DECT – Ασύρματα σταθερά τηλέφωνα!

by K Admin

 

dect2

 

Τα κινητά τηλέφωνα έχουν κυριαρχήσει στον τομέα της επικοινωνίας τα τελευταία χρόνια, απελευθερώνοντας την δυνατότητα τηλεφωνικών κλήσεων από τα οικιακά όρια. Πλέον, για πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού, τα σταθερά υπάρχουν επειδή έτσι κι αλλιώς χρειάζεται μία τηλεφωνική γραμμή για το Internet. Ωστόσο, δεν μπορούν ακόμη να χαρακτηριστούν παρωχημένα σε καμία περίπτωση. Οι περισσότερες εταιρίες τηλεπικοινωνιών προσφέρουν προγράμματα με απεριόριστες δωρεάν κλήσεις σε άλλα σταθερά στην Ελλάδα, αλλά και σε χώρες του εξωτερικού. Από εκεί και πέρα, τα… «σταθερά-σταθερά» τηλέφωνα (με καλώδιο μεταξύ βάσης και ακουστικού) χρησιμοποιούνται πλέον μόνο σε γραφεία και κυρίαρχες συσκευές στα σπίτια είναι τα ασύρματα σταθερά. Η επιλογή ενός μοιάζει απλή υπόθεση, όμως μία ματιά στα διαθέσιμα μοντέλα δείχνει ότι υπάρχει αρκετά ευρεία γκάμα τιμών και χαρακτηριστικών, που μπορούν να επηρεάσουν την απόφαση αγοράς ενός καταναλωτή. Υπάρχουν ασύρματα τηλέφωνα που κοστίζουν 20 ευρώ και άλλα που κοστίζουν 100 ή και αρκετά παραπάνω. Ποιες είναι οι διαφορές τους; Αξίζει να επενδύσει κανείς στα πιο ακριβά μοντέλα;

 

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να ελέγχει κανείς όταν κάνει έρευνα αγοράς για ένα ασύρματο τηλέφωνο, είναι κυρίως ο αριθμός των καταχωρήσεων που μπορεί να διατηρήσει στη μνήμη του, η δυνατότητα ανοιχτής ακρόασης, η εμβέλειά του, η δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων, το μέγεθος της οθόνης, ο χρόνος αναμονής και ο χρόνος ομιλίας. Αυτά σε ό,τι αφορά τα πιο παραδοσιακά μοντέλα, γιατί υπάρχουν και ορισμένα, πιο σύγχρονα προφανώς, τα οποία είναι σε θέση να συνδεθούν με smartphones μέσω Wi-Fi, επιτρέποντάς σου έτσι, εκτός των άλλων, να απαντήσεις στον αριθμό του σταθερού από το κινητό σου. Πρόσφατα άρχισαν να εμφανίζονται και υβρίδια DECT-smartphone, τα οποία εικάζουμε ότι μελλοντικά θα αποτελούν τον κανόνα και όχι την ακριβή εξαίρεση.

 

Η τεχνολογία DECT

Ας γυρίσουμε όμως στα βασικά. Τα ασύρματα τηλέφωνα είναι γνωστά ως DECT phones, όπου DECT σημαίνει Digital Enhanced Cordless Communications. Το ακρωνύμιο αυτό αναφέρεται στη δυνατότητα που έχει το ασύρματο τηλέφωνο να επικοινωνεί με τη βάση του χωρίς να χρειάζεται καλώδια. Σύνδεσε τη βάση (DECT base station) στην τηλεφωνική σου πρίζα και σε μία πρίζα ρεύματος, φόρτισε την τηλεφωνική συσκευή τοποθετώντας την στη βάση και μετά πάρε την μαζί σου όπου θέλεις μέσα στο σπίτι και κάνε τις κλήσεις σου. Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό της τεχνολογίας DECT είναι ότι οι όποιες έξτρα τηλεφωνικές συσκευές συνδέονται στην πρώτη μονάδα, οπότε με μία τηλεφωνική πρίζα μπορούν να εξυπηρετηθούν μέχρι και τέσσερις συσκευές. Κάθε μία από αυτές έχει τη δική της βάση που θα πρέπει να συνδεθεί με ηλεκτρική πρίζα, όμως οι ίδιες οι συσκευές συνδέονται με το αρχικό οικιακό δίκτυο, γεγονός που σου επιτρέπει να σηκώσεις δύο τηλέφωνα και να ακούσεις την ίδια κλήση, όπως θα συνέβαινε και με δύο παραδοσιακές, ενσύρματες συσκευές.

 

Εμβέλεια

Σε ό,τι αφορά τον σημαντικό παράγοντα της εμβέλειας, ένα καλό ασύρματο τηλέφωνο μπορεί θεωρητικά να ξεπεράσει τα 50 μέτρα από τη βάση του σε κλειστό χώρο και τα 300 σε ανοικτό, οπότε, όπως καταλαβαίνεις, δύσκολα θα συναντήσεις κάποιο πρόβλημα στο σπίτι σου, εκτός κι αν ζεις σε κάποιο σπίτι διαστάσεων… έπαυλης αστέρα του Hollywood. Δεδομένου ότι πρόκειται για τεχνολογία που βασίζεται στα μικροκύματα, το σήμα της συσκευής μπορεί να επηρεαστεί από την ύπαρξη άλλων συσκευών που λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο, όμως ήδη η σχετική τεχνολογία έχει αναπτυχθεί αρκετά ώστε οι παρεμβολές να είναι από ελάχιστες έως μηδαμινές.

Αν περνάς πολλές ώρες στο τεράστιο μπαλκόνι ή στον κήπο, μπορείς να ακολουθήσεις τη λύση που περιγράψαμε παραπάνω και να τοποθετήσεις μια επιπλέον βάση (θα χρειαστείς μόνο τροφοδοσία) σε εξωτερικό χώρο κοντά στο σπίτι ώστε να επικοινωνεί με την κεντρική βάση και, στη συνέχεια, να έχεις μαζί σου το ακουστικό σε μεγάλη απόσταση και να φροντίζεις με ησυχία τα λουλούδια σου ή να παίζεις με τα παιδιά και το σκύλο σου.

 

Ο παράγοντας της ακτινοβολίας

Όπως και κάθε τι που λειτουργεί ασύρματα, τα DECT phones εκπέμπουν ακτινοβολία και η αντίληψη ότι η ακτινοβολία αυτή μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη εξακολουθεί να υιοθετείται από πολύ κόσμο. Μπορεί οι εκπομπές αυτές να είναι χαμηλότερες από τα διεθνή όρια για την ασύρματη μετάδοση, όμως το γεγονός παραμένει ότι όσο λιγότερη είναι η ακτινοβολία που «ψήνει» το κεφάλι σου, τόσο το καλύτερο. Έτσι, τα τελευταία χρόνια οι κατασκευαστές ασύρματων τηλεφώνων έχουν φροντίσει ώστε να μειώσουν τα ποσοστά της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας, ενώ έχουν φροντίσει να προβούν και σε μία σειρά «πράσινων» ενεργειών, μειώνοντας την κατανάλωση του ρεύματος σε πολύ μεγάλο βαθμό μέσω αποδοτικότερης σχεδίασης του τροφοδοτικού και χρησιμοποιώντας πιο φιλικά προς το περιβάλλον υλικά για την κατασκευή των συσκευών.

 

Οι τεχνολογίες αυτές έχουν την ταμπέλα “Eco”, με διάφορες μικρές παραλλαγές ανά εταιρεία (Eco mode για την Panasonic, Eco Dect για την Siemens Gigaset και ούτω καθεξής) και ως γενική τους αρχή έχουν την μείωση της εκπομπής ακτινοβολίας στο μηδέν όταν η συσκευή βρίσκεται στη βάση της, με σταδιακή αύξησή της ανάλογα με την απόσταση χρήσης από τη βάση. Με τις συμβατικές τεχνολογίες, ακόμη κι αν κάποιος βρισκόταν μπροστά από τη βάση δεχόταν την ίδια ακτινοβολία που θα δεχόταν αν βρισκόταν 100 μέτρα μακριά της.

 

Όπως μας ενημερώνει το site της Gigaset: «Στη λειτουργία ECO+, η μετάδοση σήματος, του σταθμού βάσης μηδενίζεται όταν το τηλέφωνο είναι σε κατάσταση αναμονής. Αυτό ισχύει είτε το ακουστικό βρίσκεται στο σταθμό βάσης, είτε εκτός του σταθμού βάσης ή ακόμα και στη περίπτωση που υπάρχουν περισσότερα από ένα ακουστικά συνδεδεμένα στο σταθμό βάσης – με την προϋπόθεση ότι όλα τα ακουστικά υποστηρίζουν τη λειτουργία ECO+. Ωστόσο, σε τακτά χρονικά διαστήματα το ακουστικό «ακούει» τη βάση που το «καλεί» ώστε να διασφαλιστεί η μεταξύ τους επικοινωνία». Σύμφωνα πάλι με τις αντίστοιχες πληροφορίες της Panasonic: «Σε όλα τα ασύρματα Panasonic  η ακτινοβολία  πέφτει στο 0% όταν τοποθετούμε το ακουστικό στην βάση του. Επιπροσθέτως, η ακτινοβολία αυξομειώνεται ανάλογα με την απόσταση που υπάρχει  μεταξύ ακουστικού και βάσης. Όσο πιο μικρή η απόσταση τόσο πιο μικρή η ακτινοβολία. Αν για παράδειγμα χρησιμοποιείτε το ακουστικό στα 10 μέτρα από την βάση, η μείωση την ακτινοβολίας φτάνει το 90%».

 

Θα πρέπει να σημειώσουμε επίσης ότι η ακτινοβολία των ασύρματων τηλεφώνων είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με την αντίστοιχη των κινητών τηλεφώνων, για την οποία ο κόσμος δε δείχνει να ανησυχεί στον ίδιο βαθμό. Ωστόσο, λόγω της φύσης των προγραμμάτων σταθερής τηλεφωνίας, που κατά κανόνα παρέχουν δυνατότητα απεριόριστης επικοινωνίας, ο χρόνος που ξοδεύει κάποιος μιλώντας στο ασύρματο μπορεί να καταλήξει να είναι πολύ μεγαλύτερος και άρα η συνολική ποσότητα ακτινοβολίας να είναι αντίστοιχη με τα κινητά. Καλό θα ήταν να υπάρχει μία αίσθηση του μέτρου σε κάθε περίπτωση.

 

Ενδεικτικές συσκευές

 

 

c10231621-1Panasonic KXTGH210GRB 

Το ασύρματο αυτό τηλέφωνο από την Panasonic, η οποία συνηθίζει τις μακρόσυρτες κωδικές ονομασίες στις συσκευές της, τοποθετείται κάπου στη μέση τιμολογιακά και δεν του λείπει καμία από τις παραδοσιακές λειτουργίες ενός καλού τηλεφώνου DECT. Αν το συγκρίνουμε με ένα φθηνότερο τηλέφωνο, όπως το Gigaset A120 που αναφέραμε πριν, το Panasonic KXTGH210GRB έχει να προσφέρει ανοιχτή ακρόαση, μνήμη τηλεφωνικού καταλόγου χωρητικότητας 200 επαφών, λειτουργία κλειδώματος για τους μικρούς μας φίλους και δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων. Επιπλέον, υποστηρίζεται και φραγή έως και 50 εισερχομένων κλήσεων. Η οθόνη είναι έγχρωμη και αρκετά μεγάλη, διευκολύνοντας έτσι την ανάγνωση ακόμη και από άτομα με μικρές δυσκολίες στην όραση, ενώ ο χρόνος ομιλίας κυμαίνεται στις 14 ώρες και ο χρόνος αναμονής στις 250.

 

 

Panasonic KX-PRW110GRW Air 

Σαν high-end μοντέλο επιλέξαμε να παρουσιάσουμε το KXPRW110GRW, της Panasonic και πάλι, το οποίο δικαιολογημένα διαθέτει αυξημένη τιμή σε σχέση με τα περισσότερα. Η λίστα των διαθέσιμων χαρακτηριστικών είναι μακροσκελής: τηλεφωνικός κατάλογος 500 ονομάτων με δυνατότητα καταχώρησης τριών αριθμών ανά όνομα, εντυπωσιακή έγχρωμη TFT οθόνη 2,2 ιντσών, εμβέλεια 400 μέτρων σε ανοικτό χώρο, λειτουργία baby monitor, δυνατότητα ανεύρεσης… κλειδιών (μέσω συνεργασίας με key finder) και άλλα πολλά. Αυτό όμως που κάνει το τηλέφωνο της Panasonic να ξεχωρίζει είναι η δυνατότητα σύνδεσης με έως και τέσσερα Android smartphones. Αυτό συνεπάγεται ότι κάθε μέλος της οικογένειας μπορεί να χρησιμοποιήσει το κινητό του ως εναλλακτικό σταθερό, χωρίς να χρειάζεται η αγορά άλλων συσκευών. Επιπλέον, χάρη στην υποστήριξη Wi-Fi μπορείς να συγχρονίσεις τις επαφές σου από το κινητό, ενώ μέσω του Wi-Fi Repeater mode μπορείς ακόμη και να επεκτείνεις το σήμα του router σου μέσω του τηλεφώνου.

 

 

Το μέλλον είναι ενάντια στα σταθερά τηλέφωνα γενικότερα, αλλά μέχρι να φτάσουμε στο σημείο του δραστικού περιορισμού τους, θα βλέπουμε την όλο και μεγαλύτερη σύγκλιση των smartphones με τα DECT phones, η οποία προς το παρόν βρίσκεται σε αρχικό στάδιο. Τα πρώτα τηλέφωνα DECT με λειτουργικό σύστημα Android έχουν ήδη κυκλοφορήσει, διαθέτουν Google Play και επιτρέπουν την εγκατάσταση εφαρμογών, ενώ προσφέρουν πρόσβαση σε e-mail και κοινωνικά δίκτυα, αλλά και σε πλήθος άλλων υπηρεσιών. Ακόμα καλύτερα, υπάρχουν έξυπνα DECT που συνδυάζουν σταθερή και κινητή τηλεφωνία σε μία συσκευή. Όπως όλα δείχνουν λοιπόν, τα σταθερά… δε θα καταθέσουν τα όπλα εύκολα!

 

Μπορείς να δεις ακόμη