Επιλογή laptop: Τι να προσέξω…

by K-Admin

Student-Laptop

Οι κατασκευαστές στην προσπάθειά τους να διαφοροποιηθούν έχουν δημιουργήσει πολλές και διαφορετικές κατηγορίες laptop οι οποίες πολλές φορές αλληλοκαλύπτονται, ένα γεγονός που κάνει λίγο δύσκολη την κατηγοριοποίησή τους. Από την άλλη όμως, προσφέρονται πολλές επιλογές στον αγοραστή με δυνατότητα κάλυψης ακόμα και της πιο ειδικής ανάγκης.

 

Μεγάλη φορητότητα

Αυτή η κατηγορία παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον μια και αναπτύσσεται ραγδαία η κατηγορία των υβριδικών συσκευών με οθόνη αφής. Απευθύνεται στους φοιτητές που ενδιαφέρονται να έχουν έναν υπολογιστή πάντα μαζί τους, στη τσάντα τους.

Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει μοντέλα tablet από 8 ίντσες έως φορητούς υπολογιστές με αποσπώμενη ή αναδιπλούμενη οθόνη στις 13 ίντσες και βάρος έως 1,4 κιλά. Το εύρος τιμής είναι μεγάλο και ξεκινάει από τα 199 ευρώ για ένα απλό tablet με Windows 8.1 και πληκτρολόγιο και φτάνει τα 1999 ευρώ για έναν υπολογιστή επιδόσεων με αναδιπλούμενη οθόνη.

Τα πιο ελαφριά και λεπτά μοντέλα όπως τα Macbook Air, Lenovo Yoga 2/3 Pro, Microsoft Surface κ.α. έχουν υψηλές τιμές και αντίστοιχα υψηλές επιδόσεις και τεχνικά χαρακτηριστικά όπως οθόνες υψηλής ανάλυσης. Τα tablet με πληκτρολόγιο έχουν συνήθως επεξεργαστές Atom και μικρό δίσκο flash 32GB κάτι πολύ περιοριστικό για εγκατάσταση εφαρμογών. Εφόσον επιλέξεις ένα tablet με πληκτρολόγιο να προσέξεις να «φορά» τετραπύρηνο επεξεργαστή Intel Atom Ζ3735 ή νεότερο και η RAM να είναι τουλάχιστον 2GB και το λειτουργικό Windows 8.1, που αυτόματα σημαίνει και αναβάθμιση σε Windows 10, μέχρι να φτάσουν τα μοντέλα με προεγκατεστημένο το νέο λειτουργικό.

Μια ισορροπημένη σύνθεση σε αυτή την κατηγορία είναι οθόνη 13 ιντσών, επεξεργαστής Pentium ή Core i3, 4GB RAM και 500GB δίσκος HDD.
Τέλος σε αυτή τη κατηγορία η ύπαρξη DVD-ROM δεν είναι αυτονόητη.

 

Καθημερινή – Απλή χρήση

Για περιστασιακή χρήση εκτός βάσης και απλή υπολογιστική χρήση (Internet, εφαρμογές γραφείου και παρακολούθηση ταινιών και video), το laptop με οθόνη 14-15 ιντσών είναι μονόδρομος. Το εύρος τιμών σε αυτή τη κατηγορία είναι συνήθως από 300 έως 500 ευρώ.

O επεξεργαστής καλό θα είναι να είναι ο ισχυρότερος και ο πιο «κρύος» που μπορείς να επιλέξεις κάτι που μεταφράζεται σε Intel Core i3. Σε αυτή τη κατηγορία υπάρχουν αρκετά μοντέλα με επεξεργαστή AMD A4-A6 και επεξεργαστές Intel Pentium και Celeron. Οι επεξεργαστές της AMD δεν έχουν την ισχύ των Intel Core i3, θερμαίνονται περισσότερο αλλά έχουν πολύ καλύτερη κάρτα γραφικών ενσωματωμένη πάνω τους από όλους τους Intel. Η RAM καλό θα είναι να είναι 6GB αλλά σε κάθε περίπτωση μην πέσεις κάτω από τα 4GB. O δίσκος συνήθως είναι HDD 500GB.

 

Πολλαπλών ρόλων – επιδόσεων

Αυτή η κατηγορία έχει επίσης πολλά μοντέλα με εύρος τιμών από 500 έως 2000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το εύρος τιμής 600 – 800 ευρώ είναι αυτό που τραβάει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον μια και προσφέρει καλή αναλογία κόστους επιδόσεων.

Αυτοί οι υπολογιστές μπορούν να ανταπεξέλθουν σε διάφορες απαιτητικές χρήσεις, όπως για παράδειγμα επεξεργασία video, παιχνίδια, τεχνικές επεξεργασίες σχεδίων κ.α.
Μια προτεινόμενη σύνθεση για αυτό το εύρος τιμών είναι οθόνη 15-17 ιντσών, επεξεργαστής Intel Core i5 ή Core i7, RAM 8GB, δίσκος 1TB και αυτόνομη κάρτα γραφικών AMD R7 ή Nvidia GeForce. Στο ανώτερο εύρος τιμών θα συναντήσεις λεπτά αναδιπλούμενα laptop, τη σειρά Macbook Pro της Apple αλλά και τα gaming laptop με οθόνες 15 ή 17 ιντσών 1080p, Intel Core i7, 16GB RAM, δίσκο SSD και HDD και κάρτες γραφικών Nvidia GeForce 880 και 960 και AMD R9.

 

Κάνε κλικ εδώ και βρες τη πλήρη γκάμα των διαθέσιμων laptop για να επιλέξεις το δικό σου.

Μπορείς να δεις ακόμη