Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως από τη στιγμή που χρησιμοποιούν συσκευές τελευταίας τεχνολογίας δεν έχει σημασία αν το router τους είναι «παλιό». Η αναβάθμιση του router όμως μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη.
Πότε πρέπει να γίνει η αναβάθμιση
Ένας τρόπος για να αποκτήσεις router είναι να προμηθευτείς αυτό που σου προσφέρει ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου (Internet Service Provider, ISP) με τον οποίο συνεργάζεσαι. Το router που παρέχεται δωρεάν από τον εκάστοτε πάροχο, συνήθως είναι χαμηλών προδιαγραφών, με βασικές δυνατότητες, απέχοντας αρκετά σε ποιότητα από τις αντίστοιχες προτάσεις που διατίθενται στο εμπόριο. Όταν, για παράδειγμα, μπορείς και «σερφάρεις» με υψηλές ταχύτητες μέσω ενσύρματης σύνδεσης, αλλά το ασύρματο δίκτυο είναι αδύναμο έως και ανύπαρκτο, τότε ξέρεις ότι το πρόβλημα είναι το router σου.
Ακόμη κι αν δεν παρατηρείς προβλήματα, πρέπει να λάβεις υπόψη την «ηλικία» του. Ίσως να το έχεις αγοράσει πριν από δύο χρόνια, αλλά εάν το συγκεκριμένο μοντέλο κυκλοφόρησε πριν από 5 ή περισσότερα χρόνια, τότε είναι πολύ πιθανό να είσαι κάτοχος ενός ξεπερασμένης τεχνολογίας μοντέλου, πράγμα που σημαίνει ότι θα επωφεληθείς πολύ από την αναβάθμιση. Για παράδειγμα, εάν εξακολουθείς να χρησιμοποιείς ένα single band Wireless-G router από το 2010 ή παλαιότερο, τότε είναι σίγουρο πως «χάνεις» πολλά από την απόδοση. Αν δεν διαθέτεις συσκευές που μπορούν να υποστηρίξουν τα πιο πρόσφατα πρότυπα Wi-Fi, όπως το 802.11ac, μπορείς να επωφεληθείς από μια αναβάθμιση, καθώς τα πιο σύγχρονα μοντέλα είναι βελτιστοποιημένα για να αξιοποιούνται στο έπακρο, ακόμα και από παλαιότερης τεχνολογίας ασύρματες συσκευές.
Router με υποστήριξη πολλαπλών ζωνών
Το σήμα και η ποιότητα του Wi-Fi επηρεάζονται από μία σειρά παραγόντων όπως είναι τα δομικά υλικά του κτιρίου, από την παρεμβολή άλλων ασύρματων δικτύων, αλλά και από μία σειρά άλλων καταστάσεων που μπορούν υπό προϋποθέσεις και σε συνδυασμό να δημιουργήσουν «νεκρά» σημεία / ζώνες όσον αφορά το δίκτυο σε ολόκληρο το σπίτι. Ειδικά σε μεγαλύτερα σπίτια με περισσότερα τετραγωνικά μέτρα για κάλυψη και περισσότερα «εμπόδια» για το σήμα Wi-Fi, όπως τείχη, ταβάνια, πατώματα, καθρέπτες κ.λπ., οι νεκρές ζώνες είναι περισσότερες και αποτελούν πρόβλημα.
Κάθε μοντέλο που υποστηρίζει νεότερα πρότυπα Wi-Fi θα είναι, από προεπιλογή, τουλάχιστον dual-band router. Τα παλαιότερα πρότυπα, όπως τα 802.11b και 802.11g, χρησιμοποιούν τη ζώνη των 2.4GHz. Τα νεότερα πρότυπα, όπως το 802.11ac, χρησιμοποιούν τη ζώνη των 5GHz. Στα 5GHz, το πρότυπο προβλέπει πολύ περισσότερα μη επικαλυπτόμενα κανάλια, και μάλιστα με δυνατότητα συνένωσης γειτονικών καναλιών για μεγαλύτερη ταχύτητα. Με άλλα λόγια, η ζώνη των 5GHz εξασφαλίζει μεγαλύτερη αξιοπιστία στο σήμα του Wi-Fi.
Επενδύοντας σε ένα Dual Band router με υψηλής ισχύος εξωτερικές κεραίες όπως το Tp-Link Archer ή το Asus RT-AC58U Router, εξασφαλίζεις καλύτερη κάλυψη και ποιοτικότερη ασύρματη συνδεσιμότητα εν γένει. Ανάλογα τις απαιτήσεις και τη διαμόρφωση του χώρου σου (αν π.χ. μένεις σε μεζονέτα), ίσως χρειαστεί να συνδυάσεις το νέο router σου με ένα Wi-Fi Extender. Αν το κόστος αναβάθμισης σε δυσκολεύει, μπορείς να εξετάσεις μια αρκετά οικονομική πρόταση, όπως π.χ. το Tp-Link Archer C20 AC750 Dual Band Router και να δεις πραγματική διαφορά στην απόδοση του Wi-Fi. Υπάρχουν πολλά μοντέλα μεσαίας κατηγορίας που χρησιμοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες και που σίγουρα, είναι αρκετά πιο προηγμένα από παλιότερα Wi-Fi routers.
Επίλεξε router σύμφωνα με τις ανάγκες σου
Όταν κάνεις έρευνα αγοράς νέου Wireless Router, το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξετάσεις είναι πόση ταχύτητα ή εύρος ζώνης χρειάζεσαι. Μην σκεφτείς μόνο τις τωρινές σου ανάγκες αλλά και τις μελλοντικές. Μόλις αγοράσεις ένα νέο router και ρυθμίσεις το ασύρματο δίκτυό σου, σίγουρα δεν θα θέλεις να επαναλάβεις τη διαδικασία έναν χρόνο αργότερα.
Εάν το χρησιμοποιείς για πρόσβαση στο Internet μέσω smartphone, tablet ή και υπολογιστή για απλές εργασίες όπως browsing, τότε δεν έχεις ιδιαίτερες απαιτήσεις από άποψη bandwidth. Ωστόσο, εάν το χρησιμοποιείς για να stream-άρεις βίντεο, μουσική ή για online gaming, τότε αυξάνονται κατακόρυφα οι απαιτήσεις σε bandwidth.
Εάν είσαι gamer και σου αρέσουν τα ανταγωνιστικά online games, τότε σίγουρα θα πρέπει να αποκτήσεις ένα router ειδικά σχεδιασμένο για αυτό το σκοπό. Κάνοντας μια γρήγορη έρευνα θα συνειδητοποιήσεις ότι τα περισσότερα μοντέλα έχουν προηγμένα χαρακτηριστικά που θα βελτιώσουν τη συνολική εμπειρία.
Ένα από τα πιο «ισχυρά» χαρακτηριστικά των gaming routers είναι η λειτουργία QoS (Quality of Service), η οποία σού επιτρέπει να δώσεις προτεραιότητα στον όγκο κίνησης δεδομένων στην κονσόλα ή στο gaming PC σου για υψηλής ποιότητας online gaming. Έτσι, όταν το χρησιμοποιείς, θα μπορείς να διοχετεύεις περισσότερο bandwidth π.χ. στο PS4 ή στο Xbox One σου, εξασφαλίζοντας έτσι απρόσκοπτο online gaming χωρίς καθυστερήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να αναζητήσεις το μοντέλο που θα σου προσφέρει μεγαλύτερο bandwidth από ό,τι νομίζεις πως χρειάζεσαι. Το bandwidth στα routers που υποστηρίζουν το πρόσφατο πρωτόκολλο 802.11ac κυμαίνεται από 1200 Mbps έως 5400 Mbps. Η μετάβαση από ένα «συμβατικό» router σε ένα 802.11ac θα βελτιώσει την κάλυψη των χώρων σου σημαντικά, αλλά εξίσου σημαντική θα είναι και η αύξηση της ταχύτητας στη μεταφορά δεδομένων.
Φιλικές προς τον χρήστη ρυθμίσεις
Τα πιο σύγχρονα προϊόντα δικτύου είναι πιο κατανοητά και εύχρηστα σε σχέση με το παρελθόν. Για παράδειγμα, οι περισσότερες ρυθμίσεις σε ένα Wi-Fi router ή Wi-Fi Extender μπορούν να γίνουν χρησιμοποιώντας κάποια εφαρμογή στο smartphone σου.
Επίσης, η βασική ρύθμιση είναι αρκετά απλή, ακόμα και για έναν αρχάριο χρήστη. Ωστόσο, μπορεί κάποια στιγμή να αντιμετωπίσεις προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του δικτύου, όπως είναι η εύρεση του βέλτιστου καναλιού λόγω παρεμβολών από γειτονικά δίκτυα Wi-Fi. Ή να ενημερώσεις το υλικολογισμικό (firmware) του router σου για αυξημένη ασφάλεια της συσκευής και του δικτύου σου. Εάν δεν είσαι εξοικειωμένος με τέτοιου είδους τεχνικές λεπτομέρειες, φρόντισε να επιλέξεις κάποιο router που συνοδεύεται από ειδική εφαρμογή για πλήρη έλεγχο και διαχείριση της συσκευής και του δικτύου σου.
Ακόμα κι αν δεν γνωρίζεις πώς να ελέγξεις τη ποιότητα της σύνδεσής σου, ένα modem-router όπως το Asus DSL-AC68U θα σού εξασφαλίσει βέλτιστη ταχύτητα και εύρος ζώνης. Επιπλέον, τα περισσότερα gaming routers συνοδεύονται από mobile app για smartphone και tablet, μέσα από το οποίο μπορείς να ελέγχεις και να ρυθμίζεις το δίκτυό σου σύμφωνα με τις ανάγκες σου.