορες κατευθύνσεις, πάνω κάτω και αριστερά δεξιά. Εναλλακτικά, σκουπίζεις πρώτα προς τη μία φορά κι έπειτα προς την αντίθετη.
- Δεν βάζεις σε σωστή λειτουργία τη σκούπα. Οι πιο σύγχρονες σκούπες αυτορυθμίζονται, ανάλογα με τους χώρους και τις ανάγκες ενός σπιτιού. Ωστόσο οι παλαιότερες χρειάζονται χειροκίνητη ρύθμιση προκειμένου να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Εστίασε στις κατάλληλες ρυθμίσεις, ανάλογα με τις επιφάνειες που θες να σκουπίσεις.
- Δεν αλλάζεις αξεσουάρ. Κάθε σκούπα διαθέτει μια γκάμα αξεσουάρ για πιο αποτελεσματικό καθάρισμα. Μάθε σε τι χρησιμεύει το καθένα, διαβάζοντας τις σχετικές οδηγίες και χρησιμοποίησέ τα ΟΛΑ. Διαφορετικά θα καθαρίσεις μια απλή επιφάνεια, διαφορετικά τις γωνίες και διαφορετικά τα πιο απαιτητικά σημεία, όπως τα σοβατεπί.
- Δεν αδειάζεις τη σακούλα εγκαίρως. Ένα σημαντικό λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι να περιμένουν να γεμίσει η σακούλα της σκούπας για να την αλλάξουν. Ο σωστός τρόπος χρήσης της είναι να την αφήνεις να γεμίσει μέχρι τη μέση ή λίγο παραπάνω και μετά να την αλλάζεις.
Περιηγήσου στην ειδική κατηγορία του eshop για να βρεις την κατάλληλη για εσένα σκούπα. Για μεγαλύτερη ευκολία, επέλεξε μια σκούπα stick ή μια ρομποτική που θα σου λύσoυν τα χέρια.
Ώρα για τα πιάτα
Το πλύσιμο των πιάτων μπορεί για τους περισσότερους να είναι μια καθημερινή “άχαρη” δουλειά, όμως με τις σωστές μεθόδους πλυσίματος και με τις απαραίτητες συσκευές μπορεί να γίνει παιχνιδάκι. Εάν σου αρέσει να πλένεις στο χέρι ή τα πιάτα σου είναι λίγα, τότε φρόντισε να κάνεις το εξής: Απόφυγε το σφουγγάρι, καθώς είναι σοβαρή εστία μικροβίων, ή εάν το χρησιμοποιείς, άλλαξέ το τακτικά, το πολύ κάθε εβδομάδα. Ιδανικά, θα πρέπει μετά τη χρήση σφουγγαριού να πλύνεις τα πιάτα και στο πλυντήριο. Υπάρχουν δεκάδες οικονομικές συσκευές που μπορούν να εξυπηρετήσουν ένα νοικοκυριό 1-2 ατόμων. Εάν πάλι επιμένεις στο πλύσιμο στο χέρι, θα πρέπει να μουλιάσεις πρώτα τα πιάτα μέσα στον νεροχύτη για τουλάχιστον 10 λεπτά με καυτό νερό, βάζοντας απορρυπαντικό και δημιουργώντας σαπουνάδα. Στη συνέχεια, με τη χρήση γαντιών και με μαλακό τρίψιμο, ξεβγάζεις τα πιάτα από τις σαπουνάδες και αφήνεις να στεγνώσουν. Για ένα μεγαλύτερο νοικοκυριό, η ιδανική λύση είναι σίγουρα το πλυντήριο πιάτων, για ευκολία και εξοικονόμηση χρόνου. Διάλεξε ανάμεσα από τις δεκάδες επιλογές πλυντηρίων πιάτων που σου προσφέρει ο Κωτσόβολος, ανάλογα με τις ανάγκες του νοικοκυριού σου.
Για μικρότερα νοικοκυριά, τα πλυντήρια άνω πάγκου είναι ιδανικά και εξαιρετικά ευέλικτα στη μεταφορά
Κράτα στεγνό το μπάνιο σου
Η καθαριότητα μέσα στο μπάνιο δεν έχει να κάνει μόνο με το καθάρισμα των επιφανειών, το σκούπισμα και το σφουγγάρισμα. Καθώς είναι ένας χώρος που κρατά πολλή υγρασία, η μούχλα και τα βακτήρια παραμονεύουν και όταν εμφανιστούν, καθιστούν τον χώρο αυτό εξαιρετικά επιβλαβή για την υγεία. Για τον λόγο αυτό πρέπει να τον κρατάς όσο το δυνατόν περισσότερο στεγνό. Τις καλές μέρες, άσε το παράθυρο ανοιχτό, προκειμένου η υγρασία να φύγει ευκολότερα από τα δύσκολα σημεία. Για τις πιο κρύες ημέρες, σου συστήνουμε να αγοράσεις και να χρησιμοποιείς τακτικά έναν αφυγραντήρα. Δεν χρειάζεται να δώσεις μια περιουσία για να αγοράσεις τον πιο δυνατό, καθώς το μπάνιο συνήθως καταλαμβάνει έναν μικρό χώρο του σπιτιού. Μία καλή λύση είναι ο Toyotomi Mizu+ Ion TDE12GMI21 που σου διασφαλίζει με ακρίβεια τα σωστά επίπεδα υγρασίας στον χώρο σου μέσα από τον ηλεκτρονικό πίνακα αφής ελέγχου λειτουργίας. Επέλεξε την κατάλληλη συσκευή εδώ, ανάλογα με τις ανάγκες του σπιτιού σου.
Καθάρισε, ξεκινώντας από ψηλά
Για ένα σωστό καθάρισμα, η τάξη είναι το παν. Μην πελαγώνεις και ξεκίνα από ψηλά, ξεσκονίζοντας ράφια, βιβλιοθήκες, ντουλάπες κλπ. Συνέχισε με τα μικρά αντικείμενα που κοσμούν αυτά τα έπιπλα, όπως φωτιστικά, διακοσμητικά κ.α., απαλλάσσοντάς τα από τη σκόνη. Μετά ανέλαβε τα πιο χαμηλά σημεία: Τραπεζάκι σαλονιού, κομοδίνα, χαμηλότερες ραφιέρες, πάγκοι κλπ. παίρνουν σειρά για καθάρισμα κι έπειτα τελειώνεις με το πάτωμα. Με τον τρόπο αυτό μπορείς να ρίξεις ό,τι θέλεις κάτω χωρίς τύψεις, καθώς με ένα σκούπισμα κι ένα σφουγγάρισμα, σωματίδια, σκόνη και μικροσκουπιδάκια θα εξαφανιστούν. Και μην ξεχνάς να αλλάζεις τακτικά τα σύνεργα του καθαρισμού (πανιά, σκούπες, σφουγγαρίστρες κ.α.), για ένα πεντακάθαρο περιβάλλον σπιτιού.