Αυτά είναι τα εργαλεία κήπου που χρειάζεσαι

by Zikou Stella

Οι καλλιεργητικές εργασίες κήπου εντείνονται περισσότερο κατά την περίοδο της Άνοιξης. Το γκαζόν, τα φυτά και τα δέντρα μας θα έχουν ταλαιπωρηθεί αρκετά από τις χαμηλές θερμοκρασίες και τα καιρικά φαινόμενα του Χειμώνα. Επομένως, χρειάζονται μία έξτρα περιποίηση για να ανακάμψουν γρήγορα.

Στις απαραίτητες εργασίες κήπου περιλαμβάνονται η προετοιμασία του εδάφους, το πότισμα, το κλάδεμα, η πρόληψη και προστασία από ασθένειες. Πρόκειται για απαραίτητες εργασίες που πρέπει να γίνουν έγκαιρα και σωστά.

Με τα κατάλληλα εργαλεία κήπου και σωστή φροντίδα, τα χρώματα και τα αρώματα της Άνοιξης θα αλλάξουν τελείως το σκηνικό του κήπου σου.

 

Καθάρισμα και απομάκρυνση ρύπων και υπολειμμάτων

Οι χειμερινοί μήνες προκαλούν πολλούς ρύπους και υπολείμματα στο έδαφος όπως είναι τα ξερά φύλλα. Γενικότερα, είναι απαραίτητο, τόσο για την καλή υγεία του εδάφους όσο και για πρακτικούς λόγους να τα απομακρύνεις. Ειδικά όταν στον κήπο έχουμε πολλά φυλλοβόλα δέντρα.

Για αυτή την εργασία θα χρειαστείς τον φυσητήρα της Fieldmann FZF70605-0. Είναι μικρός ελαφρύς, εύχρηστος. Θα σε βοηθήσει να απομακρύνεις ρύπους και φύλλα ακόμα και από δύσβατα σημεία όπως παρτέρια και βραχόκηποι.

 

Καιρός για κλάδεμα με τα σωστά κλαδευτήρια

Το κλάδεμα είναι μια από τις πιο σημαντικές εργασίες για τη σωστή προετοιμασία του κήπου μας. Θα πρέπει να κλαδέψεις όλα τα ξερά κλαδιά που είναι πάνω στα φυτά και τους θάμνους που ανθίζουν ή παράγονται αργότερα από την συνηθισμένη εποχή τους. Επιπλέον, έχουμε και τα καλλωπιστκά φυτά ή θάμνους όπως το αγιόκλημα, οι μπουκαμβίλιες, οι ορτανσίες, που ανθοφορούν το καλοκαίρι και θα χρειαστούν τώρα κλάδεμα προτού αρχίσουν να βγάζουν τους νέους βλαστούς. Επίσης είναι η εποχή που κλαδεύονται τα φυτά μπορντούρας και τα αναρριχώμενα, όπως ο κισσός για παράδειγμα, πριν την αρχή της νέας τους ανάπτυξης.

Προτίμησε ένα μπορντουροψάλιδο, όπως το Accu ComfortCut της Gardena. Έχει 2 λεπίδες που εναλλάσσονται εύκολα χωρίς εργαλεία, για περιποίηση γκαζόν και θάμνων.

 

Επιπλέον, με ένα κλαδευτήρι χειρός όπως το ExpertCut από την Gardena θα μπορείς να κλαδέψεις με λεπτομέρεια τα κλαδιά δέντρων χωρίς να τα «τραυματίσεις». Μην ξεχνάς, άλλωστε, ότι το κλάδεμα απαιτεί καλή παρατήρηση για να αντιληφθείς ποια κλαδιά χρίζουν κλαδέματος. Χρειάζεται όμως και ιδιαίτερη προσοχή και επιδέξιες κινήσεις για να μην τραυματιστούν τα φυτά σου.

Για φυτά μπορντούρας και αναρριχώμενα, όπως ο κισσός για παράδειγμα, θα χρειαστείς ένα εργαλείο όπως το THS 500/48 της Gardena. Σημαντικό του πλεονέκτημα, το τηλεσκοπικό κοντάρι. Είναι ελαφρύ και ιδανικό για την εύκολη και άνετη κοπή ψηλών φραχτών.

 

Ευελιξία με έναν κλαδοτεμαχιστή

Ένας μεγάλος κήπος έχει πολλά δέντρα και φυτά. Κάτι που σημαίνει ότι θα προκύψουν πολλά ξερά κλαδιά και θα χρειαστείς τον κλαδοτεμαχιστή της Bosch για να μειώσεις τον όγκο των κλαδιών, εύκολα, γρήγορα, άμεσα! Εγγυάται τον αδιάκοπο τεμαχισμό υλικών κήπου και μάλιστα χωρίς την πρόκληση ενοχλητικού θορύβου!

Ψεκασμός και πρόληψη

Μετά το κλάδεμα είναι απαραίτητο να ψεκάσεις τα φυτά με υγρό χαλκό για προστασία των τομών του κλαδέματος. Μόλις ζεστάνει ο καιρός, πλύνε τα φυτά σου με το υφασμάτινο λάστιχο σπιράλ Gardena Liano. Είναι κατασκευασμένο από ύφασμα, που το προστατεύει από τον παγετό και την υπεριώδη ακτινοβολία, ενώ αντέχει σε υψηλές πιέσεις νερού έως και 35 bar.

Με αυτό τον τρόπο προλαμβάνεις τυχόν ασθένειες και μελλοντικές προσβολές από έντομα όπως μελίγκρα και κοκκοειδή. Ιδιαίτερα στα ευώνυμα και στις τριανταφυλλιές οι ψεκασμοί για τις ασθένειες και τα έντομα πρέπει να είναι σχολαστικοί.

 

Προετοιμασία εδάφους

Οι βροχές έχουν αραιώσει και το έδαφος έχει ήδη αρχίσει να στεγνώνει. Έτσι, είναι η εποχή που θα σκάψεις, θα φρεζάρεις καλά τον κήπο σου και θα προσθέσεις χωνεμένη κοπριά, έτσι ώστε ο κήπος να προλάβει να την ενσωματώσει πριν αρχίσεις τις φυτεύσεις ή τις μεταφυτεύσεις.

Σημαντική εργασία στην ανανέωση του εδάφους είναι το σκάλισμα των παρτεριών, ο αερισμός του γκαζόν και ξεχορτάριασμα γενικότερα. Πρέπει, επίσης, να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή στην καλή αποστράγγιση του εδάφους και να βεβαιωθείς ότι δεν λιμνάζουν πουθενά νερά από τη βροχή ή το αυτόματο πότισμα.

Εδώ θα χρειαστείς έναν εκριζωτή-σκαλιστήρι όπως το πολυεργαλείο Combisystem της Gardena. Πρόκειται για ένα πρακτικό εργαλείο κήπου 2 σε 1 για εύκολη απομάκρυνση ζιζανίων στο παρτέρι. Συνδυάζει έναν καλλιεργητή, ο οποίος χρησιμοποιείται για το βοτάνισμα και τον αερισμό του εδάφους στο παρτέρι του κήπου, με μια τσουγκράνα για την άμεση απομάκρυνση των ζιζανίων.

 

Κούρεμα γκαζόν και αποψίλωση

Είναι η κατάλληλη εποχή για να δώσεις περισσότερη περιποίηση στο γκαζόν σου. Οπότε θα χρειαστείς μία χλοοκοπτική μηχανή. Ένα ευέλικτο μηχάνημα όπως το Χλοοκοπτικό Bosch είναι ό,τι χρειάζεσαι, αφού έρχεται με ισχυρό κινητήρα Powerdrive 1100 Watt που φροντίζει για ξεκούραστη εργασία ακόμα και σε ψηλό γρασίδι.

Αν πρόκειται για κοντό γρασίδι, θα χρειαστείς ένα Ηλεκτρικό Χορτοκοπτικό όπως το SmallCut της Gardena. Είναι ελαφρύ και εύχρηστο, ιδανικό για ελαφριές εργασίες κοπής στον κήπο. Ένα χλοοκοπτικό μπαταρίας όπως το Fieldmann FZS μπορεί να χειριστεί οποιοδήποτε γρασίδι στους δρόμους και σε κοντινή απόσταση από φράχτες και τοίχους.

 

Φύτευση και μεταφύτευση

Εφόσον ο καιρός έχει ζεστάνει αρκετά, μπορείς να αρχίσεις τη φύτευση ανθόφυτων, βολβών ή σπόρων στο έδαφος, ή και τις μεταφυτεύσεις σε όσα φυτά χρειάζονται μεγαλύτερη γλάστρα.

Τα φτυάρια κήπου είναι απαραίτητα αξεσουάρ για μεταφύτευση, βοτάνισμα, εξομάλυνση εδάφους ή και σκάψιμο. Καλό είναι να έχεις ένα σετ με διάφορα μεγέθη, ενώ μπορείς πάντα να έχεις και ένα φτυάρι γενικής χρήσης όπως το Fieldmann Φτυάρι. Ανθεκτικό και με τηλεσκοπικό κοντάρι, είναι ιδανικό τόσο για τους χειμερινούς όσο και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τα παραπάνω εργαλεία κήπου θα βοηθήσουν τον κήπο σου να είναι εύρωστος, καταπράσινος, με πολλά λουλούδια και αρώματα όλη την Άνοιξή και το Καλοκαίρι!

Μπορείς να δεις ακόμη