Απλά βήματα για να «φτιάξεις» καθαρό αέρα στο σπίτι σου!  

by K Admin

 

Είναι και επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η ατμόσφαιρα στο σπίτι μας είναι πολλές φορές πιο επιβαρυμένη από την ατμόσφαιρα της πόλης. Πρόσφατες μελέτες σχετικά με την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε δείχνουν ότι ο αέρας στο σπίτι και στους χώρους εργασίας είναι συνήθως τρεις ακόμα και τέσσερις φορές πιο βεβαρημένος από την εξωτερική ατμόσφαιρα. Ο καπνός των τσιγάρων, το μονοξείδιο του άνθρακα, οι τοξικές πτητικές ενώσεις (VOCs) από τα συνθετικά και χημικά υλικά που μας περιβάλλουν, τα απορρυπαντικά, αλλά και οι διάφορες συσκευές, οι εστίες θέρμανσης, τα ακάρεα, η μούχλα και η σκόνη είναι μερικοί από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που ευθύνονται για τα αυξημένα ποσοστά της εσωτερικής ρύπανσης.

Η ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους έχει άμεσα επίπτωση στην υγεία μας. Ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η ποιότητα της εσωτερικής ατμόσφαιρας χειροτερεύει, καθώς τα παράθυρα και οι πόρτες μένουν κλειστά, για να διατηρήσουν τη ζέστη. Και αυτός ο «μολυσμένος» αέρας μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας. Έτσι, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε με ποιους απλούς τρόπους μπορούμε να βελτιώσουμε τον αέρα στο σπίτι μας.

 

Τακτικός αερισμός

Όποια εναλλακτική μέθοδο και αν χρησιμοποιήσεις για να βελτιώσεις την ποιότητα του αέρα στο σπίτι, ο πρώτος βασικός κανόνας υπαγορεύει οπωσδήποτε τη συχνή ανανέωσή του. Ο τακτικός αερισμός τουλάχιστον 2-3 φορές την ημέρα εξασφαλίζει σωστή θερμοκρασία, ανταλλαγή υγρασίας και σκόνης, καθώς επίσης και απομάκρυνση ιών και βακτηρίων από το χώρο. Για να αποφύγεις την άσκοπη σπατάλη ενέργειας, αέρισε τους χώρους του σπιτιού τις μεσημεριανές ώρες το χειμώνα -ώστε να εκμεταλλευτείς έτσι τη φυσική θέρμανση- και νωρίς το πρωί ή το βράδυ το καλοκαίρι, όπου η θερμοκρασία είναι αισθητά μειωμένη. Μην ξεχνάς ότι όταν αερίζεις το σπίτι θα πρέπει να έχεις θέσει εκτός λειτουργίας καλοριφέρ ή κλιματιστικά. Όταν κυριαρχεί υψηλότερη θερμοκρασία, μπορείς να αερίζεις το σπίτι για 30 λεπτά, 1-2 φορές την ημέρα, ώστε να καταστρέφονται τα ακάρεα και να εξατμίζεται η υγρασία.

 

Σωστός και τακτικός καθαρισμός σπιτιού

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό από το να ξεσκονίζεις όλο σου το σπίτι και ως δια μαγείας μετά από 1-2 μέρες να είναι και πάλι γεμάτο σκόνη. Ευτυχώς, είναι σχετικά απλό να την περιορίσεις, χωρίς να είσαι διαρκώς με το ξεσκονόπανο στο χέρι.

 

 

Κλινοσκεπάσματα και άλλες «πηγές» οικιακής σκόνης

Η σκόνη αποτελεί προσφιλές καταφύγιο για τα ακάρεα, ζωύφια αόρατα με γυμνό μάτι, που ενοχοποιούνται για αλλεργικές αντιδράσεις και βρίσκονται σε κάθε σπίτι. Κατοικούν κυρίως σε υφάσματα, κουρτίνες, χαλιά και κλινοσκεπάσματα. Το κρεβάτι είναι μια από τις κύριες πηγές σκόνης του σπιτιού καθώς συλλέγει ίχνη του ανθρώπινου δέρματος, μαζί με ίνες από τα σεντόνια κι έτσι κάθε φορά που ξαπλώνεις στο κρεβάτι όλη αυτή η σκόνη αιωρείται στην ατμόσφαιρα. Για να ελαχιστοποιήσεις αυτού του είδους τη σκόνη, άλλαξε και πλύνε τα σεντόνια και τις

 

μαξιλαροθήκες τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, ενώ διάφορα σκεπάσματα, παπλώματα και κουβέρτες, αν δεν πλένονται στο πλυντήριο ρούχων, θα πρέπει να τινάζονται στο μπαλκόνι όσο πιο συχνά γίνεται. Για το στρώμα και άλλες μαλακές επιφάνειες, ιδανική λύση είναι ένας καθαριστής στρωμάτων, όπως ο καθαριστής Ultra Vortex της Hoover. Η πρότασης της Hoover ενσωματώνει ισχυρό κινητήρα και λυχνία αποστείρωσης ακτινών UV-C τα οποία συνδυάζονται για να σου προσφέρουν βαθύ καθαρισμό εξοντώνοντας ταυτόχρονα το 99,99% βακτηρίων, αλλεργιογόνων και ακάρεων σκόνης, εμποδίζοντας την επανεμφάνιση τους. Επιπλέον, διαθέτει περιστρεφόμενη βούρτσα που απομακρύνει αποτελεσματικά κάθε ίχνος σκόνης και υπολειμμάτων, όπως τρίχες από κατοικίδια.

 

 

Τα χαλιά, κατά κανόνα, συγκρατούν μεγάλη ποσότητα σκόνης, μια κι όλες οι ίνες τους απορροφούν τη σκόνη σαν ένα τεράστιο σφουγγάρι, απελευθερώνοντάς την με το πρώτο βήμα που θα γίνει πάνω στο χαλί. Το σκούπισμα τους με ηλεκτρική σκούπα, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, μπορεί να βοηθήσει, ενώ όσοι έχουν αλλεργίες θα πρέπει να σκουπίζουν περισσότερες φορές. Τα μικρότερα χαλιά, μπορείς να τα κρεμάσεις στο μπαλκόνι (ή κάπου έξω από το σπίτι) και να τα «χτυπήσεις» μερικές φορές ή ακόμα και με μια σκούπα. Άφησέ τα λίγη ώρα να αεριστούν. Μη ξεχνάς να τινάζεις τα μαξιλάρια και τα ριχτάρια των καναπέδων σου. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να καθαρίζεις τακτικά τα σώματα των καλοριφέρ και τις μονάδες κλιματισμού του σπιτιού σου. Η σκόνη συσσωρεύεται εύκολα στις οπές και τα ανοίγματα των θερμαντικών μέσων, και στη συνέχεια διανέμεται σε όλο το σπίτι σου, όταν αυτά τίθενται σε λειτουργία.

 

Χρησιμοποίησε τα σωστά καθαριστικά

Το κλειδί είναι να «αιχμαλωτίσεις» τη σκόνη, όχι να τη διασκορπίσεις παντού, κάτι που κάνουν τα κοινά καθαριστικά με τα φτερά, καθώς και τα στεγνά πανιά. Για τον καθαρισμό της σκόνης χρειάζεσαι ειδικά πανάκια καθαρισμού μιας χρήσεως ή πανάκια που τραβούν τη σκόνη με ηλεκτροστατική φόρτιση. Φρόντισε, επίσης, η ηλεκτρική σκούπα σου να έχει υψηλή κλάση επανεκπομπής σκόνης, δείκτης που δείχνει πόσο καθαρός είναι ο αέρας που εξέρχεται από τη σκούπα. Ειδικά εάν έχεις σκούπα με φίλτρο HEPA, είσαι σίγουρος ότι παγιδεύει όλα τα μικρά σωματίδια όπως τις στάχτες από τσιγάρο, χημικά μόρια και μικροσκοπικούς ρύπους από τον αέρα στο σπίτι σου. Επίσης, είναι σημαντικό να αλλάζεις συχνά το φίλτρο της και να αλλάζεις τακτικά σακούλα (ή να καθαρίζεις το δοχείο συλλογής) ώστε να ρουφάει καλύτερα και να χρησιμοποιείς τα ξεχωριστά εξαρτήματα της που είναι για σκάλες, γωνίες, τοίχους και καναπέδες.

Φρόντισε επίσης να χρησιμοποιείς μη τοξικά, μη αερόλυμα καθαριστικά προϊόντα, τα οποία δεν απελευθερώνουν βλαβερά αέρια. Για αποτελεσματικό καθάρισμα χωρίς χημικές ουσίες, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ατμοκαθαριστή. Ο ατμοκαθαριστής είναι μία εξαιρετική λύση για να δημιουργήσεις μια απόλυτα καθαρή ατμόσφαιρα στο σπίτι σου, εξουδετερώνοντας όλα τα αλλεργιογόνα από το στρώμα, τα μαξιλάρια, τις κουρτίνες και τα επικαλυμμένα έπιπλα. Με την εκτόξευση του ατμού από το ειδικό ακροφύσιο, επιτυγχάνεται εις βάθος καθαρισμός και απολύμανση. Έτσι αποτελεί μια υγιεινή λύση για γρήγορη και οικολογική καθαριότητα στο σπίτι, αφού τα μικρόβια και τα βακτήρια σκοτώνονται ακαριαία λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

 

Ακολούθησε τη σωστή σειρά καθαρίσματος

Φρόντισε να ακολουθείς τη σωστή σειρά καθαρίσματος για να μην κουράζεσαι άδικα και άσκοπα. Πρώτα πρέπει να ξεσκονίζεις το σπίτι σου και μετά να σκουπίζεις. Γιατί αν κάνεις το αντίθετο, όλη η σκόνη από το ξεσκόνισμα θα πέσει στο πάτωμα και τα χαλιά. Ξεκίνα από το ξεσκόνισμα των επιφανειών που βρίσκονται σε ύψος (π.χ. ράφια, βιβλιοθήκη), συνέχισε με πάγκους και τραπέζια, μέχρι τελικά να φτάσεις στο καθάρισμα του πατώματος.

 

«Εξάγνισε» τον αέρα με ιονιστή-καθαριστή αέρα

Με την εξωτερική ατμόσφαιρα να είναι επίσης βεβαρημένη, δεν αρκεί μόνο το άνοιγμα των παραθύρων για να εξασφαλίσεις την καλύτερη δυνατή ποιότητα του αέρα στον εσωτερικό χώρο. Μάλιστα τις μέρες που επικρατεί υπερβολική ζέστη (το καλοκαίρι), ή παγετός (το χειμώνα), κρατάμε τα παράθυρα κλειστά για να προφυλαχθούμε από τις καιρικές συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση, δεν προφυλασσόμαστε επαρκώς από την ατμοσφαιρική ρύπανση και δεν εξασφαλίζουμε καθαρό και υγιεινό αέρα. Η λύση σε αυτό το ζήτημα είναι τα προϊόντα καθαρισμού του αέρα όπως είναι οι ιονιστές-καθαριστές αέρα εσωτερικών χώρων. Εάν έχεις αναπνευστικά προβλήματα, αλλεργία, άσθμα, ή αν καπνίζεις και ζητάς ένα καθαρό περιβάλλον απαλλαγμένο από τα τοξικά και τη μυρωδιά του καπνού, τότε χρειάζεσαι ιονιστή-καθαριστή αέρα.

Τοποθετώντας τον σε έναν εσωτερικό χώρο μπορεί να εξαλείψει αποτελεσματικά ατμοσφαιρικά μικροσωματίδια (PM), μικροοργανισμούς, σκόνη, τη μυρωδιά, τις τοξίνες του καπνού, βακτηρίδια, ιούς, νεκρά κύτταρα του δέρματος των κατοικίδιων ζώων και οσμές. Επιπλέον, η λειτουργία ιονιστή καταφέρνει να παράγει μια μεγάλη ποσότητα αρνητικά φορτισμένων ιόντων που προσκολλώνται στα σωματίδια που βρίσκονται στον αέρα (όπως για παράδειγμα σκόνη, καπνός κ.λπ.), τα οποία γίνονται βαρύτερα από τον αέρα γύρω τους και πέφτουν στο πάτωμα ή απορροφώνται από το συλλέκτη σκόνης που ενσωματώνει η συσκευή. Έτσι, τα βλαβερά σωματίδια αφαιρούνται από τον αέρα χωρίς να εισέλθουν πάλι σε αυτόν.

Τα τελευταία χρόνια, πολλοί κατασκευαστές εφοδιάζουν τα κλιματιστικά τους με λειτουργία ιονιστή. Εάν χρησιμοποιείς και εσύ κλιματιστικό με λειτουργία ιονιστή, να θυμάσαι ότι δεν απαιτείται η μόνιμη ενεργοποίηση του. Μπορείς να τον ενεργοποιείς περίπου μία ώρα στο σύνολο της κάθε ημέρας που χρησιμοποιείς το κλιματιστικό σου. Τελικό αποτέλεσμα ένα περιβάλλον χωρίς οσμές, υγιεινό, ασφαλές ήρεμο και ευχάριστο!

 

Νίκησε την υγρασία

Η ποιότητα του αέρα στο σπίτι σου δεν μετράται μόνο με την ποσότητα των τοξινών που μπορεί ή δεν μπορεί να αναπνεύσεις, αλλά και από τα επίπεδα υγρασίας του ίδιου του αέρα. Όταν υπάρχει υγρασία στον χώρο σου, επικρατεί κουφόβραση και η ατμόσφαιρα γίνεται αποπνικτική. Με την απομάκρυνση της υγρασία από τον αέρα, θα νιώσεις πιο άνετα. Θα έχεις δροσιά το καλοκαίρι και ζεστασιά το χειμώνα, χωρίς να χρειάζεται να αυξήσεις τη θερμοκρασία στο θερμοστάτη. Άρα έχεις πιο υγιεινό περιβάλλον και παράλληλα εξοικονομείς χρήματα. Για να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά την υγρασία, φρόντισε να αερίζεις τους χώρους που συγκεντρώνονται οι υδρατμοί, όπως το μπάνιο, η κουζίνα ή οι χώροι όπου βρίσκονται πλυντήρια και στεγνωτήρια. Ο φρέσκος αέρας, απαγορεύει την εμφάνιση μούχλας και κάθε αλλεργιογόνου. Ο αερισμός μπορεί να γίνει είτε ανοίγοντας κάποιο παράθυρο ή με τη χρήση ενός συστήματος εξαερισμού. Στην κουζίνα, για παράδειγμα, να χρησιμοποιείς πάντα απορροφητήρα. Θα πρέπει οπωσδήποτε μετά το μπάνιο να αφήνεις την πόρτα ή το παράθυρο ανοιχτό για να στεγνώσει ο χώρος. Αν δεν υπάρχει παράθυρο, μπορείς να τοποθετήσεις εξαεριστήρα μπάνιου.

Σε περίπτωση που αντιμετωπίζεις έντονο πρόβλημα υγρασίας, τη λύση έρχεται να δώσει ο αφυγραντήρας. Συμβάλλει στη διατήρηση της συνολικής υγρασίας στο σπίτι σου σε ένα βέλτιστο επίπεδο, βοηθώντας έτσι στην εξάλειψη του περιβάλλοντος στο οποίο επιβιώνουν τα ακάρεα σκόνης. Αν και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένας ιονιστής-καθαριστής αέρα είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος καθαρισμού του αέρα από δυνητικά επιβλαβείς ουσίες, ένας αφυγραντήρας πράγματι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού αέρα.

Μπορείς να δεις ακόμη