Επιλογή για 2GB προσθέτει το Raspberry Pi 5

by Aggeliki Tsoukana

Πρόσφατα έγινε διαθέσιμο ένα νέο Raspberry Pi 5, με 2GB RAM, κάτι που σημαίνει σημαντική μείωση για την τιμή του μικροϋπολογιστή. Βεβαίως, η λιγότερη RAM δεν σημαίνει εκπτώσεις στις δυνατότητες, απλά χαμηλότερες επιδόσεις σε εργασίες που απαιτούν υψηλό ποσό μνήμης. Σύμφωνα με τον CEO της Raspberry Pi Foundation, Eben Upton, «η συσκευή είναι λειτουργικά όμοια με την προκάτοχό της».

Ένα χρόνο πριν, όταν κυκλοφόρησε το Raspberry Pi 5 υπήρχαν τα μοντέλα με 4GB και 8GB, τα οποία ήταν πιο ακριβά από τα αντίστοιχα .Raspberry Pi 4. Ναι μεν το Pi 5 με τα 2GB δεν θα είναι ιδανικό αν θέλεις να το χρησιμοποιήσεις σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης ή να το έχεις ως τη βάση ενός πλήρους media center, όμως ο Upton συμπληρώνει ότι πολλοί πελάτες θα διαπιστώσουν ότι δουλεύει τέλεια σε λιγότερο απαιτητικές περιπτώσεις.

Το Raspberry Pi 5 είναι ό,τι πιο ισχυρό έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα η Raspberry Pi Foundation, με δικό της RP1 I/O controller, που συνδυάζεται με επεξεργαστή Arm Cortex-A76 στα 2,4GHz. Για να γίνει δυνατή η υλοποίηση του μοντέλου με τα 2GB, η Raspberry Pi Foundation δημιούργησε μια βελτιστοποιημένου κόστους έκδοση του επεξεργαστή της, από την οποία αφαίρεσε τις λειτουργίες που δεν ήταν απαραίτητες. Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ένα chip πιο φτηνό, απόλυτα λειτουργικό, με PCI Express 2.0 interface.

 

 

Post by @raspberrypi
View on Threads

 

Μπορείς να δεις ακόμη