Διασκέδαση και δημιουργικότητα μέσα από τα video games

by Zikou Stella

Το gaming μπορεί να γίνει «κόμβος διασκέδασης» για όλη την οικογένεια. Τα video games μας επιτρέπουν να ταξιδέψουμε σε απίστευτα μέρη και να εξελισσόμαστε συνεχώς σε διάφορες πτυχές του εαυτού μας. Αυτό ενισχύεται περισσότερο όταν διασκεδάζουμε παρέα με αγαπημένους, παίζοντας αγαπημένους τίτλους παιχνιδιών σε μία παιχνιδοκονσόλα.

 

Διασκεδαστικά video games για όλη την οικογένεια

Είναι πολύ όμορφα και διασκεδαστικά τα παιχνίδια για όλη την οικογένεια. Τα κυριακάτικα πρωινά, για παράδειγμα, είναι μια καλή ευκαιρία για τα παιδιά να παίξουν video games μαζί με τη μαμά και τον μπαμπά. Άλλωστε, υπάρχουν εκατοντάδες παιχνίδια για μικρά και μεγάλα παιδιά και πολλά από αυτά είναι ιδανικά για όλη την οικογένεια.

Μπορείς, επίσης, να εισάγεις το παιδί σου σε μερικά «κλασικά» παιχνίδια που εκτός ότι αποτελούν σταθερή αξία, θα μάθει και τί video games συνήθιζες να παίζεις πριν από μερικές δεκαετίες. Τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει πολλά remasters κλασσικών τίτλων όπως το Ratchet & Clank και το Crash Bandicoot, καθώς και άλλα αγαπημένα franchises όπως τα Legend of Zelda και Mario Kart. Οι συγκεκριμένοι τίτλοι είναι πιο «προσβάσιμοι» για όλους, μικρούς και μεγάλους, σε σχέση με τα πρωτότυπα παιχνίδια τα οποία ήταν τρομερά δύσκολα, ακόμα και για τους πιο επιδέξιους ενήλικες.

 

Παίζουμε παιχνίδια που ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα

Ένα μικρό παιδί είναι πολύ πιο πιθανό να ασχοληθεί με παιχνίδια στο tablet, καθώς είναι ευκολότερη η πρόσβαση σε αυτή την πλατφόρμα. Άλλωστε, ένα tablet παρέχει στα παιδιά μια ανέξοδη και εποικοδομητική ενασχόληση τις ώρες που οι γονείς εργάζονται ή χρειάζονται χρόνο για τις δουλειές του σπιτιού. Είναι, λοιπόν, πολύ εύκολο να αναζητήσεις mobile games που ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα.

Εάν υπάρχει στο σαλόνι ένα Nintendo Switch, το Super Mario Maker είναι ιδανικό για εκμάθηση του παιδιού σου σχετικά με την τέχνη και το σχεδιασμό παιχνιδιών και μπορείτε να δημιουργήσετε και να δοκιμάσετε μαζί πολλά εντυπωσιακά επίπεδα.

 

Γεμίζουμε τον χρόνο μας δημιουργικά

Ενώ όλες οι μορφές τέχνης μπορούν να προκαλέσουν έντονα συναισθήματα, τα video games έχουν ακόμα πιο ιδιαίτερη επίδραση στα συναισθήματα ενός ατόμου. Ο παίκτης δένεται συναισθηματικά με τον πρωταγωνιστή που ελέγχει κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Τον τοποθετούν στο κέντρο της ιστορίας με ενεργή συμμετοχή και όχι ως παθητικό παρατηρητή.

Ειδικότερα, ακόμα και οι μικρότεροι σε ηλικία gamers, που μπορεί να μην έχουν βιώσει ποτέ την απώλεια στην πραγματική ζωή, μπορούν να αρχίσουν να κατανοούν το τι ακριβώς είναι και πώς μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ζήτημα μέσα από τον τρόπο που ένας χαρακτήρας αντιδρά μέσα σε μια ιστορία.

 

Απαραίτητος ο γονικός έλεγχος στους μικρότερους gamers

Η εφαρμογή γονικού ελέγχου στις κονσόλες, τον υπολογιστή και σε άλλες συσκευές στις οποίες παίζει video games ένα μικρό παιδί είναι απαραίτητη.

Στις κονσόλες PlayStation, Xbox, Nintendo Switch και στις φορητές συσκευές, μπορείς να ορίσεις χρονικά όρια, περιορισμό πρόσβασης σε περιεχόμενο (παιχνίδια, εφαρμογές, τοποθεσίες στο διαδίκτυο), ή ακόμα και ν’ αποκλείσεις την αγορά περιεχομένου χωρίς έγκριση γονέα.

Με αυτόν τον τρόπο το παιδί ακολουθεί πιο εύκολα το πρόγραμμα που του έχεις ορίσει, καθώς ξέρει πότε θα ξεκινήσει και πότε θα τελειώσει το παιχνίδι, ενώ εσύ θα γλυτώσεις τα παράπονα και τις διαμαρτυρίες. Η εφαρμογή χρονικών ορίων είναι ακόμα πιο ιδανική λύση για τα παιδιά που παίζουν πολλές ώρες online games και δεν ξεκολλάνε από την οθόνη τους.

Μπορείς να δεις ακόμη