Αντλία θερμότητας: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν αγοράσεις

by Zikou Stella

Αναρωτιέσαι αν η αντλία θερμότητας είναι το κατάλληλο σύστημα για σένα; Πώς υπολογίζεται η πραγματική της απόδοση και αν όντως αξίζει τον κόπο; Η απάντηση στο ερώτημα είναι απλή. Όχι μόνο αξίζει να επενδύσεις στην αντλία θερμότητας, αλλά μακροπρόθεσμα, θα βγεις πολλαπλά κερδισμένος μιας και η εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων είναι δεδομένη από μια τέτοια επιλογή.

 

 

Υπάρχουν, όμως, κάποια βασικά tips που πρέπει να γνωρίζεις πριν προβείς στην τελική αγορά.

1. Επίλεξε τον τύπο της αντλίας με βάση τις ανάγκες σου

Γενικότερα, είναι απαραίτητη η αυτοψία-μελέτη του χώρου σου από ειδικό μηχανικό. Θα σε βοηθήσει να βρεις το καταλληλότερο σύστημα βάσει των αναγκών σου. Υπάρχουν, ωστόσο, δύο βασικές κατηγορίες:

  • Αντλίες θερμότητας monoblock ή compact.

Το συγκεκριμένο μηχάνημα αποτελείται από μία εξωτερική μονάδα η οποία περιλαμβάνει και το υδραυλικό συγκρότημα και προορίζεται για εγκατάσταση σε εξωτερικό χώρο έτσι ώστε να απορροφά ενέργεια από το περιβάλλον άμεσα. Αυτός ο τύπος είναι πιο διαδεδομένος σε πολυκατοικίες.

  • Αντλίες θερμότητας διαιρούμενου τύπου split.

Σε αυτόν τον τύπο αντλίας θερμότητας η εξωτερική μονάδα αποτελεί το ψυκτικό συγκρότημα το οποίο είναι και αυτό που απορροφά ενέργεια από τον περιβάλλον, ενώ η εσωτερική μονάδα αποτελεί το υδραυλικό συγκρότημα όπου είναι και το κομμάτι το οποίο θα συνδεθεί με τις υδραυλικές σωληνώσεις θέρμανσης (κυρίως θα το βρεις επίτοιχο). Ο τύπος αυτός συναντάται, κυρίως, σε μονοκατοικίες ή σε περιοχές με χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες.

 

2. Δώσε σημασία στον συντελεστή απόδοσης

Ο βαθμός απόδοσης ή αλλιώς COP, όπως «μαρτυρά» και το όνομά του, μας δείχνει την αποδοτικότητα μιας αντλίας σε τυπικές συνθήκες λειτουργίας. Για παράδειγμα, μια αντλία θερμότητας που λειτουργεί με COP 4 είναι η ιδανική, καθώς σημαίνει ότι παρέχει
4kWh θερμικής ενέργειας, καταναλώνοντας δηλαδή μόλις 1kWh ηλεκτρικής ενέργειας. Η υψηλή εξοικονόμηση μπορεί να προκύψει, επίσης, και από τον προηγμένο έλεγχο της λειτουργίας της αντλίας θερμότητας και τη διαχείριση των επιμέρους λειτουργιών του υδραυλικού τμήματος της εγκατάστασης.

 

3. Τσέκαρε την τεχνολογία Inverter

Η συγκεκριμένη τεχνολογία αναβαθμίζει γενικότερα μια συσκευή. Προτίμησε να επενδύσεις σε μοντέλο Inverter, καθώς καθιστά τις συσκευές πιο αποδοτικές και αθόρυβες. Με την τεχνολογία Inverter η απόδοση μεταβάλλεται ανάλογα με τις ανάγκες σου, εξοικονομώντας ακόμα περισσότερη ενέργεια. Αποτρέπει, επίσης, την έναρξη-παύση λειτουργίας, κάτι που καταπονεί αρκετά τη συσκευή.

 

4. Εξέτασε το ενδεχόμενο να βάλεις και φωτοβολταϊκό

Ο συνδυασμός αντλιών θερμότητας με φωτοβολταϊκό σύστημα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος, όχι μόνο, για να καλύψεις τις ανάγκες της θέρμανσής σου, αλλά και για να εκμηδενίσεις το κόστος εντελώς. Η συνδυαστική αυτοπαραγωγή ΑΠΕ είναι η πλέον οικονομική—και φιλική προς το περιβάλλον— λύση για ένα νοικοκυριό. Έτσι, θα έχεις σταθερά μειωμένα κόστη στους λογαριασμούς σου και θα απεξαρτηθείς πλήρως από τα ορυκτά καύσιμα.

 

Μπορείς να δεις ακόμη