Choux γεμιστά με αναρή και σολομό καπνιστό

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Η αναρή γίνεται αλμυρή γέμιση για σου γαλλικού τύπου και μετατρέπεται σε ένα κομψότατο σνακ που θα ξετρελάνει κόσμο στα μικρά φιλικά καλέσματα στο σπίτι μαζί με ένα μπουκάλι παγωμένο λευκό κρασί.

 

Υλικά για 30-35 κομμάτια περίπου:

 

Για τη ζύμη σου

  • 250 ml νερό
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 110 γρ. βούτυρο
  • 140 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 5 αυγά μέτρια

 

Για τη γέμιση:

  • 400 γρ. αναρί λιωμένο με πιρούνι
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 150 γρ. σολομό καπνιστό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 4 κουτ. σούπας άνηθο φρέσκο ψιλοκομμένο

 

Εκτέλεση

  1. Για τη ζύμη: Βάζουμε το νερό το αλάτι, τη ζάχαρη και το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά να πάρει βράση και να λιώσει το βούτυρο.
  2. Ρίχνουμε τότε όλο μαζί το αλεύρι και ανακατεύουμε ζωηρά με αυγοδάρτη μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιογενής κι ελαστική, να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και να μαζευτεί γύρω από το σύρμα μας.
  3. Μεταφέρουμε το μείγμα στον κάδο της κουζινομηχανής και προσαρμόζουμε το φτερό. Ξεκινάμε να χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να κρυώσει η ζύμη και να γίνει χλιαρή. Τότε ξεκινάμε να προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Μόλις ενσωματωθεί το πρώτο συνεχίζουμε με το επόμενο. Η ζύμη μας είναι έτοιμη όταν αποκτήσει τέτοια υφή που όταν θα τη ρίχνουμε από κουτάλι θα ξακολλάει και θα πέφτει γλυκά, χωρίς να απλώνει.
  4. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με στρογγυλή μύτη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC στις αντιστάσεις και στρώνουμε με χαρτί ψησίματος 1 ρηχό ταψί. Κόβουμε με τη σακούλα ζαχαροπλαστικής μικρές μπάλες που τοποθετούμε τη μια δίπλα στην άλλη, αφήνοντας αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί θα απλώσουν και θα φουσκώσουν στο ψήσιμο.
  6. Ψήνουμε τα σου στον προθερμασμένο φούρνο για ένα μισάωρο περίπου, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδοκοκκινίσουν πολύ καλά. Τότε σβήνουμε τον φούρνο, ανοίγουμε την πόρτα και τη στερεώνουμε με μια πετσέτα που θα την κρατά λίγο ανοιχτή κι αφήνουμε τα σου μέσα στον φούρνο για 15-20 λεπτά ακόμη. Αυτό θα τα βοηθήσει να κρατηθούν τραγανά.
  7. Όσο ψήνονται τα σου ετοιμάζουμε την κρέμα: προσαρμόζουμε στην κουζινομηχανή το σύρμα, βάζουμε στον κάδο την αναρή και την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί και να αφρατέψει το μείγμα. Τέλος προσθέτουμε τον σολομό, τον άνηθο, ανάλογο αλατοπίπερο και ανακατεύουμε με σπάτουλα. Μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και αφήνουμε τη γέμιση στο ψυγείο.
  8. Για να μείνουν τραγανά τα σου τα γεμίζουμε την τελευταία στιγμή: Τα κόβουμε από τα πλάγια με κοφτερό μαχαίρι και γεμίζουμε το εσωτερικό τους με μικρή ποσότητα μείγματος τυριού. Μεταφέρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: κατσαρόλα, φούρνος, ταψί, κουζινομηχανή.

Μπορείς να δεις ακόμη