Έμπνευση και δημιουργία στην κουζίνα με έναν απορροφητήρα

by Aggeliki Tsoukana

Οι σύγχρονοι απορροφητήρες αποτελούν σημαντικό στοιχείο στη διακόσμηση μιας κουζίνας, ανεξάρτητα από το μέγεθος ή και τη διάταξή της. Εκτός ότι εξασφαλίζει ένα άνετο περιβάλλον, χωρίς δυσάρεστες οσμές και ρύπους, ένας απορροφητήρας μπορεί να αναβαθμίσει και το design της κουζίνας σου.

Από απορροφητήρες πτυσσόμενους, απορροφητήρες νησίδα, μέχρι επίπεδα μοντέλα που μπορούν να «κρυφτούν» πλήρως σε μια μονάδα τοίχου, με τον κατάλληλο απορροφητήρα μπορείς να αναβαθμίσεις την αισθητική του χώρου που μαγειρεύεις και παράλληλα να έχεις περισσότερη έμπνευση στην κουζίνα.

 

Γιατί να επιλέξεις έναν απορροφητήρα ενεργού άνθρακα

Οι απορροφητήρες ενεργού άνθρακα είναι ιδανικοί για κουζίνες χωρίς εξωτερικό αεραγωγό. Φιλτράρουν και καθαρίζουν τον αέρα, αφαιρώντας σωματίδια και οσμές προτού τον επιστρέψουν στον χώρο. Τα φίλτρα άνθρακα είναι πλενόμενα και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Έτσι γλυτώνεις πολλά χρήματα από τη συντήρηση του απορροφητήρα σου. Υπάρχουν μοντέλα που υποστηρίζουν και τις δύο λειτουργίες, δηλαδή εξαγωγή ή ανακύκλωση αέρα, ενώ οι απορροφητήρες εξαγωγής διαθέτουν μεταλλικά πλενόμενα φίλτρα κατακράτησης λίπους, τα οποία σε απαλλάσσουν από τον κόπο και το κόστος αντικατάστασης.

 

 

Εργονομία και υψηλή αισθητική με έναν απορροφητήρα νησίδα

Οι απορροφητήρες νησίδα αναβαθμίζουν το design της νησίδας στην κουζίνα σου. Συνδέονται με κανάλι στην οροφή και μπορούν να τοποθετηθούν ακριβώς πάνω από τον πάγκο στο κέντρο της κουζίνας (νησίδα). Συνδυάζουν υψηλή απορροφητική ισχύ, ώστε να διατηρούν τον αέρα στον χώρο φρέσκο και καθαρό, με υψηλή ενεργειακή αποδοτικότητα για εξοικονόμηση ενέργειας.

Χάρη στην ευέλικτη εγκατάστασή τους, μπορούν να τοποθετηθούν στους περισσότερους χώρους. Επιπλέον, ορισμένα μοντέλα, όπως οι προτάσεις της Siemens, διαθέτουν εσωτερικό πλαίσιο, εύκολο στο καθάρισμα, και επιπρόσθετη ηχομόνωση.

 

 

Συρόμενος και πτυσσόμενος σχεδιασμός για μεγαλύτερη ευελιξία

Απόλαυσε ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία με τους συρόμενους απορροφητήρες, που εγκαθίστανται σε μια επιτοίχια μονάδα. Χάρη στη μεγάλη γκάμα τέτοιων απορροφητήρων, μπορείς να ταιριάξεις την επίπεδη μπροστινή όψη με τις μονάδες της κουζίνας σου. Έτσι, ο απορροφητήρας είναι σχεδόν αόρατος.

Εάν αναζητάς απορροφητήρα που είναι ορατός μόνο κατά τη χρήση, τότε επίλεξε ένα πτυσσόμενο μοντέλο. Δεδομένου ότι τραβιούνται λοξά για να χρησιμοποιηθούν, αυτές οι μονάδες γίνονται ένα με τις μονάδες της κουζίνας σου και φαίνονται μόνο όταν χρησιμοποιούνται.

 

 

Διάλεξε απορροφητήρα με βάση την απορροφητικότητα

Όλοι οι σύγχρονοι απορροφητήρες διακρίνονται για την υψηλή απόδοσή τους, επομένως δε θα δυσκολευτείς να εντοπίσεις μοντέλα με μέγιστη απορροφητικότητα έως και 750 m3/h, που θα καλύψουν τις ανάγκες σου. Κατά γενικό κανόνα, για να είναι αποτελεσματικός ένας απορροφητήρας, η απορροφητικότητά του θα πρέπει να είναι δεκαπλάσια από τον όγκο (m3) της κουζίνας σου, δηλαδή μέσα σε μία ώρα να ανανεώνει 10 φορές τον αέρα της κουζίνας. Έτσι, για παράδειγμα, μια κουζίνα 15 m2, με ύψος 3 μέτρα χρειάζεται έναν απορροφητήρα που θα απορροφά τουλάχιστον 450 m3/h.

 

Για να μαγειρεύεις χωρίς τον ενοχλητικό θόρυβο

Οι καλεσμένοι σου δεν είναι οι μόνοι που εκτιμούν το χαλαρό μαγείρεμα. Προκειμένου να μπορείς να μιλάς μαζί τους καθώς μαγειρεύεις, υπάρχουν μοντέλα που παρέχουν μέγιστη απορροφητικότητα με πολύ χαμηλή επίπεδα θορύβου. Μάλιστα, ορισμένες προτάσεις φρεσκάρουν τον αέρα στον χώρο με κλάση θορύβου (dB) που δεν ξεπερνά τα 33 dB. Ενδεικτικά, ένας ψίθυρος είναι περίπου 40 dB και μια φυσιολογική συζήτηση είναι μεταξύ 60 και 70 dB. Τα επίπεδα θορύβου αναγράφονται στα τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής και στην ενεργειακή ετικέτα. Έτσι, μπορείς να συγκρίνεις δύο απορροφητήρες ίδιας απορροφητικότητας, αντιπαραβάλλοντας την κλάση θορύβου τους.

 

 

Υψηλή απόδοση με χαμηλό ενεργειακό κόστος

Οι περισσότεροι σύγχρονοι απορροφητήρες είναι εξοπλισμένοι με υψηλής απόδοσης μοτέρ που μειώνει την κατανάλωση έως και 70%. Η ενεργειακή απόδοση κάθε μοντέλου αποδίδεται από την ενεργειακή του κλάση. Εάν ο απορροφητήρας σου είναι εξοπλισμένος με σύστημα φωτισμού LED, βοηθά επίσης στην εξοικονόμηση ενέργειας. Αντί να ενεργοποιείς όλα τα φώτα στην κουζίνα σου, σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά τη νύχτα, μπορείς απλώς να ανάψεις το φως του απορροφητήρα σου.

 

Λειτουργίες για να αξιοποιήσεις στο έπακρο τον απορροφητήρα σου

Πολλοί απορροφητήρες, ειδικότερα τα εντοιχιζόμενα μοντέλα, έρχονται με λειτουργίες που ενισχύουν την εργονομία και τη συνολική απόδοση της συσκευής. Έτσι, υπάρχουν μοντέλα εξαγωγής με μηχανισμό μη επιστροφής του αέρα, ώστε να μην μπαίνει στον χώρο της κουζίνας κρύος αέρας από το εξωτερικό περιβάλλον, με εύκολη ρύθμιση ισχύος μέσω ενός διαισθητικού πάνελ αφής, ή και ενισχυμένη λειτουργία για μέγιστη αναρρόφηση, ώστε να καλύψει τις ανάγκες μαγειρέματος. Επίσης, ανεξάρτητα από τον τρόπο λειτουργίας που υποστηρίζουν, αρκετές προτάσεις παρέχουν ένδειξη κορεσμού των φίλτρων τους, ώστε να σε ειδοποιούν για το πότε θα πρέπει να τα καθαρίσεις.

Ορισμένα μοντέλα έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδρούν με αντίστοιχης τεχνολογίας εστίες. Οι συσκευές επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω Wi-Fi. Μόλις ενεργοποιηθεί ή απενεργοποιηθεί η εστία, ο απορροφητήρας αποκρίνεται αυτόματα. Η ισχύς εξαγωγής προσαρμόζεται αυτόματα σε αυτό που συμβαίνει στην εστία, εξασφαλίζοντας ένα ευχάριστο κλίμα χώρου ανά πάσα στιγμή.

 

 

Καλύτερη ζωή στην κουζίνα ξεκινάει από τον απορροφητήρα σου!

Όπως διαπιστώνεις, λοιπόν, μια σχετικά «απλή» συσκευή όπως ένας σύγχρονος απορροφητήρας μπορεί να αναβαθμίσει την κουζίνα σου με πολλούς τρόπους. Θα προσθέσει περισσότερους «πόντους» στην αισθητική του χώρου και παράλληλα θα κάνει πιο εύκολη τη ζωή σου στην κουζίνα. Για να μαγειρεύεις πιο ξέγνοιαστα και να κάνεις τους αγαπημένους σου ακόμα πιο χαρούμενους!

Μπορείς να δεις ακόμη