Απλά πρακτικά tips για την τοποθέτηση ενός Wi-Fi Repeater ώστε να έχεις καλύτερο σήμα και απόδοση

by Zikou Stella

Στην εποχή της δικτύωσης είναι άβολο το να μην έχεις καλό Wi-Fi σε όλα τα σημεία του σπιτιού ή του γραφείου σου. Ευτυχώς, υπάρχουν τα Wi-Fi Repeater, ώστε εύκολα και χωρίς να χρειάζεται να πειράξεις ρυθμίσεις δικτύου σαν ειδικός, να επεκτείνεις το ασύρματο δίκτυο στα σημεία όπου το σήμα είναι ασθενές ή δεν φτάνει καθόλου.

Γενικά, ο τρόπος λειτουργίας αυτών των συσκευών είναι απλός: λαμβάνουν το Wi-Fi σήμα από το router σου, το ενισχύουν και το επεκτείνουν ώστε να καλύψει μεγαλύτερη απόσταση.

Όμως, για να έχεις τα βέλτιστα αποτελέσματα, έχει σημασία η τοποθέτηση. Το τελευταίο μπορεί τελικά σε μερικές περιπτώσεις να μην είναι τόσο προφανές, αλλά υπάρχουν μερικοί απλοί πρακτικοί και εμπειρικοί κανόνες για να σε βοηθήσουν.

Έτσι, το πιο σημαντικό είναι να μην τοποθετήσεις το Repeater υπερβολικά μακριά από το router σε μία προσπάθεια για να καλύψεις περισσότερο χώρο. Ειδικότερα, σε αυτή την περίπτωση το repeater θα προσπαθεί να αναμεταδώσει ένα ήδη πολύ ασθενές σήμα και έτσι την ουσία δεν προσφέρει. Για αυτό, ξεκίνα με το να είναι στα μισά της απόστασης από το router και τις συσκευές που θες να συνδεθούν ασύρματα, δες αν η ένδειξη σήματος είναι καλή (σχεδόν πάντα υπάρχει LED μπροστά στη συσκευή που δείχνει ακριβώς αυτό) και μετά μπορείς να κάνεις δοκιμές σε διπλανά κοντινά σημεία. Όμως, πάντα με τη λογική ότι το σήμα δεν θα αποδυναμωθεί πολύ.

Παράλληλα, αν υπάρχουν πολλά εμπόδια, γωνίες και τοίχοι, θα χρειαστεί να κάνεις παραπάνω δοκιμές, ίσως και να αξιοποιήσεις ένα πολύπριζο με μεγάλο καλώδιο, ενώ σε κάθε περίπτωση μπορείς να κάνεις μετρήσεις (π.χ. μέσω speedtest).

Επιπρόσθετα, έχε κατά νου ότι μία σειρά από καθημερινά αντικείμενα και συσκευές μπορεί να επηρεάσουν το σήμα σου, όπως είναι άλλες ασύρματες συσκευές (ίσως και γειτονικά router), φούρνοι μικροκυμάτων, Bluetooth ηχεία, baby monitor κτλ. Κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι και το νερό λειτουργεί ως «εμπόδιο», άρα ένα ενυδρείο μπορεί να σε αναγκάσει να αλλάξεις θέση το repeater ή να μην μπορείς να το έχεις αρκετά μακριά από το router σου

Τέλος, το να χρησιμοποιήσεις πολλά Wi-Fi Repeater στη σειρά, έστω και με καλό σήμα σε λογική απόσταση, μπορεί να δουλέψει (αν και δεν συνίσταται).

 

 

Οι προτάσεις μας

Σε κάθε περίπτωση και αν ψάχνεις για ένα νέο Wi-Fi repeater, τότε οι επιλογές είναι πολλές και για όλα τα budget.

Για παράδειγμα, προσιτή και λειτουργική επιλογή αποτελεί το Xiaomi Mi Wi-Fi Range Extender Pro, ενώ εξαιρετική value for money λύση είναι το TP-Link AC750 RE200 Dual Band Wireless Extender, με την υποστήριξη για 802.11ac και ταχύτητες μέχρι 750Mbps.

Για τους πιο απαιτητικούς το TP-Link CPE710 Wi-Fi Extender είναι εξαιρετική επιλογή, για έως και 867Mbps σε ασύρματο ρυθμό δεδομένων 5GHz, με κατευθυντικότητα δέσμης, βελτιωμένη καθυστέρηση και ακύρωση θορύβου.

Στην ίδια πιο premium κατηγορία είναι το Linksys Dualband AC1200 Max Wi-Fi Audio Extender, με τεράστια κάλυψη ασύρματου δικτύου, πρωτοποριακή Crossband τεχνολογία, τέσσερις θύρες Gigabit Ethernet για ενσύρματες συνδέσεις, αλλά και ένα audio jack στο πίσω μέρος, όπου μπορείς να συνδέσεις το στερεοφωνικό σύστημα ή το ηχείο σου για να στριμάρεις μουσική ασύρματα από smartphone ή το laptop σου.

Μπορείς να δεις ακόμη