10 ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσεις, για να αποκτήσεις την τηλεόραση που σου ταιριάζει

by Zikou Stella

Τηλεόραση δεν αλλάζεις κάθε χρόνο, οπότε η επόμενη επένδυσή σου είναι… δεσμευτική, συνήθως, για πάνω από μια πενταετία. Και επειδή δεν υπάρχει χειρότερο συναίσθημα από το να συνειδητοποιήσεις πως μια λάθος επιλογή θα σε ακολουθεί στην καθημερινότητά σου για αρκετά χρόνια, διάβασε προσεκτικά τις συμβουλές μας για να βρεις το ιδανικό ψυχαγωγικό σου «ταίρι», βασισμένες σε ισάριθμα ερωτήματα που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου.

 

 

1.     Ποιος χώρος θα φιλοξενήσει τη νέα σου τηλεόραση;

Οι απαιτήσεις σε τεχνικές προδιαγραφές ποικίλουν ανάλογα με τη θέση της τηλεόρασης σε κάθε δωμάτιο και την ιδιομορφία κάθε χώρου. Έτσι για παράδειγμα, αν η TV είναι τοποθετημένη απέναντι από ένα παράθυρο και υποδέχεται έντονο ηλιακό φως για αρκετές ώρες της ημέρας, οφείλει να μπορεί να «υπερισχύσει» με εξαιρετικά επίπεδα φωτεινότητας (όπως π.χ. μια Mini LED) και να «αμυνθεί» με ειδικές επιστρώσεις που απορροφούν τις δυσάρεστες αντανακλάσεις.

Αντίθετα, αν ο χώρος είναι σκοτεινός και το περιεχόμενο που παρακολουθείς σκοτεινότερο, χρειάζεσαι μια τηλεόραση που να χειρίζεται με μαεστρία ακόμα και τις πιο αμελητέες διαβαθμίσεις στις σκιές, όπως μια OLED TV που διακρίνεται για το απόλυτο μαύρο και την εξαιρετική της αντίθεση.

 

 

2.     Ποιο είναι το αγαπημένο σου περιεχόμενο;

Η επιλογή της κατάλληλης τηλεόρασης είναι συνάρτηση του περιεχομένου που αγαπάς. Αν κατά κύριο λόγο απολαμβάνεις ταινίες και σειρές, φρόντισε να υποστηρίζει τις τελευταίες τεχνολογίες HDR και surround ήχου, όπως Dolby Vision και Dolby Atmos.

Αν, πάλι δεν είσαι σινεφίλ, αλλά φανατικός φίλαθλος, σε ενδιαφέρει ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται τη γρήγορη κίνηση η επόμενή σου TV. Υψηλοί ρυθμοί ανανέωσης, άμεσοι χρόνοι αντίδρασης στην αλλαγή χρώματος κάθε pixel, τεχνολογίες μείωσης motion blur και ευρείες γωνίες θέασης για να μπορεί να παρακολουθεί τον αγώνα όλη η παρέα, είναι μερικές από τις παραμέτρους που καλείσαι να αξιολογήσεις.

Ακόμα, όμως, κι αν βλέπεις μόνο επαναλήψεις «Κωνσταντίνου & Ελένης», μια σύγχρονη τηλεόραση που επιστρατεύει την τεχνητή νοημοσύνη για upscaling και βελτίωση του φτωχού σε ποιότητα τηλεοπτικού περιεχομένου, αξίζει κάθε ευρώ της επένδυσής σου!

 

 

3.     Είσαι gamer;

Πρόκειται για ένα κομβικό ερώτημα στο ταξίδι επιλογής της σωστής τηλεόρασης, καθώς οι υψηλότατες απαιτήσεις ενός φανατικού gamer δεν έχουν καμία σχέση με αυτές ενός θεατή που καταναλώνει «συμβατικό» τηλεοπτικό περιεχόμενο. Ένας υψηλός ρυθμός ανανέωσης στο πάνελ, της τάξεως των 120Hz, εξασφαλίζει έναν «καταιγισμό» καρέ ανά δευτερόλεπτο και ως εκ τούτου ομαλή κίνηση στην οθόνη. Παράλληλα, η υποστήριξη VRR (Variable Refresh Rate) επιτρέπει στην τηλεόραση να «κλειδώνει» δυναμικά στα καρέ που βγάζει η GPU της παιχνιδομηχανής ή του PC σου. Επιπρόσθετα, κάθε FreeSync Premium ή G‑Sync Compatible πιστοποίηση, είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη! Ό,τι είδος παιχνιδιού κι αν παίζεις, η υψηλή φωτεινότητα και οι εξελιγμένες τεχνολογίες HDR είναι παραπάνω από χρήσιμες.

Εξαιρετικά σημαντικό σε παιχνίδια δράσης και sport-sim είναι και το input lag, ο χρόνος, δηλαδή, που απαιτείται για να φτάσει στην οθόνη σου κάθε ενέργεια που έχεις «παραγγείλει» μέσω του gamepad. Οι σύγχρονες τηλεοράσεις περνούν μέσα από αναρίθμητα φίλτρα και ΑΙ αλγόριθμους το σήμα με στόχο να το βελτιστοποιήσουν, στερώντας την αμεσότητα όταν το περιεχόμενο διαμορφώνεται δυναμικά, όπως στην περίπτωση του gaming. Εκεί επιστρατεύουν το «Game Mode», το οποίο παρακάμπτει κάθε χρονοβόρα επεξεργασία και στέλνει στην οθόνη «καθαρό» το σήμα της παιχνιδομηχανής μέσα σε ελάχιστα χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Σε απαιτητικά, ανταγωνιστικά παιχνίδια είναι επιθυμητό ένα input lag που να μην υπερβαίνει τα 15 ms. Για να μπαίνει αυτόματα το ειδικό «Game Mode» θα χρειαστείς μια τηλεόραση με Auto Low Latency Mode (ALLM) και, φυσικά, με συνδεσιμότητα HDMI 2.1. Ρίξε μια ματιά και στα ειδικά gaming μενού που έχουν ενσωματώσει όλοι ανεξαιρέτως οι μεγάλοι κατασκευαστές στις τηλεοράσεις τους, για να διαπιστώσεις αν καλύπτει τις ανάγκες σου.

 

 

4.     Τι θα συνδέσεις πάνω;

Αν θέλεις να συνδέσεις πάνω από μια παιχνιδομηχανή ή gaming PC, φρόντισε να μην έχεις διαθέσιμη μόνο μια είσοδο HDMI 2.1, καθώς είναι η θύρα που θα σου επιτρέψει 4Κ στα 120 καρέ ανά δευτερόλεπτο.

Είτε είσαι gamer είτε σινεφίλ, σου προτείνουμε να τσεκάρεις αν η επόμενη τηλεόρασή σου έχει θύρα συμβατή με eARC (enhanced Audio Return Channel). Πρόκειται για μια αναβαθμισμένη συνδεσιμότητα ήχου που, συνήθως, απαντάται στις HDMI 2.1 θύρες και σου επιτρέπει να στέλνεις αψεγάδιαστο ήχο από την τηλεόρασή σου προς το soundbar ή τον κατάλληλο AV ενισχυτή με ένα και μοναδικό καλώδιο HDMI, χωρίς να χρειάζεσαι επιπλέον οπτικά καλώδια ή πολύπλοκες ρυθμίσεις.

Τέλος, αν έχεις εκείνον τον σκληρό δίσκο με backup από όλες τις φωτογραφίες και βίντεο των οικογενειακών σου διακοπών τα τελευταία χρόνια, φρόντισε να υπάρχει η κατάλληλη USB θύρα (κατά προτίμηση 3.0 γενιάς) για απευθείας αναπαραγωγή και όχι μόνο για firmware update της τηλεόρασης.

 

 

5.     Πόσο μεγάλη τηλεόραση να πάρεις;

Αν και η απάντηση που έρχεται αβίαστα στο μυαλό είναι «όσο μεγαλύτερη επιτρέπει το πορτοφόλι σου και χωράει το σαλόνι σου», μην θυσιάσεις την ποιότητα εικόνας για λίγες ίντσες παραπάνω. Είναι προτιμότερη π.χ. μια εντυπωσιακή και υπερσύγχρονη 65άρα τηλεόραση από μια μετριότατη 75άρα, καθώς όσο μεγαλώνει η επιφάνεια, τόσο πιο ορατές γίνονται και οι ατέλειες μιας φτωχής σε ποιότητα εικόνας. Και, φυσικά, για να μη χρειάζεται να γυρνάς αριστερά-δεξιά το κεφάλι σου όταν διαβάζεις υπότιτλους σαν να παρακολουθείς αγώνα τένις, καλό είναι να υπάρχει λίγο μέτρο σε μικρούς χώρους!

 

 

6.     Σε ενδιαφέρει ο ήχος της;

Γιατί να ταλαιπωρείσαι με τεχνικές προδιαγραφές ήχου, αν σκοπεύεις να συνδέσεις την τηλεόρασή σου με μια soundbar ή με ένα surround ηχοσύστημα; Αντιθέτως, αν σκοπεύεις να βασιστείς στα ενσωματωμένα ηχεία της επόμενης TV σου, αξίζει να το ψάξεις λίγο παραπάνω. Ωστόσο, όσο κι αν έχει προοδεύσει ο ήχος στις LED/LCD και OLED τηλεοράσεις, ο πεπερασμένος χώρος δεν αφήνει περιθώρια για θαύματα. Θα σου προτείναμε να εξετάσεις σοβαρά τις ηχητικές «ενισχύσεις» με ένα αξιόλογο σετ ηχόμπαρας/subwoofer, αν θες να μετατρέψεις το σαλόνι σου σε κινηματογραφική αίθουσα ή αν είσαι φανατικός gamer!

 

 

7.     Να είναι smart;

Εν έτει 2025, κάθε τηλεόραση που «σέβεται» τον εαυτό της έχει smart δυνατότητες, υποστηρίζοντας, έστω, το στοιχειώδες: απευθείας αναπαραγωγή περιεχομένου από δημοφιλείς πλατφόρμες όπως YouTube, Netflix κ.ά. Αν, ωστόσο, ψάχνεις τηλεόραση για το εξοχικό ή για το σπίτι στο χωριό, όπου δεν σκοπεύεις να τη συνδέσεις με το διαδίκτυο και μοναδικό σου κριτήριο είναι η οικονομία, ας είναι αυτή η απαραίτητη θυσία που πρέπει να γίνει! Αν στο μέλλον αλλάξεις γνώμη, ωστόσο, θα χρειαστεί να αγοράσεις ένα πρόσθετο TV Box για να τη μετατρέψεις σε smart, συνδέοντάς το σε μια από τις HDMI θύρες. Επιστρέφοντας στη smart επιλογή, συνυπολόγισε και τη δέσμευση κάθε κατασκευαστή για μελλοντικές αναβαθμίσεις λειτουργικού.

 

 

8.     Αρκεί να είναι smart ή πρέπει να είναι και fast;

Εφόσον προσανατολίζεσαι σε μια αγορά τηλεόρασης που να εξασφαλίζει πως όλο σου το αγαπημένο περιεχόμενο θα είναι συγκεντρωμένο στην κεντρική της σελίδα, δίχως να χρειάζεσαι εξωτερικά TV Box, αποκωδικοποιητές ή DVD player μιας άλλης εποχής, είναι σημαντικό να εξετάσεις και τις παραμέτρους της ασύρματης συνδεσιμότητας. Πλέον, η ταχύτατη επικοινωνία μιας σύγχρονης τηλεόρασης με το διαδίκτυο είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Υπάρχουν τηλεοράσεις που υποστηρίζουν απρόσκοπτο 4Κ streaming και cloud gaming, ενσωματώνοντας WiFi 6e ή και WiFi 7 με υποστήριξη σε τρεις μπάντες (2,4/5/6GHz) και με χαμηλότερο latency. Σε περίπτωση, βέβαια, που μπορείς να φέρεις καλώδιο Ethernet από το router σου μέχρι την τηλεόρασή σου, τα παραπάνω δεν θα σε απασχολήσουν. Επιπρόσθετα, αν διατηρείς πλήθος smart home συσκευών, αξίζει να ρίξεις μια ματιά σε κάποια premium μοντέλα που ενσωματώνουν ακόμα και Matter/Thread υποστήριξη για οικιακό αυτοματισμό.

 

 

9.     Μακροβιότητα ή οικονομία;

Μην ψωνίζεις TV, προσπαθώντας να ενσωματώνει κάθε καινοτομία που υπάρχει στην αγορά, σαν να είναι η τελευταία σου τηλεόραση, αλλά ούτε σαν να πρόκειται να την αλλάξεις σε λίγους μήνες. Ζύγισε τα πλεονεκτήματα που θα κάνουν τη διαφορά στην καθημερινότητά σου, ανάλογα με τη χρήση που κάνεις και επένδυσε κυρίως σε αυτά. Για παράδειγμα, δεν έχεις λόγο να αποκτήσεις μια 8Κ τηλεόραση αν σκοπεύεις να την απολαύσεις κατά κύριο λόγο με μια παιχνιδομηχανή ή ένα PC που πασχίζει να βγάλει 4Κ ανάλυση με υψηλά framerate. Το PlayStation 6 αργεί…

 

 

10. Να περιμένεις την επόμενη «επανάσταση»;

Ήθελες να αγοράσεις LED τηλεόραση και άκουσες για την επανάσταση των OLED και πως αυτές θα γίνουν πιο οικονομικές. Έπειτα ήρθαν στο προσκήνιο οι Quantum Dot υλοποιήσεις και μετά έμαθες για τις Mini LED και πώς αυτές θα γεφυρώσουν το χάσμα των LED με τις OLED. Και λίγο πριν το ταμείο, κάτι πήρε το αφτί σου για τις Micro LED που θα έρθουν τα επόμενα χρόνια. Το «Next Big Thing» στη βιομηχανία των τηλεοράσεων είναι πάντα στη γωνία, μην το περιμένεις γιατί δεν θα αποκτήσεις ποτέ καινούργια TV! Οι εξελίξεις είναι αδιάκοπες και κάποια στιγμή απλά πρέπει να αποφασίσεις με τα σημερινά δεδομένα, όχι με αυτά της επόμενης δεκαετίας.

Μπορείς να δεις ακόμη