Διώξε την υγρασία από το σπίτι

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Το ποσοστό υγρασίας ενός χώρου αυξομειώνεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από τις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος, και ειδικά από τη διαφορά εσωτερικής με την εξωτερική θερμοκρασία.

Παρόλο που χρειαζόμαστε κάποια υγρασία για να νιώθουμε άνετα, όταν τα ποσοστά της ξεπερνούν τα φυσιολογικά υπάρχουν επιπτώσεις σε έναν εσωτερικό χώρο. Δυσάρεστες οσμές, ξεφλούδισμα της ταπετσαρίας στους τοίχους, κατεστραμμένα ρούχα και έπιπλα, όχι μόνο αποτελούν δαπανηρές επισκευές για το σπίτι ή τον χώρο εργασίας, αλλά είναι και εξαιρετικά επιβλαβείς για την υγεία μας.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν προβλήματα που σε μικρό η μεγάλο βαθμό όλοι μας έχουμε βιώσει. Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν πολλές λύσεις για να αντιμετωπίσεις την υγρασία στο σπίτι.

 

 

Να αερίζεις τακτικά τους χώρους

Βασικό μέλημα για την αντιμετώπιση της υψηλής υγρασίας είναι ο συχνός αερισμός του σπιτιού και κυρίως ο αερισμός των χώρων που συγκεντρώνονται οι υδρατμοί, όπως το μπάνιο, η κουζίνα, ή οι χώροι όπου βρίσκονται πλυντήρια και στεγνωτήρια.

Ο φρέσκος αέρας απαγορεύει την εμφάνιση μούχλας και κάθε αλλεργιογόνου. Ο αερισμός μπορεί να γίνει είτε ανοίγοντας κάποιο παράθυρο, ή με τη χρήση ενός συστήματος εξαερισμού. Στην κουζίνα, για παράδειγμα, να χρησιμοποιείς πάντα απορροφητήρα. Θα πρέπει οπωσδήποτε μετά το μπάνιο να αφήνεις την πόρτα ή το παράθυρο ανοιχτό για να στεγνώσει ο χώρος. Αν δεν υπάρχει παράθυρο, μπορείς να τοποθετήσεις εξαεριστήρα μπάνιου.

 

 

Εντόπισε όλες τις πηγές υγρασίας στον χώρο σου

Η υγρασία αυξάνεται ακόμα και από πηγές μέσα από τον χώρο. Αν, για παράδειγμα, υπάρχει διαρροή στις υδραυλικές εγκαταστάσεις στο μπάνιο, την κουζίνα ή το υπόγειο, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά την υψηλή υγρασία αν πρώτα δεν διορθωθεί το πρόβλημα.

Φρόντισε να αποστραγγίζεις όσο πιο συχνά μπορείς τα υπόγεια ύδατα από το σπίτι. Καλό είναι να μην υπάρχουν γλάστρες και γενικότερα βλάστηση γύρω από τις υδρορροές. Όπου υπάρχουν δοχεία και γλάστρες, φρόντισε να είναι στεγνά για να μην δημιουργούνται υδρατμοί.

Το πατάκι του μπάνιου είναι μια ακόμα πηγή υγρασίας, αφού μετά το μπάνιο το πατάκι στο οποίο θα πατήσεις απορροφά μεγάλες ποσότητες νερού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη συσσώρευση υγρασίας. Φρόντισε λοιπόν να το απλώνεις σε εξωτερικό χώρο για να στεγνώσει. Άλλες πηγές υγρασίας είναι τα παλιά περιοδικά και εφημερίδες σε υγρούς χώρους όπως είναι τα υπόγεια. Ανακύκλωσε τα το συντομότερο δυνατό καθώς μπορούν πολύ γρήγορα να μουχλιάσουν.

 

 

Απόφυγε το στέγνωμα των ρούχων μέσα στο σπίτι

Το άπλωμα των ρούχων μέσα στο σπίτι φαίνεται ιδανική λύση όταν έξω επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, το βρεγμένο ύφασμα αποτελεί πηγή υγρασίας και μπορεί οι υδρατμοί που δημιουργούνται να μην είναι εμφανείς, γίνονται αντιληπτοί όμως μετά από λίγο καιρό και δημιουργούν μούχλα και σκασίματα στους τοίχους και τα ταβάνια.

Είναι προτιμότερο να επενδύσεις σε ένα στεγνωτήριο, που θα σου στεγνώνει γρήγορα και υγιεινά τα ρούχα σου. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει χώρος για να τοποθετήσεις στεγνωτήριο, τότε εξέτασε την αγορά πλυντηρίου-στεγνωτηρίου. Αν έχεις ήδη πλυντήριο τότε μπορείς να προτιμήσεις τη λύση συνδετικού πλαισίου για διάταξη κολώνας. Δηλαδή η τοποθέτηση του στεγνωτηρίου πάνω από το πλυντήριο σου.

 

Φρόντισε για τη σωστή θέρμανση στον χώρο σου

Πολύ συχνά στα δελτία καιρού αναφέρεται και το στοιχείο της «σχετικής υγρασίας» επί τοις εκατό. Ωστόσο, εμάς μας ενδιαφέρει το επίπεδο σχετικής υγρασίας που επικρατεί στο εσωτερικό περιβάλλον, το οποίο θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 50 και 60 τοις εκατό.

Η κατάλληλη θερμοκρασία (18°C – 22°C) και ο εξαερισμός (ή ο συνδυασμός και των δύο) στο σπίτι παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση της υγρασίας, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που είτε το σπίτι (ή ένας εσωτερικός χώρος) θερμαίνεται περιστασιακά, είτε η θέρμανση είναι επιλεκτική, δηλαδή είναι διαθέσιμη μόνο σε συγκεκριμένα δωμάτια.

Αν κάποιο δωμάτιο είναι πιο κρύο από το υπόλοιπο σπίτι, δε χρειάζεται να ανεβάζεις περισσότερο τη θερμοκρασία για να «πιάσει» όλο το σπίτι. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις θερμαντικά σώματα, όπως είναι οι θερμοπομποί. Πρόκειται για συσκευές θέρμανσης που είναι εύκολες στη μεταφορά τους, άρα και ιδανικές για χώρους που θερμαίνονται περιστασιακά.

 

 

Χρήσιμα «εργαλεία» για τον έλεγχο θερμοκρασίας και υγρασίας

Με τα θερμόμετρα/υγρόμετρα μπορείς να μετράς τη θερμοκρασία και το επίπεδο υγρασίας στο σπίτι, στο σκάφος, στο γραφείο και σε οποιοδήποτε εσωτερικό χώρο. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσεις να ρυθμίζεις τη θερμοκρασία στον χώρο σου, διατηρώντας έτσι το κατάλληλο επίπεδο σχετικής υγρασίας. Προτίμησε πολυόργανο μέτρησης με μνήμη μικρότερων και μεγαλύτερων τιμών για να επιτηρείς τις μεταβολές της θερμοκρασίας και της υγρασίας. Μάλιστα, ορισμένες προτάσεις ενσωματώνουν και θερμοβαρόμετρο για πρόγνωση καιρού.

 

Σταθερή αξία τα χαλιά

Κατά τους χειμερινούς μήνες είναι σημαντικό να διατηρείται η θερμοκρασία στο σπίτι. Τα χαλιά, οι μοκέτες ή και οι φλοκάτες έχουν την ιδιότητα να συγκρατούν τη θερμότητα και δεν την αφήνουν να «δραπετεύει» από τα δάπεδα. Έτσι, θα δημιουργήσεις μια ζεστή ατμόσφαιρα στο σπίτι και θα αισθάνεσαι πιο άνετα.

 

 

Αφυγραντήρας, η ολιστική λύση

Για τους χώρους με έντονο πρόβλημα υγρασίας, ο αφυγραντήρας αποτελεί την καλύτερη και αποτελεσματικότερη επιλογή, όχι μόνο για το σπίτι αλλά και για άλλους εσωτερικούς χώρους όπως το σκάφος, το γκαράζ και το τροχόσπιτο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το στέγνωμα των ρούχων τους χειμερινούς μήνες, διατηρώντας τα ρούχα και τα παπούτσια καθαρά από τη μούχλα, ακόμα και για τη συντήρηση εργαλείων.

Υπάρχουν μοντέλα που διαθέτουν επιπλέον φίλτρα για τον καθαρισμό του αέρα (ενεργού άνθρακα, φωτοκαταλυτικό φίλτρο και φίλτρο HEPA). Θα σου προτείναμε μάλιστα να επενδύσεις σε έναν αφυγραντήρα με λειτουργία ιονιστή-καθαριστή αέρα. Θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα υγρασίας στον χώρο σου και παράλληλα θα εξουδετερώσει τους βλαβερούς μικροοργανισμούς όπως σκόνη, βακτηρίδια, ιούς, νεκρά κύτταρα του δέρματος των κατοικίδιων ζώων και οσμές. Ιδανική επιλογή αν έχεις στο σπίτι κατοικίδιο ζώο, είσαι καπνιστής ή ευαίσθητος σε αλλεργίες.

Υπάρχουν αφυγραντήρες με περιστροφικό συμπιεστή που μπορούν να λειτουργήσουν απρόσκοπτα και οικονομικά στο σπίτι, στο γραφείο ή στο δωμάτιο. Θα πρέπει να έχεις υπόψη σου ότι όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία και η υγρασία στον χώρο σου, τόσο αυξάνεται και η απόδοση του αφυγραντήρα.

Για εξοχικές κατοικίες και γενικότερα για χώρους που δεν βρίσκεσαι εκεί συχνά, θα βρεις τεράστια γκάμα αφυγραντήρων με σύστημα επανεκκίνησης, οι οποίοι επαναλειτουργούν ακόμα και μετά από διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, με τις ρυθμίσεις που είχες ορίσει τελευταία. Έτσι, δεν θα χρειάζεται να πατήσεις το πλήκτρο έναρξης για να ξεκινήσει.

 

Μπορείς να δεις ακόμη