Ασφάλισε τo σπίτι σου πριν φύγεις διακοπές!

by K Admin

 

Σίγουρα περιμένεις με ανυπομονησία το διάστημα των καλοκαιρινών διακοπών για να αποβάλλεις το άγχος τη δουλειάς και να ζήσεις στιγμές χαλάρωσης. Όταν όμως βρισκόμαστε μακριά από το σπίτι συνήθως το αφήνουμε εκτεθειμένο τόσο σε διαρρήκτες όσο και σε απρόσμενες καταστροφές. Γι’ αυτό λοιπόν, για να μην βρεθείς προ δυσάρεστων εκπλήξεων, πριν φύγεις για διακοπές, βεβαιώσου ότι έχεις λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την ασφάλεια του σπιτιού σου σε όλα τα επίπεδα.

 

Κράτησε μακριά τους διαρρήκτες

Έχει παρατηρηθεί και στατιστικά πως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνονται τα «χτυπήματα» σε μονοκατοικίες και διαμερίσματα από ληστές και διαρρήκτες, καθώς αυτή την περίοδο οι πόλεις ερημώνουν και οι κακοποιοί αλωνίζουν ανενόχλητοι – φαινόμενο που έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Έτσι, το βασικό κομμάτι για να προλάβουμε τις διαρρήξεις, όταν είμαστε απόντες από το σπίτι, είναι η πρόληψη. Ας δούμε ορισμένα πολύ απλά μέτρα πρόληψης.

 

Φωτισμός

Είναι γνωστό ότι οι διαρρήκτες λατρεύουν να δρουν στο σκοτάδι, οπότε φωτίζοντας όσο το δυνατόν καλύτερα τόσο το εσωτερικό του σπιτιού όσο και τον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο, αποθαρρύνεις τους εισβολείς να επιχειρήσουν να το παραβιάσουν. Τοποθέτησε, εάν είναι δυνατόν, φωτοκύτταρο στην εξώπορτα ή στο μπαλκόνι σου. Σου συνιστούμε, επίσης, να τοποθετήσεις χρονοδιακόπτες πρίζας, στους οποίους και θα συνδέσεις το φωτιστικό, λαμπατέρ κ.λπ., ώστε τα φώτα να ανάβουν συγκεκριμένες ώρες εντός της ημέρας και να δίνουν τη ρεαλιστική εντύπωση ότι κάποιος βρίσκεται μέσα. Μην αφήσεις μονίμως αναμμένα κάποια φώτα, καθώς έτσι βάζεις σε υποψίες τους έμπειρους διαρρήκτες ότι ουσιαστικά πρόκειται για αντιπερισπασμό (εκτός ότι «καις» άσκοπα ρεύμα).

 

Ασφάλισε καλά τα σημεία εισόδου

Βεβαιώσου πως όλα τα σημεία εισόδου του σπιτιού, όπως πόρτες και παράθυρα, είναι καλά ασφαλισμένα και ότι δεν υπάρχει τίποτα ξεκλείδωτο. Πολλές διαρρήξεις λαμβάνουν χώρα επειδή οι ιδιοκτήτες έχουν αμελήσει να ασφαλίσουν τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού τους. Οι επιπλέον κλειδαριές και οι πίροι ασφαλείας αναμένεται να δυσχεράνουν πολύ το έργο των διαρρηκτών, προσφέροντας επιπλέον προστασία στο σπίτι σου.

 

Ενημέρωσε εκείνους που πρέπει

Κάτι εξίσου σημαντικό που πρέπει να προσέξεις όταν φύγεις για διακοπές είναι να μην διατυμπανίζεις την απουσία σου αφήνοντας, για παράδειγμα, σημειώματα για το χρονικό διάστημα της απουσίας σου (υπόψη ότι και τα social media «βοηθάνε» σε αυτό). Ενημέρωσε μόνο κοντινούς φίλους και συγγενείς, καθώς και γείτονες που εμπιστεύεσαι. Μπορείς επίσης να δώσεις το τηλέφωνο επικοινωνίας και ένα δεύτερο κλειδί του σπιτιού σε συγγενή-μέλος της οικογένειάς σου, φίλο ή γείτονα που εμπιστεύεσαι, ώστε σε περίπτωση που συμβεί το παραμικρό να σε ενημερώσει. Εννοείται ότι δεν αφήνεις ποτέ κλειδιά για «ώρα ανάγκης» σε σημεία όπως γλάστρες ή κάτω από χαλάκια.

 

Μην αφήνεις να «γεμίζει» το γραμματοκιβώτιό σου

Για σύντομες αποδράσεις ενημέρωσε κάποιον από τους γείτονες να παίρνει την αλληλογραφία σου, εάν λείπεις για μεγάλο χρονικό διάστημα ενημέρωσε τον ταχυδρόμο να φέρει την αλληλογραφία σου μόλις επιστρέψεις. Γενικά μην αφήνεις λογαριασμούς ή άλλη αλληλογραφία στο γραμματοκιβώτιο ή έξω από την πόρτα σου, γιατί αυτό υποδηλώνει ότι λείπεις καιρό.

 

 

Η τεχνολογία βοηθάει

Πάντα πρέπει να ενεργοποιείς το συναγερμό

Ακόμη και στην περίπτωση που είμαστε μέσα στο σπίτι ο συναγερμός πρέπει να ενεργοποιείται κανονικά έτσι ώστε να λειτουργεί ως δικλείδα ασφαλείας σε ρολά και παράθυρα που πάνε να παραβιαστούν. Δυστυχώς, όμως, συχνά η αναζήτηση κατάλληλου συστήματος συναγερμού ξεκινά αφού κάποιος έχει παραβιάσει το σπίτι μας. Μπορείς ακόμα και την τελευταία στιγμή (δηλαδή λίγες μέρες πριν αναχωρήσεις) να ασφαλίσεις το σπίτι σου με αξιόπιστο τρόπο επενδύοντας σε ένα ασύρματο σύστημα συναγερμού. Χάρη στην απουσία καλωδίων, η εγκατάσταση του είναι τόσο απλή, που μπορεί να γίνει ακόμα και από τον πιο αρχάριο χρήστη, αφού η τοποθέτηση γίνεται με αυτοκόλλητο διπλής όψεως. Ακόμα ένα πλεονέκτημα των ασύρματων συναγερμών είναι ότι μπορούν να επεκταθούν εύκολα. Μπορείς δηλαδή να προσθέσεις επιπλέον αξεσουάρ στο υπάρχον σύστημα συναγερμού – όπως για παράδειγμα σε επιπλέον δωμάτιο, στο γκαράζ ή στην αποθήκη – χωρίς να ανησυχείς για τυχόν ασυμβατότητες ή μερεμέτια.

 

Έξυπνα συστήματα ασφαλείας

Τα έξυπνα συστήματα ασφαλείας στο σπίτι μπορούν να προσφέρουν ακόμη περισσότερες λύσεις. Ένα ασύρματο σύστημα συναγερμού μπορεί να στείλει ειδοποιήσεις κειμένου και βίντεο στο smartphone σου, ώστε να μπορείς να παρακολουθείς εξ αποστάσεως ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει σε κάθε χώρο στο σπίτι. Όλα τα συστήματα είναι πλέον εξυπνότερα, με κάμερα, ενσωματωμένο προβολέα, ενώ έχουν ακόμη τη δυνατότητα να διακρίνουν τα κατοικίδια από τους ανθρώπους και τα αυτοκίνητα και έτσι δεν υπάρχουν λανθασμένοι συναγερμοί.

 

Διακόπτες WeMo και «έξυπνες λάμπες»

Με τους διακόπτες WeMo θα είσαι σε θέση να ελέγξεις τις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού σου απ’ όπου και αν βρίσκεσαι μέσω του Wi-Fi, 3G ή 4G, εύκολα, γρήγορα, αποτελεσματικά. Σύνδεσε το WeMo Switch σε μια πρίζα στο σπίτι σου, σύνδεσε οποιαδήποτε συσκευή στο διακόπτη και είσαι έτοιμος να ελέγξεις τις ηλεκτρικές συσκευές σου χρησιμοποιώντας τη δωρεάν εφαρμογή για φορητές συσκευές με λειτουργικό Android και iOS. Χρησιμοποίησε διακόπτη WeMo για να ρυθμίσεις τα φώτα του σπιτιού σου από απόσταση. Ειδικά όταν βρίσκεσαι σε διακοπές, και θέλεις να φαίνεται ότι κάποιος βρίσκεται στο σπίτι, απλά σύνδεσε ένα φωτιστικό στο WeMo Switch και ενεργοποίησε / απενεργοποίησε το από όπου και αν βρίσκεσαι.

 

Διαδικτυακές κάμερες IP (Παρακολούθηση μέσω Internet)

Οι έξυπνες κάμερες χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους, καθώς και έξω από το σπίτι. Λόγω του ότι δεν απαιτείται στεγανοποίηση ή μερεμέτια για μόνιμη εγκατάσταση, οι κάμερες είναι αρκετά φθηνές και εύκολες στην εγκατάσταση τους. Μπορείς να καταγράψεις και να αποθηκεύσεις τα αγαπημένα σου βίντεο στο cloud, ώστε να τα παρακολουθήσεις αργότερα, να λαμβάνεις ειδοποιήσεις στο smartphone ή το tablet σου, όταν ο αισθητήρας κίνησης της κάμερας ενεργοποιείται, και να παρακολουθήσεις τη δράση χωρίς να χάνεις απολύτως τίποτα. Αυτός είναι ένας εύκολος και απλός τρόπος για απομακρυσμένη πρόσβαση και διαχείριση της κάμεράς σου, μέσω υπολογιστή ή μέσω mobile app για συσκευές με λειτουργικό iOS ή Android.

Ακόμα ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των σύγχρονων διαδικτυακών καμερών είναι η εύκολη σύνδεση στο δίκτυο σου, ενώ η διαδικασία ρύθμισης δεν είναι πλέον πολύπλοκη διαδικασία, αφού υπάρχουν υπηρεσίες που διευκολύνουν την πρόσβαση στην κάμερά από οπουδήποτε και αν βρίσκεσαι, οποιαδήποτε στιγμή και αν χρειαστεί. Ορισμένα μάλιστα μοντέλα χρησιμοποιούν διακόπτες WeMo, ενώ συνεργάζονται επίσης με IFTTT, που συνδέει ηλεκτρονικά το σπίτι σου με έναν ολόκληρο κόσμο online apps. Απλά, σύνδεσε το WeMo Switch σε μια πρίζα στο σπίτι σου, σύνδεσε οποιαδήποτε συσκευή στο διακόπτη και είσαι έτοιμος να ελέγξεις τις ηλεκτρικές συσκευές σου χρησιμοποιώντας τη δωρεάν εφαρμογή για φορητές συσκευές με λειτουργικό Android και iOS.

 

Μάθε ποια IP camera ταιριάζει στις ανάγκες σου στο σχετικό οδηγό αγοράς

 

Ασύρματοι ανιχνευτές κίνησης και μαγνητικές επαφές

Η εξώπορτα δεν είναι το μόνο σημείο του σπιτιού που μπορεί να παραβιαστεί. Επομένως, ακόμα και αν έχεις θωρακίσει την κύρια είσοδο του σπιτιού σου, σκέψου ότι υπάρχουν ακόμα τα παράθυρα, οι μπαλκονόπορτες και άλλα «ανοίγματα» που καθιστούν ευάλωτο το σπίτι σου σε μια εισβολή. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να τοποθετήσεις αισθητήρες – ανιχνευτές κίνησης και μαγνητικές επαφές σε όλα τα δωμάτια και ανοίγματα που υπάρχουν στο σπίτι και που μπορούν να παραβιαστούν. Φυσικά, οι αισθητήρες ενδείκνυνται και για εξωτερικούς χώρους, ενώ ανιχνεύουν μικρές μεταβολές στο περιβάλλον που έχουν προκληθεί από την κίνηση του ανθρώπινου σώματος και ελαχιστοποιούν έτσι τους λανθασμένους συναγερμούς, αν για παράδειγμα υπάρχει κατοικίδιο στο σπίτι.

Ουσιαστικά, οι αισθητήρες κίνησης λειτουργούν με την τεχνολογία υπέρυθρων. Έτσι, όταν αντιλαμβάνονται κίνηση (και κατά συνέπεια μεταβολή θερμοκρασίας) στο χώρο στέλνουν σήμα σε μία κεντρική μονάδα και είτε ενεργοποιείται ο συναγερμός, ή λαμβάνεις ειδοποίηση στο smartphone ή το tablet σου και αναλαμβάνεις δράση. Το πιο σημαντικό τους πλεονέκτημα είναι η ασύρματη σύνδεση και η εύκολη εγκατάσταση γρήγορα και εύκολα (καθώς σχεδόν όλα τα αξεσουάρ έρχονται με ταινία διπλής όψεως) σε οποιοδήποτε δωμάτιο στο σπίτι.

Ορισμένες προτάσεις μπορούν επίσης να ανιχνεύσουν ακόμα και τους κραδασμούς στην πόρτα ή στο παράθυρο, δηλαδή πριν κάποιος επίδοξος διαρρήκτης καταφέρει να τα παραβιάσει. Όσον αφορά στις ασύρματες μαγνητικές επαφές, αυτές αποτελούνται από δύο μέρη. Το ένα μέρος τοποθετείται στο κινούμενο πλαίσιο της πόρτας ή του παραθύρου και το άλλο στο σταθερό πλαίσιο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όταν κάποιος ανοίξει την πόρτα ή το παράθυρο να διαχωρίζονται οι επαφές και να ενεργοποιείται αυτόματα ο συναγερμός. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι με το παραμικρό τράνταγμα θα ενεργοποιείται ο συναγερμός. Μπορείς να ρυθμίσεις την ευαισθησία ανάλογα με τις ανάγκες σου ή το περιβάλλον. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα να ενεργοποιήσεις του αισθητήρες περιμετρικά, δηλαδή μόνο στις πόρτες και τα παράθυρα, και να απενεργοποιήσεις τα υπόλοιπα ραντάρ όσο είσαι μέσα στο σπίτι. Δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τυχόν διακοπή ρεύματος καθώς όλες οι συσκευές τροφοδοτούνται από μπαταρίες με μεγάλη διάρκεια ζωής.

Όλα τα παραπάνω καλό είναι να τα τηρείς καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αφού, δυστυχώς, η εποχή που αφήναμε πόρτες και παράθυρα ανοικτά έχει περάσει ανεπιστρεπτί, και υπάρχει κίνδυνος ανά πάσα ώρα και στιγμή να γίνουμε παθόντες.

 

 

 

Προστασία από τις φθορές

Μπορεί να κρατήσαμε τους επίδοξους διαρρήκτες «εκτός», αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και την προστασία του σπιτιού μας από τις φθορές. Φθορά μπορεί να σημαίνει ότι ξεράθηκε το αγαπημένο μας φυτό ή ότι σπαταλήσαμε άσκοπα νερό και ενέργεια ή, ακόμα χειρότερα, να υπάρξει βραχυκύκλωμα ή διαρροή νερού.

 

Παροχή νερού / Πότισμα φυτών

Πριν φύγεις για διακοπές, καλό είναι να κλείσεις την γενική παροχή νερού, εκτός κι αν έχεις εγκαταστήσει σύστημα αυτόματου ποτίσματος. Εναλλακτικά, για τις γλάστρες σου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ειδικά σακουλάκια ποτίσματος με φιτίλι τα οποία εξασφαλίζουν το πότισμα των φυτών για πάνω από 10 μέρες, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Σε περίπτωση που λείψεις για περισσότερες από 10 μέρες το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να χρησιμοποιήσεις κρυστάλλους νερού. Συνήθως πωλούνται σε συσκευασίες των 100 γραμμαρίων μέχρι και του ενός κιλού ανάλογα με το πόσα φυτά θέλεις να διατηρήσεις ζωντανά. Εφαρμόζονται σε γλάστρες αλλά και σε κήπο με δέντρα ή άλλα φυτά.

 

Κατοικίδια

Σε περίπτωση που έχεις κατοικίδια και τα αφήνεις στο σπίτι, ενημέρωσε κάποιον συγγενή ή γείτονα που εμπιστεύεσαι, δίνοντάς του ένα επιπλέον κλειδί ώστε να τα φροντίζει. Διαφορετικά υπάρχουν εταιρίες προστασίας κατοικίδιων, οι οποίες αναλαμβάνουν τη φροντίδα των κατοικίδιων σου.

 

Ηλεκτρικές συσκευές

Βγάλε από την πρίζα όλες τις ηλεκτρικές συσκευές γιατί, εκτός ότι καταναλώνουν ρεύμα (ακόμα και όταν είναι κλειστές), ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί σε ένα βραχυκύκλωμα. Όταν λείπεις από το σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, βγάλε το ψυγείο από την πρίζα, άδειασέ το και άφησε την πόρτα ανοιχτή.

 

Φρόντισε τα λούκια

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας έχουμε καταιγίδες ακόμα και το καλοκαίρι, γι’ αυτό θα πρέπει να φροντίζεις για τον τακτικό καθαρισμό των λουκιών, υδρορροών και του συστήματος αποστράγγισης έτσι ώστε να απομακρύνονται γρήγορα τα βρόχινα νερά.

 

 

Ασφάλεια Περιεχομένου Σπιτιού

Τέλος, ακόμη κι αν έχεις πάρει τα μέτρα σου για να αποφύγεις τυχόν διαρρήξεις αλλά και άλλους αστάθμητους παράγοντες, όπως πλημμύρες και φωτιές που μπορεί να προκαλέσουν ζημιές στο σπίτι σου, στις συσκευές και τα αντικείμενά σου, μπορείς να ασφαλίσεις το περιεχόμενο του σπιτιού σου στα καταστήματά μας. Μάθε περισσότερα!

 

Μπορείς να δεις ακόμη