Αντιμετώπισε τις πιο συχνές δυσλειτουργίες στη smart TV σου

by Manos Kavvalos

Σίγουρα δεν θέλεις να «χαλάσει» η διασκέδαση σου λόγω μιας δυσλειτουργίας στην τηλεόραση σου.

Υπάρχουν διάφορες δυσλειτουργίες τηλεόρασης που μπορεί να αντιμετωπίσεις. Κάποιες από αυτές διορθώνονται εύκολα, κάποιες άλλες όχι. Πράγμα που σημαίνει ότι απαιτείται η επέμβαση ενός εξειδικευμένου τεχνικού. Ωστόσο, στη συνέχεια του άρθρου θα δούμε αυτές που αντιμετωπίζονται εύκολα και άμεσα, ακόμη κι αν δεν έχεις τεχνικές γνώσεις.

 

 

Η τηλεόραση απενεργοποιείται χωρίς την παρέμβαση σου

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η συσκευή έχει κάποια βλάβη. Αν η τηλεόραση μπαίνει αυτόματα σε κατάσταση αναμονής, το πρώτο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να ανοίξεις τις ρυθμίσεις και να ελέγξεις αν κατά λάθος έχει ενεργοποιηθεί ο χρονοδιακόπτης. Πρόκειται για μια απλή λειτουργία που υπάρχει σε όλες τις σύγχρονες τηλεοράσεις. Σου επιτρέπει να προγραμματίζεις την τηλεόραση να απενεργοποιείται αυτόματα μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Σε διαφορετική περίπτωση, το πρόβλημα μπορεί να συνδέεται άμεσα με την παροχή ρεύματος. Ίσως το πολύπριζο να μην είναι κατάλληλο για να συνδέσεις πάνω του πολλαπλές συσκευές.

 

 

Η τηλεόραση δεν ενεργοποιείται

Αρχικά, μπορεί να σου φαίνεται αυτονόητο, αλλά δεν είναι κακό να ρίξεις μια ματιά στο καλώδιο ρεύματος της τηλεόρασης. Επίσης, ορισμένες smart TVs OLED, ενδέχεται να μην μπορούν να ενεργοποιηθούν για κάποιο χρονικό διάστημα μετά τη σύνδεση τους στο ρεύμα, ακόμα και αν πιέσεις το κουμπί ενεργοποίησης στο τηλεχειριστήριο ή στην τηλεόραση. Αυτό οφείλεται στο ότι χρειάζεται λίγη ώρα για την προετοιμασία του συστήματος (από μερικά δευτερόλεπτα έως 2-3 λεπτά).

 

 

Η οθόνη «σκουραίνει» μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα

Αυτό σημαίνει ότι η τηλεόραση σου είναι OLED. Αν ολόκληρη η εικόνα ή μέρος αυτής παραμένει σταθερό, η οθόνη θα σκοτεινιάσει σταδιακά για να μειωθεί η εμφάνιση ειδώλου. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό των τηλεοράσεων OLED για την προστασία του πάνελ και δεν αποτελεί δυσλειτουργία.

 

 

Έχεις ήχο, αλλά όχι εικόνα

Αρχικά έλεγξε μήπως έχουν «πειραχτεί» οι ρυθμίσεις εικόνας της τηλεόρασης και συγκεκριμένα εκείνες που έχουν να κάνουν με τη φωτεινότητα και την αντίθεση. Αν δεν γνωρίζεις πώς μπορείς να αποκτήσεις πρόσβαση σε αυτές τις ρυθμίσεις, μπορείς πάντα να ελέγξεις τις οδηγίες χρήσης που συνοδεύουν τη συσκευή σου.

Έλεγξε αν τα καλώδια είναι συνδεδεμένα στις αντίστοιχες υποδοχές στην τηλεόραση, αλλά κι ότι έχουν «κουμπώσει» σωστά. Για παράδειγμα, πιθανόν να μην έχει συνδεθεί σωστά ένα καλώδιο HDMI, ή κάποιο άλλο καλώδιο μετάδοσης εικόνας και ήχου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στη μετάδοση του σήματος.

Σε περίπτωση που δεν έχεις ούτε εικόνα, ούτε ήχο, έλεγξε αν στην τηλεόραση έχεις επιλέξει /ενεργοποιήσει τις σωστές εισόδους για κάθε εξωτερική πηγή.

Τα παραπάνω είναι μερικά πολύ απλά “troubleshooting” που μπορούν να σε αναδείξουν σε ήρωα της βραδιάς! Αν, ωστόσο, η τηλεόραση σου παρουσιάζει συχνά διαφόρων ειδών θέματα και δυσλειτουργίες, τότε ίσως πρέπει να εξετάσεις την αναβάθμιση της. Ειδικά εάν πρόκειται για κάποιο παλιό μοντέλο, τότε μάλλον ήρθε η στιγμή να απολαύσεις κι εσύ όλες τις ευκολίες που προσφέρει μια σύγχρονη smart TV. Εννοείται ότι συνδυάζονται με προηγμένες τεχνολογίες εικόνας και ήχου, για την απόλυτη οπτικοακουστική εμπειρία σε ό,τι κι αν παρακολουθείς. Καλή θέαση!

Μπορείς να δεις ακόμη