Χριστουγεννιάτικες ταινίες και σειρές στην τηλεόραση, απογείωσε την εμπειρία σου!

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Οι διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι η τέλεια περίοδος για αγαπημένες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές στο σπίτι. Μήπως είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να αναβαθμίσεις την τηλεόρασή σου;

Ας δούμε, παρακάτω, ποια είναι τα χαρακτηριστικά και λειτουργίες που καθιστούν μια σύγχρονη τηλεόραση ιδανική για κινηματογραφικές εμπειρίες στο σπίτι.

 

 

Διαστάσεις και απόσταση

Μια μεγάλη τηλεόραση είναι εντυπωσιακή και μας βάζει περισσότερο μέσα στη δράση, είτε πρόκειται για ταινίες, παιχνίδια στην κονσόλα, ή αθλητικά γεγονότα.

Οι υπέρ-υψηλές αναλύσεις 4Κ και 8Κ, σου δίνουν τη δυνατότητα να κάθεσαι κοντά και να απολαμβάνεις τέλεια εικόνα, ακόμα και σε μεγαλύτερου μεγέθους τηλεόραση. Όσο πιο υψηλή είναι η ανάλυση, τόσο πιο μικρά είναι και τα pixels, με αποτέλεσμα να μην φαίνονται και να μην περιορίζουν την προβολή θέασης. Έτσι, για να παρακολουθείς τις αγαπημένες σου ταινίες και σειρές με εκπληκτική λεπτομέρεια, σου προτείνουμε να εξετάσεις την αγορά μιας 4K ή 8Κ TV, από 55-60 ίντσες και πάνω, με ΟLED ή QLED Panel ή άλλη αντίστοιχη τεχνολογία οθόνης.

 

Τεχνολογία Panel

Η τεχνολογία Panel αφορά στην απόδοση των χρωμάτων, την αντίθεση και τη συνολική ποιότητα εικόνας. Έτσι, για να ζήσεις την απόλυτη εμπειρία θέασης, χρειάζεσαι και την ανάλογη τεχνολογία Panel.

Στις οθόνες OLED, κάθε pixel έχει τη δυνατότητα να αναβοσβήνει ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα, εξασφαλίζοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό το εντυπωσιακό, «βαθύ» μαύρο, ζωντανά χρώματα και υψηλή αντίθεση. Από την άλλη, τα πιο σύγχρονα LED panels χαρίζουν εκπληκτική φωτεινότητα, ανάλογα το περιεχόμενο που βλέπεις. Πράγμα που σημαίνει ότι απολαμβάνεις πραγματικό μαύρο, χωρίς τα ενοχλητικά άσπρα σημεία τύπου backlight bleeding.

Επίλεξε ανάμεσα στις πιο σύγχρονες προτάσεις σε OLED, QLED, Triluminos, Full Array, και Nanocell και απόλαυσε εξαιρετική ευκρίνεια, κάθε στιγμή. Παράλληλα, εξασφαλίζεις ότι όλοι οι θεατές θα απολαμβάνουν αψεγάδιαστη εικόνα, ανεξάρτητα εάν θα βρίσκονται στο κέντρο, αριστερά ή δεξιά της τηλεόρασης.

 

Παίζουν ρόλο τα Hz;

Ο όρος «ρυθμός ανανέωσης» (Hz) σε μια τηλεόραση αναφέρεται στο πόσες φορές το δευτερόλεπτο ανανεώνεται ή σαρώνεται η εικόνα. Μεταξύ της προβολής δυο εικόνων μεσολαβεί κενό. Όσες περισσότερες φορές σαρώνεται η οθόνη κάθε δευτερόλεπτο, τόσο μικρότερα είναι τα κενά αυτά, πράγμα που έχει θετική επίδραση στην κόπωση του ματιού κατά τη θέαση.

Τα περισσότερα Hz σημαίνουν ότι η τηλεόραση μπορεί να δείξει σήματα με περισσότερα καρέ το δευτερόλεπτο, άρα η κίνηση φαίνεται πιο ομαλή και ρεαλιστική και έχουμε καθαρότερη εικόνα. Πολύ σημαντικό εάν είσαι gamer ή και θέλεις να απολαμβάνεις εντυπωσιακή κινηματογραφική εμπειρία στα αγαπημένα σου blockbusters.

Λάβε υπόψη ότι οι περισσότεροι κατασκευαστές έχουν αντικαταστήσει τα Hz με δικές τους μονάδες μέτρησης, όπως Samsung PQI και LG PMI.

 

 

Εξαιρετικά υψηλή ευκρίνεια σε ό,τι κι αν βλέπεις με HDR

Σημαντικό για την ποιότητα της εικόνας είναι επίσης το HDR, που σημαίνει “High Dynamic Range”. Όμως, εκτός από την τηλεόραση, HDR πρέπει να υποστηρίζει και η πηγή της εικόνας, και προς το παρόν δεν θα βρούμε υποστήριξη HDR στο τηλεοπτικό σήμα των ελληνικών καναλιών, όπως σε αρκετά ευρωπαϊκά. Ευτυχώς αυτό δεν αποτελεί ανησυχία, λόγω του upscaling. Όταν Παρακολουθείς περιεχόμενο FHD χαμηλότερης ποιότητας σε μια τηλεόραση 4K, το upscaling είναι η τεχνολογία που αυξάνει την ανάλυσή της, μετατρέπει και βελτιώνει την εμφάνισή της στην οθόνη της τηλεόρασης 4Κ. Έτσι μπορείς να προβάλεις αυτό το περιεχόμενο σε ποιότητα τύπου 4K.

Αξίζει λοιπόν να επιλέξεις μία οθόνη HDR μόνο για άλλες πηγές, όπως το Streaming video από YouTube, Kodi v19, Νetflix, Apple TV+ κ.ά.

 

 

Λειτουργίες “Smart’

Οι τηλεοράσεις με λειτουργία Smart υπόσχονται να αναβαθμίσουν την τηλεοπτική εμπειρία, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην οικιακή ψυχαγωγία. Όλα ξεκινούν με τη δικτύωση, δηλαδή τη δυνατότητα σύνδεσης με το Internet και, σε δεύτερη φάση, τη χρήση διαφόρων εφαρμογών και υπηρεσιών. Πλέον, η πλειονότητα των τηλεοράσεων διαθέτουν λειτουργίες Smart.

Σύνδεσε μία 4K Smart TV στο ίντερνετ του σπιτιού σου και απόλαυσε περισσότερες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Υπηρεσίες όπως Netflix, Google Play Movies και Amazon Prime Video έχουν επίσημες εφαρμογές για να βλέπεις ό,τι θες, όποτε θες, κατευθείαν από την τηλεόρασή σου.

Επιπλέον, μπορείς να απολαύσεις video streaming μέσω YouTube, Twitch κ.ά., ή την αγαπημένη σου μουσική μέσω Spotify, Apple Music και πολλών άλλων υπηρεσιών. Σερφάρισε στο διαδίκτυο, παίξε παιχνίδια, μετέδωσε ό,τι βλέπεις στο κινητό σου στη μεγάλη οθόνη της τηλεόρασης, ή χρησιμοποίησε το smartphone ή το tablet ως τηλεχειριστήριο.

 

 

Βάλε ένα Home Cinema στο σαλόνι σου

Κλασικές χριστουγεννιάτικες ταινίες όπως τα “Home alone”, “Elf”, “Polar express” και πολλές άλλες, αποκτούν μια εντελώς διαφορετική προοπτική όταν τις απολαμβάνουμε σε μία σύγχρονη τηλεόραση ή και σε ανάλυση 4Κ.

Πέρα, όμως, από την εικόνα, ίσως θέλεις να ενισχύσεις και τον ήχο στην τηλεόρασή σου. Το πιο απλό που μπορείς να κάνεις είναι να προσθέσεις μία soundbar (ηχόμπαρα). Μία λεπτή, μακρόστενη συσκευή που ενσωματώνει πολλά μεμονωμένα ηχεία τοποθετημένα σε οριζόντια διάταξη (δίπλα-δίπλα). Μπορεί να τοποθετηθεί στον τοίχο πάνω ή κάτω από την τηλεόραση σου ή σε έπιπλο τηλεόρασης. Η σύνδεση με την τηλεόραση γίνεται συνήθως ασύρματα μέσω Bluetooth ή μέσω ενός μόνο καλωδίου, ώστε να μην μπλέκεσαι με πολλά καλώδια.

Τα ολοκληρωμένα συστήματα set home cinema περιέχουν όλα όσα χρειάζεσαι για να «στήσεις» ένα κέντρο οικιακής ψυχαγωγίας. Δηλαδή τον ενισχυτή, τα ηχεία, τα καλώδια και αναλυτικές οδηγίες σχετικά με το πώς να τα συνδέσεις όλα στην τηλεόρασή σου για να έχεις τη βέλτιστη οπτικοακουστική εμπειρία. Οι πιο ολοκληρωμένες λύσεις, όπως αυτές των LG και Sony, μπορεί επίσης να συμπεριλαμβάνουν ένα Blu-ray player.

Μπορείς πάντα να αγοράσεις ξεχωριστά τα εξαρτήματα ενός συστήματος home cinema, όπως ενισχυτή, ηχεία, υπογούφερ και συσκευή αναπαραγωγής. Η συγκεκριμένη επιλογή απευθύνεται συνήθως σε χρήστες που θέλουν να τελειοποιήσουν την υπάρχουσα εγκατάστασή τους.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: τηλεόραση, OLED, QLED, Triluminos, Nanocell, smarphone, tablet, sounbar.

Μπορείς να δεις ακόμη