Εγκατάσταση Home Cinema, πόσο εύκολο είναι;

by Aggeliki Tsoukana

Θέλεις να απολαμβάνεις κρυστάλλινη εικόνα και ήχο σε όλες τις κινηματογραφικές παραγωγές, εκπομπές, ή αθλητικά γεγονότα. Ξέρεις ότι πρέπει να αναβαθμίσεις τον ήχο της τηλεόρασής σου ενώ έχεις τον χώρο και τη διάθεση να «στήσεις» γύρω από τη μεγάλη οθόνη της Smart TV σου το κατάλληλο ηχοσύστημα. Δηλαδή, ένα Home Cinema.

Είτε θέλεις να εγκαταστήσεις ένα «έτοιμο» Home Cinema είτε θέλεις να αναβαθμίσεις το υπάρχον, εμείς σου δίνουμε πολύτιμα tips για να απολαμβάνεις συναρπαστική εμπειρία ήχου, σε ό,τι κι αν παρακολουθείς.

 

Η σωστή διάταξη για ήχο Surround

Το Home Cinema που θα επιλέξεις θα αποτελέσει κέντρο οικιακής ψυχαγωγίας για τις ταινίες σου, τη μουσική σου και ό,τι άλλο αγαπάς. Πρακτικά, αυτό που κάνει τη διαφορά στο Home Cinema είναι η εγκατάσταση συστήματος ήχου surround. Υπάρχουν διάφορες διατάξεις ήχου που αποτελούνται από δύο ή/και παραπάνω ηχεία και ένα subwoofer, με το τελευταίο να αναλαμβάνει την αναπαραγωγή ήχων χαμηλών συχνοτήτων. Χρησιμοποιείται κυρίως για την ενίσχυση της περιοχής των μπάσων.

Σε κάθε διάταξη αναφέρεται το πλήθος ηχείων. Για παράδειγμα, η διάταξη 5.1 αποτελείται από δύο μπροστινά ηχεία, ένα κεντρικό ηχείο, δύο ηχεία surround και ένα subwoofer. Τα μπροστινά ηχεία βρίσκονται αριστερά και δεξιά από τη τηλεόραση (ή το στερεοφωνικό συγκρότημα) και αναπαράγουν ήχο στερεοφωνικό ή surround. Το κεντρικό ηχείο αναπαράγει τους διαλόγους και τοποθετείται ακριβώς πάνω από την τηλεόραση.

Τα ηχεία surround τοποθετούνται στο πίσω μέρος του δωματίου (στο ύψος του καναπέ) και χρησιμοποιούνται για την αναπαραγωγή των ειδικών εφέ και των ήχων του παρασκηνίου. Το subwoofer αναπαράγει τις χαμηλές συχνότητες και τα χαμηλά μπάσα των ειδικών εφέ. Επομένως, καταλαβαίνεις ότι, όσο προστίθενται “κανάλια” τόσο πιο εντυπωσιακή γίνεται και η οπτικοακουστική εμπειρία.

 

 

Δημιούργησε “πλάνο” πριν την εγκατάσταση

Πριν ξεκινήσεις την εγκατάσταση φρόντισε να σχεδιάσεις σωστά πού θα τοποθετηθεί το καινούργιο σου απόκτημα. Κυρίως γιατί η διάταξη των επίπλων και οι επιφάνειες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του ήχου. Τα λεία τοιχώματα, η οροφή και το δάπεδο αντανακλούν τον ήχο, ενώ τα χαλιά, κουρτίνες και ταπετσαρίες απορροφούν ή αμβλύνουν τον ήχο. Έτσι, θα πρέπει να υπάρχει σωστή ισορροπία μεταξύ των ανακλαστικών και απορροφητικών επιφανειών.

Για παράδειγμα, ένα δωμάτιο που απορροφά πάρα πολύ ήχο θα έχει ως αποτέλεσμα υπερβολικά βουβό εφέ. Το σχήμα και ο όγκος του δωματίου μπορούν να επηρεάσουν τον ήχο. Για τον λόγο αυτό μη διστάσεις να διαμορφώσεις ανάλογα τον χώρο σου (π.χ. να μετακινήσεις έπιπλα). Ακόμα και μετά την εγκατάσταση, σε περίπτωση που δεν είσαι απόλυτα ικανοποιημένος με τον ήχο, μη διστάσεις να μετακινήσεις τα ηχεία σου και να πειραματιστείς περισσότερο.

Να θυμάσαι ότι οι υποστηριζόμενες μορφές ήχου, όπως Dolby Atmos, μπορούν να μεταφερθούν μόνο μέσω σύνδεσης HDMI.

 

Μετά την εγκατάσταση

Για βέλτιστη ακρόαση είναι σημαντικό, ο ήχος από κάθε ηχείο να φτάνει στο σημείο ακρόασης την ίδια χρονική στιγμή. Ευτυχώς, τα περισσότερα συστήματα Home Cinema διαθέτουν αυτόματη ρύθμιση ηχείων. Βέβαια, υπάρχει και επιλογή χειροκίνητης ρύθμισης για να βρεις τον χρόνο καθυστέρησης των μπροστινών και των περιφερειακών ηχείων. Κάτι που μπορείς να πετύχεις διαβάζοντας, ασφαλώς, το εγχειρίδιο εγκατάστασης που συνοδεύει το ηχοσύστημά σου.

Οι ρυθμίσεις των ηχείων αναφέρονται συνήθως ως “Delay Τime” ή ως “Distance” (απόσταση). Σε περίπτωση που χρησιμοποιείς μικρόφωνο αυτόματης ρύθμισης ηχείου, θα πρέπει να το τοποθετήσεις στο σημείο ακρόασης. Προσπάθησε να μην υπάρχει καθόλου θόρυβος στο περιβάλλον κατά τη ρύθμιση του μικροφώνου αυτόματης ρύθμισης ηχείων. Σε διαφορετική περίπτωση, ενδέχεται να μη γίνει σωστά η ρύθμιση.

 

 

Η στιγμή της «αλήθειας»

Μπορεί κατά τη ρύθμιση των ηχείων να πήρες μια ιδέα για το πώς ακούγονται τα ηχεία του Home Cinema που μόλις εγκατέστησες, αλλά η πραγματική δοκιμή θα γίνει απολαμβάνοντας το πρώτο σου blockbuster στο νέο σου Ηome Cinema.

Σε περίπτωση που διαπιστώσεις ότι ο ήχος surround δεν ακούγεται σωστά, έλεγξε αν υπάρχει κάποιο θέμα με τη συσκευή αναπαραγωγής (media streamer, TV Box, παιχνιδο-κονσόλα κ.λπ.), ή άλλη πηγή που παράγει ήχο surround. Στη συνέχεια, έλεγξε όλες τις συνδέσεις των ηχείων και βεβαιώσου ότι είναι σωστές.

Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να έχεις κατά νου είναι ότι ο πολυκαναλικός ήχος δεν είναι πάντα διαθέσιμος. Στις ταινίες, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια ορισμένων σκηνών (κυρίως στους διαλόγους) ο περισσότερος ήχος προέρχεται μόνο από το κεντρικό ηχείο, με τους ήχους περιβάλλοντος να προέρχονται από τα περιφερειακά ηχεία. Όταν η δράση στην οθόνη ή η μουσική γίνεται πιο έντονη, θα παρατηρήσεις περισσότερους ήχους να προέρχονται από τα πλευρικά ή και τα πίσω ηχεία του συστήματος.

Συμπερασματικά, λοιπόν, χάρη στις σύγχρονες λύσεις οικιακού κινηματογράφου, η εγκατάσταση Home Cinema μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα κι από τον πιο αρχάριο χρήστη. Διαφορετικά, αν δεν έχεις όρεξη να ασχοληθείς με τη διαδικασία, μπορείς πάντα να εμπιστευτείς την εξειδικευμένη ομάδα του kotsovolos.gr. Τόσο απλά!

Μπορείς να δεις ακόμη