Απόλαυσε την Πανσέληνο του Αυγούστου με ένα τηλεσκόπιο

by Manos Kavvalos

Η πανσέληνος στις 12 Αυγούστου 2022, ονομάζεται και «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου». Αυτή η ονομασία προέρχεται από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής, μιας και τη συγκεκριμένη μέρα ψάρευαν το συγκεκριμένο ψάρι, που είναι γνωστό ως μουρούνα.

Πανσέληνος ονομάζεται η σεληνιακή φάση κατά την οποία το ημισφαίριο της Σελήνης που είναι στραμμένο προς τη γη φαίνεται ολόκληρο σαν ένας πλήρης φωτεινός κυκλικός δίσκος στον ουρανό. Στη φάση της Πανσελήνου, η Σελήνη διέρχεται από τον μεσημβρινό του τόπου που παρατηρείται 12 ώρες ακριβώς μετά τη διάβαση του Ήλιου από τον ίδιο μεσημβρινό. Συνεπώς την ώρα που ανατέλλει η Πανσέληνος, δύει ο Ήλιος.

Η πανσέληνος του Αυγούστου είναι από τα πιο όμορφα φυσικά φαινόμενα που μπορεί να απολαύσει κανείς και η συντροφιά με ένα τηλεσκόπιο, δηλαδή  το οπτικό όργανο που μεγεθύνει τα μακρινά αντικείμενα και μας δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι τα βλέπουμε κοντά σε μας, θα κάνει αυτή την εμπειρία μοναδική.

Τι τηλεσκόπιο να αγοράσω;

Η ερώτηση αυτή είναι συνηθισμένη αλλά η απάντηση είναι πιο πολύπλοκη από ότι νομίζεις. Όπως όταν θέλεις να αγοράσεις ένα αυτοκίνητο, σκέφτεσαι διάφορες παραμέτρους, έτσι και για την αγορά ενός τηλεσκοπίου ισχύει κάτι ανάλογο. Θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου την ηλικία, τη σωματική διάπλαση του χρήστη, τις γνώσεις του, τον τόπο που θα χρησιμοποιήσει το τηλεσκόπιο και τέλος τον σκοπό χρήσης.

Τηλεσκόπιο για τα παιδιά

Τα παιδιά, μετά την ηλικία των 10 ετών αποκτούν πλήρη συνείδηση του τόπου και του χρόνου και έχουν απορία να εξερευνήσουν τον τόπο που τα περιβάλλει και τη θέση της γης στο σύμπαν. Η αγορά ενός τηλεσκοπίου μπορεί να τους γεννήσει καινούρια ερεθίσματα, να τους διεγείρει τη φαντασία και σε μελλοντικό χρόνο να τους οδηγήσει στις θετικές επιστήμες και στον πειραματισμό. Ένα τηλεσκόπιο με μικρό όγκο και βάρος και απλό στον χειρισμό του, είναι το κατάλληλο για μια πρώτη επαφή με τον μαγικό κόσμο των άστρων.

Επίλεξε το κατάλληλο τηλεσκόπιο

Θα πρέπει να λάβεις υπόψη τον όγκο και το βάρος του τηλεσκοπίου.  Θα το μετακινείς σε διάφορα σημεία με το σακίδιό του ή θα το έχεις εγκαταστημένο μόνιμα σε ένα τόπο, για παράδειγμα κοντά στη θάλασσα, σε μέρος με μεγάλη φωτορύπανση ή στο μπαλκόνι σου;

Σημαντικός παράγοντας στην αγορά ενός τηλεσκοπίου είναι και η χρήση του. Διαφορετικό τηλεσκόπιο θα αγοράσεις αν το θέλεις για διασκέδαση και άλλα χαρακτηριστικά τηλεσκοπίου θα αναζητήσεις αν επιθυμείς να ασχοληθείς με την εκπαίδευση, την έρευνα, την λήψη αστροφωτογραφιών ή για επαγγελματική χρήση.

Τι άλλο να προσέξω;

Τα τηλεσκόπια απαιτούν κάποιες λίγες γνώσεις για τη συναρμολόγηση και  το στήσιμο, ενώ κάποια χρειάζονται λίγες γνώσεις αγγλικών και υπολογιστή. Μην αμελείς και τη φροντίδα με τα κατάλληλα πανάκια και σπρέι.

Θα πρέπει να έχεις και το κατάλληλο ντύσιμο σε περίπτωση παρατήρησης σε ακραίες θερμοκρασίες, ειδικά αν είναι πολύ χαμηλές.

Τις βραδιές που έχουμε σταθερή ατμόσφαιρα, δηλαδή η ταχύτητα του ανέμου είναι χαμηλή και  υπάρχει μικρή μετακίνηση θερμών και ψυχρών αερίων στην ανώτερη ατμόσφαιρα, οι αστρονόμοι λένε ότι έχουμε καλό «seeing», τα είδωλα που παράγουν τα τηλεσκόπια είναι ευκρινή και είναι ιδανικές για να δεις όμορφες εικόνες του ουρανού.

Επίσης θα πρέπει να προσέξεις να μην κοιτάζεις ποτέ τον ήλιο χωρίς ειδικό φίλτρο, γιατί μπορεί να προκληθούν ανεπανόρθωτες βλάβες στον αμφιβληστροειδή του ματιού.

Η αγορά ενός τηλεσκοπίου μπορεί να γίνει για έναν μαθητή, έναν φοιτητή, έναν ερασιτέχνη αστρονόμο, έναν επαγγελματία ή απλά για εσένα που επιθυμείς τη μέρα να χαζεύεις τη θέα από το μπαλκόνι σου, να βλέπεις τη χλωρίδα και την πανίδα και το βράδυ να παρατηρείς  στον νυκτερινό ουρανό τα αστέρια, τους κρατήρες στη Σελήνη, τα δακτυλίδια του Κρόνου,  τους δορυφόρους του Δία, και πλήθος άλλων λαμπρών ουράνιων αντικειμένων!

 

 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη