Cloud Υπηρεσίες: Τα θετικά και τα αρνητικά στη χρήση τους

Τα cloud services έχουν γίνει πολύ δημοφιλή τον τελευταίο καιρό και έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη όχι μόνο των απλών χρηστών, αλλά και πολλών επιχειρήσεων. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν σαφή πλεονεκτήματα από τη χρήση τους, επειδή γίνεται πολύ εύκολα, ενώ προσφέρονται πολλά και διαφορετικά πακέτα κάποια δωρεάν και άλλα με συνδομή. Η βασική χρήση Υπηρεσιών Σύννεφου είναι ως επιπλέον αποθηκευτικός χώρος. Δηλαδή, στην ουσία είναι σαν να έχεις έναν σκληρό δίσκο κάπου μακριά και με ασφαλισμένα δεδομένα σε περίπτωση αστοχίας υλικού, ενώ τον χειρίζεσαι μέσω διαδικτύου.

 

Πλεονεκτήματα χρήσης

Το πρώτο είναι προφανώς η ευκολία χρήσης, αφού σου δίνει την εντύπωση ότι απλά δουλεύεις σε έναν εξωτερικό σκληρό που έχεις δίπλα σου. Ύστερα, είναι ο απλούστερος τρόπος για αυτόματο back up, ενώ δεν έχεις τον φόβο για την ανάκτηση των δεδομένων σε περίπτωση καταστροφής όπως γίνεται με ένα φυσικό αποθηκευτικό μέσο που διαχειρίζεσαι εσύ. Επιπλέον, μέσω cloud είναι πολύ πιο εύκολος ο διαμοιρασμός αρχείων, η κοινή χρήση και εργασία σε ένα project.

Επίσης, τα περισσότερα υποστηρίζουν κρυπτογράφηση και αυτό είναι σημαντικό για την ιδιωτικότητα. Υπάρχουν και κάποια θετικά στοιχεία που αφορούν πρωτίστως τις επιχειρήσεις όπως είναι η μείωση του κόστους, αφού δεν χρειάζεται η επένδυση και υποστήριξη εσωτερικών τέτοιων IT δομών. Ακόμη, υπάρχει το θέμα της επεκτασιμότητας. Δεν είναι μόνο το κόστος για νέες δομές, αλλά καμιά φορά υπάρχει άμεσα η ανάγκη γι’ αυτές. Για παράδειγμα μπορεί να προκύψει η ανάγκη για άμεσο επιπλέον αποθηκευτικό χώρο. Σε αυτήν την περίπτωση το cloud είναι γρήγορο και σωτήριο. Τέλος, αυξάνεται η συνεργασία, ευελιξία και παραγωγικότητα γεωγραφικά απομακρυσμένων τμημάτων της ίδιας εταιρείας, ενώ αυξάνεται και η δυνατότητα πετυχημένης εξ αποστάσεως εργασίας.

 

 

Πιθανά μειονεκτήματα

Μπορεί ωστόσο να προκύψουν θέματα ασφάλειας και απορρήτου ειδικά όταν μία επιχείρηση χειρίζεται πολύ προσωπικά δεδομένα. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να χρειαστεί μία πιο ειδική συμφωνία με τον πάροχο της cloud υπηρεσίας, ώστε να μην υπάρξει βλάβη σε περίπτωση παραβίασης. Παράλληλα, υπάρχουν και κενά στη νομοθεσία ειδικά για την περίπτωση πρόκλησης βλάβης σε τρίτους από απώλεια ή χακάρισμα δεδομένων.

Από την άλλη υπάρχει και το θέμα της απόδοσης. Για παράδειγμα, υπάρχουν apps που απαιτούν χαμηλό latency (θέλουν άμεση δικτυακή απόκριση) και ίσως έχουν θέμα με το cloud (ειδικά μέσω VPN). Στην περίπτωση μίας εταιρείας το κόστος και γενικότερα η τιμολόγηση μπορεί να είναι ένα θέμα. Βέβαια, όλα εξαρτώνται από τη χρήση. Για παράδειγμα, είναι διαφορετική η διαδικασία αποκλειστικής σταθερής μακροχρόνιας αποθήκευσης από την ανάγκη για συχνή προσπέλαση πολλών μεγάλων δεδομένων από πολλούς χρήστες.

 

Συμπερασματικά, οι cloud υπηρεσίες έχει θετικά και αρνητικά στοιχεία. Για τον μέσο χρήστη τα θετικά είναι σαφώς περισσότερα ακόμα και σε θέματα ιδιωτικότητας όπου η απλή κρυπτογράφηση αρχείων αρκεί σε πρώτη φάση (έστω και με τη χρήση εξωτερικού εργαλείου κρυπτογράφησης). Όμως, για τις επιχειρήσεις ίσως υπάρξει κόστος στην απόδοση, αλλά και πιθανοί κίνδυνοι σε νομικά θέματα ειδικά σχετικά με την ευαίσθητη φύση κάποιων εργασιών.

 

Μπορείς να δεις ακόμη