Universal Store από τη Microsoft;

by Aggeliki Tsoukana

 

 

 

Η Microsoft είναι εξαιρετικά δραστήρια τελευταία σε μία σειρά από μέτωπα, όπως είναι για παράδειγμα οι μεγάλες εξαγορές στην gaming βιομηχανία. Γενικά, προσπαθεί να καινοτομήσει, να δραστηριοποιηθεί και σε άλλες αγορές, να βελτιώσει τις υπηρεσίες της, ενώ συνάμα χρησιμοποιεί το κύρος και την οικονομική της ευρωστία, ώστε να ισχυροποιήσει ακόμα παραπάνω τη θέση της στην αγορά και να είναι μπροστά άσχετα από τον ανταγωνισμό.

Μάλιστα, υπάρχουν έντονες φήμες σε αυτή την κατεύθυνση, οι οποίες στηρίζονται και από πολλά ειδησεογραφικά δίκτυα και ανθρώπους της αγοράς, οι οποίες κάνουν λόγο για ένα νέο Microsoft Universal App Store!

 

Ένα online μαγαζί λογισμικού για όλους, σε κάθε συσκευή και λειτουργικό!

Ήδη η εταιρεία έχει κάνει κάποια βήματα ενοποίησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Xbox Play Anywhere, που σου επιτρέπει να πληρώνεις μία φορά από ένα store ένα videogame και να μπορείς να το παίξεις και στην Xbox κονσόλα, αλλά και σε Windows PC. Παράλληλα, κάποια λογισμικά, όπως ο φυλλομετρητής Edge ή το Office, τρέχουν ήδη με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σε κλασικούς υπολογιστές, κονσόλες ή και φορητές συσκευές (smartphone ή tablet).

Όμως, ένα universal store είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο και δεν έχει επιχειρηθεί ξανά από κανέναν!

Πρακτικά, μιλάμε για ένα όραμα, όπου αν έχεις λογαριασμό Microsoft, θα μπορείς να αγοράσεις λογισμικό από κάθε συσκευή (hardware) με οποιοδήποτε λειτουργικό (operating system) και συνάμα αυτό θα τρέχει πάλι σε οποιαδήποτε συσκευή και λειτουργικό (ακόμα και αν δεν είναι της «μαμάς» Microsoft). Προφανώς, σημαίνει ότι θα αξιοποιηθούν και οι εξαιρετικές και αξιόπιστες υπηρεσίες σύννεφου της εταιρείας, ενώ η όλη κίνηση είναι ανταγωνιστική ειδικά απέναντι σε Google και Apple. Και μπορεί η αρχή να γίνει με τα βιντεοπαιχνίδια, αλλά προφανώς θα ακολουθήσει σταδιακά κάθε είδους λογισμικό.

Η δήλωση του Προέδρου Brad Smith στο CNBC είναι χαρακτηριστική: «πέρα από το deal με την Activision εστιάζουμε σε αυτό που θα ονομάζαμε Universal App Store, που θα επιτρέψει σε κάθε gamer με οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί να μπορεί να έχει πρόσβαση και να κατεβάζει και να χρησιμοποιεί οποιαδήποτε εφαρμογή. Έτσι, θα μπορούσε να δουλέψει το app αυτό σε φορητή συσκευή, σε κονσόλες και σε PC… πιστεύω, ότι θα φέρει νέες ευκαιρίες, για τους ανθρώπους που δημιουργούν βιντεοπαιχνίδια και για αυτούς που τα παίζουν».

 

Γιατί είναι μία πιθανά τεράστια εξέλιξη

Αν αυτό υλοποιηθεί (και ειδικά σύντομα), τότε αλλάζει τελείως το τοπίο και πρωτοπορεί η Microsoft έναντι του ανταγωνισμού της.

Ταυτόχρονα, ευνοεί και διευκολύνει (χρηματικά και συνολικά) τους χρήστες της, αλλά και όλα τα συνδρομητικά μοντέλα της (ειδικά της cloud υπηρεσίες της).

Επιπρόσθετα, το πετυχημένο της Game Pass και το brand name του Xbox, ενδυναμώνονται και θα μεταφερθούν και σε άλλες συσκευές (ήδη η Valve το σκέφτεται για το Steam της).

Από την άλλη, είναι μία προφανής προσπάθεια να πείσει τους νομοθέτες της Αμερικής και της Ευρώπης ότι δεν οδηγεί σε αποκλεισμούς, αλλά το αντίθετο. Δηλαδή, υποστηρίζει όλες τις πλατφόρμες και τα συστήματα, ενώ δύναται και προσφέρει υπηρεσίες παντού. Άλλωστε, η εξαγορά της Activision με δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια ξύπνησε εκ νέου φόβους για μονοπώλιο!

Σε κάθε περίπτωση η είδηση έχει τρομαχτικό ενδιαφέρον και πιθανές επιπτώσεις. Πάντως, το δόγμα της εταιρείας είναι Microsoft παντού και διάχυση των υπηρεσιών της!

Μπορείς να δεις ακόμη