Αστραφτερά Χριστούγεννα με τα πιο αστραφτερά ρούχα!

by Aggeliki Tsoukana

Οι γιορτές πλησιάζουν και όλοι είμαστε έτοιμοι να βάλουμε τα πιο εντυπωσιακά μας ρούχα. Όποιο κι αν είναι το στιλ σου, σίγουρα θέλεις τα ρούχα σου να είναι πεντακάθαρα και φωτεινά. Το ίδιο ισχύει και για τα τραπεζομάντηλα και τα πετσετάκια που θα στολίσουν το γιορτινό τραπέζι στο σπίτι σου. Αλλά μην ανησυχείς. Ακολουθώντας ορισμένα απλά βήματα, αλλά και με σύμμαχο την τεχνολογία, τα ρούχα σου θα είναι αστραφτερά και σαν καινούργια, σε κάθε περίσταση!

 

 

 

Όλα ξεκινούν από το σωστό πλύσιμο

Πριν πλύνεις για πρώτη φορά ένα καινούργιο ρούχο διάβασε προσεκτικά την ετικέτα με τις οδηγίες πλυσίματος που θα βρεις στην ετικέτα φροντίδας του ρούχου. Μπορεί να χρειάζεται ειδικό χειρισμό για να μην ξεθωριάσουν τα χρώματα ή για να μην καταστραφεί εντελώς το ύφασμα. Στην πραγματικότητα, η ετικέτα πλυσίματος είναι και οδηγός αγοράς για ένα ρούχο. Για παράδειγμα, ίσως θέλεις να αποφύγεις εκείνα που χρειάζονται πλύσιμο στο χέρι ή καθαριστήριο, καθώς, μακροπρόθεσμα, μπορεί να σου κοστίσουν περισσότερο.

Ευτυχώς, όλα τα σύγχρονα πλυντήρια ρούχων διαθέτουν πληθώρα προγραμμάτων πλύσης αλλά και προηγμένες τεχνολογίες πλύσης για τα πολύ ευαίσθητα υφάσματα, επομένως δε χρειάζεται να ανησυχείς για τα ρούχα που απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα.

 

 

Ξεχώρισε τα ρούχα με βάση το χρώμα

Ένας από τους σημαντικότερους κανόνες είναι να πλένεις μαζί παρόμοια χρώματα, ώστε ν’ αποτρέψεις το βάψιμο των ρούχων στην πλύση. Ένα κόκκινο μπλουζάκι που ξεβάφει μπορεί να κάνει το αγαπημένο σου λευκό πουκάμισο ροζ. Η διαλογή των άπλυτων θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις βασικές κατηγορίες των λευκών, των σκούρων και των χρωματιστών. Ασφαλώς, σε πολλά σύγχρονα «έξυπνα» πλυντήρια, τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα. Μέσα από μια διαισθητική εφαρμογή για το κινητό σου, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να επιλέξεις το είδος και χρώμα υφασμάτων, και ο «οδηγός πλύσης» θα σου προτείνει το κατάλληλο πρόγραμμα για μεικτό φορτίο.

 

Διαχωρισμός ανάλογα με το ύφασμα

Πέρα από τα χρώματα, ξεχώρισε τα ρούχα που μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο με βάση το ύφασμά τους. Για παράδειγμα, υφάσματα όπως τα μάλλινα ή τα ντένιμ μπορεί να κάνουν ζημιά σε πιο ευαίσθητα υφάσματα, όπως το μετάξι, οπότε δεν πρέπει να πλένονται μαζί. Σε γενικές γραμμές, η διαλογή των ρούχων πριν από το πλύσιμο πρέπει να διασφαλίζει ότι μόνο ρούχα με παρόμοιο ύφασμα και χρώμα πλένονται μαζί. Να θυμάσαι, επίσης, ότι οι ετικέτες παρέχουν οδηγίες σχετικά με το ποια ρούχα πρέπει να πλένονται σε πρόγραμμα για ευαίσθητα, με κρύο νερό και λίγες στροφές.

Βέβαια, αν έχεις ένα πλυντήριο όπως τα Hoover All-in-One γλιτώνεις την ταλαιπωρία του διαχωρισμού των ρούχων, καθώς πλένει όλα τα υφάσματα και τα χρώματα μαζί σε ένα πλήρες φορτίο.

 

 

Γύρισε μέσα-έξω ευαίσθητα και σκουρόχρωμα ρούχα

Τα σκουρόχρωμα τζιν, οι μαύρες μπλούζες και άλλα σκουρόχρωμα υφάσματα μπορεί να ξεθωριάσουν στο πλύσιμο. Γι’ αυτό πάντα να γυρίζεις μέσα-έξω τα σκουρόχρωμα ρούχα που πλένονται στο πλυντήριο για ν’ αποφύγεις το ξεθώριασμα. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και με τα ευαίσθητα ρούχα ή ρούχα που χνουδιάζουν, για να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής τους.

 

Κλείσε τα φερμουάρ, άδειασε τις τσέπες

Αν τα ρούχα σου έχουν φερμουάρ, μην ξεχνάς να το κλείνεις για να μην καταστρέψουν άλλα ρούχα κατά τη διάρκεια του πλυσίματος. Το ιδανικό θα ήταν να πλύνεις τα ρούχα με μεταλλικά εξαρτήματα χωριστά και ποτέ με ευαίσθητα ρούχα, όπως μετάξι ή πλεκτά, καθώς το μεταλλικό φερμουάρ ή κουμπί μπορεί να γίνει πολύ ζεστό στο στεγνωτήριο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καψίματα και άλλες φθορές στα υπόλοιπα ρούχα σου. Επιπλέον, κάθε φορά που βάζεις πλυντήριο, σιγουρέψου ότι οι τσέπες είναι άδειες. Ξεχασμένα αντικείμενα μπορεί να κάνουν ζημιά, τόσο στα ρούχα όσο και στο πλυντήριο.

 

Φρεσκάρισμα ρούχων όπου απαιτείται

Πολλές φορές, τα ρούχα δεν είναι λερωμένα, αλλά απλά χρειάζονται φρεσκάρισμα ή την απομάκρυνση δυσάρεστων οσμών. Εάν το πλυντήριό σου διαθέτει πρόγραμμα «φρεσκάρισμα» ή «πολύ σύντομο», προτίμησέ το, καθώς το συχνό πλύσιμο ταλαιπωρεί τα ρούχα. Κάτι που εύκολα μπορείς να πετύχεις, με ένα πλυντήριο που διαθέτει προγράμματα ατμού. Ο ατμός έχει την ιδιότητα να φρεσκάρει τα ρούχα, μειώνοντας τις ζάρες. Έτσι, θα γλυτώσεις πολύτιμο χρόνο από το σιδέρωμα!

 

 

 

Μάθε καλά το πλυντήριο και το στεγνωτήριό σου

Ενώ κάθε μάρκα και μοντέλο πλυντηρίων και στεγνωτηρίων είναι διαφορετικά, όλα έχουν κάτι κοινό: Έρχονται με εγχειρίδιο χρήσης. Διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες για το μοντέλο που έχεις επιλέξει, ώστε να γνωρίζεις πότε πρέπει να χρησιμοποιήσεις το κάθε πρόγραμμα πλύσης.

Με απλά βήματα στη φροντίδα των ρούχων σου και με το κατάλληλο πλυντήριο και στεγνωτήριο, τα ρούχα σου θα είναι λαμπερά σε κάθε σου έξοδο. Καλές γιορτές με λάμψη και χαρά!

Μπορείς να δεις ακόμη